1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Éghajlatváltozás

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2019. szeptember 6..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen kriss, ez arról szól, hogy mint mindent, ezt is szakember csinálja és szakszerűen. Minden, még egy szög beverése is káros, ha elbasszuk, denem a kalapács lesz a felelős. Márpedig gergő ezt mondta an blokk az öntözésről.
   
 2. gergo55

  gergo55 Well-Known Member


  Már másodszor hülyeségezel.
  Még semmilyen épkézláb érvvel nem jöttél az állításaim cáfolatára.
  Ha már klasszikust idézel - molnit), akkor jussoneszedbe az is, amit szokott mondani, hogy középiskolás termeszettudományos alapismeretekkel is belátható, hogy miért káros a szántás, hogy hat a talajéletre a műtrágyázás, hogy az ár és belvizet nem levezetni, kivezetni kell az országból, hanem megtartani aszályos időkre, stb. stb. És nem baromi drága taroló/csatorna rendszerben, henem a talajban. Csak szólok, hogy az élő egészséges humusz minden grammja 50g vizet tud megtartani, pont ott ahol a legjobvan kell.
  Az az olvasni való amit évtizedek óta elavult
  tudások alapján íródott, pont az én állításomat igazolja! :)
   
 3. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ebben a témában az első könyvem volt Alwin Seifert Kertészkedés mérgek nélkül című munkája.
   
  gergo55 likes this.
 4. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  ghullaire and gergo55 like this.
 5. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  Hidd el, hogy nem szórjuk ész nélkül a műtrágyát. Persze van kimosódás, de ettől a talajok még nem mennek tönkre. A helytelen műtrágya megválasztása inkább a talajt savanyító hatása miatt káros. Ez valós probléma, de már korántsem annyira mint régebben.
  Baktérium trágya? Miért lenne drágább mint a műtrágya? Éppen fordítva van. Csak sajnos nem elég. És nem is mindig, mindenhol működik. Én eleve szkeptikus vagyok velük szemben. A talajok tele vannak baktériumokokkal, hektáronként sok tonnáról beszélünk. El tudod hinni, hogy ha egy ilyen rendszerbe beviszel néhány kg baktérium trágyát, akkor az önmagában képes lesz bármit is megváltoztatni?
  Inkább komplexen, rendszerben kell gondolkodni: talajművelés, zöldtrágya, műtrágya stb. De ezt itt nagyon hosszú lenne kifejteni.
   
  antigonosz, hana and krisss like this.
 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

 7. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Igen. Most nagy divatja lett az un. bakterium trágyáknak. Csak elfelejtik hozzátenni a marketing szövegekben, hogy ha szántasz, akkor elpusztitod a talajéletet.
  Persze lehet újra venni a következő adagot...
   
  Lelkeslaikus and Python like this.
 8. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  Igen, ezért kell rendszerben gondolkodni. A talaj egy nagyon összetett, fizikai, kémiai és biológiai rendszer. Eszerint is kell kezelni. Az a gazdálkodási gyakorlat, ami kialakította a mostani negatív megítélést - nem alaptalanul - nagyon sokat változott, és változik jelenleg is. Igenis a gazdálkodók egyre nagyobb része akar, és hajlandó is változtatni. Persze kényes ügy, hiszen egyúttal jövedelmet is kell termelni. Én úgy gondolom, hogy - legalábbis Európa nagy részén - ebben a tekintetben pozitív az elmozdulás.
  A baktérium trágya témához: nem állítom, hogy haszontalan dolog, simán lehet olyan terület, ahol ennek segítségével indul újra a talajélet, ha az egyéb feltételek is megvalósulnak.
   
  2ndt likes this.
 9. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Igen, rendszerben kell gondolkodni.
  A rendszer elemei:
  1 A szántás elhagyása, minimális művelés- notill
  2 Mulcshagyó müvelés, direktvetés
  3 Takarónövényezés
  4 Biológiai oltás
  +1 tömeglegeltetés

  Ez a Talajmegújitó mezőgazdaság, regerenativ agriculture rendszere.
  Ez a technológia eredményezi a talajÉLETet, a talaj vízmegtartását, szénmegkötését és felhalmozását, a humusz - televény- gyarapodását, úgy hogy közben jó átlagokkal és kisebb inputtal termel.
   
