1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Felsorolok n+1 olyan faktort ami igaz a populáció 60%-ra. Ebből aztán levezetni azt, hogy a császár az oka elég mulatságos...

  Akkor nem jött át a lényeg. Hiába a magán forrás csak az esetek 16%-ban a nem állami iskola jobb eredményeket felmutatni, mint a state. És volt olyan, ami rosszabb is. Az, hogy átrasz mindent magánba az nem megoldás semmire.
   
  notaricon likes this.
 2. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Nem a társadalom volt a minta, hanem a "fejlesztésre szoruló, problémás gyerekek" halmaza, és a következtetés úgy szól, hogy "az ismert okok közül az egyik" :) De sztem túltoltuk ezt a témát, akit mélyebben érdekel, az beszéljen egy korai fejlesztéssel foglalkozó neurobiológussal, aztán cáfoljon meg. Az állítás továbbra is csak annyi, hogy van összefüggés a kényelmi császármetszések nagy száma, és az idegrendszeri okok miatt tanulási-beilleszkedési nehézségekkel küzdő gyerekek nagy száma között. De tényleg inkább haditechnikázzunk. :)
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezzel egyetértek. Fizika tanárom nagyon érdekes órákat tartott, sokszor voltak különféle kísérletek is, sokat beszélgettünk mindenféle diákok által bedobott témákról is. De, túl jó szívű volt. Nem adott rossz jegyet, ha egyesek szétbarmolták az órát. Sőt, még kiabálni is nagyon ritkán kiabált. Sokszor tényleg azzal telt el a fél óra, hogy könyörgött a hülyegyerekeknek, hogy maradjanak a helyükön csendben.
  Na a magyar tanárom száraz unalmas órákat tartott. De székely volt. :)
  Akkora körmösöket adott a vonalzóval még a csajoknak is ha nem figyeltek, hogy megkönnyezték.
  Síri csend volt az órán...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Már elnézést, de lefordulok a székről. A kutatás módszertani alapjait nem tetszik érteni...

  1. Mivel a feladat annak kiderítése, hogy egy adott dolog milyen hatással lehet valamire ezért minimum kontrollcsoport is kéne.
  2. Mivel ilyen nincs a vizsgálat csak azt képes vizsgálni, hogy van-e korreláció a császár/koraszüléssel, de ez is csak korreláció. Ok, okozatit nem tud, mert nem vizsgál több lehetséges faktort sem, aminek semmi köze nincs ahhoz.
  Totális prekoncepció és cherry picking ahogy és amiket posztoltál. Egy ilyen vizsgálathoz milliós nagyságrendű nyomon követett alany kéne 40 éves átlagban. Nem ilyen 30 oldalas tanulmány.
   
  notaricon and FilcTroll like this.
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Kérlek arra válaszolj, hogy ki finanszírozná a hátrányos helyzetű gyerekek taníttatását? Ok, hogy a fizetésből az állam nem vonná le az oktatásra szánt pénzt, na de szerinted a zsűrös családok azt a pénzt a gyerek oktatására költenék?
   
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Magyarországon az újszülöttek 30%-a császárral születik. Ha egy adott betegségben szenvedő gyerekek 60%-a császárral született, az azt jelenti, hogy van összefüggés a betegség és a császározás között.
  Ez olyan mint a tüdőrák. Ha a tüdőrákosok 80%-a (ez csak példa, nem tudom mennyi az annyi) dohányos, míg a teljes lakosságnak csak a 30%-a dohányos, akkor megállapítható, hogy a dohányzás nagyban hozzájárul a dohányzáshoz.
   
 7. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Számomra csak annyira ismeretlen, hogy császárral születtem, oszt csodák csodája, a végén elit egyetemet végeztem, versenyszakmában tevékenykedem. Ha igaz lenne hogy császár = mindenféle neuróligai baj, azt valszeg már érzékeltem volna.
  Egyetemi cimbi hasonló szitu, jelenleg vezető, viszont szép kocka feje van mindekettőnknek.

  A tanulmányok meg non sequitor. Az első kettő levezeti, hogy a neurólógiai probléma jelentkezik elégtelen oxigénellátásnál, koraszülésnél (nem mondod!), jellemzően ezeket is császározzák mert ugye nem biztos hogy a sima út működik. Magyarán a kettő között az összefüggés nem annyira a császározás, hanem hogy a császárosok között eleve nagy halmaz a valamilyen fejlődési rendelenességben szenvedők és, koraszülöttek és-vagy oxigénhiányosak száma, ők eleve nagy eséllyel így jönnek (legalábbis élve) a világra. Ugyanez az igaz az állítólag izom fejlődési rendelenességre - aki koraszülött volt, az mind csont és izom, szálkás-ványadt alkatú, mert a zsírszövetek csak valamikor a terhesség legvége felé alakulnak ki.

  A harmadik tanulmány összefogalója annyit mond, hogy a normál időben természetes úton született meg a császáros gyerek között annyi a difi, hogy a normál nagyobb izgalmi állapotban van és élénkebb 2 napig, az 5. nap után ugyanaz a reakció mindkét csoportban). És hogy talán lehet összefüggés az idegrendszeri fejlődés között, de nem igazán igazolható, maximum így is értelmezhető. Én ebben annyit látok, hogy bakker persze, ha a mai fejemmel átnyomnának kerti slagon, lehet 2 napig én is elég “élénk” lennék ahhoz képest, aki ezt tortúrát megúszta.
   
 8. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Magyarországon a betegségben szenvedő gyerekek és a tüdőrákosok 98%-a magyar nemzetiségű, TEHÁT ha magyarnak születsz, az nagyban hozzájárul ahhoz hogy fejlődési rendellenességgel született magyar tüdőrákos legyél...
   
