Biológiai és vegyi fegyverek / Vegyivédelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Épp ezen a videón méláztam, amikor felmerült bennem, hogy vajon itthon is hasonló "örökségen csücsülünk-e":
Az alábbiakat ha elolvassuk kiderül, hogy valószínűleg igen?

"a Havanna lakótelep helyén pedig 1916-ban megalapították a Magyar Lőszergyárat, amely intézmény a monarchia 8 lőszergyárának egyike. Érdekesség, hogy a monarchiában először itt gyártottak vegyi fegyvert."

"...a közös hadsereg úgynevezett gáz- és lángszórós zászlóaljaiban szolgáltak magyar honvédek is." "A magyarok is bevetették a klórgázt az olaszok ellen, de csak jóval kisebb volumenben. Ez a tény nem szerepel a „nagy háború” dokumentumaiban. A hadtörténészeink se tudtak róla, amíg az archív képeket nem mutattam meg nekik, nem hoztam elérhetővé az érdeklődők számára. [3] Egy fotóalbum nem írott történelem, csak a képek egymásutánjából lehet következtetni arra, hogy hol történhetett, kik hajtották végre és milyen következményekkel járt. Annyi azért kiderül a képekből, hogy a támadást az I. honvéd gyalogezred III. zászlóalja hajtotta végre. Az ezred az Isonzó mentén Görz, Podgora, Monte San Michele térségében harcolt."

a) Az újpesti Chinoin és a pestlőrinci lőszergyár telepein több vagonnyi vegyi harcanyagot ártalmatlanítottak. b) A polgári termelésben is hasznosítható alapanyagokat (nátriumcianid, klór) eladták. c) A kész gázlövedékeket szétszerelték, vagy elásták. Így például 1921- ben az Ostffyasszonyfán lévő katonai tábor területén, illetve a Sárvár melletti ún. Tiloserdőben nagy mennyiségű vegyi lövedéket ástak el. [15]

A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG VEGYI HARCANYAGGAL TÖLTÖTT TÜZÉRSÉGI LÖVEDÉKEI 1913–1944

Budapesten, a Timót utcai tüzérszertár területén 1938-ban alakult meg a Magyar Királyi Honvédség Egészségügyi Ellenőrző Állomása. Az állomás Bartos Dezső orvos-ezredes vezetésével folytatott kutató-fejlesztő tevékenységet a biológiai fegyverek és a biológiai biztonság terén. Az intézmény 9 laboratóriumból, könyvtárból és kiszolgáló épületekből állt, földsánccal és kerítéssel védve. A személyzetet 4 szakember és 2 laboráns alkotta, akik nőtlen és bentlakó dolgozók voltak. Foglalkoztak lépfene, tetanusz, paratífusz és pestis tenyésztésével, és ezeknek célba juttatási eszközeivel. Több sikertelen próbálkozást tettek, hogy kapcsolatba lépjenek a Németország hasonló intézményével – nem tudhatták, hogy akkoriban nem volt ilyen. Kapcsolatot ápoltak viszont egy hasonló olasz intézettel. Mielőtt a magyar fejlesztések a tömegtermelés szakaszába léphettek volna, az állomás Budapest bombázása során megsemmisült 1944-ben.

A Varsói Szerződésen katonaorvosi szolgálatai munkamegosztásban dolgoztak, és ezen belül magyar kutatási prioritás volt a kábítószer-fegyverek elleni védelem fejlesztése. Magyar kutatók metamfetamint szintetizáltak Budapesten – ezt akkoriban a hatékony „igazság-szérumnak” tartották –, hogy ellenszert fejlesszenek a pszichés hatásokkal szemben. A munkát eredménytelenül zárták 1972-ben.
Felmerül például a gyanú, hogy az Ungváry (2006) által említett „Star” módszer egy ilyen offenzív metamfetamin alkalmazás lehetett a magyar titkosszolgálatok részérôl, de ez egyelôre nem bizonyítható vagy cáfolható.
Míg az elsô évek feljegyzései csak az anyag szintézisében szereplô intézményekre utalnak, addig 1969-ben már felmerül az Országos Ideg- és Elmegyógyintézet neve is, mely kétségkívül rendelkezett az esetleges emberkísérletekhez szükséges infrastruktúrával. [...] Nem tudhatjuk, hogy valóban folytak-e emberkísérletek, csak azt tudjuk, hogy a hivatalos jelentések implicit módon, közvetetten utalnak ilyen jellegû tevékenységre.

