1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Észak-Korea

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - joker által indítva @ 2013. január 27..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  A posztképpel ellentétben az eredeti kb így fog kinézni http://large.stanford.edu/courses/2011/ph241/hamman2/images/f2big.jpg Feltételezve, hogy ezúttal működik a bomba.
  "Észak-Korea évente 40 kilogramm dúsított urániumot tud előállítani, ami két nukleáris robbanószerkezet elkészítéséhez elegendő" - ha U233 akkor 15 kg, ha U235 akkor 52 kg a kritikus tömeg, ez persze feltételezi a "teljes" dúsítottságot. Ezeket a számításoat viszont sohasem értettem, úgy vázolják fel mintha a Hiroshimai bombába (13-18kt) is ugyanannyi hasadóanyag kellett volna, mint pl az Ivy King-be (500kt), vagy bármelyik atombombába ugyanannyi hasadóanyag kellene a robbanás energiájától függetlenül. Mintha azt mondanák, hogy egy hagyományos robbantáshoz mondjuk 1kg TNT kell. Szerintem meg egy ajtó berobbantásához sok, egy kocsi felrobbantásához kb elég, egy külszíni fejtésű bányánál meg lehet ha egy tonna is kevés, nemhogy egy kiló.
  "...további hat magán- és jogi személyt véve fel az ENSZ tilalmi listájára" - valakiknek nem tetszika pofád és elveszik a teljes vagyonodat, hát szép. Közönséges rablás.
   
 2. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 3. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Ennyit arról, hogy a műhold fellövés mennyire békés célú volt. Nagyon védték őket itt a fórumon néhányan. Most is azon "dolgoznak", hogy ne legyen háború.
   
 4. Python

  Python Well-Known Member

  A nép nyomorban, fegyverkezés dübörög, legalább is a rakéta technikát nagyon fejlesztik, és a korábbi "műholdas" siker (a sok kudarc után...) úgy látszik meghozta a kedvüket a kilövéshez, robbantáshoz. (Majd meglátjuk sikerülnek -e, vagy...?!)
  Képriport Észak - Koreából:
  http://www.theatlantic.com/infocus/2013/01/a-look-inside-north-korea/100432/
   
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az a műhold speciel elég békés volt, mert azóta sem csinál semmit. Én éppen azt mondtam, hogy joguk volt hozzá, ugyanúgy, mint bárki másnak.

  Ha beraktok egy képet illusztrációnak, írjátok már oda, hogy honnan van.

  Remélem nem akkora marhák, hogy tényleg tegyenek is valamit az USA ellen.

  Szerintem ugyanannyi hasadóanyaggal is lehet különböző erejű bombákat csinálni. Azt hiszem a berobbantás hatásfoka erősen technikafüggő. Az órán, és a burkolaton múlhat.
   
 6. Montezuma

  Montezuma New Member

  A koreai műhold fellövés miatti hiszti komolytalan. Az északi atomütőerő bevetése az USA ellen sci-fi.

  http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/peking-segelyek-csokkentesevel-fenyegette-meg-phenjant

  Ha netán - ezt már egyszer írtam - ÉK "önálló útra lépne" és közben magasról tojna Peking és Moszkva érdekeire, akkor ÉK olyan gyorsan omlik össze, hogy el sem tetszenek hinni. Jelenleg 500 ezer kínai katona állomásozik az észak-korei határ mentén felkészülve arra is, hogy bármikor benyomuljon és lefoglalja a koreai atomfegyverzetet. Oroszország a tavalyi évben felkészült egy esetleges távol-keleti atomháborúra is, erről hivatalos szinten nyilatkozatot is közzé tettek és természetesen ez katonai-technikai manőverekkel is alátámasztották.

  A térségben nő a feszültség - erről is értekeztem már párszor - és Japán esetében DK, Kína és Tajvan egy oldalra sorol. Ennek következménye lenne az ottani amerikai szövetségi rendszer szétesése, emiatt Washingtonnak is elemi érdeke ÉK fenntartása, keménykedése és ugyanakkor a nyugton maradása is egyben.

  ÉK az ottani orosz-kínai-japán-USA játszmában csak egy "paraszt" a sakktáblán. Oszt ha összekeveri magát a vezérrel, akkor leütik. Ennyi. ÉK = ázsiai NDK.

   
   
  gergo55 likes this.
 7. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Megelőztél Monte... Szerintem egyesek rohadtul nincsenek tisztában sem a helyzettel sem azzal hogy mit érnek ezek a koreai cuccok...

  1.  ÉK önállóan semmit sem ér. Amint megszűnik a támogatás a háttérből végük van.

  2 Sem a rakétatechnikájuk, sem az atomtöltetük NEM alkalmas katonai felhasználásra jelenleg.

  De még ha az is lenne sem lennének olyan hülyék hogy bevessék, mert akkor azonnal végük lenne...
   
 8. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  http://www.theblogbelow.com/2008/07/underground-nuclear-test.html

  itt találsz videokat és térképet is gacsat.

   
   
 9. omega

  omega New Member

  Az ÉK-i kártyát bizony   Kína osztja !    Talán ezért is nem meri   az USA  támadással, megelőző csapással fenyegetni  a kommunista vezetést - ellentétben Iránnal !

  (  Vagy talán azért mert ÉK felmondta az atomsorompó egyezményt - jogilag nem  kifogásolható ?   D D  )
   
 10. Montezuma

  Montezuma New Member

  Nehogy félreértés essék, Észak-Korea életveszélyes ellenfél mindenkinek egy háborúban, de az is tény, hogy Phenjan nem a pekingi ligában focizik.