 10. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  A szántás az egyik legnagyobb talajromboló beavatkozás. Ha érdekel, kifejtem bővebben, hogy miért.
  És van alternatívája.
   
  svajcibeka and gergo55 like this.
 11. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  És ez a technológia ma már lehetővé teszi, hogy szántás nélkül műveljük a talajainkat. Ámen.
   
 12. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Megértjük, hogy egy ilyen haditechnikai oldalra járó nincs képben a mezőgazdaság problémáival, és nem követi az új technológiákat!

  Igen, a szántás és annak következményei a legnagyobb talaj, környezet és tájrombolók.
  pl.
  20-30 ha egybeszántott tábla már képes megváltoztatni a helyi vizkörforgást.

  Szépen leirtam, hogy mit lehet csinálni , hogy ne pusztuljon tovább a termőtalaj.
  Elolvastad? Megértetted? Van kérdésed?
  Csak szólok, hogy ezt a technológiát már egyre többen alkalmazzák kiskertben is!
  :)
   
 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Tudod szántás nélkül nem tudsz gabonát ültetni, és itt vége is a körnek. A szerves trágya pláne hígtrágya+szalma kombinációban a legideálisabb, de messze kisebb az állattartás volumene mint a növény termesztésé, így ez csak korlátozottan a földek bizonyos %-ra elég. Amúgy meg kidolgoztak már talajművelési programokat nem véletlenül, amik működnek. Nem az 1980-as éveket írjuk már...
   
 14. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Csak nagyon korlátozottan, és kevés helyen tudod használni. Az embereket meg bizony etetni kell. Ez olyan dolog, hogy az egész világon van szántás nem véletlenül. Ahol lehet kiváltották, de legtöbb helyen nem tudod.
   
 15. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  Dehogynem. Szinte bárhol.
   
  gergo55 likes this.
 16. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Elolvastam a cikket, ha gondolod az öcsémtől megérdeklődöm miylen szakirodalmat ajánl. Persze nem hiszem hgoy bármi értelme lenne. Addig is érdemes a hozzáértőek kommentjeit olvasni.
  Nem tudok pontos számokat de tudomásom szerint a saját igényeinket ki tudjuk elégíteni, ha exportra is jut az jó.* Az meg hogy Afrikában, Délkelet-Ázsiában vagy Latin-Amerikában éheznek nem az én bajom és nem is érdekel.

  * Azt tegyük hozzá hogy a jó minőségű gyümölcsök, borok, marhahús meg sok más egyéb jelenleg egyből kimegy jó pénzért külföldre, itthon meg zabálhatjuk a vízízű brazil paprikát, a szlovák tejet meg egy csomó más szemetet.
   
  antigonosz likes this.
 17. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  Búzából és kukoricából nettó exportőrök vagyunk, évjárattól függetlenül. Olajosokból (repce, napraforgó) szintén. Fehérjéből importra szorulunk.
  Zöldség/gyümölcs: itt nagyon vegyes a kép, összességében egyre nagyobb az import hányad. Sajnos.
   
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy tényleg talajromboló hatású nem tudom mit háborogsz ezen. Nem véletlenül szokták régen pihentetni a földet. Lényeg az, hogy jelenleg a szántással lehet a legnagyobb terménymennyiséget elérni. És ez a leggazdaságosabb és jelenleg MÉG, így a kisebb gazdaságok számára elérhető alternatívája nincs. Attól még ha összehasonlítasz egy évtizedek óta szántott (mégha szakszerűen vannak visszapótolva a tápanyagok, akkori is) és egy nem szántott talajmintát a különbség tapintható.
   
 19. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  Az, hogy a szántással lehet a legnagyobb termést elérni, nem ilyen egyértelmű. Sőt, talán nem is igaz. Vannak olyan esetek, amikor a szántás egyszerűen semmivel sem indokolható (pl. repce után kalászos, de megfelelő mélyművelessel fordítva is igaz), még csak nem is gazdaságos.
  Az igaz, hogy a szántás TELJES elhagyása olyan eszközöket, gépeket igényel, amit a kisebb, egy-kétszáz hektárnál kisebb gazdaságok nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak kigazdálkodni.
   
  antigonosz likes this.
 20. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Member

  T
  Tudod hosszú évek óta szántás nélkül is vetünk gabonát. Köszöni, jól van. Messze átlag feletti terméseredmények, jó minőség mellett. Akkor most hogy is van ez?
   
  blitzkrieg and gergo55 like this.

Ezen oldal megosztása