"Dr. Sáhy Zoltán a II. világháború idején a VKF/2. osztályon a bakterológiai hadviselés kisérletein dolgozott."

A fenti anyagokban felmerül mint kapcsolódó katonai iparág/alkalmazásként a pszichoaktív szerek gyártása két céllal: saját csapatok élénkítőszerekkel ellátása, kihallgatás/vallatás céllal. Ezekre itt-ott van finom elszólás, de mondhatni elég rendesen el van ásva a téma, ha valaki ezen a területen kutakodott a hazai múltban, az ne tartsa magában mire jutott.
A németek ugyebár pervitint gyártottak élénkítőszernek a második világháborúban, amit panzerschokolade, fliegermarzipan, meg egy halom ártatlan néven osztották a katonáknak, a japán kamikázepilóták Philopont kaptak, ami gyakorlatilag kristály meth, az USA katonák a világháborúban benzedrine-t kaptak, ami egyfajta amfetamin, amit vietnámban a dexedrine követett, ami egy amfetaminszármazék, mostanában pedig pl a szíriai polgárháborúban Captagont osztottak, ami amfetamin-koffein keverék volt, míg a nyugati hadseregek legújabb kedvence a francia 1998 óta gyártott modafinil. Az MH vajon használt-e ilyeneket? - abszolút 0 irodalmat találtam.
Az "igazságszérum" Pentothalt 1930-ban az USA-ban fedezték fel, valamint a fentebb említett star módszernek biztosan voltak elődjei itthon is, amik úgy tűnik szintén titkosítva vannak, mert semmit nem lehet találni róluk.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
A hidegháború alatt a VSz országok a vegyi fegyverek széles választékával rendelkeztek...

shikhany-1987-29489053653-o.jpg

Szovjet vegyifegyver bemutató

150-250-500-1500kg légibombák, 122-152mm-es tüzérségi gránátok, sorozatvető rakéták, harcászati és harcászati-hadműveleti ballisztikus rakéták hordozták a különféle vegyianyagokat.

WH.jpg

R70 Luna (Frog-7) harcászati és R300 (SCUD-B) harcászati-hadműveleti ballisztikus rakéta vegyi harci részek

shikhany-1987-29822410650-o.jpg

R-300 (SCUD-B) harcászati-hadműveleti ballisztikus rakéta vegyi harci rész

image.png

Vegyifegyver tárolók a VSz-ben
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
+ érdekesség:
  • M. Kir. 13. sz. vegyi lőszerraktár, M. Kir. 13.sz. központi lőszerraktár, és a Fémáru-, Fegyver- és Gépgyár RT. Töltőüzeme volt Nagynémetegyházán.
  • Nagynémetegyháza mai neve Nagyegyháza
  • Közigazgatásilag úgy néz ki, hogy a a vegyi lőszerraktár és töltőüzem a mai Óbarok területén van, az üzem egy részére már gyakorlatilag ráépült az M1 autópálya ld itt: https://kameraaltal.blog.hu/2013/01/24/hadianyagraktar_obarok
  • pillanatnyilag buszmegálló van a bejáratánál, aminek neve Chinoin gyógyszerraktár
  • Óbarok polgármestere (veszélyhelyzeti felhatalmazással a testület helyett) pont 2020 évben fogadta el ingyenes ajándékként a területet a Chinointól, vajon mennyire tudják, hogy milyen ajándékot kaptak?
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Témába vágó, jó áttekintést adó cikk.

A VEGYIVÉDELMI TECHNIKAI ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETE – A VEGYIFELDERÍTŐ ESZKÖZÖK FEJLŐDÉSE
Absztrakt - Vágföldi Zoltán
A cikkben az önálló magyar vegyivédelmi szolgálat megalakulásától napjainkig (1950-2010) áttekintem a Magyar Néphadseregben (a továbbiakban: MN)
valamint a Magyar Honvédségben (a továbbiakban: MH) alkalmazott/rendszeresített vegyifelderítő eszközöket, készülékeket. A vegyivédelem első kezdetleges, de korabeli szempontból nélkülözhetetlen, egyszerű vegyifelderítő eszközétől indulva a mai korszerű berendezésekig bemutatom az eszközök főbb harcászati-műszaki adatait, a fejlődés lépcsőit. Kiemelten foglalkozom a hazai gyártású (többségében hazai fejlesztésű) eszközökkel.