 9. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Értem ám a statisztika alapjait, szigorlatoztam belőle. :D De itt még nincs hosszú távú, kontrollcsoportos nagykutatás, mert a "problémás" gyerekek számának növekedése újabb keletű probléma. Ráadásul az életmóddal kapcsolatos hatások (kaja, digitália, mozgás stb.) szintén jelen vannak – ahogy írtam is. Amiből dolgozni lehet, az a cherry, meg némi józan ész:
  • igazolt a születéssel kapcsolatos problémák, köztük a császármetszés negatív hatása az idegrendszer későbbi fejlődésére;
  • igazolt a tanulási-viselkedési problémák idegrendszeri eredete;
  • a rendelkezésre álló anamnézis-adatok nem mondanak ellent mindezeknek, sőt;
  • az ezekre kidolgozott és alkalmazott terápiák eredményesen működnek;
  • a téma alaposabb ismerői és kutatói nem vitatják, hanem kutatják mindezt.
  Az első két pont esetén az összefüggés sztem már logikailag is megáll. Ha valakinek szülés közben eltörik a lábát és kezeletlen hagyják, akkor később problémái lesznek, tehát meg kell gyógyítani. Ugyanez van az idegrendszer esetében is. Nagyon respektálom a szkeptikus alaposságodat, de most békülj ki azzal a tudattal, hogy nekem laikusként ennyi elegendő – pláne, hogy a közvetlen családomban ketten is ezzel foglalkoznak, ebből diplomáztak, és bízom benne, hogy nem tanítottak nekik nettó hülyeséget. Ha mindent megkérdőjeleznék, amit az asztalnál hallok, egy idő után nem kapnék enni. :D
   
 10. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan ezek a bajom a linkelt anyagokkal, amit betettél, de úgy látom, te alaposabban olvastad végig, mint én.
  ui. Én is koraszülött vagyok...
   
 12. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Átfutottam csak gyorsolvasással. Az feltűnt, hogy van egy jókora logikai ugrás, és több közös halmaz is lehet.
  ui.. Én nem vagyok, de sanszosan túl nagy volt a seggem / pofám ahhoz, hogy kiférjen :D
   
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Az előző hozzászólásod után már megértettem, hogy hol a probléma Filc hozzászólásában.
   
  Kurfürst and FilcTroll like this.
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mivel a terhesség alatti komplikációk általában császározva vannak, így hát nem csoda, hogy a császárral születettek körében gyakoribb a betegség. De ez nem a császározás miatt van, hanem a már meglévő komplikációk miatt.
  Így tehát csak akkor lenne összefüggés a császározás és az idegrendszeri betegségek között, ha csak a komplikációk nélkül lefolyt és csak kényelmi okokból császározottak között lenne gyakoribb a betegség, mint a normál szülések között.
   
 15. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  WTF NLcafe? Meg DNS hackelték a HTKA-t? :hadonaszos:
  Na megyek elolvasom a mai Kiskegyedet :D
   
  nyugger, fip7, Pocok75 and 3 others like this.
 16. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Nem állítottam hogy a császár lenne az egyetlen faktor, sőt: a kaja, a mozgás, a multimédia stb. mind szerepet játszanak. Amúgy örülök, hogy jól vagy, és a császár esetleges negatív hatásait leküzdötted. :) Fogadni mernék látatlanban, hogy a mozgásnak valahogy köze volt ehhez. És biztosan nem a tévé nevelt fel, és jó ételeket ehettél, és relatíve egészségesen éltél gyerekkorodban. Ezek mind számítanak, ezekre épülnek a terápiák is.

  Talán tényleg hozhattam volna jobb anyagokat, bár a pedagógiai alap pdf sztem bőven elfogadható; a doktoriból látható, hogy egy mennyire összetett biokémiai-idegi folyamat sérül meg császár esetén. A természetes szüléskor kimutatott magasabb dopaminszint viszont fontos, mert a pezsgő neurotranszmitterek az idegrendszer fokozottabb működését jelzik. Pont ez a dopaminfröccs az a bizonyos "indítójel" a szervezet számára, ami "átkapcsolja" a lényt a születés utáni működésre. A felvetés épp az, hogy ennek híján sérül az egészséges fejlődés – pl. a magzati reflexek is ennek az dopaminfürdőnek a hatására kapcsolnak ki, hogy helyet adjanak a megváltozott környezetben hasznos újaknak. (Ez terápiás szinten annyira feltárt téma, hogy Magyarországon is elérhető olyan terapauta, aki egy rém egyszerű mozgásvizsgálattal, ott helyben bárkiről kideríti, hogy milyen magzati és csecsemőkori reflexek maradtak fenn valakiben, és ezek alapján jó eséllyel azt is elsőre eltalálja, hogy császárral született-e az illető.)

  A többit már leírtam Molninak, ld. ott.
   
  blitzkrieg likes this.
 17. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Csak épp félre. :) Ld. amit Molni és Kurfürst olvtársaknak írtam, aztán tényleg hagyjuk abba már.
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  El se tudom mondani mennyi unalmas, felszínes, buta csapatépítő meg motivációs tréningen voltam eddig az életemben.
  Nem hittem hogy fogok egyszer is jó motivációs beszédet hallani, de ez nagyon ott van...
  Adm. William H. McRaven beszél. (bocsi, csak angolul tudóknak)
   
  Morishima likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én valahogy mindig falnak mentem még a fogalomtól is, hogy motivációs beszéd. Nekem soha nem volt ilyenre szükségem. A zene mögé vágása csak ront a helyzeten.
   
 20. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

Ezen oldal megosztása