1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Értem, mit mondasz.
  Minősegi turizmus viszont nincs ott, ahol tömegturizmus van. Se Velencében, se az olasz Adriaparton, se Mallorcàn, se Torremolinosban, se Hirvàtorszâgban vagy Görögorszâgban ugy àltalában. Vagy éppen a Dominikai Köztârsaságban. Van Svàjcban, Austria és Franciaorszàg egyes részein.stb. De ez egy másik kategória. A turista napi kiadâsa/ fő a lényeg. Ilyen szempontból a budapesti romkocsmák, , az airbb stb egy tévút. A sóher osztràk meg német, holland nyugdijasok sem ideàlisak, de egyenlőre jobbak mint a semmi. Nagyon sokan éppen ezert jönnek ide, mert itt nem tökèletesen mesterkèlt minden mèg.
  Minőségi turizmus és tômegturizmus sajnos manapság keveredik, nem lehet mindenütt St. Moritz, Gstaad, St.Tropez, Nizza stb.
  Szerintem a Balaton környékén sok mnden a jó irányba halad évről évre. Budapesten nem feltétlenül. Ez egy hosszú út.
  Nem tartom nagy bajnak, hogy a covid előtti tômegturizmus ( fapadosok, hajóutak túltengése...) visszaszorul.Ugyis munkarőhiàny van. Letisztul a piac legalább.
   
  fip7, csibeszke, altx and 1 other person like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm... ha jol ertem az is baj ha alkatresz beszallitok vagyunk, meg az is baj ha osszeszerelok? Ha van sapka azert, ha nincs azert?
   
  aquarell, Leonidas and Fennek like this.
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Valaki nem tud errol a tartalekos osztondijrol valamit? Csak mert en nem igazodok ki rajta az eggyik oldalon azt irja hogy estitagozatosok sot levelezosok is jelentkkezhetnek ra a masik oldalon meg azt irjak hogy csak nappali tagozatosok . /eretsegi erdekelne./ es hogy lehet e meg ra palyazni vagy csak a jovo tanevre? Nem tudom kapok e valaszt de egy probat meger :) vagy vajon kinek irjak ez ugybe? Mert a honvedelmi miniszteriumot kerdesekkel bombazni ez ugybe nemtudom mennyire jo otlet :D /mert levelbe oda kell bekuldeni boritekba./
   
 4. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ha oda kell beküldeni valószínűleg ők tudnak tájékoztatást adni. Ott is emberek ülnek, nem emberevők.

  Ezt pont ma frissítették:
  https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=...ar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=00000001.TXT

  "Ösztöndíjszerződés azzal az önkéntes tartalékossal köthető, aki:a) polgári felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokúalapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében hallgatóijogviszonyban vagy iskolai rendszerű, nappali munkarendű szakképzéskeretében az Országos Képzési Jegyzékben szereplő államilag elismertszakképzésben a szakképző iskolával tanulói jogviszonyban áll"
   
  Szittya likes this.
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ja, ha a Minisztériummal nem akarsz kommunikálni, ott van a lap alján egy mail cím és telefonszám:
  +36 1 225 8778
  budapest.toborzo@mil.hu
   
