1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Python

  Python Well-Known Member

  Tegnap még az amerikai piacok több hónapos csúcsra emelkedtek, majd ma szinte a teljes kínai importra vámot vetett ki az amerikai elnök. Erre Ázsia és Európa tőzsdéi zuhannak, a pesti börze is lefelé tart, a forint is gyengülni kezdett. Jókorát esett az olajár, volt is honnan, mivel a Brent már a 80 dollárt közelítette.
  Pár nap nyugalom után mindig valami felkavarja a világot: alig múlt el a német kormányválság hatása, most bekövetkezett az, amivel a felek fenyegetőztek: a kínai árukra kivetett amerikai vámokat Kína arányosan viszonozta, mire Trump megemelte a tétet, és az eddig 50 milliárdon felül 200 milliárd dollárnyi kínai árura vetett ki vámot. Vélhetően erre is jön majd kínai válasz, majd arra újabb a túloldalról, és végül lefedik egymás teljes kereskedelmi fogalmát a vámokkal.
  Totális amerikai-kínai kereskedelmi háború: rémület a piacokon
   
  tindalos likes this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

  A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország a foglya Oroszországnak.
  Trump bekezdett a NATO-csúcson: Németország a foglya Oroszországnak

  Donald Trump szerda reggel Jens Soltenberggel, a NATO főtitkárával reggelizett, és amikor a kamerák is vették az étkezés elejét, akkor kifakadtNémetország ellen. Nem sokkal a reggeli után kezdődött a NATO-csúcs, ami így különösen rossz hangulatban indult, bár az előzetes várakozások sem voltak valami fényesek, ahogy ezt előzetesünkben írtuk. Trump a szerdai reggelin többek között ezt mondta Stoltenbergnek:
  Trump: Úgy védjem Európát, hogy közben a németek teletömik az oroszokat pénzzel?

  Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni - derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.
  Trump nem áll le - még nagyobb csapás következik   
  fishbed likes this.
 3. plushun

  plushun Well-Known Member

  Az történik ami várható volt. Most Németország a fekete bárány.
   
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nehogy megérjük azt hogy a németek lesznek az elsők akik ki fognak lépni a nato ból.
  Trump vergődésére én akkor leszek kíváncsi majd ha jövőre tényleg jönne egy tökösebb banda az eu választásokon és beintenne neki a védelmi pénzekkel. Kína, oroszország nyitás kelet felé. Mert ha ez összejöne akkor az usa gazdasági zsarolását el lehet kerülni.
  Usában gyártot a bmw,merci..... stb egy része kína exporta megy. Nem gond termelés kiszervezése. Mert ez lesz ha Trumpi továbbra is németországgal fog kececkedni. A német autó ipar jelentős mértékben is hozzájárul a hazai usa autógyártàshoz. A legtöbb amcsi gyártóban vajon hány % ban vannak benne a német részvényesek?
  Lehet kikezdeni a németekkel és az eu val. De ha és reméljük hogy végre tökösebb vezetést fogunk kapni akkor ez olyan lesz mint az eu értelmetlen szankciója az oroszok ellen. Az eut élén a német iparral a kínaiak ölébe fogják lökni.
  Nem hiábba volt ez a kke kínai csúcs is. Meg Orbán összeborúlása a Bajorrokal.
  Meg a májúsi Merkel "vizit" Chinában.
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

  Trampli eléggé egyszerűen megmondta, ugyan becsomagolva, hogy...: Vegyetek amerikai Palagázt az orosz földgáz helyett!   
 6. sandman

  sandman Member

  Brutálisan emelné Trump a NATO-tagok kiadásait

  Az előírt 2 százaléktól is messze van a NATO-tagok elsöprő többsége, Donald Trump ugyanakkor már GDP arányosan a védelmi kiadások négy százalékát írná elő – derült ki a brüsszeli NATO-csúcs szerdai sajtótájékoztatóján. A NATO-főtitkára azonban közölte: a szervezet továbbra is a két százalékos cél elérésére koncentrál, 2024-re. Jens Stoltenberg azonban újságírói kérdésre nem cáfolta, hogy az amerikai elnök valóban előállt a négy százalékos felvetéssel – írta a Guardian.

  A két százalékot jelenleg az Egyesült Államok (3,6 százalék), Görögország (2,4 százalék, bár ebben benne van a görög gazdaság bezuhanása is), Nagy-Britannia (2,2 százalék) és Észtország (2,1 százalék) haladja meg. Németország 1,2 százalékon áll, Magyarország 1,1 százalékon.

  Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a csúcs szünetében elmondta: a magyar haderőreform célja a védelmi kapacitás megerősítése és a két százalékos célirány teljesítése. Ehhez kapcsolódik a százmilliárd forintos helikopter-bevásárlás is.

  https://index.hu/kulfold/2018/07/11/trump_negy_szazalek_nato_vedelmi_kiadas/
   
  fip7 likes this.
 7. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A 4% ra még hathatósabb német válasz lesz Kína és talán Oroszország felé is. A németek a hadi kiadásaikat szinte biztosan nem fogják felemelni 2% ra nem hogy 4% ra :D és a legtöbb európai ország se 2% ra 2024 ig. Hátha addigra Trump megyen. Kivétel a pincsik.
  https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szorosabbra_fuzi_a_gazdasagi_kapcsolatait_nemetorszag_es_kina.665853.html.665853.html&usg=AOvVaw0EHVYyOfC9jjhCe14eRaJN
  https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/katona-nato-csucs-kiadas-gdp.666009.html
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ha igy folytatja trump a rombolast meg a vegen megmerenylik./komolyan igy latom./
   
 9. emel

  emel Well-Known Member

  A NATO-csúcson Brüsszel fölött bemutatott helikopteres légi felvonulás.
  pbs.twimg.com/media/Dh0N_nbW4AA7Hey.jpg
  Nekem feltűnő, hogy bár van az arzenálban bőven USA-típus (Chinook a hollandoknak, briteknek, Sikorsky a germánoknak, UH-1 utódok a taljánoknál), az amerikai repipart mégis csak egyetlen árva Blackhawk képviselte! Hiába jött Tumpli azzal a kimondott igénnyel hogy tessék több pénzt költeni haditechnikára, és tessék amerikai felszerelést venni - ez szerintem felért egy neki bemutatott középső ujjnak finom diplomáciai nyelven Made by Europe.
   
  fip7 likes this.
 10. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Mit ugat ez a taho trumpli? Húzzon a jó édes tudja hova. Az EU totál csicska az USA nak, nem hiszem el hogy ez a bunkó barom mit meg nem enged magának.
   
 11. Python

  Python Well-Known Member

  A NATO-csúcs előtt valószínűleg már mindenki felkészült arra, hogy az amerikai elnök finoman szólva nem konvencionálisan fog viselkedni, vagyis a legkevésbé lesz diplomatikus. Végül a vártnál nagyobbat rúgott Németországba, amire a kancellár frappánsan reagált. A kérdés, hogy mennyire van még ráutalva Európa és Németország az amerikai katonai védőhálóra?
  Trump nekiment Németországnak – Merkel frappánsan helyretette

  Az elnököt éles kritikák érik belpolitikai körökben is a NATO-csúcson elmondottak miatt.
  Széttépik Trumpot brüsszeli ámokfutása miatt
   
  fishbed and Lord Gazember like this.
 12. plushun

  plushun Well-Known Member

  Természetesen értjük, hogy mi a problémája Trumpnak Németországgal, de az orosz - német gázüzletet párhuzamba állítani az amerikai csapatok európai állomásoztatásával eléggé nyakatekert példa. Mert ha Trump értelmezését nézem, akkor ezek szerint Oroszország a NATO ellensége. Csak akkor azt nem értem, hogy, miért akar haverkodni Putyinnal? Szóval az egész történet amibe ez be lett csomagolva nagyon gyenge, és valahol Trump komoly hozzá nem értését mutatja.
   
  Python likes this.
 13. aamen

  aamen Active Member

  a trumpnak az a problémája hogy mi ez az egész tárgyalósdi meg kancellárosdi egy megszállt országgal, miért nem az van hogy megírja a helytartónak a twitteren hogy holnaptól nincs ruszki gáz és akkor azok végrehajtják
  ahogy ez egy megszállt országgal normális
  ehelyett ezek itt vitatkoznak meg tárgyalgatnak, mivégre
  tulajdonképpen a trumpnak igaza van...
   
  misinator, Premortem and melampo like this.
 14. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  dragonette, fip7, gergo55 and 2 others like this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Javában zajlanak a Trump-Putyin találkozó előkészületei a háttérben, Szíria ügyében várható a nagy áttörés. Egyes források szerint Washington akár hajlandó lehet az orosz szankciók feloldására is, ha Moszkva keményen nekiáll Irán kiszorításának. A politikai döntés Washingtonban és Tel-Avivban már minden jel szerint megszületett a teheráni rezsim megdöntésére.
  Itt lesz áttörés a Trump-Putyin csúcson

  Az Egyesült Államoknak a szövetségből való kiléptetésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket - közölték diplomáciai források. Az illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük legalább 2 százalékát. Emellett a hírek szerint Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna.
  Elment az esze? Trump felrúgná a világ legnagyobb katonai szövetségét
   
  tindalos likes this.
 16. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Amerika céljaival már szerintem inkább hátráltató tényező a NATO
   
 17. Python

  Python Well-Known Member

 18. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Micsoda művigyor
   
 19. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 20. plushun

  plushun Well-Known Member

  Nem hiszem, hogy megteszi, és azt meg még kevésbé hiszem el, hogy ezt a kongresszus jóváhagyásának megkerülésével megtehetné. Tudtommal erről törvényjavaslat formájában kellene döntenie, az meg kongresszusi hatáskör.
   
  Python, antigonosz and Telak2 like this.

Ezen oldal megosztása