1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Éghajlatváltozás

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2019. szeptember 6..

 1. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Nekem a geológus barátaim azt mondták, hogy ideje lenne a naptárakat is átállítani, mert az évszakok nálunk kb. 1 hónapos "csúszásban" vannak. Ráadásul példaként mondták, hogy ha a 70-es éveket vesszük alapul, akkor most körülbelül a 70-es évek Koper-Pula szélességi körén fekszik Magyarország. Ennyivel tolódott el az északi és déli pólus....Tehát lassan átcsúszunk a mérsékelt övből a mediterrán zónába. Ennek minden éghajlati, mezőgazdasági vonatkozásával együtt. Ideje lenne felkészülni a mezőgazdaságnak..
   
  fulcrum11, b4l4g3 and svajcibeka like this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

  Ausztráliában az évnek ebben az időszakában gyakoriak a bozóttüzek, de a szeptember óta tartó időszak tüzei évtizedes rekordokat döntenek meg. Azóta eddig összesen 17 ember halt meg meg a tüzekben, amelyek az ország minden államában komoly pusztítást végeztek. A legnagyobb károk Új-Dél-Walesben keletkeztek, ahol eddig több mint 900 ház vált lakhatatlanná. A tüzek a legnagyobb ausztrál városokban is érzékelhetőek, Sydneyben a levegőben lévő por 11-szerese az egészségügyi határértéknek: a lélegzés annyira egészségtelen, mintha az ott élők minden nap elszívnának 37 cigarettát.
  A BBC cikke szerint a tüzek az állat- és növényvilágra is brutális hatással vannak, szeptember óta a becslések alapján eddig 480 millió állat pusztult el. Ezen belül is kiemelkedően nagy veszteség a Sydneytől nagyjából 400 kilométerre északra fekvő területen az ország egyik legnagyobb koalapopulációjának pusztulása. Összesen körülbelül 5,9 millió hektárra terjedt ki a tűz, ami akkora, mint Magyarország területének nagyjából kétharmada. Összehasonlításképpen: tavaly az Amazonas-medence őserdője nagyjából egymillió hektáron égett, a kaliforniai erdőtüzek pedig 100 ezer hektárra terjedtek ki.
  A CNN összefoglalója alapján az ország több államában is vészhelyzetet hirdettek ki, csak Új-Dél-Walesben több mint 2000 tűzoltó dolgozik a bozóttüzek eloltásán, és többek között az Egyesült Államok, Kanada és Új-Zéland is küldött tűzoltókat az országba. Az oltásba a katonaságot is bevonták, és ezen kívül komoly költségvetési forrásokat fordítottak önkéntes tűzoltók bevonására is.
  Évtizedek óta nem voltak ennyire brutális bozóttüzek Ausztráliában, és ez csak rosszabb lesz


  Elég nehéz olyan adatokat találni az idei hazai időjárási mutatók között, amelyekkel érvelni lehetne a klímaváltozás ellen. A hamarosan véget érő év az elmúlt közel 120 év legmelegebb őszét és második legmelegebb nyarát hozta. Pedig júliusban két nap a hazai hidegrekord is megdőlt, azaz ellentétes irányú szélsőségből sem volt hiány. Az első 11 hónapból öt volt a tíz legmelegebb között 1901 óta, a június konkrétan az eddigi legforróbb volt, amióta rögzítik az adatokat, de dobogós lett a november is.
  Sőt, az előző hetek időjárása alapján könnyen lehet, hogy végül a 2019-es hónapok fele rákerül a valaha mért tíz legmelegebb listájára. Az elmúlt évtizedekben ugyanis decemberben 0 fok körül volt átlagos napi középhőmérséklet, ezúttal viszont több nap is 5-6 fokkal melegebb volt ennél.
  Az elmúlt 120 év legmelegebb őszét és második legmelegebb nyarát hozta 2019 Magyarországon
   
  fishbed likes this.
 3. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ugye nincs semilyen összefüggés azzal, hogy Braziliában konzervatív a kormányfő, Ausztráliaban meg liberális?

  [​IMG]
   
  milagro, phaidros, svajcibeka and 2 others like this.
 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Ide hozom ezt a cikket az etanolról, mert állítólag a klimaváltozás ellen, a Co2 kibocsájtás csökkentésére duplázták meg az etanol tartalmat az üzemanyagokban.
  A cikk a motorok és a fogyasztás felől tárgyalja a témát, hozok majd a mezőgazdaság oldaláról is megvilágító cikket.

  https://veszpresszo.hu/e10-klimavedelem-helyett-ongol
   
  fip7 likes this.
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Majd rájönnek, hogy mivel az anyagmegmaradás törvénye érvényes a motorokban is, egységnyi széntartalmú üzemanyag elégetésével mindig ugyanannyi CO2 keletkezik. Mert 1 szénből 1 CO2 keletkezik akárhogy csűrjük csavarjuk. És ez még egy kiadós klimahiszti után is így marad.
  Kemény dologok a fizika meg a kémia. Bizony ezeket nem tudják megmásítani áltanulmányokkal. Ezért is utálják ezeket az tudományágakat.

