1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. Igen, a klasszikus néptánc előadásokról meg betyárábrázolásokból ismert fokos nem jó, de a Fennek által mutatott csákányfokos hegyesebbik fele az igen.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Érdekes, hogy régi célhardverek mennyire okosak voltak.


   
 3. Shed

  Shed Well-Known Member

  A betyàrfokos szerintem inkàbb csak màsik paraszt ellen jô, vagy csikaszt agyonütni. Az hogy kényszerböl hasznàltàk esetleg a végvàri katonàk, az nem teszi egyenrangúvà egy szablyàval. A képen is harcicsàkàny van. Aki irta a szàlfegyvereket, az mondta jól. Az egykezes kardok oldalfegyverek voltak a nehézvérteseknèl is àltalàban. Youtobe-on sok HEMA video van fent, pàncélokat, fegyvereket tesztelgetnek. Komolyabb vèrteket csak nehéz fegyverekkel tudtak àtütni, és még azokkal is volt hogy belefeküdve a döfésbe is csak pàr centit ment àt a kalapàcsos alabàrd döföhegye. Képzett lovagok csapatàt elképesztöen nehéz lehetett közelharcban leverni könnyü vértben, àtlagos fegyverzettel ellâtott katonaként. Söt, a mellvérteken még a szàmszerij vesszök is sokszor eltörtek, ahogy probâlgattàk a videokban.
   
  antigonosz likes this.
 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Pár percre csak, valami nemzeti ünnepre kitelepült HEMA-s csapatnál kikunyeráltam hogy bebújhassak egy gótikus mellvértbe. Ebből persze csak annyit tudtam felmérni hogy a súly bár "ott van", de nagyon jól van elosztva, és nem különösebben zavaró a mellvért és a bevor viselete a fegyverkabáton. Súlyelosztásra kb. mint egy vázas hátizsáknál, rajtad a súly, de valahogy nem húz le és nyomorít meg. Amúgy vicces módon a fegyverkabát sokkal nehezebb volt, mint elsőre gondoltam volna.

  Amit láttam mindenféle dokfilmekben hogy a legnagyobb gond a légzés és a testhő. Airsoftos tapasztalat alapján valszeg egy idő után a jó büdösre átizzadt kabát még segíthetett is, mert elkezd hűteni, de így is elég kemény, sisakban pedig baromi megnehezedik a levegővétel.

  Persze, megölni nehezen tudnak, de attól még nem jó érzés egy találat. Ha egy 1,5 kilós vasrúddal fejbevernek, oké hogy nem esik le a fejed de pár fogad sanszosan törik majd és lesz egy jó kis agrászkódásod, így azért "le lehetett bontani" a páncélos vitézt is. Mivel közvetlenül nem tudtak a másiknak ártani, valszeg elég hamar ledegerálódott a dolog birkózássá és bunyóvá, előkerültek a tőrök stb. Most néztem egy hónapja a The King Netflixes V. Henrik feldolgozás, egész színvonalas, valóságszagú harcok voltak benne, jól látszanak a fegyveres fogások is, az egyik faszi pl. elkezd félkarodzni (gyakorlatilag ráfog a pengére és így pontosabban tud szúrni a kényesebb helyekre közelről)  Számszeríj azért még kétesélyes volt, nagyon jól kialakították a végére a vérteket, gyakorlatilag mint egy mai öntött harckocsi toronynál különböző vastagságokkal készült a mellvért, direkt beépítettek domború felületeket (ezért vannak "hasas" páncélok, nem feltétlenül mert dagadtak voltak), a mellkas magasságában pl. gyakran látható látható egy V alakú lemez, ami attól védett hogy a lepattanók nehogy a fejedbe pattanjanak, hanem oldalra menjenek ki. Nem voltak ám hülyék az emberek akkor sem.

  Pisztolybiztos vért még volt, de a puskákkal már nem lehet kezdeni semmit, ott már brutális erők vannak, max. a szerencse segített ha nagyon hülye szögben jött be.. Az egri vár fegyvertárát ha valaki megnézni (nagyon jó anyaguk van), ott videón néhány ismi demonstrálja az akkori arkebúzok hatását disznóbordákon meg nedves agyagtömbökön. Nagyon csúnya amit csinálnak, 16-18 mm-es űrméretek vannak és 100-150 graines töltetek ha jól emlékszem.
   
 5. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Nézzétek meg az ő videóikat, szerintem a legjobbak a témában!
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Aztakurva. Hát erre nem számítottam. Bár az azért érdekelne, hogy a karokat és lábakat védő páncélrészekről is így pattanna-e le.
   
 7. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Hát egy ilyen megpattanót nem szeretnék azért hónajba!o_O
   
 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Más téma, csak kérdezem, hogy milyen újra otthon?
  Jó pár évet voltál el té is.
   
 9. zeal

  zeal Well-Known Member

  És neked meg a családnak milyen?
   
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Még nem vagyunk otthon. :oops:
   
 11. zeal

  zeal Well-Known Member

  Mikorra tervezitek a költözést?
   
 12. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Remélem, beszámolgatsz a hazaköltözéssel kapcsolatos általános tapasztalataidról, mert érdekel. Gondolom, nemcsak engem :)
   
  anonim999 likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 14. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Kicsit fura még, de a család közelsége mindenért kárpótol! 12 év Anglia után a sok kis hétköznapi meglepetés! Árak, emberek, kis nyűgök! De majd belerázódom! ;):D
   
 15. Ha az amcsi farmernak drága akkor gondold el egy magyar paraszt mit szóljon róla....
  Jánoshalmon most próbálják újraindítani a magyar traktorgyártást, gyakorlatilag egy modernizált dutráról van szó a cikkben is említett tulajdonságokkal. Szurkolok nekik.
   
  vilmoci, megazez, fip7 and 2 others like this.
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ókori és középkori fegyverekkel kapcsolatban volt egy érdekes sorozat a spektrumon, a rettegett harcosok (Deadliest warrior)
  Rengeteg tesztet csináltak fegyverekkel és páncélokkal.

   
  svajcibeka and Fennek like this.
 17. Én a parittyáról láttam műsort, tesztekkel. Egy öreg történész csinálta, elég jó volt. Sajnos nem találom a nevét vagy az epizód címét.
   
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Mi a baj az árakkal?
  Majdnem addig elég otthon is az itteni fizu, mint itt... :D
   
  Pocok75 likes this.
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member

 20. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Vicceskedünk??:D:D
   
  papajoe likes this.

Ezen oldal megosztása