1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Éghajlatváltozás

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2019. szeptember 6..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Nem jottunk a Szíriuszról, nincs semmilyen csillagkapu, vagy urhalyó.
  Annyi kozunk van hozzájuk, hogy a mi-Kánaánita-nép dns-ét ok alkották meg nekunk, a feladatunkhoz leg megfelelobben, nem volt Nehéz nekik, mert a sajátjukat adták, Pont ugyanolyanok mí, egykori Kánaáni nép, ezért bármikor johetnek kozénk, mondjuk a mí dns-unkbem a nagyfonok utána hangolt ezt-azt, de mára a 95%-unk egy rovar tudatosságára csökkent, az akkorihoz képest, Szóval van hová felébrednunk. :D
   
  gergo55 likes this.
 2. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  FilcTroll and mind1 like this.
 3. milagro

  milagro Well-Known Member

 4. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Nekem is a feltöltès ugrott a fejembe. Ha lúd, legyen kövèr.
   
 5. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Átfogó, ja.
  Az alábbi sem teljesen átfogó, hát még a fenti:
  http://www.hidrologia.hu/mht/letoltes/HK2016_04_web4.pdf
  42. oldal
  A vizes szakma (nagyobbik fele) sem hülye, látja hogy nem kell mindenhonnan elvinni a vizet. Szerencsére a Balaton sem akarja már évtizedek óta.
  Az hogy minden vizet vezessünk el, amikor elkészült az volta a "modern", mára kiderültek a hátulütői. Ez van, most majd szépen kijavítják. más országokban és történtek hasonló dolgok. Azt azért kár lenne elvárni hogy ugyan úgy legyen a vízjárás mint a honfoglalás idején volt, amikor az szinte az egész Alföld egy vízjárta erdőség volt.
  Amúgy ma már (ha lenne rá megrendelés) minden beavatkozásnak lehet modellezni a hatásait, persze a modellt kalibrálni kell és irgalmatlan az adat igénye, ezért erre állami megrendelés kellene és több tíz millió forint - de persze ezt senki nem kívánja megfizetni.
  Egy egész nagytáj vízjárását megváltoztatni nem szabad ad-hoc ötletek alapján...
   
  fishbed and Gyurma like this.
 6. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 7. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Oszt mibű? Az országban a vízerőmű szitokszó. Geotermikus?
   
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 9. milagro

  milagro Well-Known Member

  :D
   
 10. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ürge-Vorsatz: Hatalmas lépést tett előre a kormány

  „Nagyon nagy dolog, hogy a klímaválságról beszélünk, és hogy a miniszterelnök úr az elkövetkezendő évek három legfontosabb problémája közül elsőként ezt említette. Azt gondolom, hogy ez hatalmas előrelépés” – mondta Ürge-Vorsatz Diána.
  Ürge-Vorsatz Diána klímakutató volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, akit Simon András műsorvezető kérdezett a miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi intézkedésekről. Az ATV műsorvezetője több dolgot kiemelt, ami szerinte hiányzik a klímavédelmi akciótervből, és arról kérdezte a kutatót, van-e hiányérzete az elhangzottakkal kapcsolatban.

  A klímakutató azonban végig dicsérte a kormány által meghirdetett törekvéseket

  Nem esett semmi szó a fosszilis erőművekről, a közlekedés és a szállítás átalakításáról, olyan dolgokról, amiről én azt gondolom sokkal nagyobb mértékben szennyezik a környezetet. Elégedett, vagy hiányérzete van a miniszterelnöki évértékelő után?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. „Végül is esett ezekről szó, hiszen ha a Magyarországon megtermelt elektromos áram 90%-a szén-dioxid-semleges lesz 2030-ra, az egyértelműen azt jelenti, hogy valószínűleg a lignit-alapú energiatermelést kivezetjük, tehát itt érintettük” – mondta a klímakutató.

