1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. ehnaton

  ehnaton Active Member

  Remélem molni mikor vissza engedik nem fog kevesebbet kommentelni,mert elég sok infót meglehet tudni,vagy akár tanulni. De ez igaz a többiekre is csak hogy példát említsek:dudi a katona tapasztalatról honvédségröl,boki oroszországról, mackensten kínárol,montezuma érdekes jövő képek,littlejohn sokszor humoros de nagyrészt igaz hozzászólásaiból.mindenki hozzátesz ezt azt, csak a fiatal fejem győzze felfogni:)
   
 2. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Hogy én is megszólaljak az ügyben, nekem az a legnagyobb problémám, hogy kezd elmenni az egész társaság Politológiai Kerekasztalba! Rengeteg az olyan topik, ahol 300 hozzászólásonként van egy, ami konkrétan haditechnikáról szól! Sokszor nem is olvasom már el az új topikokat, mert csak azt látom, hogy egymás vérét szívjátok, és minden topik 8 hozzászólás után, már átmegy komunistanáciarabzsidózásba! Sokan vagyunk itt akik éltek a szocializmusban és sokan akik nem, szóval mindkét oldal megszólalhatna, de nem sok olyan hozzászólás van, ami valós tapasztalatokon alapszik. Rengeteg link, meg itt olvastam, azt hallottam, de sajnos kevés a személyes tapasztalat. SzVSz! Ha valakit megbántottam attól most kérek elnézést! Maradok tisztelettel innen a kapistalista, egyesek szerint új arab országból, a ködös Albionból!


  ps: ha valami jó kis technikát sikerül lencsevégre kapnom, azért még számítsatok rám! :D következő terv: tankmuseum.org/
   
 3. hiryu

  hiryu New Member

  féloff

  melelsleg... Volt megint egy Gyurcsány interjú.
  elhangzott benne idézve a szakvéleményt:

  ere
  re kérdezte az egyik kommentelő, Paks kapcsán:

  <i>Nos ezért kérdem én mi célja volt az orosznak, hogy egy megbízhatatlan, gazdasági csődbe masírozó nyilvánvalóan fizetésképtelen országnak akinek senki sem adna pénzt, kifizet 1O milliárd eurót. Ugyan ki vállalkozna ilyesmire hátsó szándék nélkül. Szeretnem ha nyilvánosságra hoznák a szerződés, a hitelfeltételek és a titkos záradék tartalmát, de nagyon gyorsan.</i>
   
 4. gigabiga

  gigabiga Active Member

  http://www.honvedelem.hu/cikk/42340_az_emberek_biznak_a_honvedsegben
   
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kérdés. Hány tábornokot látsz a képen?:)

  [​IMG]
   
 6. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Tud valaki olvasnivalót küldeni/ajánlani nekem a <b>műszaki zárásról</b>?
  MINDEN érdekel (még a csináld magad verziók is).
  A kalasnyikov.hu-n lévő könyvet olvastam, mást pedig nem találtam.
  Köszönöm a segítséget! :)
   
 7. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  http://josic.kalasnyikov.hu/forum/viewtopic.php?f=55&t=547

  http://uni-nke.hu/downloads/konyvtar/digitgy/phd/2005/kovacs_zoltan.pdf
   
 8. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @GrGly
  Köszi, jöhet még :D
   
 9. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Fórumtársak!
  Hogy van angolul, oroszul és esetleg németül a <b><i>MŰSZAKI ZÁR/ZÁRÁS?</i></b>
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Berlinen mauer.:)
   
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Van valahol egy cd-m a 2 éves tiszthelyettesképző tananyagával. Abban van erről fejezet. Csak nem tudom hol lapul az a cd. Hétvégén utánanézek.
   
 12. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Lekötelezel!
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Csak legyen meg. :)
   
 14. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @GrGly
  Az általad jónak látott fórumrészben nem akarsz a témának nyitni egy topikot? Ahogy szétnéztem, ilyenünk még nincs.
   
 15. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Amennyire emlékszem, angolul:
  -field fortification construction (nagyjából az erődítési munkálatoknak felel meg)
  -obstacle construction (műszaki akadály létesítés, azaz műszaki zárak létesítése)
  - A mining (aknatelepítés)

  A műszaki : Field/Combat engineer

  http://en.wikipedia.org/wiki/Combat_engineer
   
 16. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Remek, köszi!
   
