1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Tíz év városi bringázással a hátam mögött azt tudom mondani, hogy hóban biciklizni marhaság. Ésszerűtlenül magas kockázat csekély előnyök mellett.
   
  zsolti likes this.
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így van.
   
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member


  Mert a téállampolgároknak fingjuk sincs arról hogy a jogrendszer hogyan működik, egyébként meg egy lehetetlen folyamat lenne ha részletekbe menően megvitatnák. Ugyanez a helyzet a költségvetéssel. Pénzügyeseken kívül kb. senki sem érti, hogy működik. Olyan mintha ott ülne a rokonság a műtőben, és megszavazná, hogy végezze a műtétet az orvos. Nem igazán jó gondolat, úgyhogy inkább abban dönthetnek, melyik orvos legyen a műtőben.
  Gondold el, minden Juli néni és Pista elmondja hogy szerinte hogyan van, hogyan lesz abból közös nevező?

  Az örökéletről és az ingyensörről nem lehet népszavazni. Egyes kérdésekről persze lehet népszavazást kiírni, ha jól emlékszem anno a rendszerváltás után részben ilyen volt a "négyigenes" népszavazás (köztársasági elnök választása), illetve mostani kvótanépszavazás. De a közvetlen demokrácia, amiről te beszélsz állami szinten, pláne egy modern állam szintjén nem működőképes. A görögök megpróbálták, úgy működött csak hogy volt egy csomó rabszolga, meg jól lehúzták a szövetségeseiket, és akkor ott ülhetett az összes városi polgár egész nap szavazni, fejpénzért..

  Nem a kormánypárt dönt róla, hanem minősített országgyűlési többség (ami történetesen a mostani kormánynak hosszú ideje megvan). A nép által megválasztott országgyűlési képviselők döntenek. Őket pedig az istenadta nép választja négy évente, tehát ha hülyeséget csinálnak, leválthatók és jöhet a másik banda hogy máshogy csinálja.

  Miben volt ez más? Washington és a pereputtya összeültek, kitalálták hogy mi legyen az alkotmány (ami amúgy addig sehol se létezett). Az így egyesült külön államok vezetői pedig elfogadták (ratifikálták). Nyilván ott is volt egy alkufolyamat, és többségi döntés.

  Egyébként ha azt veszem, hogy elektori rendszer alapján szavaznak az elnökre (nem is szavazhatsz arra akit akarsz, az elektor meg elvileg azt választja aki neki tetszik) + a győztes minden szavazatot visz, sok szempontból egy sokkal brutálisabb és nem is annyira demokratikus rendszerben választják a vezetőket, viszont erre van magába az állam működésébe beépítve egy csomó olyan mechanizmus, ami végülis kényszeríti a két nagy amerikai pártot hogy igenis leüljenek egymással beszélni és kompromisszum szülessen.. igazából ez a zseniális része, a többitől nem kell annyira hasra esni.

  [/QUOTE]

  Ezt senki sem vitatja el tőlük, nagyon értelmes emberek hoztak létre egy akkor nagyon előremutató rendszert, ami részben azért mert jól sikerült, részben mert egy nagyon hagyománytisztelő jogi kultúra az angolszász, a mai napig egyben van és működik. Félreértés ne essék, toldozták-foltozták rengeteget és ha kell, ők is simán átléptek rajta, vagy oda nem illő, vagy piti baromságokat pakoltak bele, az alkoholtilalom pl. alkotmányos kiegészítés volt.
   
  blitzkrieg, zeal and fip7 like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én nem így látom, de ez mindenki szíve joga. Én nem éreztem magasabb kockázatot, lassabban kellett mennem ott, ahol nem volt kotorva a hó. Így is 30 perc alatt beértem, ahova normál esetben 20 perc az út. BKV-zva nem havas napon 45-50 perc. Nem opció.

  Az autók sem mennek gyorsabban, senki nem dudált le. Sehol. Egyedül a vizes főútvonalon közlekedett néhány sofőr úgy, hogy tarkónbasztam volna őket. A biztonságos oldaltávolsággal előzés az nem 20 cm... De mivel ezt csontszáraz úton is előadja néhányuk, innentől fogva...
   
