1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. beta

  beta Well-Known Member

  Nem emlékszem rá, hogy az mfor hülyeségeket szokott volna írni. Erősen gyanítom, hogy te se tapasztaltból írtad.

  Az adózások között valóban vannak különbségek, de a cikk szerint hasonló az elvonás a bruttóból. Ha e felett még van összeg a magyar fizetésben, az 100%-ban adó, így az nem változtat az eredményen. A cikk maga is kitér a nettó összehasonlítására és úgy sem igazán javul a helyzet. És azt se feledjük el, hogy az eurostat a KSH-tól szerzi az adatokat, ami viszont kozmetikáz.
   
 2. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Ellenben a románok a valóságot mutatják :D
   
  altx, nyugger, phaidros and 3 others like this.
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem is értem miért nem költözik át Romániába, hiszen olyan jó hely.

  Meg ugye mostanában a minimálbéres foglalkoztatás annyira meghatározó, hogy ihaj, mert nincs a szakmákban munkaerőhiány, ugyan dehogy.
   
 4. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Sajna elavult kép amit leírtál.
  Falun a gázt és a tápot is házhoz viszik a zenélő, csipogó, dudáló furgonok.
  Kézi kaszát cipelőt meg a 15 év alatt mióta vidéken vagyok nem láttam....
   
 5. gergo55

  gergo55 Well-Known Member  Sajna elavult kép amit leírtál.
  Falun a gázt és a tápot is házhoz viszik a zenélő, csipogó, dudáló furgonok.
  Kézi kaszát cipelőt meg a 15 év alatt mióta vidéken vagyok nem láttam....
   
  phaidros and silurusglanis like this.
 6. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Falun élek, mióta élek; én a valósággal tisztában vagyok -a reggel tilinkoló gázos/tápost meg mint magyar SpaceX lőném ki az űrbe. De még mindig ez a kép él a városiakban -politikai meggyőződéstől függetlenül. Meg, hogy nincs internet, nincs kultúra; igénytelenség van; a falusi nem mozdul ki a falujából, életét a kocsma és a templom között éli, és hasonló toposzok. Olyan, mint ha nem is egy földrészen lenne, más nyelvet beszélne a város (ami nyilván és csakis Budapestet takarhatja) és minden, ami azon kívül van; annyira nincs közös pont, annyira nincs egymás ismerete (persze a vidéki ismeri már BP-t, mert a csapból is az folyik, hogy hol van -na hát hol, mindig ugyan ott- torlódás, baleset stb. hol tüntetnek, épp milyen bp-i egyetemet foglalnak el -mert érdekes, vidékit szerencsére soha ...) és sajnos annyira torz és sztereotip képet alkotnak a vidékről -mint ha az amúgy egységes lenne és csakis a falut takarná, hogy az szánalmas.
   
  gergo55, Galthran, anonim999 and 10 others like this.
 7. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...inden-jarulekot-a-munkavallalo-fizet-2-267381

  Elfogadta a román kormány szerdai ülésén azokat a szakszervezetek által kifogásolt járulék- és adóintézkedéseket, amelyekkel jövő év elejétől a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot. A kormány emellett arról is döntött ma, hogy tíz százalékkal nőnek 2018. július 1-jén a nyugdíjak, ugyanakkor a kötelező magánnyugdíjak hozzájárulását 5,1 százalékról 3,75 százalékra mérsékelték.

  2018-tól van így! A hasonló elvonás azért vicces, mert 35% csak a TB! Azonfelül van szja és nyugdíjjárulék is. Ráadásul 2 pilléres a nyugdíj-rendszerük. Ez 2017-es cikk!

  Tartom hogy cca 20% a különbség! 10% az Szja és a kétpilléres nyugdíjjárulék nagyságrendileg még annyi!
   
