1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 2. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  lendman lehangoló véleménye az usá-ról és kormányáról.
   
  neptun892 likes this.
 3. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 4. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Valamikori töri tanulmányaiból a Déloszi-szövetség jut az eszembe. Ja és a demokrácia ősatyja Athén volt a hunyó.
   
  zeal, Ursa Maior and dragonette like this.
 5. Python

  Python Well-Known Member

  Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett: káosz törhet ki a nemzetközi kapcsolatokban, ha a nyugati országok tovább támadják Szíriát. Az amerikaiak már nem tárgyalnak többé Aszaddal, az oroszok ellen pedig órákon belül újabb szankciókat jelentenek be. A franciák szerint nem üzentek hadat a légicsapással Szíriának, csak rendet raktak - és egyébként se találtak el egy oroszt sem.
  Putyin az iráni elnökkel, Hasszán Rohanival tárgyalt telefonon; a Reuters tudósítása szerint egyetértettek abban, hogy a nyugati támadással csökkentek az esélyei annak, hogy politikai megoldást sikerül találni a 7 éve húzódó szíriai konfliktusra. Putyin arról beszélt: ha folytatódnak a szerinte az ENSZ alapokmányát is sértő akciók, az elkerülhetetlenül káoszhoz vezet a nemzetközi kapcsolatokban. Eközben Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a CBS műsorában arrül beszélt: hétfőn újabb gazdasági szankciókat jelentenek be Oroszország ellen - azok a cégek lesznek érintettek, amelyek az Asszad-rezsimet különböző felszerelések értékesítésével hozzásegítették az Aszad-rezsimet ahhoz, hogy vegyi fegyvert tudjon bevetni.
  Hajszálra a világháború: azon múlik, hogy mennyire pontosan céloznak?
   
  fishbed and tindalos like this.
 6. melampo

  melampo Well-Known Member

  Van benne valami. Amikor a különböző hírcsatornákat nézem nekem is van olyan érzésem néha mintha Thuküdidész művének önigazoló athéni dumáit olvasnám.
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Az új kínai szankciók alatt nyögő amerikai agrár-lobbik meggyőzték Trumpot, hogy térjen vissza az ázsiai szabadkereskedelmi övezetbe. Az elnök mintha azt is lassanként felismerné, hogy ez illeszkedik a Kína elleni katonai tervekhez is. Eközben az amerikai kereskedelmi intézkedések megpróbálják hátráltatni Peking „Made in China 2025” technológiai fejlesztési programját.
  Újabb csapások Kínára – Trump végre felébredt?

  Brit és amerikai források szerint az orosz hackerek meghússzorozták az általuk posztolt álhírek számát azt követően, hogy a nyugati hatalmak a hét végén Szíria elleni légicsapásokkal torolták meg, hogy a damaszkuszi rezsim állítólag vegyi fegyvereket vetett be a felkelők kezén lévő területek lakossága ellen.
  Oroszország álhírhadjáratot indított Nagy-Britannia és az USA ellen
   
  fishbed and Lord Gazember like this.
 8. Python

  Python Well-Known Member

  A szakértők megosztottak abban, hogy a szíriai célpontok ellen végrehajtott robotrepülőgép-támadás meggyengíti vagy megerősíti-e Észak-Korea pozícióját az USA-val szemben a két ország csúcstalálkozója előtt. Washington ugyan megüzente, hogy kész bombázni, ha egyszer ezt megígéri, de Phenjan harapósabb ellenfél, mint Damaszkusz.
  Szíria megmutatta: ezért kell nagyon félni Észak-Koreától
   
  Lord Gazember likes this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. Python

  Python Well-Known Member

 11. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Csak Nógrádit ne!
   
  silurusglanis likes this.
 12. Python

  Python Well-Known Member

  A befolyási övezetekért való mostani háborúban a fellazítás eszköze is lehet az orbáni nemzetegyesítő politika.
  Közhely, hogy a Kreml számára felértékelődött az orbáni Magyarország. A miért?-re különféle magyarázatok születtek:
  Orbán Viktort faltörő kosként használja Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Unió egységének felbomlasztásához – hangzik az egyik feltételezés.
  – A Kreml zavart akar okozni az Oroszország határai, illetve azokhoz közel, a Baltikumtól Lengyelországon, Ukrajnán, Románián, Törökországon, Szírián, Grúzián át Afganisztánig telepített, vagy időről időre odavezényelt amerikai (NATO)csapatok, illetve kiképzők hátában – mondják mások figyelmen kívül hagyva az az apró tényt, hogy Magyarország is a NATO-tagja.
  Putyin Budapestre exportálja hatalomgyakorlási módszereit, s azok elterjesztését kívánja elérni legalább Kelet-Európában – állítják egyesek. Ám az orbáni rendszer m,ég a lakosság nagy része számára sem vonzó, ha figyelembe vesszük, hogy a szavazók nem elhanyagolható része csupán azért adta voksát a Fideszre, mert az évek óta zajló migránsozó kampányban felkorbácsolták a félelemérzetét. Ráadásul meglehetősen nagy tömegeket presszionálhattak egzisztenciális kiszolgáltatottságukkal visszaélve a kisebb-nagyobb településeken.