  FilcTroll likes this.
 5. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Én is közlekedek bicóval télen, meg lehet szokni, viszont a láncra különös gondot kell fordítani a sózás miatt, jobb megelőzni a teljes összerozsdásodást, sós latyak szörnyű dolgokra képes.
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Heti 3x legalább rozsdaoldó segít mindenen. Viszont én is azt mondom jobb kihagyni hóban, sosem látod hol van alatta jég. Nem csak a láncot bassza szét amúgy, hanem a fékeket is kinyírja idő előtt nagyon gyorsan a só, meg a salak amit szórnak.
   
 7. tiz

  tiz Active Member

  Ez jogos érv, de gondolj bele abba, hogy az állampolgároknak ugyanennyi fogalmuk van arról, mit tervez a megválasztott kormány. Valószínűleg pont ugyanannyian - ha nem többen, mert rövidebb - olvasnák át az alkotmányt szavazás előtt, mint amennyien a pártok programját átolvassák. Ez az érv az én szememben pont hogy gyengíti a kormány alkotmányozó jogosultságát és növeli a felelősségét.

  A nép által választott Országgyűlés ma Magyarországon jelentőségtelen, gyakorlatilag egy kormányintézmény. Ne szakadjunk el a valóságtól. Az alkotmányról a kormánypárt döntött.

  Az Országgyűlés jelentéktelensége nekem nagy szívfájdalom, nekik kellene ellenőrzést gyakorolni a kormány felett. Azt például el tudnám fogadni, ha egy kormánytól független, szerepét betöltő Országgyűlés szavazná meg az alkotmányt. De az a fránya valóság...

  Szerintem félreértetted az idézetet. Direkt cél volt, hogy ne az állam vezetői fogadják el, ezért külön választást tartottak, ahol az emberek delegáltakat választottak az alkotmányozó gyűlésbe, amely független volt az állam vezetésétől. (Vagy valaki, aki jártasabb a témában javítson ki, nekem ez jött át, lehet utánaolvasok majd alaposabban, mert érdekes kérdés.)

  Ez nagyon igaz. Viszont nálunk nincs ilyen mechanizmus. :(
   
  Nagy Csaba likes this.
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Én nekem pont akkor volt alkotmánytanom amikor bejött az új, így a régit meg az újat is oktatták. Csak szólok, hogy tartalmilag 90+%-ban azonos. A legfontosabb különbség talán az, hogy az elején van egy preambulum, hogy milyen "szellemben" kell értelmezni a később leírtakat, amely szintén egy pozitív dolog szerintem.
  Engem az háborít fel, amikor BTK-s ügyekben két bíró teljesen eltérően ítél, mert "más szellemben" értelmezik a vonatkozó törvényeket... (Amik amúgy szerintem elég egyértelműen fogalmaznak)

  A másik amit nem értek az az, hogy mindenki foggal-körömmel védte az előző választási rendszert, pedig egy sima alku része volt.
  Az arányos rendszer az állampártnak nem felelt meg, a többségi rendszer meg a rendszerváltóknak, így a németektől átvettük a vegyes választási rendszert.
  Annyi történt, hogy a képviselők számának csökkentésével párhuzamosan a többségi (angolszász) irányba mozdultunk el egy kicsit, hogy stabilabb kormányok jöhessenek létre.
  (Ennek az oka nem gonoszság volt, hanem tapasztalat, nem akartak úgy járni , mint az MSZP akit dróton rángatott az 5%-os SZDSZ, mert nélkülük nem volt meg a többség....)

  Amúgy ha tisztán többségi rendszer lenne, akkor 90% lenne a fideszes képviselők aránya.
  Ha tisztán listás rendszer lenne, akkor 45-50% lenne a fidesz aránya. (küszöbtől függően)
  Ellenben a listás (arányos) rendszerek esetén elnöki rendszer szokott lenni!
  Azt meg többségi elven választják, szóval minden esetben ugyan úgy OV. vezetné az országot, mint ma! ;)
  Meg ugye a listás rendszer esetén nem lennének független képviselők. Most is van 1 db ha jól emlékszem.
  Szóval lehet ezeken vitatkozni, csak fölösleges. A választási rendszerek mindig annak kedveznek akinek a legnagyobb a támogatottsága. :)
   
  csibeszke, blitzkrieg, Fennek and 3 others like this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Feltalálták a spanyolviaszt-a kétkamarás országgyűlést.Többé-kevésbé még hagyománya is van nálunk,az Országházban 2db ülésterem van.Egyik ház lehetne listás képviselőház.a másik a területi alapú küldöttgyűlés.Esetleg az utóbbiak akár visszahivható formában.Az lehet,hogy OV vezetné akkor is a kormányt,de tehetsége talán az egész ország érdekében dolgozna,nem csak a NER épülésére.
   