  Az atomenergiai is szóba került

  Paks II. kapcsán a műsorvezető arról kérdezte Ürge-Vorsatzot, hogy mi a véleménye az atomenergiáról.

  „Nekem etikai aggályaim vannak az atomenergiával (...) noha a legtöbb klímavédelmi program megpróbálja inkább megújuló energiával kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat, az biztos, hogy nagyon sok forgatókönyvben nagy szerepe van az atomenergiának is” – válaszolta. „És az összes többi rendben van? Például a szállítás vagy a közlekedés megújítása. Erről szerintem egy árva szó nem esett. Hogy emberek milliói, tízezrei, százezrei ingáznak napi szinten. Vagy hogy a városszerkezetek olyanok, amilyenek... Azt gondolnám, hogy ehhez képest az eldobható műanyag vagy a betétdíj, persze fontos, de szépségtapasz” – kommentálta a szerdai bejelentést a műsorvezető.

  Baj, hogy csak a klímavédelmen van a hangsúly

  Azt gondolom, hogy az egyszer használatos műanyagok vagy a szemét, vagy a folyók szemétmentesítése, ezek nem feltétlenül a klímavédelem szerves részei. De én ezt nem tartom bajnak. Szerintem az a baj Nyugat-Európában és talán az egész világban, hogy aránytalanul nagy hangsúlyt kapott csak a klímavédelem. És sokszor a többi terület rovására. Szerintem nem baj, ha ez egészben van kezelve” – mondta Ürge-Vorsatz, majd hozzátette: „Én azt gondolom, hogy a közlekedés is azért fontos helyen volt említve. Az elektromos közlekedés. Persze nagyon sok mindent lehetne még említeni.” Végül kiemelte, hogy ha mindenképpen az a fontos, hogy mit hiányolt, akkor ő leginkább az épületek további energetikai korszerűsítésének bejelentését várta volna.

  Hatalmas előrelépés

  Ennek ellenére egyik ország sem, senki nem tud egyszerre mindent megoldani. Szerintem hatalmas lépés ez így, ahogy van. Fantasztikus dolog, hogy klímaválságról egyáltalán beszélünk, és hogy a miniszterelnök úr az elkövetkezendő évek három legfontosabb problémája közül elsőként ezt említette. Azt gondolom, hogy ez hatalmas előrelépés” – fűzte hozzá.
  https://mandiner.hu/cikk/20200220_nt
   
  Gyurma likes this.
 11. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Valóban ez a név lètezik? Azt hittem, paródia.
   
 12. milagro

  milagro Well-Known Member

  Japán a trenddel szemben...
  Hmm..., érdekes mindenesetre:
  https://magyarnemzet.hu/gazdasag/japan-furcsa-dontese-visszater-a-szeneromuvekhez-7805708/
  ..
  "A csaknem tíz évvel ezelőtti fukusimai nukleáris katasztrófa járulékos következménye, hogy Japán, miután drasztikusan visszafogta atomerőmű-programját, szénből nyert energiával kívánja pótolni a kiesést. Ennek jegyében Tokió nem kevesebb mint huszonkét szénerőművet tervez építeni tizenhét helyszínen a következő öt év alatt – miközben a világ kétségbeesetten próbálja megszüntetni, de legalábbis jelentősen csökkenteni a klímaváltozásért felelőssé tett szén-dioxid-kibocsátást."
   
 13. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Miért nem szélkerekekkel és napelemekkel pótolják? :D
   
  aquarell likes this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm... 7,3 fok van kint es szallingozik valami apro ho...
   
