1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Sok mindent jól lát,magam is egyetértek vele sok mindenben,viszont ezt az elejétől fogva mondom,hogy már nem nagybajuszú,debil főtitkárok korát éljük,nem fogják hagyni magukat egymás ellen kihasználni,az usa javára.
  Ez megint az usa erőpolitikája,a mindent azonnal,egyedül felzabálok elv,majd a kipukkadó kis gömböc végkifejlet.
   
  vendeg2, KoviUbi, Pogány and 5 others like this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/gazdasag/2019/07/0...atomreaktor_export_atomipar_orosz_dominancia/
  "Az orosz állami atomcég, a Roszatom brutális dominanciára tett szert az atomerőmű-piacon: 2000 óta a világ minden negyedik reaktorát őt építették vagy építik, az exportpiacon (azaz a külföldi beruházások terén) 60 százalékos a részesedésük. Az orosz atom hódítása az ország politikai céljaitól sem független, és a politikai mellett egyesek a dolog biztonsági kockázataitól is tartanak. Ám sok jel utal arra is, hogy az oroszok ambíciói túlzottak, és a realitások jóval szerényebbek, mint ahogy azt a Roszatom előadja.
  A paksi atomerőmű bővítése egyelőre nem halad valami gördülékenyen: bár a magyar állam (orosz hitelből) már kifizetett rá több mint 20 milliárd forintot, öt évvel a beruházásról szóló megállapodás után a jelek szerint az erőműnek még nincsenek készen a tervei, az építkezés lényegi része nem kezdődött el, a korábbi 2026-2027-es céldátummal szemben sajtóértesülések szerint 2032-ig is csúszhat az átadás.
  Ha az ember azt gondolná, hogy mindez nem túl jó ajánlólevél a beruházás mögött álló Roszatom számára, akkor nagyot téved. Az orosz állami atomcég az utóbbi években teljesen letarolta a nemzetközi piacot:
  EGYTUCATNYI ORSZÁGBAN 36 REAKTOR ÉPÍTÉSÉT TERVEZI 190 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKBEN; EZZEL AZ ATOMREAKTOR-EXPORTPIACON 60 SZÁZALÉKOS RÉSZESEDÉSE VAN.
  A cég vezérigazgatója nemrég arról beszélt, 2030-ig meg akarják triplázni bevételeiket; az atomreaktor-export értéke néhány éven belül elérheti az évi tizen-egynéhány milliárd dollárra taksált orosz fegyverexportét...
  ...Az oroszok legfőbb ügyfélkörét jellemzően a fejlődő, az Egyesült Államokkal nem különösebben szoros viszonyt ápoló, saját nukleáris iparral nem rendelkező államok adják..."  Ez sokkal fontosabb annál, mintsem sokan elsőre gondolnák.
  Nyugat Európa igyekszik botor módon megszabadulni az atomerőművektől, az USA atomerőmű építési színvonala közel tragikus...

  Eközben viszont a világ népessége drasztikusan növekszik, az energia igénye pedig még ott is meredeken nő, ahol a népesség stagnál, vagy éppenhogy csökken (az úgynevezett Nyugat) Mindez azzal jár együtt, hogy hatalmas igény van, és még inkább lesz az olcsó előállítható energiára. (Vegyük például Afrika ivúvíz igényét. Az évszázad végére sok területen a mai népesség akár tízszerese is lehet. Ugyanakkor az ipari képességük , mezőgazdasági képességük rendkívül alacsony. Akkora méretben, amekkora népességet el kell csak ivóvízzel látni, (és akkor még nem is beszélünk arról, hogy azt el kell juttatni akár hatalmas távolságokra a lakossághoz) hatalmas energia mennyiségekre lesz szükség, méghozzá egyenletesen minden napszakban és évszakban (így a nap és szélenergia önmagában a legkevésbé sem lesz elég- megjegyzem, még Nyugat Európában sem)

  Mindezekhez (is) az atomenergia a legoptimálisabb. És itt Oroszország nem csakhogy nyomul, de ugye a "versenytársak" vagy önként kivonulnak a "piacról" vagy (mint az USA) nagyon leszakadnak minőségben (és megbízhatóságban is, mert az USA mindenből politikai fegyvert akar csinálni, ezért viharos gyorsasággal válik megbízhatatlan, sőt, egyenesen veszélyes kereskedelmi partnerré)

  Lényegében jelenleg két olyan terület van a világban, melyben Kína és Oroszország megkerülhetetlen már most - és még inkább az lesz a jövőben.
  -Az atomerőművek területén Oroszország
  -Az 5G technológia területén pedig Kína.