 8. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  :D:D:D Akkor még gyúrjál rá egy kicsit, mert sokkal régebben... szóval e nagyon kevés... :eek::p Akkor menjünk tovább ! 240 Gb/s az internetem, legalább 10 éve ! (de több az - nem akarom ragozni) Ez egy olyan úri falu, hogy özönlenek a városiak, az ingatlan árak évtizedek óta az egekben vannak ! Valamelyik nap 3 ingatlanos cédulája is be volt dobva, a legkisebb kutyaól is hatalmas érdeklődésre és árra tarthat igényt. Ez az "aranybányász" vállalkozók helye, mindig a toppon van, akármilyen új lehetőség bukkan fel. Amúgy a kasza. Háát tudod 240 Gb/s ide, top elit oda, én kaszáltam többször az elmúlt 15 évben is. Van fűnyíró, nem is egy, nem is bóvlik, sőőőt... De én tudok kaszálni is, sőőőt élezni és kaszát kikalapálni is !!! Ugyanakkor hi-tech szakmáim vannak. Na erre varrjál gombot ! Amúgy a sok városi már elkezdte egy ideje a cirkuszt az állattartás ellen, stb. Ahol ezek megjelennek...:rolleyes:
  Persze, teljesen igazad van. Én több falut is ismerek alaposan (rokonság, barátok), és a fél ország városait falvait bejártam a munkából tanulásból kifolyólag, de ugye még külföldet is. Voltam keletre több ezer kilométerre, de leginkább nyugatra, szóval nekem nem lehet mellébeszélni. Amúgy a városiak nagy-része elég gázos figura, egy kisebbik részük az nem. De amit írtál az sajnos a többségükre igaz.Viszont ez a nagy arc hamar el tud tűnni egy nagy gazdasági válságban mint pld. 100 éve, vagy egy komolyabb háborús időben mint pld. a II. VH. A legtöbb ilyen szerencsétlen sztereotíp városinál (ők a többség) a vidékiek sokkal intelligensebbek. Kihangsúlyoznám külön, hogy NAGYON nem lehet általánosítani sem a városiakra, sem a vidékiekre. Aki ilyen általánosításokat tesz, azok általában a népesség butább ostobább 3/4-edéhez tartoznak, teljesen mindegy hogy városiak vagy falusiak. Ez mindig így volt.

  Egyébként itt a fórumon is vannak városiak akikre nem jellemző az a sztereotipizálás és hülyeség amiről a városiakkal kapcsolatban most szó volt. Szóval nem lehet egy kalap alá venni mindenkit, lakóhely szerint sem.
   
  FilcTroll, migfun and phaidros like this.
 9. dkes

  dkes Well-Known Member

  Egyébként tudom nem lényegre vonatkozó a hozzászólásom, de szerintem azokat a mértékegységeket elrontottad. Amennyiben mégsem, akkor rögtön költözök Felétek ... :D:D

  Az a 240 Gbit/s az igen csábító tud lenni. Mifelénk a "tanyavilágban" csak a 1 Gbit/s a teljesen általános. A vidéki panelekben is már van. Kérdezz meg azért egy Budapest belvárosit, hogy milyen nete van meg mennyiért. Lehet sok helyen (ha kábeles), akkor pártíz Mbit/s lesz ... Namost ehhez képest (meg egyébként is) a 240 Gbit/s űrtechnika. Ahhoz már kellene háttértár is (masszív 30.000 MB/s feletti írás olvasás - még az én SSD -m is max. 5.000 MB/s -et tud pedig PCIe gen4 -es) meg komoly szerverpark szerű számítási kapacitás ...
   
  Leonidas likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én a leglassabb netet kértem, mert az is 150MBit, de ha akarnám lehet 500 is. De minek...?
   
 11. dkes

  dkes Well-Known Member

  Nekem nem volt választásom. 1 Gbit/s vagy kb. semmi (FTTB --> FTTH váltás volt). Előtte nekem is 500 (letöltés)/300 (feltöltés) Mbit/s volt ... Mondjuk legalább aránylag olcsó ...
   
 12. L.O.B

  L.O.B Well-Known Member

  Tudtok olyan tagot mondani nekem aki jártas az 50-es évek magyar hadi ipari projektjeivel kapcsolatban? Esetleg valaki aki kutatta ezt?
   
