1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezzel tisztában vagyok. De pont más véleménye ne számítson már az ottaniaknak.
   
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Valószínűleg igazad LEHET, de ez akkor is csak egy VÉLEMÉNY, mégpedig egy KÍVÜLÁLLÓ véleménye. Egy venezuelai polgárnak is lehet véleménye Magyarországról, el is mondhatja, de ha dönteni kell Mo.-ról akkor jobb szeretem ha az ittenieket kérdezik meg. Nekem már csak ilyen a felfogásom. Ráadásul egy bolíviai nem biztos hogy örülne ha nekik kellene a szomszédot kihúzni a szarból, mert esetleg rájuk is kenődne valami ... Bolíviában se biztos hogy mindenki milliomos.
   
  notaricon, fip7 and molnibalage like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Minden tisztelettel.
  Franciaország egy katolikus ország volt, amit megszállt a katolikus Németország és mindkét országban fehér bőrű emberek laktak többségében 1940-ben. Az eredmény ismert. Ok, nem beszéltek azonos nyelvet...*

  Viszont...
  Footbal miatt voltak képesek egymást ütni...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Football_War

  Hála istennek az egyik szomszédos ország felől van szolidaritás valamennyire, mert évtizedekkel ezelőtt pont Venezuela segítette ki őket. De egy egész országgal ezt eljátszani nem lehet.

  *Ui. a déli kontinens legnagyobb államában portugál a hivatalos nyelv, éljen soká a Tordesillasi szerződés...
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy fizetoeszkoz 2018 elejen jelentettek be letezeset es valamikor a nyaron kezdett terjedni foleg a tozsdei ugyletekbe. a petro nak ha jol tudom ket aga van az eggyik az olaj arfolyamot koveti /olaj alappal./ a masik arany arfolyamot kovet /arany alappal./ /a bevezeteskor az ev elejen csak a kitermelt olaj es arany volt a fedezet majd keobb a feltart is fedezetnek minosult vagy forditva mar nem igen emlekszem /nem mertem beszalmi az uzletbe.../

  Ugy tud segiteni legalabbis abba az idobe amikor utanna jartam a dolgoknak az volt a terv hogy ezekkel a petro valutakkal finanszirozzak majd az olaj es arany kitermelest es az minelmjobban felfut annal tobb fedezettel rendelkeznek a petro mogott ami tovabbi petro kibbocsaljtast eredmwnyez...

  A kesobbiekben altalanos fizetoeszkozkent is kivantak a bevezeteset mint megtakaritasi/befektetesi penz/uzleti penz elszamolas ugyletekben... /altalanos fizetoeszkozkent mimden napi hasznalatra nem kivantak alkalmazni pont a venezuelara jellemzo alacsony szenhidrogen arak miatt./
   
  blitzkrieg likes this.
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Hát azért volt már sok ország ennél reménytelenebb helyzetben is a történelemben, akik feljöttek. 2. vh után pl. egész Európa szarabb helyzetben volt.
  Nekik igazából csak 2 esetleg 3 dolog kellene.
  Az egyik egy bazinagy hitel, amiből helyreállítanák az olaj és élelmiszer termelést.
  A másik az USA megszüntetné az embargót, hogy el is tudják adni a kitermelt olajukat valamint tudjanak importálni termékeket.
  Harmadik: talán kompetensebb vezetés.
  Azért írtam a talánt, mert én még mindig nem vagyok abban biztos, hogy az ország vezetése annyira inkompetens gazdasági kérdésekben.
  Úgy elég nehéz szinten tartani, vagy akár növelni a gazdaságot, ha embargó alatt áll az ország.
  Jönnek az olyan cikkek, hogy még kitermelni sem képesek már az olajat. Hát eléggé felesleges is lenne termelni, ha nem tudják eladni az embargó miatt. Meg aztán valószínűleg kitermeni sem tudják, ha a fúróberendezéseket nem tudják megvenni szintén az embargó miatt.
   
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A baj az, hogy ott sem a polgárok döntenek, hanem a politikusok. A Dél-Amerikai országok polgárainak sokkal jobb lenne egy országban élni, mint sok megosztható, befolyásolható kicsiben. Viszont a sok zsebdiktátor meg valószínűleg úgy gondolkodik, hogy inkább egyedül vezet egy kisebb országot, mint többedmagával egy nagyot.
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az alkepzeles nem rossz hisz ha lent van az ola/aray ar senki nem fogja a petrojat aranyra olajra valtani./de vasarolni megeri./ mikozben amikor az olaj es arany ara fent van erdemes a petrot bevaltani. De akkor a gazdasagnak a megnovekedett olaj es arany arabol a termelesbol amugy is lenne penze...
   