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  "Feltalálták a spanyolviaszt-a kétkamarás országgyűlést."

  Elég konkrét (valós) információm van arról, hogy komolyan felmerült a kétkamarás parlament ötlete.
  (ebben az esetben a köztársasági elnök is közvetlenül van választva)
  Ebben az esetben az alsó ház listás lett volna, a felső többségi.
  A jelenlegi arányokkal ez úgy nézett volna ki, hogy:
  Alsóház: 45-50% fidesz
  Felsőház: 90 % fidesz
  Elnök: O.V.

  Amennyire én tudom azért vetették el, mert egyrészt sokkal drágább rendszer, mint a mai, másrészt a legtöbb szavazatot kapott párt el tudta volna szabotálni a kormányzást.
  pl.:
  X párt kap 35%-ot.
  Y párt kap 27 %-ot
  Z párt kap 24%-ot.
  A többi 14 %-ot.

  Ha az X párt nem koalíció képes az Y+Z párttal akkor hiába nyer, nem tud kormányozni az alsó házban.
  Y+Z párt együtt kormányképes.

  A felső házban X párt a 35%-ával simán 60-70 %-os arányt is képes elérni egy többségi rendszerben. De igazából elég neki az 51% is.
  Ebben az esetben az alsó ház minden döntését képes megvétózni a felső ház és teljes döntés képtelenség alakul ki.
  Vagy olyan alkuk mentén jönnek létre a törvény javaslatok amelyek nem biztos, hogy a széles társadalom érdekeit szolgálják. E mellet be is lassul a döntési folyamat elég durván.
  Alapvetően ezért lett elvetve a két kamarás parlament, mint elképzelés. A stabil kormányozhatóság volt az elsődleges szempont!
   
  csibeszke, blitzkrieg and Fennek like this.
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ha csak a mai rendszert vállaszuk ketté,annak semmi értelme.De ha a kldötgyűlés kéviselőit mondjuk a választási körzetének önkormányzati vezetői által(vagy más hasonl módon) visszahivhatóvá tesszük,megbonthatjuk a pártfüggést.Akkor talán a párt helyet a választóihoz lesz hűséges a képviselő
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  Pár évig tanultam a "pártok, pártrendszerek" témakört, és sehol sincs időközi visszahívhatóság. Ennek is meg van az oka.
  De ha tudsz ilyen jelenleg is létező országról, akkor kérlek jelezd felém, mert érdekelne a dolog :)
   
 13. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Igazad van, mondjuk úgy, hogy nem való mindenkinek és erősen útvonalfüggő. :)
   
  molnibalage likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jó időben 10-15 km-re is eltekerek árut felvenni. Télen nem nagyon, csak ha nincs más. Hóban meg végképp nem. Ilyenkor nincs "örömbringa". Célirányosan. Mondjuk speicel fényképezőgépet vettem két objektívvel, de hát hó már nem volt, csak vizes volt az út. :)
   
  FilcTroll likes this.
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nemtudok én sem,bár sok országban szorgalmazzák.Viszont az amik eltolt ciklusú választási rendszerét jónak tartom.És valahogy el kell érni,hogy ne lehessen parlamentáris diktatúrát üzemeltetni.
   
 16. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  A véleményed végével maximálisan egyet értek, én sem engedném a képviselőket pártokba-páholyokba tömörülni. Az eleje meg azért értelmezhetetlen, mert olyan rendszer nem létezik, amely mindenkinek jó. A népszavazást alkotmány ügyben elfelejtheted addig, amíg egy 70-es iq-val bíró alkesz szavazata, azonos egy kutató agysebészével.
   