  A orosz vezetés szándékaival kapcsolatos fenti három magyarázat jobbára találgatásokon alapul, hiszen annak nincs nyilvánosan meghirdetett stratégiája a posztszovjet térség kezelésével kapcsolatban. Orosz közéleti televíziós vitaműsorokban hovatovább azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán létezik-e ilyen koncepció. Esetleg azzal tompítják ezt a kijelentést, hogy ha létezik, megvalósítása a volt Szovjetunióból kiszakadt egykori tagállamokra való befolyásban nem igazán érzékelhető.
  Április 15-én, vasárnap este azonban az oroszországi állami televízió A Hét Hírei (Vesztyi Nyedeli) című műsor fontos adalékkal szolgált a Miért értékelődött fel Magyarország a Kreml számára? – kérdés megválaszolásához. Az adás egyik riportjának Orbán Viktor választási győzelme volt a kiindulópontja. A kétórás műsor 1 óra 23 perc 35-ik másodpercében a Vengerszkij mir (Magyar világ / béke*) címmel sugárzott, gazdag összeállítás egy három, részből álló blokk része volt. Mindegyik részben előkerült a szeparatizmus kérdése valamilyen formában. Ugyanakkor a Fidesz által teremtett helyzet alkalmat kínált az Európai Unióbírálatára is. Az orosz állami média talán legbefolyásosabb személyisége, Dmitrij Kiszeljov szerint: „Egyértelmű jelzés ez az európai szövetségieknek: Magyarország a függetlenségi politika mellett áll ki. Következésképp, Budapest megújuló erővel lép fel az Európai Unió migrációs politikájával szemben. Annál inkább, hiszen Magyarországnak van kit befogadnia külföldről: történetesen a magyarokat”.
  Mire jó Putyinnak Orbán?


  Brutálisan nő az országon a nyugati politikai és pénzügyi nyomás, mindez párosul az oroszok egyre növekvő igényével a változásra. Nem jó jel, hogy Putyin egy stagnáló gazdaságot ural, miközben nincsen kijelölt utódja. A hagyományos orosz befolyási övezetnek számító Közép-Ázsiában Moszkva mára elvesztette vezető gazdasági pozícióját, miközben Kína növeli a hatalmi jelenlétét.

  A gazdasági bajokat csak fokozzák, hogy Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter tegnap újabb orosz cégek elleni szankciókat jelentett, amelyek kapcsolatban állnak a szír vegyifegyver-programmal. A pénzpiacokon is nagy a nyugati nyomás: az április negyedikei isztambuli hármas csúcstalálkozó óta kéz-a-kézben szakad mind az orosz rubel, mind a török líra, mind pedig az iráni riál. Washington egyébként is növeli a politikai nyomást Moszkvára azzal, hogy szélesíti katonai együttműködését Ukrajnával, Grúziával és Moldovával. Noha a Moszkva-Peking katonai tengely egyelőre stabil, Kína fölemelkedése ettől függetlenül fejtörést okoz a Kreml számára. A hagyományos orosz befolyási övezetnek számító Közép-Ázsiában Moszkva mára elvesztette vezető gazdasági pozícióját, miközben Kína növeli a hatalmi jelenlétét is: friss jelentések szerint Peking már részt vesz az afgán-tadzsik határ és a Nagorno-kelet Tadzsikisztán régió biztonságának szavatolásában. Valóban, a Moszkva által életre hívott Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, miközben a stagnáló orosz gazdaság beszorult az erőteljes nyugat-európai és a kínai gazdaság közé.
  Gyűlnek a viharfelhők Putyin feje felett
   
  kiskrumpli and antigonosz like this.
 13. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Ő azaz zseniális politikus vologya, akit annyian dicsérték itt a fórumon is?
   
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Szibéria ősi kínai föld!
   
  tonyo and antigonosz like this.
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Neked egy csicska Putyin felelne meg, aki hajlongani fog a nyugat előtt és behódol az usankának- ezt tudjuk.
   
  arcas likes this.
 17. melampo

  melampo Well-Known Member

  Abban nem vagyok biztos de, hogy a Gyuri egy ősi megélhetési hazudozó az tuti.
  :p
   
  silurusglanis likes this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

  Erdogan török elnök sok jel szerint nem győzhet az oroszok támogatása nélkül, sőt most felmerült, hogy egy komolyabb paktum részeként segítik egymást Szíriában. A hétvégi rakétatámadás után is inkább Putyinhoz húz. Az EU ráadásul ma bemutatja a legújabb jelentését Törökországról, aminek a kicsengése minden lesz, csak nem pozitív.
  A szíriai háború már régen nem Asszadról és ellenzékéről szól, “képviselők útján vívott háborúvá” (proxy war) vált az USA és Oroszország között, amelyben éppen elmérgesedett a hangnem. Donald Trump amerikai elnök a rakétatámadással provokációt intézett Oroszország ellen - írja a német Focus.de. E két nagyhatalom között egyensúlyozik Recep Tayyip Erdogan elnök, akinek saját célja van Szíriában, a kurd YPG milícia legyőzése. Ehhez azonban szüksége van az oroszok támogatására is, miközben tagja a NATO-nak, és így az USA szövetségese. Következésképpen a két nagyhatalom viszonyának további elmérgesedése felettébb kellemetlen lehet számára. Ekkor ugyanis állást kéne foglalnia közöttük, és vagy Szíriában, vagy az EU-ban korlátozná ezzel saját befolyását.
  Titkos orosz-török paktum készült a háttérben?
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Ma Kolorado államban az amerikai titkosszolgálatok letartóztatták Pavel Degtyarenkót az ukrán ürkutatási ügynökség fejét és Alekszandr Degtyerevot a "KB Juzsnoje " Dnyepropetrovszk vezetőjét KNDK-val való együttmüködés(rakéta technológia) gyanujával.
   
  antigonosz and fishbed like this.
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Akkor elfogy a levegő az ukrán kormány körül,ha már icbm terveket sem adhatnak el?
   

Ezen oldal megosztása