 13. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Hiába vagyok vidékiként vastagon bekötve a gerincre, ha egyébként a világban a net nem képes ezen a szinten kiszolgálni, csak nagyon kevés tartalom vagy tárhelykiszolgáló. Gyakorlatból tudom. Azért +10 éve ez egy igen magas szám volt, a városok döntő többségében is. Egyébként tényleg így van, igen jól ki vagyunk szolgálva műszakilag. Namost ez elvileg vidék, de mégsem. Anno betelefonáltam a T-mobile-hoz, hogy a Pannon felállított egy tornyot. Vagy beszállnak ők is 1 hónapon belül (törvény kötelezett mindenkit beengedni a másik szolgáltató tornyaira, persze költségmegosztás stb. is kötelező volt hozzá), vagy megyek át a másik társasághoz, és még egy rakás ügyfelet is viszek tőlünk. 2 hét múlva már rajta is voltak a tornyon, mivel ecseteltem a várható ügyfélszámokat... :D:D Így lett nálunk gyorsan mindenféle szolgáltatóra helyi kiszolgáló cella. Amúgy annyira ne irigyel minket, mert az ingatlan árak az egekben vannak. Régóta. Kb. úgy lehet néha érezni, hogy ennyiért pesten a belvárosban is lehet simán lakást kapni. Szóval mindennek ára van.
   
 14. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Szerencsére a leánykori nevén UPC-nek egészen jó a hálózata a belvárosban és nem drágább, mint mondjuk Veszprémben (onnan van tapasztalatom). Egy hónapja kötötték be az új gigabites netet (egy 150 éves bérházról van szó) és azon túl, hogy néha full random elszáll maga a hálózat (megszoktam már) egészen jól működik, az 500 MBbit/s-t stabilan hozza.
   
  jurgenbauer and dkes like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én UPC-s vagyok és soha nem volt semmi bajom velük. Az kettővel ezelőtti albiba volt, hogy munkához esete fél 8-ra foglalhattam időpontot és perce pontosan jöttek. 5 év alatt kb. 2 órára nem volt net összesen.

  A trékomhoz inkább nem mérném sem árban sem szolgálttásban, akkora fos banda az. PEdig 12-15 éve szítokszópár volt a UPC-s net...
   
 16. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  UPC pardon Vodkafon területfüggő. Szüleimnél 40 éves koaxhálózatra kötötték a lakótelepet. Na ott havonta megy ki a szerelő járja a lakásokat de úgy, hogy már csak akkor telefonálnak be, ha tényleg nagyon szar. Az, hogy IPTV recseg, akadozik az alap. Amióta ráerőltették az ottaniakra a HorizonGos dobozokat azóta sokkal rosszabb a helyzet. Lassabb, instabilabb.
  Bele kellene ölni jópár millát a teljes kábelhálózat újrahúzásába, de hát nem azért vették meg a helyi kis szolgáltatót, hogy majd ők megcsinálják. Szerencséjükre ott egyszerűen nincs más kábeles opció.

  Amióta a voda felvásárolta sokat romlott a helyzet. Az új horizon go-s set top box hulladék és ezt ők is tudják.
  A központi szofverrel is baj van, nekem hetente kell felhívom őket, mert a rendszerük egyszerűen elfelejti, hogy nekünk TVnk is van. Már csak annyit mondok, ugyanaz mint az elmúlt pár alkalommal. Elsőnek még fél óra nyomozás volt, ma már 3 perc alatt rendezzük. Known error.
  Ja és 40 perc alatt még nem vették föl a telefont.

  Amúgy itt pesten az UPC net nagyon jó. Stabil, gyors és tényleg ritkán van vele baj. TVjük is lehetne ilyen.
   
  jurgenbauer and nyugger like this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szerintem az mugyanta. A szine pedig nagyon sok fele lehet.
   
  silurusglanis and LMzek 2.0 like this.
 18. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  143 százalékban aláírom, a korábbiakhoz képest egy iszonyatosan lassú szutyok szar az egész ahol pl. személyre szabni nem is lehet, cserébe random bebuggol és egyedül marad a klasszik kiúz-visszadug módszer.
  Itt a Belvárosban alapvetően egészen jól működik, sebességre se lehet panaszom csak pár havonta/fél évente van egy nagyobb bedöglési hullám amikor kompletten a környéken elmegy a net és az említett ügyfélszolgálat meg kiszór a "le vagyunk terhelve hívj később szöveggel". Kb két hete volt az utolsó, akkor olyan egy-másfél órára szállt el, de néha éjjelente gondolja azt most meghalok és ilyen 5 percekre kidől.
   
  jurgenbauer and Fennek like this.
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Amúgy van valaki aki media kártyával vagy mivel nyomja? Elvileg a Samu TV tudja és akkor kidobathatnám a horizongos dobozt. Kérdés, hogy jobb-e?
   
