1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Ha a II. v. XII. kerületben hétvégén odamész egy motoros fűrésszel és rendbe teszel egy fát, akkor feljelent a szomszéd, ellenben ha csak sima gallyvágóval megritkítod azokat, és még a szomszédhoz is beugrasz nyesegetni vele, akkor nem történik semmi, sőt, kapsz tíz percért 15 rugót. Hagyjuk a fákat. Anyázzák a József nádor teret, pedig gyönyörű lett. A fák meg idővel ismét megjelennek.

  Salzburgban is ugyanezt csinálták. Anyázták a városvezetést a fakivágások miatt. Meg hogy miért ide megy mélygarázs, miért nem oda. A helyi 168 óra mást se csinált, csak köpködött. Aztán amikor csere volt, akkor meg ugyanezekért ment a nagy kuss, csak mert változott a városvezetés összetétele.

  Esőerdők égtek a szoci brazil kormány alatt is, méghozzá nagyobb mértékben, mint most, de a kutyát nem érdekelte, ahogy az afrikai erdőtüzek sem. A stupid index ír Kubáról egy cikket, mint példa. Hogy aztán mi lett belőle, már nincs kibontva, de legalább rajtuk röhög mindenki.

  Választások lesznek, most kurva fontos minden. Hogy aztán Zuglóban mi a helyzet fakivágások és ültetések kapcsán, kb. lóf...t se érdekel a 168 óra soraiból, de annyira nevetséges a kihívó, hogy igazából a nem ellenzéki sajtó se foglalkozott vele eddig. Még nincs okt 13., tehát még bármi lehet, de egyelőre terítéken sincs a kérdés.

  Jelenleg NINCS országgyűlési választás, de ha lenne se lehetne ma Magyarországon zöld politikával és klímavédelemmel 5%nál nagyobb eredményt elérni.

  Az erdőgazdálkodáshoz nem értek, agrárminiszter se vagyok.
  Hohn Krisztina tevékenységét viszont ismerem. Neki igazából nem maradt más, mint az LMP. Volt ő már minden, de az önki előtt tepernie kell, mert valamiből neki is meg kell majd hivatalosan is élnie. Ha nincs Gémesi, ma munkanélküli.
   
  antigonosz, Kurfürst, fip7 and 2 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Amikor basszus manapság 35+ fokok vannak a belvárosban, akkor nem arról kéne dumálni, hogy idővel megjelennek. Most kéne oda. Ha volt, akkor meg nem kéne kinyírni. A térkő fetisizmusról meg sürgősen le kéne jönni már és a lehető legnagyobb területet minimum füvesíteni és bokrosítani, hogy a város túlnyomó területe ne 70 fokra felhevülő kő legyen nyáron, hanem legyen árnyék és hűvösebb talajszint.

  A JND-i mélygarázs legnagyobb baja, hogy felszíni parkolóhelyeket meg nem számoltak fel és oda tették be, ami eleve szinten konstans dugó. Közlekedés szervezésileg az egész egy nagy 0.
   
  fishbed, dragonette, alali77 and 2 others like this.
 3. alali77

  alali77 Well-Known Member

  https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dr-vigh-andras-az-eletet-tartod-a-kezedben-3153479/
  https://rontgen.444.hu/2019/09/04/e...i-szivsebeszet-bedol-marpedig-bedolni-latszik
  Ha tényleg évi ketten végeznek szívsebészként, hatvanan vannak összesen az egész országban akkor ezeknek az embereknek milliókat kellene keresniük hogy soha semmilyen gondjuk ne legyen az életben. Igen, többet kellene keresniük mint a főnökeiknek. És ha ilyen kevesen vannak akkor nem lenne szabad sok kórházba dolgozniuk szétszorva, sajnos muszáj lenne a központosítás.
  (Amúgy meg a speciális szaktudást kurvára nem akarják itthon megfizetni, aztán mikor lelécel egy-egy ember akkor megy a pillogás hogy nélküle vége egy komplett részlegnek, és ez a cégekre is igaz. Projektvezetőz/osztályvezetőt még csak-csak lehet lőni, de egy szakterület specialistáját egyre nehezebb.)
   
  fishbed and FilcTroll like this.
 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az ugye megvan hogy a fáknak élettartama is van, és nem nőnek ki azonnal? Egy ilyen térátalakításkor sajnos szükségszerűen az van, hogy egyszerre cserélik őket, és nem fokozatosan.
   
  notaricon and jurgenbauer like this.
 5. alali77

  alali77 Well-Known Member

  https://5.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/180423/jozsef-nador-ter-parkolo-melygarazs-tetejen
  Nézd meg a képet, itt nem fognak nagy fák nőni, gyakorlatilag egy födémre került föld, nem tudom milyen vastagságban.
  https://i.imgur.com/tonJJ6Fh.jpg

  Hab a tortán hogy a parkot az önkormányzat fizette, 1,2 milliárd forint.(az tény hogy egy burkolat és park rekonstrukció már érett, de abban a fák egy része maradhatott volna)
  De igazad van, minden szép és jó:
  https://ripost.hu/politik/insider/v...tt-a-felujitas-utan-2047606/?source=hirkereso
  (mondjuk beszarok ha kevesebb lett a burkolt felület, de hát mi vagyunk a térkő országa: "A széleken szervizutakat építettek, így a korábbi egybefüggő hatalmas aszfaltréteg helyett szép térkövezeten lehet haladni.")
  És hát olyan randa volt:
  https://budapest.offmedia.hu/assets/images/dsc0002m-m礬g-f絮-2016-02-29-16-30-21.jpg
   
  fishbed, molnibalage and FilcTroll like this.
 6. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Fene ez kimaradt:
  https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--UkvpcsMM--/w_1160/7LVwKlN6Cz8OeKQts.jpeg
  azért ez jórészt burkolt...
   
 7. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  És a több szakma határterületein is jártas ember pedig lényegében nincs – legalább is én a saját munkámban ezt látom. Egyrészt persze felértékelődött a kis cégünk komplex tudása, másrészt kínszenvedés projektet értékesíteni és vezetni, mert a megrendelői oldalon nincs ember, aki átfogóan megértene mondjuk egy adatvizualizációs megoldást egyszerre IT, kreatív, jogi, plusz egyéb oldalakról. Emiatt mindig egy csomó terület emberei egyszerre képviselik a megrendelőt a projektben, akiknek a döntési helyzetben "legkisebb közös főnökük" legalább egy vezérigazgató-helyettes – aki viszont nem ért igazán egyik területhez sem, hiszen Parkinson törvénye azért persze működik. Ez aztán érdekes helyzeteket szül, mert a sales 95%, a projekt 50%-ában a megrendelőt tanítgatjuk erre-arra. Nálunk is van "postás-rendőr-vasutas" típusú, szakmai hülyeségi skála, de a békesség kedvéért nem írom le. :)
   
  notaricon likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A probléma úgy látom ott van, hogy koncepcionálisan nem értünk egyet azzal, hogy milyen vezérelvek mentén szükséges megtervezni egy várost és annak funkcióit főleg úgy, hogy tudva levő, hogy valamit tenni kéne az élhető környezetért az egyre brutálisabb hőhullámokat nézve.

  Csak a képek miatt, előtte és utána állapot.
  https://24.hu/kultura/2019/08/27/nem-vonzza-az-embereket-a-terkoves-porcelanos-jozsef-nador-ter/

  Mi az, ami az "előtte" állapotban nem jó? Felszíni parkolás. Foglalja az értékes közteret. Nem csak itt a téren, mindenhol. Érthető a mélygarázs igénye, de akkor ezek által megteremtett mennyiségben a felszíni a helyeket fel kell számolni. Nem csak a téren, hanem a környékén is. A bibi az, hogy még a téren is maradt felszíni parkoló hely. Minek? A garázs alap funkcióját sérti, hogy felszabadítsa a közteret...

  Persze, hogy van csemete, de nagyméretű fákat is lehet átültetni és mozgatni tudtommal, mert láttam ilyet. Létező technológia.

  essék megnézni Google Earth idő visszatekeréssel, hogy hogyan nézett ki a tér az átépítés előtt. Igen sok zöld volt. Ha nem lehetséges úgy megcsinálni, hogy ez megmaradjon és csak a "majd 30 év múlva lesz árnyék", akkor bocs, de akkor a projekt elkezdése nehezen indokolható, mert már megint arról van szó, hogy a csilivili kizénet ellenére tér használhatatlanabb lett azért, hogy az autóval közlekedőnek legyen egy mélygarázsa, amit vagy használnak, vagy nem. Frankó. Van egy drága tered, amit nem használ senki, mert az év nagy részében élhetetlenül meleg. 0 árnyék.

  Miért érzik azt egyesek / a szakma (?) képviselői, hogy feltétlenül szét kell cseszni azt, ami egész jó volt csak ráncefellvarni kellett volna? Ha nem lehet valamit élhető módon átalakítani vagy radikálisan átszabni, akkor az eredeti funkciót kellett volna meghagyni és fejleszteni. Szerintem.

  Arra is kíváncsi lennék, hogy ezek a kis fák, ha megnőnek, akkor mikor találkoznak majd a mélygarázs föémével.

  Ezen felül, ameddig a meglevő mélygarázsokat sem igazán használják, akkor itt ezen a téren mire számítanak? Az Blahán az Europeum -5 szintjén gokart pálya van. Ennyire van kihasználva, hogy nem kell már az a -5 szint. Nem értem.
   
  alali77 likes this.
 9. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  A felszíni parkolóhelyeket az ott lakók kifejezett kérésére alakították ki. AZ eredeti terveken még park szerepelt az egész téren.
  A fák alatt kb 2 méter humuszréteg van, Magyarországon az átlagos humuszréteg vastagság kb 0.5 m, erdőben nyilván több, de a 2 m bőven elég a növekedéshez.
   
  jurgenbauer likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez tök jó, csak ekkor erre hivatkozva továbbra is marad az, hogy a sétálóutcák helyén parkoló autók lesznek majd erre hivatkozva.

  Ha 2 méter föld van, akkor miért nem próbálkoztak nagyobb fák telepítésével? Egész egyszerűen képtelen vagyok azt a mentalitást megérteni, hogy nagy és idős fákat kivágnak és lebasznak a helyére csemetéket és benyögik, hogy "ha majd megnőnek".

  7 éves videó. Fizessék ki ennek az árát és ne azzal jöjjenek, hogy várunk 30+ évet, amikor majd nagy lesz fa. Kösz...
   
 11. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Ezt megvettük itthonra is:
  https://www.fokert.hu/idosfa/
  És megy nagyobb is:

  (teszem azt hozzá, ezt a felesleges és Soros-pénzen hizlalt kábítószeres hippik harcolták ki, míg mi otthon aludtunk)
   
  fishbed and molnibalage like this.
 12. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Na akkor mint környékbeli én is hozzászólok. Egyrészt az igaz, hogy tényleg több méter vastagon raktak a fák alá földréteget, de szerintem is egy kicsit lehetett volna zöldebbre alkotni a teret kevesebb térkővel meg füvesítéssel (meg hogy az elmúlt hónapokban mégis mi tartott ennyi ideig a munkában azt se tudom mert kb semmi nem történt). Herendi szobrot meg látok eleget Veszprémben, stílusában elüt a tér egészétől. Na meg a parkosított területekkel az a nagy baj, hogy a csövesek szinte azonnal oda is akarnak költözni és nem éppen a legkellemesebb a fekáliák meg szemét között keringve átmenni rajta. (a'la Erzsébet tér vagy a Deák azon része)

  Azzal viszont abszolút nem értek egyet, hogy fel kéne számolni a mélygarázsos helyek arányában a felszínieket, mert így is egy komplett kínszenvedés (avagy angolosan pain in the ass) az egész környék. Vörösmarty körzetében parkolás esélytelen (amúgy azt is minek kellett feltúrni?), nem sokkal mellette ott van a Széchenyi tér-Lánchíd kombó és a legközelebbi lehetőség a Nádor utca meg az Erzsébet tér. Alapból a Nádor utca végében nem lehet parkolni de ott van a Merkantil-OTP duó is (akinek a kérése volt a mélygarázs tudtommal) a Pénzügyminisztérium mellett és ha még megépül hozzá a hotel akkor végképp kelleni fognak oda a parkolóhelyek. Napközben a Nádoron tényleg esélytelen a parkolás mert csurig szokott lenni az OTP/leányai-minisztériumok-egyebek dolgozói által így ott tényleg minden egyes helyre szükség lenne. (hajnalban érdemes kimenni és jé szinte üres az egész utca mert akkor tényleg csak az ott lakók parkolnak az utcán csak hát ez villamos hasonlattal élve a mélyvölgy)

  Abból viszont elegem van, hogy lassan a komplett Belvárosból hotel lesz és mindenhol az épül, mert a turisták majdnem fontosabbak lesznek mint maguk az itt lakók. Sokszor van az, hogy nyugodtan beszélhetek magyarul, mivel egy árva lélek nem fogja megérteni mit mondok. A turistabuszokat meg nem is említem...
   
  gergo55 likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a farkába harapó kígyó esete. Ameddig bővíted a parkolóhelyek számát, de megmarad a felszíni, akkor mindenki azt fogja használni, ergo nem nyert használható közterületet, hogy élhetőbb legyen a felszín. Ráadásul minél több parkoló hely van, az eleve forgalmat növelő tényező, amikor világszerte felismerték, hogy ez totális tévút.

  Ez a részét a kikelésednek nem értem. Ez a piac. Ha jobban megéri szállodát építeni, akkor azt fog az építőipar. Ennyi. Más módon hol és hogyan érzed azt, hogy téged korlátoz vagy tényleg kár ér, mert szálloda épül mondjuk egy régi irodaház helyén? Vagy egy lerobbant épületnél, amit a kutya nem használt?

  A mostani munkahelyem is azért költözött, mert évtizedek óta bérelt irodaházából szálloda lesz. A szálloda viszont miért probléma? Úgy termel elvileg jó sok pénzt, hogy a forgalmat alig növeli, kivéve balfasz módon közlekedő buszokat, amik ellen meg lehetne tenni, ha fellépnének ellene. Mert nehogy már 1 sarkot gyalogoljon a turista a buszhoz, ahol nem tart fent senkit, de ott meg tud állni a busz...

  https://www.google.com/maps/@47.479...4!1sbBos89piRPbwX-YZVEJF7g!2e0!7i13312!8i6656
  Ide egyirányú utcába tolatott be busz és állt fel a járdára, mert ottan van a szálloda. Tudom, mert láttam a saját szememmel. Na nehogy már 70 méterrel odébb a Mesteren parkoljon le este 8-kor, ahol simán volt hely. Mire ez lezavarta több perc volt, szabálytalan és feltartott mindenkit. Ez valóban zavaró, amikor ott állnak meg, ahol nem kéne. De pusztán építészetileg és terület felhasználásban ez csak a kapitalizmus megnyilvánulása. Bp-n a turizmus évek óta 10%-kal nő. Eljött az a pont, ahol kapacitáshiány lett és megéri építeni ilyet. Az, ha lesz egy válság és bezuhan az utazgatás, akkor majd lehet nézni mi lesz.
   
  blitzkrieg likes this.
 14. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A videó szép és jó, de a gyakorlatban úgy tudom az átültetést a fa nem annyira szeretik, és szép százalékuk egyszerűen elhal az átültetés után. PR-nak, zöld lelkek simogatásának jót tesz. Felteszem, a kertészek jobban tudják mit csinálnak és miért, mint a libbant portálok és a fakért aggódó laikusok.

  A valóságban az van, hogy a fának van egy élettartama, egy idő után elhalt, elrohad, vágni kell, újat ültetni a helyébe, magyarán ugyanúgy tervszerűen gazdálkodnak vele, mint bármi mással. Ha egyszerre kell átültetni / pótolni egy csomó fát egy téren, akkor az egyik változatban átülted őket, majd vissza, pár éven belül elhal mondjuk 25-50%-uk mert nem bírják ki az átültetést. Lehet ültetni az elhaltak helyére újakat, aztán persze hülyén fog kinézni, mert az 50 éves platán mellett lesz egy csenevész bokor. A maradék meg majd egy, két évtized múlva lesz vágáséret, és azokat is cserélni kell. Közben elcsesztél egy rakat pénzt faátültetésre, ami alig hasznosult.

  Ettől még bizony szopacs lesz pár évig, mert 10 évig biztos eltart amíg nő a fa hogy valamilyen értelmezhető árnyékot adjon, de ez van, a fejlődés ilyen áldozatokkal is jár. A belváros sűrű beépítésű, az épületek nagy része nem fog lecserélődni belátható időn belül (ami lehetőséget adna mélyépítésre, mélygarázsok kialakítására), így maradnak a közterek felújításával egybehangolt mélygarázsépítések. Megjegyzem, évtizedek óta megy a folyamat, lásd a Bazilika előtti tér, Szabadság tér stb. Ettől még a térkőmániát én is károsnak találom.

  Viszont az Astoriánál pl. úgy emlékszem kb. 10-15 éve rakhatták ki azokat a fákat, azóta szépen megnőttek.

  2009
  https://www.google.hu/maps/@47.4948...DFyIJ64w!2e0!5s20090501T000000!7i13312!8i6656

  2019
  https://www.google.hu/maps/@47.4947987,19.0617223,3a,90y,39.7h,99.58t/data=!3m5!1e1!3m3!1sJHDPBVF6CmydN0qx01Hgyg!2e0!6s//geo1.ggpht.com/cbk?panoid=JHDPBVF6CmydN0qx01Hgyg&output=thumbnail&cb_client=search.TACTILE.gps&thumb=2&w=96&h=64&yaw=286.35992&pitch=0&thumbfov=100
   
  jurgenbauer and antigonosz like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  2000-es műhold képen már látszanak a fák a Google Earh-ön.

  A Google Strww view-on 2009-es képen összehasonlítható a növés. Sajnos annyira nem sok, de már 2009-ben is egész szép árnyékot adtak. De kb. minimum 19 éves fákat látsz. Egyesével megnéztem pár fát. 10 év alatt némelyik törzse szinte semmit nem nőtt, de a magassága és korona átmérője is úgy 1-2 métert.
   
 16. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Gyáva vagyok én a politikához, a várostervezéshez meg hülye, de amikor egy ilyen forró placcra körbebetonozva sülnek nyáron a felverődő 50+ fokban a csemeték azokból nagy fa az életbe nem lesz, főleg ha még a gondozásuk sem megfelelő, és óhatatlanul kerülnek olyan anyagok vegyszerek vagy só a talajába ami árt neki, egy öreg fának kevésbé de egy csemetének nagyon is, őszintén, én még nem láttam sikeres példát élőben teljesen új fasorra a beton között.
  Talán hasznosabb lenne a hülyén kinéző megoldást választani, és az öreg közé ültetni a fiatalt, hogy legalább ne süljön meg egy év alatt a csemeték fele, nem szép, de az se amikor egy két csenevész között van kihalva 2-3 az se szebb.
   
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A növényzet telepítése amellett, hogy rendkívül látványos és hasznos, a toronyházak építésének összköltségét mindössze 5%-kal növelte.

  Csak 5%? Ebben elképesztően nagy üzleti lehetőséget látok még én is. Ha csak ennyivel kerül többe, én tutira csak ilyen tömbházakat építenék, hisz garantáltan el lehetne adni 5%-al drágábban, mint egy átlagos lakást. Legalábbis én egy ilyenért 5%-al többet simán fizetnék, márha panelbe akarnék költözni.
  Az ilyen megoldásokat kötelezném törvény által is.
   
 18. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Gyáva vagyok én a politikához, a várostervezéshez meg hülye, de amikor egy ilyen forró placcra körbebetonozva sülnek nyáron a felverődő 50+ fokban a csemeték azokból nagy fa az életbe nem lesz, főleg ha még a gondozásuk sem megfelelő, és óhatatlanul kerülnek olyan anyagok vegyszerek vagy só a talajába ami árt neki, egy öreg fának kevésbé de egy csemetének nagyon is, őszintén, én még nem láttam sikeres példát élőben teljesen új fasorra a beton között.
  Talán hasznosabb lenne a hülyén kinéző megoldást választani, és az öreg közé ültetni a fiatalt, hogy legalább ne süljön meg egy év alatt a csemeték fele, nem szép, de az se amikor egy két csenevész között van kihalva 2-3 az se szebb.


  Az is probléma sokszor, hogy nem megfelelő fafajt,növényfajt választanak. Ilyne környezetbe fényigényes, "igénytelenebb" fajokat kell telepíteni.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Tujákat kell rá telepíteni. Arról nincs hogy letörjön ág. Vagy ha le is törik, nagyon könnyű, inkább száll a levegőben, mint esik.
  Zöldtrágya: az sincs nagyon a tuja után. Ami van, hát nem törik le a lába az embernek, ha havonta egy szemetesvödörrel több a "szemét".
   
 20. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Mi az a vizgazdálkodási szükségállapot?
  Aki locsol az lelövik és a testéből a vizet kipréselik? A többiek meg hordjanak cirkóruhát? gátat a déli határra?
  És miért nem egészségügyi válság van? Vagy okatatási?
  (Amúgy 2004ben Budafokon árvizi védekezésen láttam szükségállapot hatását, két tolvajt fogtak a rendőrök betörés közben, akik előbb kiröhögték a zsarukat hogy úgyis kiengedik őket a lakásbetörés miatt két nap alatt, majd mikor felvilágosították őket hogy bakker, erre a háztömbre vonatkozik a szükségállapot ezért ez több év lesz akkor jött a földön fekve üvöltve bőgés-könyörgés hogy engedjék el őket. Ritka nagy barmok voltak, mivel három busznyi készenlétis rendőr járőrözött ott géppisztollyal, nem is értettem mit gondoltak.)
   
  blitzkrieg and Masztiff like this.

Ezen oldal megosztása