1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Szerintem ma is van legalább
  Először is kitartás!
  Másodszor azt elhiszem, hogy jópár itthoni kolléga tudatzavarban szenved (nagyképű amikor segítőkésznek kellene lenni, bunkó mikor nem adnak rá okot, haverkodik azzal akinek a pofájába kellene taposni, stb.). Azt sem értem, hogy a magyar rendszámú járműveknek miért is nincs elsőbbsége? És ha a román cigány elállja a forgalmat akkor az osztrákoknak szólni, hogy intézkedjenek, ha nem segít akkor meg kell oldani máshogy ...

  De a határzár, az határzár. A holland, meg a német az milyen határzárat csinál amin simán ki/be lehet járkálni?
   
  bartinieffektus and svajcibeka like this.
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Akkor több volt benne, mint gondoltam.
  Abból indultam ki, hogy mivel 1 kukkot sem érthettek a Japanok a navahók nyelven történt rádiózásból, felesleges lett volna kódolni is, de jobban belegondolva sok japán migráns élt már akkor az államokban, simán lehetett nekik angol-navahó fordítás, Esetleg szótár is, így a Japán szolgálatoknak nem lett volna Annyira nehéz dolguk.
  De ha még le is kódolták, bele is oszultek a japan speckók. :D

  Nem eskudnék meg rá, de mintha lett volna 1 hazánk fia is, talán a Manhattan projektben, aki rovással írt jegyzetet, 1 harmadik nyelven, de csak fonetikusan leírta a harmadik nyelv szavait, amitol a rá vigyázó, és az ellenséges szolgálatban is idegosszeomlást kaptak a nyelvészek, kódfejtok. :D
   
  antigonosz likes this.
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha valakit érdekel a járvány matematikai modellezése, hogy melyik intézkedés milyen hatással van rá és mik a lehetséges kimenetek itt egy szenzációs videó:


  (azért ide teszem, mert bizpolt nem mindenki nézi és ott a járványba a pörgés miatt percek alatt süllyed el, pedig érdekes és tanulságos. Kommentelni meg lehet ott.)
   
  fip7 and zeal like this.
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Ennyi van a könyv végén felsorolva, de már ezekből sem emlékezett mindennek az angol jelentésére Nez, az interjúk idején már közel 90 éves volt. Hozzá kell tenni hogy 2011-es könyv, a story részben Chester Nez története aki maga is kódbeszélő volt, és az írónő az ő visszaemlékezése alapján írta a könyvet. Sokkal több szó nem lehetett, hiszen a harci bevetésre indulva írott anyagot nem vihettek magukkal, mindent fejből kellett nekik tudni - tévedhetetlenül!!! Egyébként összesen 420 kódbeszélő volt az egész Tengerészgyalogságnál ...
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  A navaho nem volt írott nyelv, csak beszélték. Egy helyi pap írt egy navaho nyelvtankönyvet, de az főleg nyelv-szerkezettel foglalkozott, használható szótár állítólag nem létezett. Nagyon hasznos volt hogy angol szavakat nem vettek át (rádió, autó, telefon stb.), minden új megismert eszközre navaho szavakat alkottak. Mint írják, egy üzenetforgalom (angolul leírva majd géppel kódolva, rádión leadva majd a vétel után géppel dekódolva és angolra átírva) a gépi kódolással kb. egy órahosszáig, a navaho kóddal alig 40 másodpercig tartott!! Itt a navaho kódbeszélő volt a kódgép, és az angol szöveget FEJBŐL kódolva mondta a rádióba, a vételnél meg a másik navaho FEJBŐL azonnal angolul írta!!
  A Manhattan-programban résztvevő egyik magyar atomtudós meg tudott orosszul annyira, hogy ismerte a cirill ABC-t, így a jegyzeteit magyar nyelven, de cirill betűkkel írta. ;) Ha rá is jött valaki hogy ezek cirill betűk, hiába hívtak oroszul/bolgárul/szerbül beszélőt, egy nyikket se érthetett a kiolvasott, DE valójában magyar nyelvű szövegből! :D:p
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem volt semmiféle szótár. Pont ez volt a lényeg. Sőt, a probléma az volt, hogy a navahók sajnos nagy átlagban alacsony iskolázottságúak voltak és írni olvasni sem tudtak.

  [​IMG]

  Egyébként valahol muris, hogy már az I. vh idején is használtak indián nyelvet erre, de csak a II.vh-s alkalmazás van hypolva...

  A németek számtalan "antropológiai expedíciót" indítottak az amerikai indiánokhoz a két vh között, de a navaho nyelvvel ők sem tudtak mit kezdeni írásbeliség híján és a helyiek tudtommal nem voltak túl segítőkészek, meg írásbeliség híján nem nagyon tudtak dokumentálni. Gyakorlatilag az USA-ban sem beszélte az őslakosokon kívül senki a nyelvet és nem volt róla írásos anyag.