 20. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Én direkt nem kértem soha ilyet, pláne hogy állandóan variálnak. Szerintem mond le, és kérj egy kártyás dekódert. Nálam van egy éve, de sajnos nem tudok semmit mondani, mert még nem ment 10 percnél többet. Amúgy nálam is voltak problémák, libegett a jelszint, néha gondolt egyet akkor elszállt mint a békegalamb, de főleg éjjel csinálta. Persze a hibát nem találtál meg. Nos én végigmentem a mi águnkon a leágazókon, bár csak 70 méterre vagyok a gerinc bekötéstől (ahonnan számos soros ág indul). Hogy miért ? Mivel a szakmám, anno dolgoztam is üzemeltetetőként. Az aki konkrétan belekotor a dolgokba, szerelvényeket cserél, aki tudja is hogy mit csinál, műszerek stb. minden, persze kizárólag autóval közlekedés. Nos én vettem a fáradtságot, és végignéztem az águnkon a leágazókat, nem-e kotort bele valaki, mert nagyon sokan éreznek hozzá bátorságot. Mintegy 500 - 600 méterre tőlünk az egyik oszlopon találtam egy széttört leágazót !!!!!!!:D:D Távcső nemárt, hogy nagyításba közelről meg lehessen sasolni őket. Meg a vezetéket sem árt, mert ez a vízhatlan teljesen zárt alu elágazó szerelvény sem "magától" tört szét, hanem SZERINTEM az önkormányzat oszlopon REKLÁMTÁBLÁZÓ 20-as IQ-jú brigádja törte szét egy kosaras autóval, aztán hallgattak róla mint xar a gazban. :) Városban rosszabb a helyzet, mert ott nem tudsz ránézni a hálózatra, hogy melyik "népművészeti termék" milyen disznóságot művel a hálózaton, vagy hogy melyik éjjel melyik őrült kötözi titokban a rendszert, mert ott mindig vannak ilyen félküllősek. Annyit tudsz tenni, hogy némi baksisért megmutattatod a hálózat karbantartóval merre megy a ti ágatok, hol vannak a leágazók, mielőtt eléri a hálózati gerincet. Vagy szintén "baksisért" kérsz egy részletesebb átnézést az ágatokon a gerincig. Garancia az nincs rá hogy megoldják. Arra sem, hogy a következő napon egy "újabb önjelölt kábelügyi szakmérnök" (kricsniszakon szerzett diplomával :D:D) nem áll neki szétbarmolni a rendszert újra. Ha legközelebb kihívsz egy Vodkafonost javításra, beszélgess vele, hívd meg egy kávéra, süteményre, és meséltess vele néhány elrettentő sztorit, miket művelnek egyesek. Perpillanat ennyit tudok segíteni nektek. Amúgy meg egy belvárosi hálózat általában sokkal zűrösebb mint a miénk. Bár lehetnek olyan részek, ahol jobb ott is a hálózat. Az se mindegy, milyen a hálózati "szakembör", mert van akinek csak a apapírja szép, de a tudás és rutin az erősen hiányos. Ez nagyfrekvenciás technológia, más mint a sima analóg nagyfrekvenciás, de az sem érthető sok esetben akiknek elvileg érteni kéne hozzá. Egyszer dolgoztam egy mobilokat készítő és felújító gyárban. Az ember azt hinné, tele van profival. Aztán nem volt !!! :rolleyes::D:D Én meg vajdasági magyar srác húztuk a részleget a slamasztikából, mert hegyekben álltak már a telefonok, amiket nem tudtak más típusra felújítani és szoftverelni, mert nem voltak képesek egy rakás hibát megjavítani. Hiába volt ott több tucat a szakmában végzett és soknál több évtizedes gyakorlattal megszerzett tudás szervizelésben, ha profi szintig nem értettek hozzá, csak a modulcsere szintjéig. Szóval nem mindegy az sem, kik a "szakembörök"... :D:D:D Sokszor nem elég a témában munkával eltöltött évek, ha nincs elég IQ és tudás a koponyacsont alatt. :)
   
  nyugger and Ooorky like this.

Ezen oldal megosztása