1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A törököktől is mindent el akartak venni anno, csak ők nem hagyták magukat. Mi kicsit nehezebb helyzetben voltunk, de ellenpéldának akkor is jó szerintem.
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A romanok erdely miatt szaltak be a haboruba a monarchia ellen meg volt huzva a hatar mar elorre mit kapnak. /elejen kivartak hatha osszejon nekik a tiszaig./ a felvidek meg a cseheknek lett igerve szinten elorre meghuzott hatarokkal...

  Nem 19 be kezdtek huzogatni a hatarokat mar jo elorre tudtak mi lessz a felosztas a haboru vegen ha nyernek.... /nem kompromisszum szuletett elorre eltervezett dolog volt ebbe semmi meglepo nincs az lenne a meglepo ha csak 19 be kezdek volna agyalni hogy hol is huzodjon a hatar./

  Azert a torokoktol is hatalmas teruletekwt vettek el. Ok se jartak sokkal jobban mint mi.

  Mint ahogy mi is tudtuk a 2 vh ba hogy mit kapunk azert ha beszalunk /nem volt titok./epp ugy elorre megtervezett hatarok voltak...csak vesztettunk./
   
 3. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  A történészek nem így tudják és én tőlük tájékozódtam. Például Popély Gyula: Felvidék 1914 - 1920 (aki egyébként felvidéki).

  Persze meggyőzhetsz, nevezd meg a forrásokat!
   
 4. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Dehogy voltak meghúzva a határok. Nagyvonalakban volt egy elképzelés, amit folyton módodítgattak, ahogy változtak az események. Pl. a Károlyiék teljes tehetetlensége sokat rontott, hisz ha a magyar kormány önként lemondott a fél országról, akkor majd pont a franciák védjék meg a maradékot, rontva ezzel a viszonyukat a szövetségeseikkel? Egyébként a románokat végül az Antant parancsolta vissza Budapestről, hisz nekik már akkorra olyan lázálmaik lettek, hogy az egész Magyarországot meghódítják.
  A vörösök hatalomra kerülése ismét csak rontott a helyzetünkön.
  Az igazság az, hogy az Antant sokkal jobb diplomáciát folytatott, mint a Központi hatalmak. Mindenfelé hazudtak, ígérgettek, csak hogy minél több országot bevonjanak az oldalukon.
  Pl. a belépésért cserébe Romániának odaígérték a teljes Tiszán-túlt és a Bánátot. De a Bánát már Szerbiának is oda volt ígérve.
  Az olaszoknak is sokkal több területet ígértek, mint amennyit kaptak végül. Bármit odaígértek, a lényeg az volt, hogy lépjenek be, ha meg már beléptek akkor meg már úgysem tudtak az ellen tenni semmit az olaszok, ha végül messze nem kaptak annyit, mint amennyit ígértek nekik.
  Az eredénye meglett, az elégedetlenség miatt hatalomra kerültek a fasiszták.
   
  fip7 and zeal like this.
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Igen, a törököktől is vettek el, csakhogy olyan területeket, ahol szinte egy török sem volt. Sőt a megmaradt országuk harmadában is a mai napig is alig van török.
  Na mi meg az elveszített területeink felén többségben voltunk.
   
  kiskrumpli, fip7 and b4l4g3 like this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  https://www.investor.hu/news/20190110-gazdasag-kina-usa-india-gdp.html

  Olvasva a cikket, az jutott eszembe hogy azt ugye régóta lehet tudni, hogy Ázsia az új Európa abban az értelemben, hogy ott koncentrálódik a világgazdaság nagy része, és a jövőben ez még jobban így lesz az előrejelzések szerint is. Abban is hasonló a helyzet, hogy több nagy gazdasági potenciállal rendelkező ország van Kína, Oroszország, India, Japán, Korea, Indonézia, akik pont úgy körbe rühellik egymást, mint anno a fénykorát élő Európában volt ez jellemző a Brit korona, Németország, Olaszország, Franciaország, Oroszország kombinációra.


  Ha van olyan erő amelynek érdeke volt az hogy az EU legyengüljön, az a jó hír, hogy égetőbb lesz nekik a jövőben lehetőleg Ázsiában kirobbantani valamit, mint nálunk, mert mi vagyunk a súlytalanabb versenytárs.
   
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  India a top 3 ban 2030-ra? Most ez komoly? Gondolom ránéztek pár paraméterre és ezt benyögték. Beszélgessenek el picit a Dassaultosokkal, hol lesz India :)
  Elhiszem, hogy sokan vannak meg nagyok a remények.....de könyörgöm az ország 70%-a a kezével szedi ki a sz..t a s....ből. Olyan szintű problémák vannak ott agyban hogy elképzelhetetlen. Egy indiait igazán csak egy másik indiai tud megszivatni. Saját maguk ellenségei. Ahogy Peters Russel (india származású standupos) fogalmazott: "Terrorists hate america. Indians hates each other."

  11 év alatt nem fognak ők ennyit fejlődni.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  India is nagyon meg fog érkezni, szerintem ez reális hogy ott lesz elöl. Kínában is az ország nagyon nagy része még mindig a kezével szedi ki a szart a seggéből, ne pontozgassunk már, álszent!
  Kurva sokan vannak(igen, ez is faktor bizony!), ráadásul abszolút népességben is 1-2 év és lenyomják Kínát, a korfa alapján meg a munkáskéz pláne sokkal több lesz náluk. Kína felkészülhet nem kis külföldi működő tőke kivonásra, amit India fog megkapni. Tádáááám! Kész is van az új Kína! Olcsó munkaerő van szarásig, olcsóbb mint a Kínai, és Kínából amúgy is menni fog nem kevés gyártósor.
  India bizony nagyot fog ugrani felfelé, már csak azért is, mert szerintem az USA puhapöcs(szerencsére) ahhoz hogy beleálljon frontálisan Kínába, és van egy olyan érzésem, hogy ahogy ahogy anno a SZU ellen Kínát tolták meg, most India lesz ez a szereplő Kína ellen.

