1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Akkor még egyszer: az általunk megkeresett és zsebbe kp.-ban kifizetett külsős munkajogi szakértő mondta azt: sajnos nincs ebben semmi törvényellenes. Akkor hol és mi alapján lehetett volna pereskedni?!! Attól kellene boldognak lenni, hogy időben előre közlik a havi 310-330 óra munkabeosztást?!! Nem nehéz, hétfőtől a következő péntekig 12x12 óra, ami ennél több az a túlóra - lenne, ha az időbank nem lenne!!
  "Végkielégülni" meg az tud akit elbocsátanak, ha én mondok fel akkor végkielégülni max a sarki cigánylánynál lehet az 50-es út mellett ... :D ott is van választék, fekete vagy vörös, de azon csak ö gazdagodik ... ;)
   
  molnibalage likes this.
 2. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Na jó, én feladom, kezd el itt olvasgatni a munkaidő keret szabályait.

  https://www.hrportal.hu/hr/negy-tevhit-a-munkaidokerettel-kapcsolatban-20180301.html

  Azzal nincs gond ha rendszeresen 12 órákra oszt be előre, de a havi munkaidőt nem lépheti túl, vagy ha túllépi, akkor bérpótlékot kell fizetnie, ezt nem lehet megkerülni, az időbank (ami gondolom vmi munkaidő keret elszámolási rendszer) vagy mi ezt maximum annyiban befolyásolja, hogy mikor fizeti ki a túlórát a rendes munkaidőn felül (tekintve hogy nem adott egyenlő havi beosztásban kell x óraszámot teljesíteni, hanem egy 1-2-3 hónapos keretben, de a kereten belül akkor sem lehet túllépni).

  Ha a munkáltató nem tartja be a munkaidő keret szabályait, nem fizeti ki a túlórapénzt, akkor perelhető. Tök függetlenül attól, hogy a munkaszerződésben minden szépen le van írva, aztán a gyakorlat meg más lesz.
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Isten hozott ITTHON :D !

  Egy pár gondolatot megtennéd hogy leírnál, mi változott meg benned/bennük?

  Itt nem lesz a kert végében Apache, azt azért tudod ugye :D?
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Egyéves időbank két féléves ciklusra osztva. Nem a kifizetéssel volt a probléma (mindent kifizettek), hanem a munkaidő mennyiségével. Ki lehet próbálni milyen a havi 310-330 óra - nem időnként, meg ha sok a meló (az mindig sok volt, elintézték nekünk), hanem mint állandó minimum hosszú évekig!!
   
  fishbed and molnibalage like this.
 5. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Nálunk az megy hogy aláírom hogy 8,5órát voltam bent, és van egy excel amiben a valódi projektidőket vezetjük. Túlórapénz nincsen, évvégi jutalom van amiben elvileg figyelik a túlórát is. Nekem 190-230 között szokott lenni a havi adagom, novemberben kicsit(jóval) több. De inkább az zavar hogy nem tudtam megírni a szakmérnökihez a szakdolgozatomat idén, egyszerűen nem maradt erőm rá a decemberi határidők miatt. Minden általam ismert közepes-nagyobb tervezőcégnél így megy, a kicsiknél- mikróvállakózásoknál meg totál kiszámíthatatlan. Ágálni meg perrel fenyegetni lehet, többet állás nincsen.
  El sem akarom képzelni milyen lehet 300+órát melózni, az +10 havi munka egy évben.
   
  fishbed, Ooorky and molnibalage like this.
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Akkor veletek a szakszervezetetek baszott ki, de heti 60 óránál több beosztás szerinti munkaidő úgy sem lehet (de lehet évi 300 túlóra).

  Akinek nem tetszik annak ott van az Mt. 135. § (5) bek. b) pontja..
   
  zeal likes this.
 7. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Amúgy nem azt csinálják véletlenül, hogy az Mt repülős kolletív szerinti heti max 60 órát beosztják 4 x 5 x 12-ben, de a napi 12 órát osztva adják 6-6-ban, és a két hat órás beosztás közötti, az Mt szerint amúgy kötelezően kiadandó 2 órás pihenőidőben szomorú kutyaszemekkel néznek, hogy hát te miért nem dolgozol?

  Mert úgy kijön a 4 x 5 x 12 (14) = 240 (gyakorlatban 280) rendes munkaóra, plusz a kollektív alapján + 300 évente elrendelhető túlórávaé (havi átlagban +25 óra) már kijön 305.

  Más kérdés hogy totál Mt ellenes ha a pihenőidőt nem adják ki..
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dicséretes, hogy ezt összeszedted, de szerinted ez emelt vagy bárki mást vigasztalja, ha nem tud máshova menni és ez teljesen legális? Az alapproblémát nem sikerül megérteni. Húzod te és más itt is az ívet, hogy micsoda családbarát kormány és a többi és ilyen munkajogi törvényeket képesek szemrebbenés nélkül aláírni.
  Ez az, amitől sokak vérnyomás igen gyorsan felugrik...