  Erre rámutat a cikked is.
   
  Kurfürst and b4l4g3 like this.
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Dehogynem voltak, csak mivel ez az új szlogen, ezért kénytelenek votlak újraírni a múltat a kedves liberálisok. Nézány hete még voltak:
  [​IMG]

  Aztán kiderült, hogy most van az apokalipszis:
  [​IMG]

  1974–1975 Northern Territory bushfires néhány hete: 45,000,000 hektár, az új liberális múlt szerint: 4,500,000 (osztva tízzel)
  1974–1975 Western Australia bushfires néhány hete: 29,000,000 hektár, az új liberális múlt szerint: 2,900,000 (osztva tízzel)
  1974–1975 South Australia bushfires néhány hete: 17,000,000 hektár, az új liberális múlt szerint: 1,700,000 (osztva tízzel)
  és így tovább a 10 millió hektár alatti tüzek jelentős részénél is meghamisították egy hete az átlagember által legkönnyebben elérhető adatokat, mert a valóság nem stimmelt.

  Ja, egy forrás az eredeti számokról:
  "The 1974-75 fires consumed an estimated 117 million hectares in a colossal swath through central Australia."
  Stephen J Pyne; Burning bush: a fire history of Australia New York, N.Y. : Holt, ©1991
   
  b4l4g3, Lord Gazember, fip7 and 3 others like this.
 8. milagro

  milagro Well-Known Member

  Elképesztőek!
  IPPC is folyton hamisít meg az ENSZ!
  A múltat "hűtik", hogy jobban üljön az agitprop!
   
  ghullaire likes this.
 9. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Ezt senki nem vitatja. A lényeg az lenne, hogy az üzemanyag egy része megújuló forrásból származó legyen. Az pedig elvileg klimasemleges, legalábbis részben.
  Ha azonban képesek vagyunk a lényeget is meglátni, akkor a Napnál is világosabb, hogy az egész bio üzemanyag történt mögött piac szabályozás - gabona felesleg eltüzelése -, illetve üzleti érdekek állnak.
   
  Kurfürst likes this.
 10. ghullaire

  ghullaire New Member

  Találtam néhány példát a régi időkből, ha már klíma.

  Hazánkban (a régi Magyarország területén) 1182-ben olyan enyhe volt a tél, hogy január végén virágoztak a gyümölcsfák, március elejére dió nagyságúra gömbölyödött az alma. A régi krónikák szerint 1289 karácsonyán, majd vízkeresztkor a lányok búzavirágból és violából fontak koszorút, februárban kötözték a szőlőt. 1327 januárjában virágba borultak a fák, pünkösdkor arattak, július végére leszüreteltek.
  1473 októberében másodszor virágoztak a gyümölcsfák, és Márton-napkor érett cseresznyét szedtek. 1779 januárjában fürödtek a tóban a gyerekek, 1787. december 3-ig pedig olyan szép idő járt, hogy a rozs sok helyen kihányta a fejét, és januárban levelet hajtottak a fák. 1791 januárjában kaszálni lehetett volna az ibolyát a mezőn, 1796 januárjában másodszor érett be az alma, amely színben, ízben nem különbözött a nyári terméstől.
   
  szuvorov, milagro, KoviUbi and 8 others like this.
 11. Loken

  Loken Well-Known Member

 12. Serathis

  Serathis Active Member

  Akkor most megfagyunk mint a Holnaputánban vagy Waterworld lesz? Esetleg Mad Max?
   
  Ocses likes this.
 13. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Nem kell semmin elképedni! Nincs semmi új a Nap alatt.

  "A múltat végképp eltörölni,
  Rabszolga-had, indulj velünk!
  A Föld fog sarkából kidőlni,
  Semmik vagyunk, s minden leszünk!"
   
 14. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Félek, hogy Mad Max.....
   
 15. altx

  altx Well-Known Member

  lassan de biztosan mad max..

  de nem a 1. resze...inkabb a 2.ik ahol a tulelok tobbsege total bekattant es par hordo vizert vagy uzemanyagert harcol...
   
 16. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Inkább Idiocracy. :p
   
 17. Fade

  Fade Well-Known Member

  Az már most van egyeseknél, hogy ezen csak a poénkodás megy.
   
 18. Serathis

  Serathis Active Member

  Vagy Szexmisszió.
   
  fip7 likes this.
 19. milagro

  milagro Well-Known Member

  Mondjuk a sok csinos nőt én nem bánnám! ;)

  ..
  Végre újraindult a blog!
  Mindjárt itt is egy olyan cikk, ami a fősodratú médiában jelenleg nem jelenhetne meg, ajánlom:
  http://klimahiszteria.blogspot.com/2020/01/2019.html
   
  b4l4g3, fip7, Kurfürst and 2 others like this.
 20. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nagyon korrekt ez a blog, köszi !
   

Ezen oldal megosztása