  Meglátjuk, de most nem értünk egyet ezek szerint :p.
   
  blitzkrieg likes this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Bár a mondanivalójával egyetértek, de a Standard Chartered egy nagy bakival indít. Kína vásárlóerő paritáson számolt GDP-je nem 2020-ban előzheti meg az USA-ét, hanem egész pontosan már 2014 óta nagyobb. 2017-ben már jóval nagyobb volt: 23159 milliárd dollár vs 19390 milliárd. És ezt az IMF, a Világban és a CIA factbook mondja.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
   
  fip7 and zsolti like this.
 10. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Elég jól ismerem az Indiaiakat, éltem velük sokat. Putribb, lustáb, ostobább, dzsuvásabb embereket nem tudok felsorolni. Arrol nem beszélve hogy olyan szinten megosztott ország sincs még egy. Van vagy 20 hivatalos nyelvük és kb 1600 beszélt nyelvük!!!!!! Hallo 1600!!! :) 4 különböző nagy és vagy tucatnyi kis vallás és nem szeretik egymást. És a kasztrendszer.... na az valami csodálatos ittmaradt ösidejű becsípődés. Mit vársz olyanoktól akik kinyírják a saját lányukat mert az nem azt tette amit a fater mondott?? Meg szabad a nemi erőszak mint büntetési forma sok kasztban??
  Lehet qrva sokan vannak, de nem látom miért lehetnének vezető állam.... voltál már Indiában?? Sok helyen kb olyan mintha kimennél a regionális szemétlerakóba.... teljességgel igénytelen banda.... durvák!!!
   
  kiskrumpli, tindalos, sandman and 7 others like this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem voltam még Indiában, bevallom. Viszont szerintem a tömegek akik munkaképesek, ha találkoznak az amerikai érdekkel és tőkével hogy jó ellenpólus legyenek házon belül Kínának, csodákra lesznek képesek. Illetve olvastam azért olyat is, hogy bár amit írtok igaz rájuk az ország egy részén, vannak azért elég jó egyetemeik, meg az élvonalba tartozó matematikusaik, programozóik is. Nem az egész ország tök hülye, ezt ne felejtse el senki!

  Lehet hogy nincs igazam, meglátjuk.
   
  blitzkrieg likes this.
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  [​IMG]

  közel 100 New Yorkban dolgozó indiaival dolgozom. Sem az amcsi pénz sem az amcsi kultúra nem segít rajtuk. Otthonról elhozzák a mentalitást és ugyanúgy gyilkolják egymást.
  Csak az USA-ban született nem a szüleivel élők normálisak.
   
  zsolti likes this.
 13. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Számok nagy törvénye 1,3 milliárdból csak születik néha egy-egy zseni....
  Ne felejts el egyvalamit. A kinaiak szorgalma, önfeláldozása, munkabíró képessége szinte egyedülálló (ez igaz Koreára, Japánra).
  Szó szerint meg lehet őket szakítani!!
  Ezért vannak ott ahol!!!!!
  Na az indiánok ennek pont ellentéte. Nem akarok anti pc. lenni de itthon is akad rá példa, nézz körül a cigó putriban!!! Na az india barátom!!! Közülük is van kivétel, én is ismerek párat, tisztelem őket, de sajnos ők az 5%.... az indiaiak ugyanez!!!!
   
  kiskrumpli, tindalos, fip7 and 4 others like this.
 14. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Youtube-ba írjátok be, hogy india walking.
  A valóság:
   
  fip7 likes this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  India és Kína között az volt a különbség, hogy India sokkal fejlettebb volt hetven évvel ezelőtt mint az akkor teljesen reménytelen Kína. Az a Kína, aminek 1980-tól kezdve alig három évtizedre volt szüksége, hogy szó szerint fényévnyi távolságra jusson a továbbra is alapvetően őskori, a fejlettebb részeken középkori színvonalon létező India elé!

  India reménytelen, mert a lakosságának nincs meg a kulturális értékkészlete a fejlődéshez.
   
  fip7, Fennek and zsolti like this.
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Simán van egy csomó dolog amiben egyet értek veled most. Ettől függetlenül tartom, hogy India nem kevés külföldi segítséggel de meg fog érkezni a nagyok közé.
  A tévedés jogát fenntartom, természetesen.
   
  dragonette, blitzkrieg and Ratamahata like this.
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Lehet. Meglátjuk.
   
 18. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem a nominális GDP-jük lesz nagyobb, hanem a vásárlóerőparitáson számolt.
  Az meg valószínüleg össze is fog jönni idővel, főleg ahogy szaporodnak.
   
  zsolti likes this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Akkor TÉVEDEK, és India nem lesz igazán jelentős. A lényeg az, hogy a gazdaság és így a világ közepe már most is ÁZSIÁBAN van. Ez a jövőben akkor is egyre jobban így lesz ha maradnak a mai trendek, ha Indiával mellélőttem.

  Így már jók vagyunk, urak?
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Az USA ezzel a magunk előtt tolással egy idő múlva mindenkit nagyhatalommá tesz. :)
  Bár csak pár évig, de ezt csinálta a szovjetekkel is a nácik ellen, utána a szovjetek ellen húzta fel Kínát, most Kína ellen talán Indiát fogja. India ellen majd Pakisztánt fogja? Stb. stb...
  Közben lassan mindenki erősebb lesz, mint ők.
   
  kiskrumpli likes this.

Ezen oldal megosztása