 15. laiki

  laiki Well-Known Member


  Jól ki8babrálnak magukkal. Gazdaság, légszennyezés, import függőség terén egyaránt.

  https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=39853#

  [​IMG]

  A világ népességének nem egész 6%-át kitevő EU-n kívül még ki az, aki ezt ilyen kétségbeesetten próbálja?
   
  tonyo, mind1, fip7 and 2 others like this.
 16. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Nekünk is inkább a klima változás hatásaira kellene először felkészülni mint a széndioxid kibocsátásának csőkkentésére csesznénk el a forrásainkat.
   
  tonyo, mind1, fip7 and 2 others like this.
 17. milagro

  milagro Well-Known Member

  Na igen.., az nagyon jól látszik az ábrán, hogy mennyire hiányzik a nukleáris energia. Helyette szenet és földgázt égetnek.
  Gondolom azzal kalkulálnak, hogy Kína, Ausztrália közel van és aránylag egyszerűen tudnak majd szenet behozni!
  ..
  Japán azért nincs könnyű helyzetben. Nagy népesség, aránylag kicsi terület, nagy folyók nincsenek, ásványkincsekben szegény...
  ..
  Jha, gyakorlatilag senki, még a japánok sem...
  (vagy lehet, hogy ők is tudnak valamit a naptevékenység csökkenéssel, póluseltolódással összefüggésben, ki tudja...)
  ..
  Egyébként olvastam egyszer egy érdekes cikket az 5. generációs atomerőművekről, amelyek valamilyen neutron-belövéses módszerrel, ha jól emlékszem már úgy képesek üzemelni, hogy a fűtőelemet 100%-ban kiégetik és nem marad sugárzó "fáradt" atomhulladék! Állítólag leselejtezett nukleáris fegyverek anyaga is energiává alakítható vele. Cseljabinszkban azt hiszem működik már egy ilyen próbareaktor. Szóval az atomerőművek is fejlődnek...
   
  tonyo and gergo55 like this.
 18. milagro

  milagro Well-Known Member

  Na megtaláltam, Belojarszk nem Cseljabinszk...
  Zárt üzemanyagciklusú gyorsneutronos atomerőmű:
  https://www.origo.hu/itthon/20180927-harfas-zsolt.html
  ..
  "Az atomenergetikai ipar fejlődésében meghatározó mérföldkő az üzemanyagciklus zárása. Ez környezetvédelmi szempontból is biztonságosabbá és elfogadottabbá teszi majd az atomenergiát, hiszen segíti a termikus neutronokkal működő reaktorok – ilyenek a paksiak is – kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását, jelentősen csökkentve a végleges elhelyezést igénylő nagy aktivitású hulladék mennyiségét. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a fejlett atomenergetikai ipar a kiégett fűtőelemekben nem hulladékot, hanem potenciális új üzemanyagot lát.

  A gyorsneutronos reaktoroknak két fő előnye van. Az első összefügg az üzemanyag kérdésével. A gyors neutronok egyaránt hasítják az urán-235-ös és az urán-238-as izotópot. A gyorsneutronos reaktorok meghatározott típusai képesek arra, hogy másodlagos fűtőanyagot hozzanak létre az uránban rejlő energia szinte teljes kihasználása érdekében, utat nyitva az uránnak jószerével korlátlanul rendelkezésre álló energiaforrásként való használata előtt. Ez a technológia így választ ad az uránkészletek kimerülésével kapcsolatos atomenergia-ellenes aggodalmakra is.

  A gyorsneutronos reaktorok másik nagy előnye, hogy hatékonyan ki lehet égetni a leghosszabb felezési idejű radionuklidokat is, amelyek a kiégett üzemanyagban találhatóak. Ennek köszönhetően megoldható az atomerőművi termelés során keletkező kiégett üzemanyag ártalmatlanítása, jelentősen csökkentve annak mennyiségét, biztonságosabbá téve az atomenergetikát, megoldva egy sor környezeti kérdést, valamint a fegyvertisztaságú plutónium mennyiségének a csökkentését is."
   
  tonyo, mind1 and gergo55 like this.
 19. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  https://mandiner.hu/cikk/20200224_s...zimbolikus_hatasu_az_europai_klimasemlegesseg

   
  tonyo, mind1 and fip7 like this.
 20. milagro

  milagro Well-Known Member

Ezen oldal megosztása