  ÉK hatalmas hibát követ(ne) el azzal, ha olyan helyzetbe manőverezi magát, ami élesen ellentétes a kínai vagy orosz térségbeli stratégiai érdekekkel. ÉK alaposan összezavarhatja a nagyhatalmak közötti kapcsolatokat.

  A helyzet az, hogy sem Peking, sem Moszkva nem fog sz@rakodni, ha komoly a balhé és ezzel az ifjú koreai  nagyvezér is pontosan tisztában van. A mögötte álló vének meg méginkább.
   
  gergo55 likes this.
 11. Python

  Python Well-Known Member

  Monte, ott a pont...:

  "ÉK az ottani orosz-kínai-japán-USA játszmában csak egy “paraszt” a sakktáblán. Oszt ha összekeveri magát a vezérrel, akkor leütik. Ennyi. ÉK = ázsiai NDK."

   

  Érdekes folyamatok zajlanak mostanság egész DK Ázsiában.

   
   
 12. Montezuma

  Montezuma New Member

  ÉK legnagyobb szövetségese az USA. Indirekt stratégiai szövetség - az oka pedig nagyon egyszerű, de egyben nagyon fontos is.

  ÉK egy olyan közvetlen kapcsolódási pont Oroszország és Kína saját katonai védelme szempontjából, hogy - extrém eset!!!!! - ha esetleg be kell avatkozni ÉK-ban, akkor ezt Kína vagy Oroszország fogja tenni.

  Ugyanis a kínai illetve orosz katonai érdekek ebben a kérdésben szembefordíthatóak! Azaz a globális szinten realizálódó orosz-kínai együttműködést ezen a regionális szinten lehet kikezdeni. Ez pedig sorsdöntő fordulat lenne a világ további sorsának szempontjából, ez kétségtelen.

  Emiatt is állítottam azt a képtelenséget, amivel kezdtem. De nyilván ez csak nekünk  abszurd így elsőre, valószínűleg ezt sokkal jobban tudják azok is, akik ezt a hatalmas játszmát nyomják. Legalábbis gondolom, hogy akad még néhány stratéga azért Oroszhonban meg Kínáéknál is.

  (Ha nem, akkor csak forduljanak bizalommal a htka fórumokhoz, de előtte mindenképpen kérjék ki a kockázatokról és mellékhatásokról a kezelőorvosuk vagy gyógyszerészük  véleményét.) ;D
   
  gergo55 likes this.
 13. omega

  omega New Member

  Visszatérve a témához: szerintem lesz harmadik kísérlet !   A dúsított uránium töltet meg arra enged következtetni,hogy  az  iráni töltet lesz  !
   
 14. Tilikov

  Tilikov New Member

  Ha már felmerült az iráni töltet, talán kapcsolódik ehhez, hogy közben meg Iránban felrobbant a Kom mellett lévő földalatti urándúsító üzem. Állítólag 200-300 embert rekedt odalent.

  Ha kiderül, hogy szabotázs volt, akkor az iráni töltet kérdése aktuálisabb lesz mint valaha. Elég nehéz elképzelni, hogy véletlenül berobbanjon egy ilyen üzem, bár ki tudja, jobb megvárni a pontosabb infókat.
   
 15. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Egy korábbi ÉK cikknél voltak olyan vélemények, hogy nem is éheznek csak a nyugati dezinformálás működik. :)
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  Tilikov honnan az infó, hogy felrobbant az urándúsító Iránban? Egyáltalán mi tud ott felrobbanni? Ha tényleg egy Moszad / CIA szabotázsról van szó, akkor hamar összedobják az atomot, ha eddig nem is volt terbven.
   
 17. Tilikov

  Tilikov New Member

  Hát nem könnyű elképzelni, hogy egy ilyen bombabiztos létesítmény csak úgy berobban. Lehet eddig tartott a vörös vonal. Végső soron meglehet, hogy ez inkább gyorsítani fogja az iráni atomprogramot, mint lassítani.

  http://www.welt.de/politik/ausland/article113155950/Experte-meldet-schwere-Explosion-in-Atomanlage.html
   
 18. joker

  joker Well-Known Member

  Bombabiztos kívülről, de mitől robban be belülről? Nem hiszem, hogy valaki lement egy kiló C4-essel, feltapasztotta valamire és bumm. Az nem okozna ekkora kárt, amiről szó van, na meg levinni robbanószert... rég lelőtték volna. Most vagy kacsa a hír, vagy légitámadás történt, ami casus belli, vagy egy elit csapat valahogy bement, ami megint casus belli, vagy nem értek az urándúsításhoz (legvalószínűbb) és tényleg van valami robbaásveszélyes vegyianyag, amit nagy mennyiségben használnak a dúsítás során.
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Tilokov

  Ezt tegnap én linkeltem Irán alatt.:)
   
 20. Tilikov

  Tilikov New Member

  Hát én se merném kijelenteni biztosan, hogy szabotázs történt, de az biztos, hogy urándúsító létesítményt már fertőztek meg vírussal, az is biztos, hogy atomtudósokat már likvidáltak Iránban, most pedig robbanás történt egy dúsítóban, elég szépen belefekszik a sorba, de attól lehet, hogy baleset, vagy kacsa, bár a Welt szerintem komolyabb annál, hogy felüljön egy ilyen kacsának ha nincs megerősítve.

  Azt írják a robbanás odalent volt, tehát nem légitámadás, az elit csapat elég filmes elképzelés, akkor már inkább egy szabotőr.
   

Ezen oldal megosztása