  Legalább azt nem próbálják már egyesek megmagyarázni, hogy a szar az nem szar és nem is büdös...
   
  superjet100, fishbed and migfun like this.
 9. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ugorj neki még egyszer ha elsőre nem sikerült meg egy részét sem helyesen értelmezni.
   
 10. zeal

  zeal Well-Known Member

  Sokszor írtad már, hogy túlhajtottak a melóhelyen, de azt sose értettem, mi volt ebben nekik a jó. Ha téged tisztességesen kifizettek, akkor mégis mit nyertek vele? A munkaadónak is jobb két kipihent dolgozó, mint egy kimerült és ezért gyakrabban hibázó szaki.
   
 11. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ennek akkor lenne üzletileg értelme, ha a meló mennyisége nagyon változó, és nem lehet előre kiszámolni, mennyi ember kell ,és nem akarják hogy az üres időszakban csak malmozzon egy csomó ember. Baromi nehéz ugyanis valakit, akit egyszer már felvettek, utóbb kirúgni, előbb másik pozit kellene neki felajánlani stb.

  Ilyen esetben megérheti időnként túlórát elrendelni, vagy munkaerőt kölcsönözni (még ha jelentősen nagyobb a bérköltsége is, mint sima munkabért kifizetni egy állandó munkavállalónak).

  De ha az a helyzet, hogy fokozatosan csurig voltak munkával, akkor én sem értem ebben mi volt a jó (pláne olyan parás üzemben széjjelhajtott emberekkel karbantartani, mint polgári repülés)... hacsak nem eleve munkaerő hiány van adott szakemberből.
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Ezt maguktól nem kötötték az orrunkra, de mi se nagyon kérdeztük. Talán a bevételt is a ráfordított (és elektronikusan dokumentált) munkaórák alapján számlázták? És ugye nem meglepi, hogy nekünk nem annyit fizettek/óra amennyit a megrendelőnek számláztak, hisz sok más működési költség és profitcél is van a világon?! Persze ha így is úgy is nekünk kellett szagolni a xart, picit se vigasztalt volna ha pontosabban tudjuk hogy mitől is olyan büdös.
   
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Hiába, ott van az a narancshéj a szemed előtt...:)
   
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  En nem tudom de ugy emlekszem hogy minden tanarnak megvoltak a jegyzetei orarol orara, es ezeket meg evekkel korabban megcsinaltak. Minden even leadjak ugyanazt a tananyagot. Jegyeket beirtak oran, sokszor dolgozatokat javitottuk oran kozosen, tanariban kaveillat. Nekem ilyen emlekeim vannak az iskolarol...
   
  gergo55 and zeal like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Te komolyan azt hiszed, hogy egy tanár ugyanazt az anyagot adja le centire évről évre? Főleg úgy, hogy a követelmények változnak?
  • Tegyél már le egymás mellé egy 2001-es és 2011-es matek érettségit, vagy fizikát vagy irodalmat. Ismételd meg ezt 2019-sel. Ja, és egyből két szint van. Na, akkor szerinted a tanár anyaga és módszertana azonos és változatlan ekkora időtávon? Szerinted azt ki rakja össze? A Jézuska?
  • Vagy szerinted a tanár mindent tud fejből, amit tanít? Ő is készül. Én is nagyon sok mindent tudok fejből, de azért egyes kommenteknél előásom az anyagaimat, hogy akkor mennyi a mennyi. Csak nekem felelősségem nincs. A tanárnak meg van.
  • A dolgozatjavítás, a jegybeírás, az egyéb hülye adminisztráció és a kötelező helyettesítés az szerinted mi a búbánat? 8-14-ig meló?
  • A 45 percenként 10 perces szünet is LOL, mert a tanárnak is kell ennie, innia, pihennie és közben óráról elmenni és oda is érni. Ez mókás mondjuk egy 3 emeletes épületben, ahol tanári a földszinten van és keresztben 100 méteres az épület. A le-fel menés és fel le cuccolás már 5 perc.
  • Azon gyerekek, akik szülei korán dolgoznak és szülei későn mennek érte, azok 7-től akár este 5-6-ig is ott vannak a suliban + szakkörök. Szerinted ki foglalkozik akkor velük? Egy szellem vagy tanár. Oda is kell ember.
  Na tehát akkor ott vagyunk, hogy egyes napokon a felügyelet miatt 6-kor lép a tanár, esete 7 felé ér haza és akkor még nem volt se bolt, se házimunka, se saját családi élet, de holnapra akkor össze kéne rakni egy dolgozatot meg kéne javítani. Ja, és egy szaktanár akár 10 osztályt is tanít. Az 200 dolgozat. Neki kell fénymásolni, nyomtatni (ha van mivel...), mert neki nincs asszisztense, mert ő nem valami nyikhaj kis faszomtudja milyen pártkáder.