  FilcTroll and svajcibeka like this.
 17. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Az usa-mintademokráciáját meg 22 millió indián kiirtása alapozta meg...
   
  svajcibeka likes this.
 18. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Reggel esett a hó (ezen a télen elōször és most volt elōször fagy), borultak is a népek. Virsligumi, lejtōs kanyar a hídon, vasúti keresztezōdés. Munkatársam pénteken borult olyat bringával, hogy combnyaktörés. A legtöbb munkahelyi baleset ("szerencsére" ) csak biciklis ügy, figyelmbe véve, hogy milyen anyagok és technológiák vannak a házon belül.

  A legtöbb távollétes baleset is bringás. Amit nem tudok megérteni az az, hogy mihelyt kijön az üzembōl (mert bent kötelezō) egyszerre veszik le a sisakot. A legnagyobb gyökérség. Ha rajta múlna, akkor full face sisak lenne a kötelezō és protektoros ruha - ha már bringát 2 évente kell bent "műszakiztatni" ...
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Édes istenem...
  1. A szám úgy ökörség, ahogy van. A különböző kutatások iszonyatos szórással adják meg Amerika őslakos populációját néhány tízmilliótól egészen 90-100 millióig vagy ezen is túl. Ami elég muris lenne, mert a 100 milliós USA lakosság esetén brutál nagyvárosok voltak már, ami Indiánoknál nem volt túl gyakori finoman szólva. Az USA lakossága 1918-ban volt 100 millió amikor elég szép nagy városok is voltak. A vidék és vadon eltartó képessége nem igazán látom, hogy hol jön ki, hogy az képes lett volna eltartani 100M indiánt.

  2. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Ez kb. akkor a ökör kijelentés, mintha azt mondanád, hogy az Aranybullához Vazul megvakítása és a magyar kalandozások kellenének. Csak azért, mert időbeli közelség vagy sorrendiség van, attól nincs logikai kapcsolat a kettő között. Mintha azt mondanád, hogy a szovjet radarfejlesztések lehetetlenek lettek volna a Gulág rendszer nélkül. Pedig nem az kellett hozzá, hanem SCR-584. Mindkettő Sz-25/75 előtt volt, de "érdekes módon" ebből csak az egyik releváns. Az USA alkotmánya a felvilágosodás eredménye és nem az indiánok öléséé...
  Pislogok, hogy ekkora baromságot hogyan sikerült leírni. Első körben a sokak által néha oktalanul leszólt wikit elolvashattad volna.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Population_history_of_indigenous_peoples_of_the_Americas

  Területtől függően a populáció 70-90%-a a behurcolt betegségekbe haltak bele ami nem szándékos volt. Egyszerűen a két kontinens izolációja és eltérő fejlődésének eredménye. Abban kb. egyetértés van, hogy mielőtt a fehérek elkezdtek volna az Appalache hegységen túl terjeszkedni addig a betegségek már nagyrészt iszonyatosan pusztítottak.
   
  Nagy Csaba likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja kérem, én bakancsban tekertek eleve télen, az fogja a bokámat is. Mondjuk utoljára 2 éve csúsztam meg, újév első munkanap, amikor elbambultam. Sütött a Nap, de árnyékban volt a Lágymányosi hídon a körforgalom és 10 km/h mellett is megcsúsztam. Ekkora sebességnél semmi komoly..

  Ezt leszámítva 2007-ben estem utoljára és pont ugyanott, csak lefele jöttem a bringaúton esőben és állóra fékezett hátsóval nem kellett volna brahizva kanyarodni. Akkor is kis sebességnél volt.

  Két majdnem esés volt, amikor este ráhajtottam nem látható fekvőrendőrre. Hó miatt soha nem volt ilyen. Bár a kurva térkő mánia miatt van olyan sétáló utca szerűség, hogy MINDEN kis szar térő felső része kicsit lekerített, az illesztések között érzem, ahogy picit csúszkál a bringa. A tökére lépnék, aki képes volt ilyenből utcát tervezni. Mennyire kell ehhez kreténnek lenni, hogy út futófelülete íves elemekből álljon össze?
   
  FilcTroll likes this.

Ezen oldal megosztása