1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. Robur

  Robur Well-Known Member

  Na már most bocsánat, hogy visszakérdezek, de mi van jelenleg? A cigány gyerek csak azért jár iskolába, mert ahhoz kötötték a családi
  pótlékot. Régen ugyebár többnyire már be sem jártak. Jó, hogy most bent vannak, mert legalább zavarják a többit. El kéne már felejteni
  azt az elvet, hogy megpróbálunk mindenkit megmenteni. Aki menthető abból a legjobbat kell kihozni, a többivel meg lesz ami lesz.
   
  hunter85 likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A történelem legnagyobb ostobasági között lesz sanszosan említve a Brexit, ahogy jelen állás szerint kinéz. Így tovább gyerekek..
   
  Robur, blitzkrieg, torsen and 2 others like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nyaggattam már jogászokat ilyen kérdésekkel, olyan komplikált és átláthatatlan a jog, hogy ki a fene tudja egy nyomon követni, megérteni és be is tartani? Ha egyáltalán be kell egyes elavult vagy nevetséges, de soha nem updatelt részeit...

  Szó se róla műszaki területen is vannak elég vicces szabályozások...
   
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A "többi" meg utána kirabolja azt, aki tanult.
  Ugye nem lesz baj, ha ezekre behozunk egy halálbüntit?
   
  fip7 and hunter85 like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  De!
   
  torsen and migfun like this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem szabad elengedni őket. Ha még iskola közelébe sem kerül soha életében, akkor garantáltan nem fog kiszabadulni abból az életből amibe született. De ha tanul, akkor lesz egy kis esély neki.
  Viszont abban igazat adok neked, hogy nem szabad hagyni, hogy a többiek alkalmazkodjanak hozzá, ő kell alkalmazkodjon a normális diákokhoz. Ehhez pedig meg kell adni mindent az iskolának.
   
  notaricon, Kurfürst, migfun and 2 others like this.
 7. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A hangot most nem hallotttam, de ha jól értem az ilyen 200 éves vicces amerikai szabályokról van szó benne, holdtöltekor nem lehet unikornissal orálisan közüsülni és társai.

  Hát... ilyen angolszász jog. Klasszikusan eseti döntések tárából, amiből lényegét tekintve tekintélyalapon a bírók próbálnak valami analógiát vonni az új esetekre, ami kissé középkorias megoldás, ellentétben a kontintális / római / német / francia jogra épülő jogrendszerekre (kb. mindenki aki nem angolul beszél), amiben valamilyen általános, elvonatkoztatott rendező elvet állapítanak meg egy írott jogszabályban, “kódexben”, és az alá próbálják az inkább hivatalnokként működő bírók betömködni az adott esetet. Na jó ez nem igaz, az angolszász világban is kb. 100 éve egyre inkább általános törtvényi szabályozás van, de az bírói esetjog továbbra is él és virul. Európai fejjel nincsen benne semmi logika, de nekik valahogy működik. Hülye angolok, angolok hülyék kb.

  http://www.quickmeme.com/img/f9/f981b5638a62ae71eaae75ca04bb8068392bd03fe224304fbeffd727fc4d4300.jpg
   
  fip7 likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  A mém jó. :)
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  https://forum.htka.hu/threads/biztpol-kína.397/page-258#post-540754
  @zsolti
  @emel

  Azért tegyük hozzá, hogy ez azzal kezdődött, hogy beáramlott a nyugati tőke. Anélkül Kína most is ott lenne, ahol 30 éve. Sehol. 25+ év alatt nem jutottak egyről kb. a kettőre. Töke bejött, lemásoltak szépen mindent és erről ugranak el most, mint ugródeszka.

  Ehhez képest az angol ipari forradalom egészen másról szólt. A gőzgépet és a többit nem importálták...
   
  blitzkrieg likes this.
 11. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Németek, japánok, koreaiak... is másolással kezdték, miért csak Kína esetében hozzák fel ezt?
   
  blitzkrieg and zsolti like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Természetesen ez így van. Amit nyújtottak az nem olyan kézzelfogható ipari szintlépés mint a gőzgép feltalálásával megjelenő gépiesítés. Amit ők bemutattak az társadalompolitikai mérföldkő. Kaptárszellem, fegyelmezettség, alázat, áldozatvállalás. Gyakorlatilag állatként rabszolgaéletet élt több generáció fegyelmezetten végigrakkolva az életet azért, hogy TALÁN az unokáinak jobb legyen.

  S jobb lett.

