1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  "Oroszország felismerte a régió biztonsági jelentőségét (főleg a gazdasági, katonai és környezeti szektorokban), míg a többi szereplő figyelmét egyelőre az orosz térnyeréstől való félelem fordítja a régió felé." - Felderítő szemle, AZ ÉSZAKI REGIONÁLIS BIZTONSÁGI KOMPLEXUM ÉS AZ ÉSZAKI-SARKVIDÉKI TANÁCS, 32. o.
  http://knbsz.gov.hu/hu/letoltes/fsz/2019-1.pdf
  A tanulmány nem régi, de azért nem egyik pillanatról a másikra léptek az oroszok. Trumpék valóban benézték.
   
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Csak annyit kellett volna válaszolni, hogy:
  Jó.
  Esetleg adjunk kölcsön konténereket, hogy az összes katonátok, bázisotok, repteretek hazaköltöztessétek vagy van elég? :)
  Ha nem vagytok itt, nincs is ok a támadásra.
   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Jó, de akkor ki veszi meg muttiéktól azt a sok kocsit?:rolleyes:
   
  vendeg2 likes this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Leginkább a kínaiak.
   
  vendeg2 likes this.
 5. Roni

  Roni Well-Known Member

  szegcsab, zsolti, Nemerson and 2 others like this.
 6. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 7. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 8. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Ha az USA továbbra is ilyen drasztikusan folytattja, előbb, vagy utóbb össze fog hozni a világban egy kemény szövetséget maga ellen.
   
  szegcsab, Nemerson, fishbed and 7 others like this.
 9. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Az "America firstből " szükségszerűen következik.
   
  zsolti likes this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Lehetne ezt azért nyilván kicsit finomabban is elődani, de egyébként egyet értek, igen. Ha meg akarják tartani azt az életszínvonalat ahogy eddig éltek, egyre jobban ki fog lógni a lóláb, hogy csak mások kárára tudják ezt majd tartani. Ez meg nyilván azoknak a "másoknak", akik elég nagyok hozzá hogy morogjanak miatta látványosan nem tetszik.
   
  vilmoci and gergo55 like this.
 11. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A világ legnagyobb 20 haditechnikát gyártó cége, 2013-as és 2014-es bevételei
  [​IMG]
   
  fishbed, HAndrás and fip7 like this.
 12. Python

  Python Well-Known Member

  Moszkva mellett az amerikai konzervatív sajtó is rendkívül kritikusan áll hozzá Trump és a Pentagon lengyel lépéseihez. A német politikai vezetés egy részének öt év után már elege van az orosz szankciókból és egy csendes közeledés indult el Berlin és Moszkva között.
  A lengyelek megveszik a világ legdrágább fegyverét – fogy a németek türelme


  A távol-keleti nagyhatalom megemelte az amerikai és európai acélcsövek dömpingellenes vámját, de nem is kicsit: a sarcok esetenként tízszeresükre nőttek.
  Acélcsövekkel súlyosbítja Kína a vámháborút


  Csütörtökön még úgy tűnt, a piacok optimisták és akár még a történelmi csúcsokat is megdönthetik a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek a következő időszakban, most újabb ok miatt aggódhatnak a befektetők.
  Újabb konfliktus miatt pánikolnak a befektetők
   
  fishbed and dragonette like this.
 13. Python

  Python Well-Known Member

  Egy amerikai levél hangneme sokkolta Ankarát, mert az még fenyegetőbb volt, mint amikor 1964 tavaszán Lyndon Johnson elnök éles szavakkal óvta a török vezetést egy ciprusi katonai beavatkozástól. Helyi megfigyelők szerint az egy hét múlva kezdődő G20 csúcstalálkozó az utolsó esély, hogy Washington és Ankara elkerülje a kétoldalú kapcsolatok teljeskörű válságát.
  Történelmi döntés - Törökországnak most választania kell Moszkva és Washington között
   
  szegcsab and fishbed like this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