  Szittya likes this.
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Koszi ez az eggyik amit talaltam mikozben a 2020 2021 es tanevre kiirt palyazatban az estitagozat is szerepel meg a levelezo is. /de annak a hatarideje mar lejart./ ezert nem tudom hogy most akkor mi is van... A toborzoba nemtudom mennyire tudnak segiteni eleg gyakran rovidrezarjak a dolgot. Uhyfelszolgalat mil hus belepesi azonositom es jelszom julius ota generaljak /mikozben elvileg kotelezo lenne lenni mert eze tortenik a kapcsolattartas./ az utobbi 2 hetben csupan 4 szer mondtak hogy holnapra megcsonaljak ma meg reggel azt hogy delutanra megkapom... Azota is varom a behivasom is telefonon tortent miutan mar papir alapu levelet kuldtem... Ugyhogy ja mar lassan vonulonom kell be de a bevonulasi parancot valoszinuleg a laktanyaba kell majd kitoltenem mert nem ismerem az adatokat... /de gaz az hogy e nelkul meg azt sem tudom elintezni hogy egy nappal elobb felmehessek a laktanyaba mert 7:30 ra kell ottleni /szekszardrol meg a vonat es a busz is legkorabban 7:30 ra er fel :D keleti vagy nepliget... Ugyhogy vagy elozo este 23.30 ra felmegyek pestre azt addig csovezek... Vagy /mondjuj mazlim kalocsarol indulok es akkor talan csisszre kicsit kesve beerek./... :D tudom sok a munkajuk mert biztos nem keves csak eleg kellemetlen en mondjuk megoldom /de ha nem lenne kalocsahoz kozom szekszard kornyekerol nem jutott volna eszembe kalocsara atmenni hajnalba.../ mert az auto sem jatszik hol hagyom pesten az allatkerttol par szaz m re 3 hetig a kocsit :) /lehet lenne ra megoldas de nem tudom megerdeklodni mert nincs ugyfelszolgalatom telefonon meg /mivel amikor hivtak ugye bemutatkozassal kezdte a hadnagy holgy nem jegyeztem meg a nevet mert nem tudtam ki miert keres. :p / ugyhogy ujra elerni sem tudom probaltam hogy random kapcsoljanak valakit az nemtudott felvilagositast adni.... Ugyhogy nem egyszeru ha az embernek nincs kozvettlen felettese.... /lenne felettesem akivel tartani tudnam a kapcsolatot az mar vagy mindent elintezett volna vagy megmondta volna hogy intezzem vagy nyomatekositotta volna az igenyt... Es nem tologatnak a papirjaim.../

  Jo hosszu lett de toborzo es kieg helyett akkor megis csak a HM hez fordulok a temaba az legalabb priman mukodik /az tenyleg dicseretes meglepo de mindig kapasbol vagjak kit hol kell keresni stb./ csak ez szolgalati ut megkerulese lenne... /mert elvileg ehezz szolgalati ut betartasa kellene. /en igemylem majd a pkm tovabbitja ha okezza stb.../ de hat ilyenert csak nem szolnak... Most ugyis vonulok be majd utanna kerdezek jovobeni aktualis pkmtol hogy ez hogy is mukodik...

  Jo kicsit ferditettem mert van pk megadva az ezrd pk m /de nemhiszem hogy ot kellene kozvetlen keresnem :D de lehet hogy ezred torzs tag lettem csak elfelejtettek emliteni /mondjuk nagyon tetszene./
   
  phaidros likes this.
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Bemutatták a világ első gömb alakú mesterséges szemét!

  [​IMG]
  A Hongkongi Műszaki Egyetem kutatói júniusban mutatták be a világ első gömb alakú mesterséges szemét. Az íves szerkezet felépítéséhez 3D retinát használtak. Az így kapott szem még az eredeti szervet is felülmúlja.

  A Hongkongi Műszaki Egyetem (Hong Kong University of Science and Technology – HKUST) tudósai által vezetett nemzetközi csapat a közelmúltban fejlesztette ki a világ első 3D-s műszemét, amelynek képességei jobbak, mint az eddig létrehozott bionikus szemeké, és egyes esetekben még az emberi szem tulajdonságait is meghaladják – írja a Science Daily az egyetem közleménye alapján. Ez egyszerre jelent reményt a látássérült emberek és a humanoid robotok gyártói számára.


  A tudósok évtizedek óta próbálják pontosan lemásolni a biológiai szem szerkezetét és a látás tisztaságát, ám a meglévő protézisek által biztosított látás – melyet nagyrészt külső kábelekkel rögzített szemüveg formájában érnek el – továbbra is rossz felbontású a 2D-s képalkotó érzékelők miatt. A HKUST-nál kifejlesztett elektrokémiai szem (EC-Eye) azonban nem csupán a természetes szem szerkezetét replikálja, hanem akár még élesebb látást is biztosíthat az egészséges emberi szemnél, olyan kiegészítő funkciókkal, mint például az infravörös sugárzás érzékelése a sötétben.

  A tökéletes látás titka
  Az áttörést lehetővé tevő legfontosabb találmány egy mesterséges 3D-s retina, mely nanofény-érzékelőkből áll, és amely utánozza az emberi retina fotoreceptorait. Fan Zhiyong professzor és Dr. Gu Leilei, a HKUST Elektronikai és Számítástechnikai Tanszékének dolgozói fejlesztették ki. A nanokábeles fényérzékelők folyékony-fém huzalokból állnak, amelyek ugyanolyan elven oldják meg a vizuális jelátvitelt, akár az idegek az emberi agy számára. Ennek a különleges felépítésnek köszönhetően a jövőben ezeket a nanovezetékes fényérzékelőket közvetlenül össze lehet kapcsolni a látássérült betegek idegeivel.