  Sakk-matt...
   
  antigonosz, blitzkrieg, fip7 and 2 others like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kapcsolódó topik. Kb. 30 éve a film forgatása során is a lakota nyelvvel meggyűlt a bajuk többeknek is. Már akkor is alig beszélte bárki. A navaho nyelv ez volt a sokadig hatványon.
   
  fishbed likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A ravasz paraszt!:D
   
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  :D
  Hát,az angolszász kultúrkörben valószinüleg okkal az a tézis,hogy az Írek képezik az angolszász kultúrkör legvégső bástyáját,Rosslare-nál egy nagyobbat úszol,és az már a balkán....:rolleyes::D
  Nem merülnék el a témában,alapvetően az elitek kellenének példamutatóak,legyenek,de nem azok,itt sem.
  Akik nem csak vizelésre használják a cerkájukat,és nem csak a söröskorsóval smárolnak,azoknak mondom,hogy egyik kozmetikai cég sem forgalmaz (tudtommal) Írországban hölgyek részére intim mosakodót,ami azért ad némi rálátást mindkét nem igényeire,amikor ez után érdeklődtem a vonatkozó boltokban,nem is értették a csajok,hogy mi az,minek az,elég furán néztek rám,hogy miért is jó az nekem is,ha üde,és friss a hölgy tartósan,mindenhol....
  Az építőiparban előforduló munkásemberek tisztálkodási szokásai pedig szóra sem érdemesek,kb.:rolleyes::D
   
  zsolti and megazez like this.
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez teherjárművekre nem vonatkozik Eu-n belül.Egészségügyi kontrol van,ez egy testhőmérséklet mérésből áll,meg utiterv ellenőrzésböl és iratszkennelésböl.Kb 2perc.Határzár a személyautóknak van.
  Ha a kamionok leállnának,3nap alatt összeomlana az egész kóceráj.
   
  Autodidaktakatona likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Gyakorlatilag a mai digitális beszédtitkosítók elődje volt, csak a két oldalán az interface az ember volt és nem tized sec vagy kisebb a lag, hanem 40 sec. Akkori időben ez gyak. valós idejű komm volt minden mással összevetve.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mondjuk azt nem tudom,hogy mennyire volt erre szükseg mert nem stratégiai szinten hanem taktikain használták őket.
   
 15. emel

  emel Well-Known Member

  És ami nem stratégiai szinten van arra nincs is szükség?? Mert ugye már akkor se volt mindegy, hogy egy tüzérségnek 1 óra alatt, vagy 1 perc alatt tudtak cél-pozíciót megadni - tökéletesen titkosítva!! Ezzel a megoldással akkor se tudta a japán hogy pont az ő állására kérnek tüzet, ha a kezében volt egy pár órája zsákmányolt amerikai térkép és 1:1-ben hallhatta a tengerészgyalogosok lehallgatott rádiózását - csak éppen egy árva kukkot se értett a navaho dumából!
   
  blitzkrieg likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Magára a titkosításra nem tudom miért volt szükség taktikai szinten.Nem hiszem,hogy annyi japán tudott angolul,hogy real time tudak miden forgalmazást fordítani amit a szakaszok meg századok produkáltak.
   
  Szittya likes this.
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Annyi nem volt, de valamennyi biztos hogy volt, főleg a tisztikarban, századszinten és feljebb. Ők tudták is volna hasznosítani az angol nyelvű infókat a saját hasznukra és a Tengerészgyalogság kárára. Ki tudja ez mennyivel több amerikai halottat jelentett volna? Meg az is, hogy a kódbeszélők nélkül nem 1 perc alatt, hanem 1 óra alatt tudtak volna egymás közt kommunikálni és csak angolul - aminek a kódját időnként, állítólag elég gyakran fel is törték a japok (ezért is törték az agyukat a főnökök, hogy kellene valami más módszer). Szerinted tényleg nem kellett volna ezzel foglalkozniuk a jenkiknek? Miért, túl sokba került ez nekik?!! Akik ebben részt vettek mind önkéntesek voltak, ők maguk találták ki a kódbeszédet, egymást képezték ki rá (senki nem is volt aki ezt megtehette volna, a navaho nyelvet csak ők beszélték!), szóval ugyanazért a legénységi juttatásért kaptak egy csomó magasan képzett speciális tudású és pótolhatatlan embert. Ha nem így csinálják, lett volna +420 egyszerű tengerészgyalogosuk, az többet számított volna?!! Ja, és ezek a kódbeszélők egyébként ugyanazt a kiképzést kapták, ugyanúgy tudtak harcolni mint bárki mellettük, csak ők ennyivel többet tudtak a többinél!
   
  Negan and blitzkrieg like this.
 18. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  2. Világháborús titkosításról és kódtörésről elég jó videó (legdurvább mikor egy kezelő lustasága miatt jut felbecsülhetetlen értékű információhoz az ellenség).

   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A 33:00-nál levő fejtegetésből egy szót sem értek...
  A kezelői hiba hol volt? Tekergetve hallgattam csak végig...
   
 20. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Eléggé összefüggő a videó, először bemutatja az titkosítás elvi működését, majd az Enigma felépítését, végül a feltörését.

  Ott pont azt fejtegeti, hogy bár a németeknek minden napra volt egy táblázatuk, hogy melyik tárcsát milyen helyzetben rakják be, ezt a háború első felében megfejelték azzal, hogy a küldő az üzenet elején elküldte milyen pozícióban visszafejthető az üzenet. Kétszer.
  Ezzel viszont bevittek egy rövid ismétlődő üzenetet az elejére, ami feltűnt egy lengyel matematikusnak és visszafejtette a 3 tárcsás Enigma kódolását.
   
  fishbed and molnibalage like this.

Ezen oldal megosztása