  Ehhez természetesen amit tudtak valóban lemásoltak, eltanultak, kihasználtak szemtelenül, amit joggal lehet megcirmogni, de én kevésbé látom problémásnak szellemi joggal a visszaélést, mint letarolni nyersanyagért(mondjuk olaj, drágakő, színesfém) idegen országokat. Az meg igaz hogy kellett a külföldi tőke, de az nem önzetlenül ment oda, nem is a kínaiak valami átverése, trükkje miatt, hanem azért mert az extra profitot ott lehetett remélni, ahol hatalmas fegyelmezett jól képezhető munkaerő volt, amely a kezdetek kezdetén valóban egy tál rízsért is bevállalta hogy megszakad a nyugati cégek oltárán.
   
  emel and blitzkrieg like this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mert náluk nincs US bázis, és elszemtelenedtek odáig, hogy kicsapták az indexet az USA-nak...
   
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Sőt,az USA is az angol befektetésekkel indult el az úton.A gyarmatositást is befektetésnek tekintem,
  Kinában ha jol emlékszem megindult az ipari forradalom a Ming korban,csak az erős autoriter hatalom betiltotta,mert rájöttek a császár mandarinjai,hogy a fejlődés elsodorhatja őket.A hatalom meg mégiscsak fontosabb,mint az ország fejlődése,jóléte...
  Kina most tarolja le afrikát.Szükségük van a külső erőforrásokra,mint anno pl az angoloknak,hát pont úgy meg is szerzik.A nagyhatalmi dinamika nem szinpátia kérdése,hanem érdekeltségé.Megnyitották az első állandó katonai bázisát afrikában......
   
  blitzkrieg likes this.
 15. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  A tőke tényleg beáramlott, de ehhez az kellett, hogy Teng Hsziao-ping 78-ban elkezdje a kajko kajfang-ot, a reform és nyitást politikáját, és az ország felépítse a kínai típusú szocializmust. Az eredményt ismerjük. A kínai emberek tehetségét és szorgalmát sem kell bemutatni, Kína a világtörténelem folyamán mindig a bolygó legnagyobb és legfejlettebb gazdasága volt, csak aztán jöttek az angolok az ópiummal… és a folytatást is ismerjük.
  Na ennek van most vége, hátborzongató, de könnyen lehet, hogy az egész nyugati civilizáció csak egy kis 200 éves villanás Kína évezredes, bolygót domináló kulturális és technológiai történetében.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_China_before_1912

  A világot meghatározó gazdaságok történelme. Az időtengely nem lineáris!

  [​IMG]
   
  arcas, fip7, Kurfürst and 3 others like this.
 16. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Azért nem mindig Kína volt a legnagyobb gazdaság (nézz csak az általad belinkelt ábrára). A másik ősi ázsiai civilizáció egészen addig tartani tudta velük a lépést (illetve inkább nagyobbak voltak, és ők hatottak a kínaiakra), amíg meg nem jelentek a színen a britek.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hóóóóóóóóóóóóó.... A legnagyobb és legfejlettebbnek semmi köze egymáshoz. Kína is helyenként fejlett, és össznépességében nagy. De nem a nagy átlagot nézve fejlett.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ha úgy veszed,Kinát akkor is egybe számitják,amikor éppen két,vagy éppen több darabban volt.India az angol hóditásig soha nem volt egészen egységes,mégis mindig egybe számolják.Ilyenképpen Európát egybeszámolva lehet,kicsit más lenne a kép.És a történelmi képre is igaz,hogy ha lakosságszámra arányositva mérjük össze a gazdasági teljesitményt,mindjárt nem olyan látványos a kinai fölény
   
  fip7 and blitzkrieg like this.
 19. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Igen, Kína és India volt a két meghatározó erő, kezdetben India, később Kína vált dominánssá. A kérdés elsősorban Kína és a nyugat kapcsolatát feszegette, Indiát most nem akartam ide keverni.
  A britek... hát igen. Vajon mi lett volna, ha...

  Úgy érted, hogy a fejlettség csak regionalitás központokba koncentrálódott? Igen, ez többnyire igaz, de ne felejtsd, hogy ez mindenhol így van és Kína hatalmas. Érted, még a mai Európában is találhatóak részek ahol szinte középkori szinten élnek emberek (Románia, Ukrajna, Albánia, stb.). Csak a léptékek mások.

  Ami igazán tanulságos azok a trendek, látva Kína felzárkózásának ütemét, nem gondolom, hogy nagyon elrugaszkodott lenne meghosszabbítani azokat a vonalakat a grafikonon, (itt egy újabb: https://www.visualcapitalist.com/2000-years-economic-history-one-chart/) mondjuk 50 évvel. Amerikában a stratégák biztosan megtették. Ismerve a külpolitikájuk jellegét és az ország gazdaságának motorjait, Thuküdidész csapdája egészen bizonyosan nem elkerülhető, a kérdés, hogy vajon majd magával rántja-e a világot a háború.
   
 20. alali77

  alali77 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása