1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Regen az ment tanarnak az atkosban akit mashova nem vettek fel. Nem en talaltam ki, akkor vegzett osztalyfonokom mondta nemreg. Kesobb ki ment tanarnak? Akinek kellett egy diploma konnyen, hogy a szulok el buszkelkedhessenek vele a gyerekuk nem hulye. Amugy hulye volt, csak ha nem veszik fel valami laza szakra akkor acskent vagy mas szakmaban mar dolgoznia kellett volna husz evesen, es ez ciki, hogy nem vettek fel, meg melozni kell, meg a szulonek is az... Valami kamu szakon vegezzel mar lecci, fizetunk mindent, ne hozz rank szegyent a Jozsiek elott, mert tudod az o lanyuk is... udv:anyuci.
  Amugy ilyen meloert ahol 45 percenkent van 10 perc szunet, meg lyukasorak, nyolcra megyek, kettokor jovok, nyaron Hawai mert akkor mit is tanit? :D Szoval na... Vannak itt a cegben tanari diplomasok, pl fonokasszonyom is, 12 ora, ejszaka es hetvegen is, ha jo napunk van tudunk enni is, igaz azert fizetgetnek is egy tanarhoz kepest... De napi 6 orara ugy hogy abbol dolgozik 3-4-et... Na erre megis mit kene fizetni? Ment volna mechatronikai mernoknek vagy fizikusnak. Ja ahhoz nem volt tudomany.
   
  Ooorky likes this.
 2. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Na, én 12 év után megléptem a magam Brexitjét és hivatalosan is haza emigrálok! Szép volt, jó volt, de már mások a prioritásaim az életben mint 12 éve! Szóval viszlát Anglia és kössz a halakat! Pécsiek! Jöttömre nyugat felől, holnap alkonyatkor számítsatok!
   
  fishbed, emel, zsolti and 15 others like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nesze neked RAF repulo izek a tovabbiakban... :D
  Hianyzik a palinka mi? :D
   
 5. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Naná! :D:D
   
  antigonosz likes this.
 6. migfun

  migfun Well-Known Member

  Fingod sincs a tanári munkáról, ebből látszik.
   
  Robur, phaidros, leplezo and 2 others like this.
 7. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Szerintem itt a gond az volt, hogy a hasznos munkás és értelmiségi +többiek már dolgoznak, őket meg nem engedik el 1-1 napra mert ez nem állandó munka, hanem kiszámíthatatlan alkalmi meló. Akinek meg nincs még közmunkája sem az nem véletlen. Vagy rokkant, vagy nyugdíjas, vagy igazi léhűtő. Egyik sem fog dolgozni.

  Erre bizony a város közmunkásait, és utcakarbantartóit kellett volna kivezényelni. És ha nincs, akkor tervet kellet volna készíteni az egész éves foglalkoztatására, mert össze-vissza 1-1 napra senkit nem lehet ugráltatni. És bizony meg kell őket fizetni is. (még ha nem is csúcs fizetés is, de korrektnek kell lennie)
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  100%-ig egyetértek. Akkora baromságot írt @antigonosz , hogy csoda, hogy a fórummotor nem roppant bele...
   
  phaidros and leplezo like this.
 9. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ebben bizony felültél a tanárok elleni médiapropagandának. Bizony a 10 perc elmegy azzal, hogy elmegy a tanáriba lerakja az egyik pakkot, felveszi a másikat megy a következő osztályba. (Olyan mintha te a telephely egyik végéből a másikba sétálsz, mert épp ott a következő munka az neked is munkaidőn belül van.)
  Aztán a tanár hazamegy és másnapra el kell készítenie az óravázlatot, be kell írnia a naplóba a jegyeket, vázlatot minden egyebet. Arról nem is beszélve, hogy vannak órán kívüli ügyeletek, szünetekben és amikor nincs tanítási órája. Továbbá, az értelmi fogytékos gyereket ha épp szétveri az órát, csak olyan helyiségbe lehet küldeni, ahol van felügyelet, (külön egy pedagógus ügyel). Reggel 7-től délután 5-ig folyamatos ügyelet kell legyen, folyosón is. Továbbá napközi csoportok (ugye gyerekek 4-ig bennt kell legyenek az iskolába, hacsak nem viszi el külön a szülője/szakköre van)
  A nyáron meg 1 hónap szabadság van ami ugye fix. nem olyan mint neked a 20 napod, hogy megegyezel a feléről a főnökkel. (igaz 30 napjuk van, de ebben általában többséget legalább 1 hétre beosztják nyári táboroztatásra (mindjárt 23-25 nap csak)).

  Röviden ennyi. Egy jó tanácsot ha elfogadsz, kérlek véleményezés előtt nézz kicsit jobban utána a témakörnek, és utána oszd meg a gondolataid velünk. :)
   
  fishbed, vilmoci, Laci1970 and 7 others like this.
 10. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Pedig igaza van.
  Ezt hívják úgy, hogy társadalmi elfogadottság.

  A tanári szakma presztizse nem túl magas jelenleg. Ezen persze változtatni kell, de nem biztos hogy a társadalmat kell leváltani.

  Egy boltban is megjegyezzük ha flegma az eladó, ha trehány a pincér, vagy rossz a kaja az étteremben. Ne álljunk úgy hozzá hogy a tanár egy tévedhetetlen kaszt.
  Társadalmilag az egyik legfontosabb szerepkörben vannak, de szolgáltatást nyújtanak, mégpedig igen csak változó teljesítménnyel.

  Gonosz csak kimondta amit a nagy átlag gondol.
   
  antigonosz and zeal like this.
 11. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Ha már sztorizgatunk...

  Hosszú lesz, de a vége a lényeg :)

  Általános iskola tipikus falusi cucc volt, első 4 osztály 4 különböző épületben a faluban szétszórva, a felső négy osztálynak volt csak hely az "új" iskolában, tanárok a helyi kínálat legalja, néhány idősebbet leszámítva akik tényleg értettek a szakmájukhoz. Mivel évtizedek óta én voltam az első a faluban aki bármit elért (matematika megyei top 3, 2. osztálytól), ezért kötelező volt mindenből 5-öst kapnom, amiért cserébe odahaza 50ft-osokat kaptam, az jelentette a szeretet számomra (minden mást a sérült húgom kapott)...
  Legszebb az volt, hogy a matektanárunk síkhülye volt, pl. akiket ő "tanított" külön felkészítőre kellett járniuk a közeli szakiskolában első évben... De miattam minden év végén év tanára lett.

  Később 15 éves évfordulón a volt osztályfőnöknőnk elsírta magát milyen rossz a helyzet. Diákok facebook-on egyik nap minden szarnak elhordják egymást, iskola folyosóján üvöltöznek, verekednek, másik nap puszi-puszi de szeretlek. Roma diákok családjaihoz "civil" segítők járnak, elmagyarázzák a jogaikat, mit tehetnek ők és mit nem a tanár, aminek eredményeképp pl. a nyugdíjba vonuló Attila bát leköpéssel búcsúztattak diákjai. Nemtörődömségük, "menőségük" átragad a többi diákra, szegregálni tilos, aki teheti kimenti a gyerekét.

  Jött a felvételi, megye egyik legnevesebb gimnáziumában házi verseny, első hármat soron kívül felveszik, döntetlen első lettem, én infóra mentem, ő matekra.
  Mivel általános iskolában egy ukrajnából szalasztott "tanár" öt évig németet ""tanított"" nekünk ezért kötelező volt haladó szinten továbbvinni, mellé informatika miatt jött a kötelező angol kezdő fokon.
  Minden osztály 32 fősen indult, viszont abban az évben csak nagyon kevesen jelentkeztek infóra, ezért MINDENKIT felvettek, így is csak 25-en lettünk. 24 fő alatt megszüntették volna az osztályt, ezért 4 év alatt 2 tanulót buktattak, (jött egy diák másik iskolából,) pedig többen is kegyelem kettessel jöttek általánosból.
  Rendszeresek voltak a verekedések, baszogatások, engem első félév végén kiosztott pofon után békén hagytak.
  Utáltam tanulni, de otthon dolgozni még jobban (10 éves koromtól befogtak a családi vállalkozásba, nagyobb munkákat egyre inkább az én "szabad"napjaimhoz igazítva, ha jött a parancs ugrani kellett), sokszor még lázasan is inkább bementem az iskolába.

  Tanári kar toppon volt, 2 kivételtől eltekintve.
  Alkoholista biológia tanár, csak azért tartották meg, mert az egész karrierjét ott töltötte, régebben állítólag jó tanár volt, minket egy évig tanított nyugdíj előtt.
  Szerencsétlen friss diplomás kémia tanár, megszólalni is alig mert közöttünk, osztályra jellemző, hogy egyik osztálytársam kiverte a hátsó padban, majd megszagoltatta vele a kezét, egy másikat kihívott felelni, az meg kihúzva magát megindult felé amitől az ajtóig hátrált, vagy miközben a táblára írt odaköptek a feje mellett egy hatalmasat, letörölte szivaccsal, majd írt tovább. Félévkor elbocsájtották, az volt a 3. munkahelye másfél év alatt...

  Egyszer vettem részt matematika versenyen, azért, hogy német óráról lóghassak, akkor történt meg először és utoljára, hogy nem egy matekszakos győzött. Megyei fordulóra nem mentem el, mert tanszüneti napon lett volna és éppen bezártunk egy üzletet.
  Ballagáskor az igazgató felolvasta az átlagokat: ...E (matematika) 4,6, F (informatika) 2,4...
  Minden nyűg ellenére, érettséginél rá kellett jönnöm, hogy ami a gimnáziumban "átlagos" volt, az állami szinten "kiválót" jelentett, minden tantárgy mellé ötös került.
  Végül utolsó évben jött fentről az ukáz: programozó leszel!

  Hát nem lettem az. Eltelt 5 év, a főiskolából minden tantárgyat teljesítettem elsőre, kivéve Prog 2-3-4... Talán parancsközpontú életem miatt, de teljesen hülye voltam hozzá. Egyetlen pozitívuma, hogy beszereztem egy angol szaknyelvvizsgát és később néhány tantárgyat jóváírattam.

  1 év kiútkeresés, gerincsérülés, állásinterjúkra járkálás után hirtelen felindulásból megnyitottam a Máv weboldalát, majd délután 6-kor minden állásra jelentkeztem amihez csak érettségit kértek. Este fél 8-kor csörgött a telefon, hogy aktuális-e még. Az volt.
  Azt se tudtam hova, milyen pozícióba, de mentem.

  480km-re a szülői háztól.

  Bakter lettem, de még előtte egy hirtelen ötlettől vezérelve jelentkeztem Közlekedésmérnökire, lesz-ami-lesz alapon.
  Első munkanapomon tájékoztattam erről a főnökömet is, kilépve az ajtaján hallottam, hogy odaszólt a titkárnőjének "mit képzel ez magáról".
  Mint utólag kiderült, neki nagyon nehezen jött össze az amin én 2,5 év alatt átrágtam magam.
  Közben folyamatosan nőtt közöttünk az utálat, nem egyszer éjszakai szolgálatból mentem vizsgázni, végül diploma után dobbantottam tőle.

  Sajnos a vége szomorú lett. Államvizsga előtti nap begörcsölt a jobb vesém, vesekő.
  Úgy döntöttem becsületből bemegyek és megbukok, ne az legyen odaírva n.j.m. .
  Reggel kaptam egy ampulla görcsoldó koktélt, természetesen utolsóként hívtak be, kiment a hatása. Ömlött rólam a víz, hebegtem-habogtam, nem tudtam koncentrálni, a beszédem 3/4-edét elfelejtettem.
  Kettes lett. Tudom, hogy nem ért annyit, de "megadták". Mai napig bánt, mert egész addig 4-es átlagom volt, ha megbuktatnak fél évvel később meglett volna.

  Ott tanultak gyakorlati haszna? Semmi, nulla, zéró. De ez az értéktelen papír választja el a főnököt a melóstól. Sajnos rengeteg társam magasan hordja az orrát, lenézi a dolgozókat, mert nincs tisztában vele mennyire könnyen osztogatják manapság (és mert egy napot nem dolgozott úgy jutott hozzá, majd egyből jött a bársonyszék).
   
  antigonosz, fip7, anonim999 and 9 others like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Miben? A tanári munkakör és leterheltség megítélésben? Ne haragudj, de ha ezt valaki még egyszer le meri írni, asszem erős késztetést érzem, hogy pofánvágjam. Mert egy ponton túl elfogy a türelmem. Mondjuk úgy, hogy első kézből láttam nagyon, nagyon, nagyon hosszú ideig, hogy mennyi idő megy el és mire és mi van 8-14 közötti pofátlan beszóláson túl.
   
  ozymandias and Ooorky like this.
 13. emel

  emel Well-Known Member

  Ja, nem pénz és igény, hanem szabd idő kérdése!! Olyan szabad időé, amit a családdal tudsz tölteni. Na, annak az apunak, aki ötkor kiugrik az ágyból, irány a meló, és jobb napokon nyolckor-félkilenckor ér haza, rosszabbakon 10-11-kor, a szarabb napokon meg éjfélkor, esetleg hajnali kettőkor - kéthetenként 12 napon át, hát ez ritkán jöhet össze!! Hogy lehet ezt megcsinálni?!! Javaslom a Munka törvénykönyv 2010 őszi módosításának tanulmányozását. Meg el lehet azon gondolkozni, mi köze ahhoz Orbánnak és a 2/3-nak, akik ezt a törvényt így beterjesztették és meg is szavazták. Még szerencse hogy a munkaadó csak idáig olvasta el a törvényt, pedig az is benne van hogy a bért se kötelező kifizetni minden hónapban, lehet azt halasztani is, akár 6 hónapig is görgetni. Ennyit a "családbarát" kormányról ...
  A pénzen meg az múlik, hogy nem kötelező stadionokba önteni a tízmilliárdokat, hanem egészségügyi és oktatási bérfejlesztésre is mehetne. Akkor a műtétem altatóorvosa nem egy 76 éves doktornő lett volna (szegény, olyan ráncos volt már mint a mesebeli boszorkány, ők is robotoltak 3 műszakban), és a feleségem (és jópár kollégája is) 4-5 évvel a nyugdíjkorhatára után nem járna még mindig vissza tanítani, mert ott tülekednének a fiatalok, és lehetne közülük válogatni a minőségi és lelkes tanárokat. De más a fontos, így nem ez történik ... sajnos ...
   
  fishbed and molnibalage like this.
 14. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ez spec a zindekszen volt nem a munka tvkban. Ott az áll, hogy a munkabért minden hónapban legkésőbb 15.ig köteles kifizetni a munkaadó. A túlórapénzt görgetheti, mert ha nem kifizeti hanem kiadja akkor könnyebb így elszámolni. Mondjuk nekem 10 éve nem fizettek túlórát de valami ilyesmi a hivatalos verzió.
   
  antigonosz likes this.
 15. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Szerintem nem lehet az egész tanárságot egy kalap alá venni, a többségnek a téma amúgy is csak politikai maszturbálás. A saját tapasztalatom és elmondások is azt mutatják hogy a tanárit bárki eltudja végezni, max mást fog tanítani mint amivel kezdte, de attól még nem lesz belőle jó tanár. Akinek olyan a személyisége az még úgyis fegyelmet tud tartani és tudja motiválni a diákjait hogy sajnos nincsenek ehhez eszközök a kezében, és az állam és a törvény nem áll mögötte a munkájában, sem most sem ezelőtt 15 évvel.
  A fizetések mellet meg elszállt a versenyszféra, most akkor vagy adót emelnek és több pénz a közszférába de akkor a gazdaság lassul vagy marad ez ( tegyünk úgy a képletben mintha nem lenen korrupció :) plusz én is ezt a közgazdasági iskolát képviselem szóval elfogult vagyok mármint az adócsökkentőt ).
  A másik dolog hogy iskolák szűnnek meg mert nincs elég gyerek , nem biztos hogy kellesz ennyi tanár (szerintem kéne mert 25-30 at még jó képességű jól nevelt diáikból is nehéz ) , az a baj a selejt tanár nehezebben esik ki a rendszerből mint a lelkiismeretes.
  Ehhez mondok is pár személyes tapasztalatot, általános alsóba olyan tanárunk volt aki nagyon lelkiismeretes volt késő délutánig saját maga kárára foglalkozott a diákokkal akiknek amire szüksége volt. Aztán kaptunk egy fószert aki nagy ívben tett az egészre, óra közben kiment rágyújtani, hamarabb volt kint utolsó óra végén a kapun mint mi, tanítani nem tudom mit tanított mert semmi emlékem nem maradt belőle szóval gondolhatjátok, annyi hogy ha zavarta a hangzavar tudott rendet csinálni, de az csak akkor zavarta ha fájt a feje mert másnapos vagy hasonló volt, amúgy láncos ostorral is verekedhettünk, volt rá példa.. Illetve van az a tanárfajta aki fél a diákoktól, aki szívesen elmondaná a maga kis bemagolt dolgát de már annak is örül ha nem annyira nagyon alázzák meg óra közben hanem csak kicsit éppen ezért inkább "nem húzza ki a gyufát" és nem próbál meg fegyelmezni mert nem tud és fél is hogy ezért bántják majd. Sok ilyen volt általánosba, ez nagyon jellemző volt az új tanároknál, koptak is rendesen.
  Gimi másabb volt, ott rend volt főleg miután új igazgató jött aki kemény volt és betonfejű, előtte sokkal liberálisabb volt a suli de úgy jó értelemben, viszont sok olyan tanártól megszabadult akik bennmaradtak a rendszerben mert azért itt már értelmesebb jól neveltebb srácok voltak mint általánosba ahova mindenki mehetett, így nem ették meg őket, bár itt nem is ez volt a rossz tanárokkal a baj hanem az hogy leszarták, de úgy tényleg, infótanárnál volt olyan hogy " passzolós kettes" ez azt jelentette hogy ha passzolsz akkor kettes, semmit nem kell csinálni ő beírja, és lehetett dolgozatot írni vagy felelni. Na de, ha feleltél vagy dolgozatot írtál se adott jobbat mint 2-3 ezért az a pár "hülye" aki eleinte megpróbálta gyorsan leszokott róla, így neki semmi dolga nem volt az elkövetkező években. Vagy az angoltanárom, ne tudjátok meg milyen pusztító tud lenni 8x megnézni rossz angol romantikus vígjátékokat mert arra is lusta hogy másik CD-t hozzon, mindezt magyar szinkronnal szóval köze nincs hozzá csak annyi hogy angol... értségi tantárgyról beszélünk 3 évig volt velünk és az új igazgatónál repült csak. Vagy a tesitanárunk, első időszakban azt se tudtuk ki ő, nem tartott órát, utána meg nem kellet csinálni semmit csak bementünk a tornaterembe, vagy nem de ő azért ott volt. Utána ő magától lépett, de kaptunk egy nagyon jó tanárnőt, első egy hónapban gyűlöltük, hozzá voltunk szokva a semmihez meg mi az hogy valamit csinálni, átöltözni... na ő egy fasza csaj volt olyan erős személyiséggel hogy sose kiabált de mégis betört mindenkit mert ellentmondás nem volt de teljesen partnerként kezelt mienket a dologban ha már belekezdtünk. Pár hónap múlva már imádtuk, azok a diákok akik addig semmit nem csináltak kitakarították a bozótost az iskolaudvarról, rendbe hozták a kosár, meg teniszpályákat (ami addig be volt nőve növényzettel) és élvezték az egészet.
  Szóval lehet itt sok pénzt szórni de amíg nem lehet a nem jó tanárnak is tudni órát tartani mert nincs eszköze fegyelmezni, vagy amíg nincs valódi számonkérés a munkájukkal kapcsolatban addig lehet nem ott kéne kezdeni hogy tegyünk bele nagyon sok pénzt és majd jó lesz.
  Tegyünk rendet és világos kereteket világos célkitűzésekkel és utána tegyünk bele sok pénzt hogy az jól hasznosuljon. A szemetet el kell választani az értékes anyagtól, legyen az tanár és diák, hogy a jókat ne húzzák le és aztán nekiesni a speciális eseteknek hogy azokból is amennyire lehetséges jó polgár legyen, szerintem ez többet lendítene az eredményeken mint az ha úgy terv nélkül odaöntünk bizonyos % fizetésemelést
   
  Hegylakó, antigonosz, fip7 and 2 others like this.
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Ne az Indexet olvasd el, hanem a Munka tvk.-t - de ne a mostanit, hanem a 2010-est. Én se az Indexet olvastam el ... nekünk speciel a szakszervezet munkajogásza idézett a Mtvk.-ból, hogy jobb ha nem ugrálunk a havi 330 óra ellen, mert még anyagilag is ráfaraghatunk. Mi soha nem is túlóráztunk, nálunk Időbanknak hívták a "csodát" ami mindent IS lehetővé tett, csak kicsit kacskaringósan kellett haladni a jogszabály keretei között ... és a főnökeink sajnos nem szédültek bele.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 17. Robur

  Robur Well-Known Member

  Bakker, nem irigyellek. Nem semmi egy pályafutásod volt.
   
 18. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ez most valami zindex/HVG/Népszava hülyeségmoslék így ömlesztve?

  Azzal kezdődik hogy az új Mt 2012-es, 2010-ben elég nehezen módosíthatták.

  Apu meg ne panaszkodjon ha kéthetes egyenlőtlen beosztású munkaidőkeretet vállalt a munkaszerződésben teljesíteni, AKKOR TELJESÍTSE. Senki nem nyomott pisztolyt a fejéhez, ezt ő maga cseszte el.

  Kérjen általános munkarendet vagy váltson állást, és máris megvan a szocialista jólét a családdal. Ez csak apu döntése.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja értem. Ez most kb. az "el lehet menni" duma volt.
  Olyan cuki, hogy te mindig minden szart meg tudsz magyarázni, amit a munkavállaló és családbarát kormány követ el. A legjobb az, amikor ezt személyeskedéssel karöltve teszed...

  Nem mindegy, hogy mikor módosították? A lényeg az, hogy ez volt nem egy munkavállalónak a rögvalóság. Nem a családbarátság...
   
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Nyafi már megint, csak én nem rinyálok?!:D
   
  fip7, zeal and notaricon like this.

Ezen oldal megosztása