  És mindezt mennyiért? Maradjunk annyiban, hogy én ezt a melót mérnök bér alatt nem vállalnám, mert annyiért igényesen is csinálnám. Máshogy meg nincs értelme. Úgy, hogy nem 10-20-30 felnőtt ügyféllel kell foglalkozni, hanem naponta sokszor 20 és 30.

  Majd, ha lesz ilyen "all around" szakembert követelő munkához megfelelő bér is, akkor biztos lesznek tömegével csodás tanáraink is. Addig marad egy massza néhány kiugró értékkel felfele és sokkal lefele. Oszt vagy szerencséd van, vagy nem, hogy milyen tanárt kapsz.


  Ne haragudj, de te valami totális álomvilágban élsz a tanári munkával kapcsolatban. Közben meg itt osztod az észt, amikor láthatólag élő lélegző tanárt nem láttál közelről. Én meg úgy 30 évig....
   
  papi, 2ndt, Bleroka and 2 others like this.
 16. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Hogy, hogy volt nyolcvanvalahányban, az ma már nem releváns.
  Miből áll egy tanári munka?
  Nagyjából: Meg kell csinálni az anyagokat az okostáblára, csinálni kell a portfóliót, járni kell továbbképzésre (bejárni, tanulni, órát látogatni, órát látogatnak, óravázlatot írni, vizsgázni, szakdolgozat), illik követni a tudomány/technika fejlődését, időnként teljesen új tankönyvek kerülnek ki. Figyelembe kell venni a különféle tanulási nehézségűeket, az anyagot ennek megfelelően összeállítani (régen ez sem volt). Versenyekre felkészíteni a gyerekeket, elmenni velük versenyre, rendezvényeket megszervezni, szerepeket próbálni, előadni, levezetni, bepakolni/kipakolni. Helyettesíteni, javítani a dolgozatokat (általában nem órán, hisz akkor a tananyagot kell leadni, esetleg lyukasórán, hisz sok tantárgyból tételesen át kell nézni, helyesírási hibákat javítani, macskakaparást kisilabizálni); új dolgozatokat összeállítani. Szünetekben ügyelni, tízórai szünetben bent lenni a gyerekekkel -nem mindenhol; (van, ahol a tanári tök üres minden szünetben, de ahol vannak bent, akkor telefonálgatni, hivatalos leveleket elolvasni, válaszolni). Átjárni másik iskolába tanítani. Jegyeket nem tudják nagyon órán beírni, mert már szinte mindenhol digitális napló van (ami szerintem marhaság, csak hosszabb idő beírni), beírni az óra anyagát, hiányzásokat, meg amit kell. Szülőkkel beszélni. Ebédeltetni, napköziben lenni. Ja és megtartani az órát.

  Egyébként ha minden hülyét felvesznek tanárnak, sok a szabadidő, munkaidőben sem csinál semmit, és még a fizetés is relatív jó, akkor nem irigykedni kell, hanem el kell menni tanárnak. :D Nem is értem, hogy miért is van tanárhiány. :D
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mert szar a fizetés, azért.
   
  2ndt likes this.
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  phaidros

  "Egyébként ha minden hülyét felvesznek tanárnak, sok a szabadidő, munkaidőben sem csinál semmit, és még a fizetés is relatív jó, akkor nem irigykedni kell, hanem el kell menni tanárnak. :D Nem is értem, hogy miért is van tanárhiány. :D"

  Ez fordítva is igaz. Nekem van tanár rokonom, mindig síránkozik.
  Mondtam semmi gond, menjen el a "piacgazdaságba" dolgozni. Jah, oda nem megy, nem véletlenül.
  Pedig jobb a pénz, csak ott tényleg dolgozni kell, nem ritkán napi 12 órát, miközben se tavaszi se őszi se nyári szünet. Ellenben bármikor berendelhetnek túlórára.
  Én saját cégben dolgozom, általában több, mint napi 12 órát. Ha e mellet van szabad időm, még beugrok haveromnak segíteni szállítmányozni. (pl. szombaton, vagy most télen)
  Ő is legalább 12 órát melózik, de volt olyan nap amikor 16-ot mentünk!
  Ebből hivatalosan 8 at fizet a cég. Simán vezet napi 6-800 km-t, és lepakol kb. 2 tonna árút, legtöbbször egyedül.
  Így keres kétszer annyit, mint egy tanár. El lehet gondolkodni azon, hogy kinek van szar dolga. ;)
   
 19. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A napi 8-14 óradás mellett azért van még elég melójuk ahogy hallom. Elég sokat szopnak rengeteg adminisztrációs szarsággal, KLIK-nek küldendő kimutatással, a dogák javításával. Cserébe a dellát is rendesen megemelték a korábbi nyomorbértől.

  Azt én se mondanám hogy olyan hű de bonyi amit leadnak (elvégre középiskolai anyag), de a meló mennyiségre azért rendesen van.
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Bortonbol rabok? Hajlektalanok ilyenkor hol vannak? Tegnep volt itt szo az ingyenkonyhakrol, kigyozo sorokrol, most meg senkinek se kell a penz?
   
  hunter85 likes this.

Ezen oldal megosztása