 17. melampo

  melampo Well-Known Member

  Üdv Mindenkinek!
  Régóta olvasgatok az oldalon de még soha nem kommenteltem ide. Amit most írok valószínűleg sokaknak nem fog tetszeni és nem is haditechnikai jellegű de talán az okokat megvilágítja.
  laudarage
  Érdekes az okfejtésed de szerintem ezek csak a lokális szempontok. Természetesen ez is igaz. Ennél azonban van egy súlyosabb probléma. A globálisan mozgó szűk körben felhalmozott tőke nem azért nem működik, nem azért csökkennek a kamatok mert nem mernek vagy nem akarnak befektetni, hanem mert nem létezik. Miután minden pénz adósság, ígéret, ez a "tőke" amit a FED által kibocsátott dollár testesít meg egy olyan ígéret amit az amerikai állam vállal magára. Ezt az amerikai gazdaság szereplőin a büdös életben nem lehet behajtani. Mivel a pénz mindig valamilyen vagyonnak, vagyoni jognak, munkaerőnek, vagy valamilyen, valamilyen módon hasznosítható dolognak a fizető eszközzé transzformálása, ezért a léte azt tételezi fel, hogy valamilyen hasznosítható dolog zálogfedezete alatt történt a kibocsátása. Ez a fedezet ráadásul csak adott stabil piaci viszonyok között, egy időfüggvénnyel ábrázolva értelmezhető. Nem csak az amerikai gazdaságban, de globálisan sincs már mit elzálogosítani. Ki fogad el egy olyan ígéretet fizetségként, amit nyilvánvalóan soha senki nem fog teljesíteni?
  Ezt az adósságot, ezt az ígéretet eddig a pénzrendszer hitelkihelyezés címén áttestálta a világgazdaság egészére kamatokkal növelten.
  Ennek a beszedése során a kamatokkal csökkent az eredeti amerikai adósság és az újra és újra kihelyezéssel ennek a pénznek a haszna megtermelte az eredeti adósság összegét ami így eltűnt és a továbbiakban maradt a haszon , de ezt a világ mára megunta.
  A kínai jegybak devizatartalékai néhány éve még 75%-ban dollárban denomináltak voltak. Ma ez az érték jóval 50% alatt van. A világ jegybankjainak devizatartaléka 60% felett dollárban denominált volt és ez mára 30% alá süllyedt. Gyakorlatilag a dollár teljesen fedezetlen. A FED vissza kellene, hogy vásárolja a saját fedezetlen papírjait, jüannal, euróval, rubellel, arannyal, stb. kellen, hogy fizessen, csakhogy nincs mivel fizessen értük. Minél kevesebben fogadják el a dollárt, iletve az amerikai értékpapírokat fizetőeszközként annál kevesebb az ezeknek a hozadéka ami eddig a globális pénzrendszert működtette. Ez a vég. Ez a folyamat öngerjesztő. Nekem úgy tűnik ezt mostanra már sokan felismerték. Az európai vámunióval még az európai népeket is ki lehetne fosztani de ezek elég vehemensen védekeznek. Putyin és Oroszország tragédiája, hogy ők az utolsó akkora méretű piac amit még el lehetne és méreténél fogva érdemes is árasztani fedezetlen pénzzel és ezen keresztül kiszipolyozni. Ha hagyják végük van. Ha nem hagyják ök leszneka bűnbakok. A rendszer ezzel még elagonizálhatna egy darabig. Ez azonban már semmiképpen nem segít raja. Kétféle végkifejlet képzelhető el. Az egyik az összeomlás, a másik egy öngyilkos élet halál harc. Éppen ez folyik most.
   
 18. laudarage

  laudarage New Member

  Abszolút így van. Én csak azért nem írtam erről, mert a helyzet geopolitikai vetületeit elemeztem, nem pedig a pénzügyit.
   
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ezekkel a <i>"fedezetlen pénzről"</i> szóló mesékkel az a baj, hogy már az eredeti mesélőjük se értette igazán, hogy mit jelent a pénz fogalma, pláne, hogy mi okozza a pénz értékét korunkban a kézzelfogható fedezetet biztosító utolsó rendszer összeomlása után két emberöltővel. Egyszerűen fogalmazva a dollárnak addig van értéke, amíg vásárolni lehet vele árut és szolgáltatásokat, így lényegében dollárért megvásárolható áruk és szolgáltatások a dollár fedezete, aminek egy jelentős részét az USA gazdasági szereplői által előállított áruk és szolgáltatások teszik ki, egy másik részét, pedig más államok területén működő és a dollárt mint fizetőeszközt az áruikért és szolgáltatásaikért elfogadó szereplők termékei adják. Ehhez még hozzájön, hogy a pénz is egy áru, a pénzpiacokon konkrétan, ahol a napi árfolyamot alakító tényezők közé a legdurvábban szubjektív tényezők is beszüremkednek a mindenkori vásárlók és eladók szempontjai alapján, ám hosszú távon ezek végső soron nem érvényesülnek és kijelenthető, hogy a dollár értékét a dollár mint pénz globális használhatósága és a mindenkori amerikai nemzeti termelés együtt adja. És ez minden más pénzre is igaz, kivéve azokat, amelyeknek nincs reális értékük a kibocsájtó országok belső viszonyai miatt.
   
 20. laudarage

  laudarage New Member

  Bla-bla. Az USA dollár fedezetét az amerikai hadsereg jelenti. Ha az amerikai hadsereg nem lenne jelen az egész világban, a világ legtöbb országa az USA dollárt már kihajította volna mint a rongyot.

  Az USA visszaél a dollár világpénz szerepével és gyakorlatilag ingyen importál árukat a világ többi országából. Miért fogadták el eddig a világ országai mégis a dollárt mint fizetőeszközt? Mert világpénz, azaz bárhol elkölthető.

  Azaz, ha pl. az USA dollárért importál árut Kínától, Kína nem azért fogadta el fizetségként a dollárt az USA-tól, mert az USA ahhoz bármilyen fedezetet biztosítana, vagy azért bármilyen ellenszolgáltatást teljesítene, hanem azért, mert a dollárt Kína bárhol elköltheti a világban, pl. Oroszországtól vásárolhat érte gázt. Azaz ilyenkor az USA fogyasztásáért cserébe Oroszország nyújt ellenszolgáltatást Kínának.

  Hasonlóan, ha pl. az USA rakétahajtóműveket importál Oroszországból, Oroszország nem azért fogadta el fizetségként a dollárt az USA-tól, mert az USA ahhoz bármilyen fedezetet biztosítana, vagy azért bármilyen ellenszolgáltatást teljesítene, hanem azért, mert a dollárt Oroszország bárhol elköltheti a világban, pl. az EU-tól vásárolhat érte műszaki berendezéseket. Azaz ilyenkor az USA fogyasztásáért cserébe az EU nyújt ellenszolgáltatást Oroszországnak.

  Erre mondta Putyin, hogy az USA valójában élősködik a világon, és nyilván ezt a helyzetet csak addig lehet fenntartani, amíg azt az amerikai hadsereg világszinten erőnek erejével kikényszeríti.
   

Ezen oldal megosztása