  A Szíria jövőjéről folyó ma kezdődő tárgyalásokon az oroszok nyeregben érezhetik magukat, hiszen – ellentétben Washingtonnal – Moszkva komoly bizalmi tőkével rendelkezik a Közel-Keleten, sőt az elmúlt időszakban a régió diplomáciájának középpontjába került. Teherán megszerezte első kikötőjét Szíriában a Földközi-tenger partján és ez mind az oroszok, mind az izraeliek szemét csípi.
  Putyin nyeregben van: ma sorsdöntő tárgyalás kezdődik a Közel-Keletről
   
  fishbed and dragonette like this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  A tervek szerint egy hétvégi csúcson találkozik Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy országaik mind feszültebb viszonyáról tárgyaljanak. Jól tesszük, ha figyelünk rájuk: a klímaváltozás és a migráció mellett a két szuperhatalom viszonya korunk legfontosabb kérdése. Egy amerikai professzor globális – ám idehaza szinte észre sem vett – bestsellere szerint a történelemben eddig tizenhatból tizenkétszer torkollt háborúba, ha egy domináns nagyhatalom összetűzésbe került trónkövetelőjével. Vajon törvényszerű a robbanás? Nem biztos. „Thuküdidész csapdája” mindenesetre segíthet megérteni, mi miért történik a legnagyobb játékosok között. Világmagyarázat.
  A hatvanas évek legelején az ifjú Graham Allison a Harvard Egyetemen ógörögül kezdett tanulni. Biztatásul tanára megígérte: ha elég szorgalmas, egy év tanulás után eredetiben olvashatja a nagy görög történetíró, Thuküdidész A peloponnészoszi háború című munkáját. Az ösztönzés hatásosnak bizonyult: Allison nemcsak eljutott az ókori klasszikus tanulmányozásáig, de évtizedekkel később Thuküdidészből kiindulva írta meg legfontosabb könyvét. Graham Allison a hidegháború idejére a nukleáris fegyverkezés és a stratégiai kérdések egyik legkeresettebb amerikai szaktekintélye lett. Több védelmi miniszter tanácsadójaként dolgozott, és alma materében sokáig dékánként vezette a John F. Kennedyről elnevezett államigazgatási kart (John F. Kennedy School of Government). Világhírnevet mégis egy 2015-ben megjelent folyóiratcikk hozott neki, amelyet alaposan kibővítve 2017-ben könyvként is kiadott. A Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap? (Háborúra ítélve: elkerülheti-e Amerika és Kína Thuküdidész csapdáját?) rémületesen nyomasztó koncepción alapul. Lényege, hogy ami megtörtént az ókorban, az megtörténhet a még domináns Egyesült Államok és kihívója, Kína között mostanság is.
  Thuküdidész csapdája: ezért életveszélyes Kína és Amerika viszálya
   
  zsolti, szegcsab, szuvorov and 7 others like this.
 16. Python

  Python Well-Known Member

 17. Python

  Python Well-Known Member

  A G20 csúcs tökéletes pillanatképet ad világunkról, amely deviza- és kereskedelmi háborúba süllyed, és ahol a második világháború utáni szövetségek már csak a múlt sárguló emlékei. Peking tegnap a kommunista párt szócsövének tekintett lapban egy új, kétoldalú szövetséget ajánlott Tokiónak a "kiszámíthatatlan USA" helyett.
  Ma egymás torkának ugranak a világ vezetői
   
  dragonette likes this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

  Kimondva kimondatlanul, mintha minden Vlagyimir Putyin orosz államfő, pontosabban Oroszország körül forgott volna a japán városban, Oszakában, június 28-án, a világ húsz legnagyobb gazdaságát magáénak tudható állam vezetőinek, a G20-csúcs keretében megtartott találkozójának első napján. De ha ennél is pontosabb szeretnék lenni, akkor lehet, hogy úgy kellene fogalmaznom: megkerülhetetlenné vált a világ számára a kínai-orosz duó.
  A jelek szerint meghozta eredményét a Föld legnépesebb, a gazdasági teljesítményével az USA szintjére emelkedett ország, azaz Kína elnöke, illetve az Egyesült Államok haderejével egyedül vetekedő atomnagyhatalom vezetője, vagyis az orosz államfő között évek óta zajló egyeztetés. Bárki fenyegetné Kínát katonai erővel, annak számolnia kell a Kreml ellencsapásával. Ugyanakkor a hatodik éve gazdasági szankciókkal sújtott Oroszország, elsősorban Kínának köszönhetően, egyre kevésbé függ a nyugati bevételektől.
  Megkerülhetetlennek látszik Putyin
   
  fishbed, gergo55, zsolti and 5 others like this.
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jo es alapos cikk, koszonom!
   
 20. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ennyit haubagoi elméletéről :D
   

Ezen oldal megosztása