  Ellentétben az emberi szemmel, ahol a jelátvitel során a látóidegrostok kötegeinek a retinán keresztül kell haladniuk – ezáltal vakfoltot képezve az emberi látásban –, a fényérzékelők a mesterséges retina teljes felületén szétszórtan helyezkednek el, és mindegyik a hátsó folyadék-fém huzalán keresztül képes jeleket továbbítani, ezzel kiküszöbölve a kiesést.

  Emellett, mivel a nanokábelek sűrűsége még nagyobb, mint az emberi retina fotoreceptorainak, a mesterséges retina így több fényjelet képes fogadni, és potenciálisan nagyobb képfelbontást érhet el, mint az emberi retina – ha a jövőben az egyes nanovezetékekre hátsó érintkezést hoznak létre. Az érzékelők érzékenységének és spektrális tartományának fokozására szolgáló különféle anyagok felhasználásával a műszem más funkciókat is betölthet, például az éjszakai látást.

  Forrás:https://www.okosipar.hu
   
 8. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Tudja-e valaki, hogy nevezik azt a nagyon sima felületű, világos betont ami a rephangárok aljzata szokott lenni?
  (Teljesen laikus vagyok.)
  [​IMG]

  Köszönöm!
   
 9. zeal

  zeal Well-Known Member

  Én eddig azt hittem, hogy az műgyanta. A "műgyanta padló"-ra keress rá a neten!
   
  Veér István, fip7, SilvioD and 2 others like this.
 10. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  silurusglanis and Veér István like this.
 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Szomorú videó:
   
  fishbed, Leonidas, zeal and 1 other person like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pedig ma ez a helyzet...
  Amikor 4 műszaki analfabéta leolt, hogy én vagyok a hülye, mert egy benzinkút az több milliár forintba kerül...
  Annak húzzák az ívet ilyen hülyeséggel aki 10+ évet volt az iparban ezen a területen és COTAS töltők árait is látta, nem csak szaros benzinkutakét...
  Aztán még engem bannolnak utána és ezek verik a faszukat meg a seggüket.
   
  Zapp Brannigan likes this.
 13. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Ez pont arra jó pelda, hogy a józan paraszti nézőpont és az alapvető muszaki tudás milyen gyorsan elvérzik a szaktudással és a területen szerzett tapasztalattal szemben.:)
  Én csak erre reagáltam, mert nem szeretem ha valaki erre támaszkodva érvel egy nagyon specifikus szakterületen.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Miféle józan paraszti ész szerint került több mrd HUF-be egy szutyok benzinkút...?
  Pont erről beszélek, az emberek többsége annyira buta, hogy azt sem tudja, hogy mennyire buta...

  kb. 2000 db töltőállomás van az országban. Akkor az belekerült 2000-10000 mrd HUF-ba? Ja, hogy aki ekkora faszságot leírt lényegében két számot nem tud kikeresni és felmérni, hogy faszság?

  És akkor el se tudja képzelni mibe kerül egy finomító vagy ipari üzem...

  És ezek a gyökerek húzzák az ívet energetikától kezdve mindenben és SZAVAZNAK és döntenek.
   
  fishbed, Leonidas, Fennek and 2 others like this.
 15. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Én azt a kommunikációs gyakorlatot követem, hogy akin azt látom, hogy nem képes a kultúrált vitára, simán ignorálom. :D
   
 16. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Hubazz ez kemény lehetett.
  Én konkrétan láttam családot aki kiásta a gödröket a tartályoknak, amik exszovjet cuccok voltak. Konkrétan csak a kútoszlopokat a pénztárt, bankterminált és a kamerát kötötte rendes cég. Többi család + helyi szakik.
  Nemtom mennyi lehetett a vége, de szerintem egy fullosabb családi ház ára az előtte parkoló új autóval. :)
   
  bartinieffektus and molnibalage like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy átlagos töltőállomás esetén az épület és utak többe kerülnek, mint maga a töltési technológia...
   
 18. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Kb tiz évvel ezelött, amikor még aktiv voltam, egy átlagos benzinkút ( nem az autópálya mellett!) teljesen legàlisan kb 150 milló volt..Most persze lenyegesenn többe van.
   
 19. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Mekkora hangerővel kell tapsolni, ha nincsenek prájdos haverok?
   
 20. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Passz :)
   

Ezen oldal megosztása