  blitzkrieg likes this.
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Vegulis minden keppen jol jarnanak... Egy petro nem tudom hany liter olajnak vagy hany gram aranynak felel meg... Nem kovetem nyomon.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ha ugy vesszuk egy bizonytalan lejarati ideju ugylet. Nagyon leegyszerusitett verziolya. /vegulis aranyat es olajat lehet venni ugy hogy az ugylet lebonyolitasanak idopontja a nyersanyagot vasarlo epp aktualis dontesen mullik./ nyitott futamideju...
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ha jol tudom khadafi is majdnem ezzel vagy pont ezzel probalkozott vesztere.../mindent osszevetve a gazdasagot stabilizalja a kitetsegeket csokkenti... Hisz amikor magasak a nyersanyag arak es nagy lenne a bevetel /nyersanyagtol vele eggyutt penztol esik el a gazdasag./ de amikor lent van a nyersanyag ar akkor penzt hoz valutat es devizat a kormanynak igy csokkentve a hianyt./ tehat kiegyenliti a nyersanyag fuggo orszagok allamhaztartasat. Hitel nelkul.
   
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Francia-német együttélés nem annyira összehasonlítható, mint ahogy említetted pont a nyelv miatt (bár a mai felvilágosult EU-ban ezen is kezdünk túllépni).
  Ott Dél-Amerikában viszont mindenki egyforma nyelvet beszél, ugyanaz a vallású, kultúrájú, egyforma eredete van, a történelmük is egyforma az utóbbi 200 év történelmét leszámítva.
  Alig 200 éve vált el az útjuk, pont a zsebdiktátorok miatt. Amikor a spanyol gyarmatbirodalom szétesett, mindegyik korábbi kirendelt helytartó vitte a maga részét.
  Ha egy német és egy francia találkozik, akkor nem értik egymás nyelvét, egy közös országban valamelyik diszkriminálva érezné magát márcsak a nyelv miatt is.
  Viszont ha egy kolumbiai (micsoda mesterséges népnév, egy felfedezőről népet nevezni el, mondjuk a bolivári még viccesebb) találkozik egy venezuellaival, akkor egyik sem tudja megmondani, hogy a másik nem honfitársa.
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Gondolom igy mar mindenkinek mas a leanyzo fekvese... Hogy mi miert tortenik /nem a szegeny emberek eletenek jobba tetele a cel./azok csak eroforras kinek erre kinek arra./ilyen ez a nagyhatalmi jatszma.../borok lehuzasa es az iranyitas a lenyeg semmi mas./a borok lenyuzasa is az iranyitasrol szol./ahogy minden./nem a penz a lenyeg hanem az iranyitas az akaratervenyesites aminek a penz az eszkoze./kis ember onmaga iranyitasara hasznalja a penzt mig az egyre magasabb poziciokban levok masok iranyitasara./... Es ugyan ez igaz allamok eseteben is... A cel hogy valaki a fold nevu bolygo torzsfonoke legyen. /ha ugy tetszik kesobbi korokba istenkiraly.../ ez egy oszton. Ahogy csokkennek a tavolsagok ugy nol a falka a kozosseg a torzs vahy nevezzuk barhogy kor fugvenyebe. De a lenyeg hogy mindenki a legfelso alfa poziciora vagyik.

  Na egy ilyen elszamolasi rendszer boritana a jelenlegi A ert folytatott jatek pozicioit...
   
  tonyo likes this.
 13. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  De mióta van embargó? Én a múlt évnen hallottam róla elősször. Az embargót oroszok, kínaiak is tartják?

  Bazinagy hitel: Te kockáztatnád a pénzed oda?
   
 14. Fade

  Fade Well-Known Member

  Brazillia nem Portugál?
   
 15. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Brazillia nem Portugál?

  De
   
 16. Fade

  Fade Well-Known Member

  Ez az olaj embargó honnan? Most állt meg márc7el mert nincs áram.
  https://www.reuters.com/article/us-...ts-hits-crude-upgrading-sources-idUSKBN1QS1WW
  "
  No oil export tankers have left Jose since March 7, according to Refinitiv Eikon data. There were a few shipments between domestic ports on Saturday, when power briefly returned, but another outage that lasted through Sunday halted operations again, according to the data.

  The power outage also affected the Puerto la Cruz refinery in Anzoategui, which was already operating at minimum levels. The country’s crude upgraders, which can convert up to 700,000 barrels per day of Orinoco Belt heavy oil into exportable grades, also operated at minimum levels due to the lack of power, the sources said.

  Blackouts are not unusual in Venezuela."

  Elsősorban kompetens vezetésre lenne szükségük. A jelenlegi szocilaista-kommunista-oligarchista elittel nem mennek ők semerre.
   
 17. Fade

  Fade Well-Known Member

  Na igen és amikor ilyen alap nincs meg akkor innen KEUból fotelből ilyesmiket írni....
   
 18. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Ráadásul szövetségi köztársaság, több államból áll.
   
  Kurfürst likes this.
 19. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Megkerdezem errol a napokban aboliviai szomszedot.
   
  blitzkrieg likes this.

Ezen oldal megosztása