  Mindezek mellett, a világban sok területen már terjeszkedik Kína és Oroszország (fegyvereladások, mezőgazdaság, ipari termékek, infrastruktúra építése...), és pedig úgy tűnik eléggé összehangoltan. Piacokat nyernek Afrikában, Dél és Közép Amerikában, de még az EU-ban is, és ami az USA-t különösen idegesíti, "betörtek" a Közel Keletre is.
  Mindezt sok esetben az USA, az EU..., és nem utolsó sorban (Afrikában nagyon látványos módon) Franciaország "tér"... és befolyásvesztése kíséri. (és ezen többek közt az 5 szem szövetség sem tud változtatni- bár az USA vezetésével látványosan próbálkoznak)
   
  vilmoci, fishbed, sandman and 11 others like this.
 4. Python

  Python Well-Known Member

  Az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv végrehajtson-e megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire, amely vitában a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Értesülésünk szerint Alijev azeri elnök hét éve közölte a Bakuba látogató Orbán Viktor kormányfővel, hogy ha Izrael csapást hajt végre Irán ellen, akkor az azeri csapatok azonnal megtámadják Hegyi-Karabah területét Örményországban, amelyet Baku magának követel.
  A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hétfőn megerősítette, hogy több uránt dúsított Irán, mint amennyit a 2015-ös atomalkuban vállalt. Ebből az iráni vezetés sem csinál titkot. A lépés Teherán válasza arra, hogy Trump elnök az atomalkuban szereplő országoktól függetlenül felmondta az egyezményt (JCPOA) és szankciókkal sújtja a perzsa államot. Ugyancsak hétfőn a Jerusalem Post számolt be arról, hogy az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv hajtson-e végre megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire a Begin Doktrína keretében. Ezek a viták nem újak Izraelben, hiszen Netanjahu miniszterelnökként már 2010-ben végre akart hajtatni egy ilyen műveletet Irán ellen, de a Moszad akkori vezetője és a vezérkari főnök kemény ellenállásán akkor ez megbukott. Mindenesetre az elmúlt évtizedben Izraelt sejtik legalább négy iráni nukleáris szakember célzott kivégzése mögött. Bizonyosak lehetünk benne, hogy Netanjahu, aki nemcsak belpolitikailag van most különösen nehéz helyzetben, hanem számos ügyészségi vizsgálat is folyik ellene, újra a katonai opció mellett törne lándzsát. A Jerusalem Post cikke szerint egyébként a mostani vitában egyelőre a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Ehhez természetesen előzetesen meg kell szerezni a Fehér Ház engedélyét is. Az elnök és a Pentagon eddig ellenállt a katonai eszkalációnak, de a külügyminiszter, a nemzetbiztonsági tanácsadó, a CIA vezetője és a közel-keleti térséget is lefedő CENTCOM parancsnoka a katonai megoldás mellett törnek lándzsát. Az orosz külügyminisztérium mindenesetre egy hete már kijelentette, hogy támadás esetén nem fogják magára hagyni Iránt.
  Ezt közölték titokban Orbánnal – Izrael készül a megelőző csapásra
   
  fishbed, Hegylakó, Pogány and 2 others like this.
 5. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Az vajon mit jelent, hogy "nem fogják magára hagyni"? A legfrissebb felderítési adatokkal fogják folyamatosan ellátni Iránt?
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Bocs, átlopom az Irán topicba önmegerősítésre. :)
   
 8. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/07/05/fekete-tenger_hadgyakorlat_nato_oroszorszag/
  "
  Hadgyakorlatot kezdett az orosz hadsereg péntek reggel a Fekete-tengeren, ahol javában zajlik egy NATO-hadgyakorlat. A Fekete-tengeri Flotta tájékoztatása szerint tucatnyi hadihajó vesz részt benne, köztük partraszállító hajók és rakétanaszádok. A manőverek végén rakéta- és tüzérségi lőgyakorlatokat tartanak majd. A Fekete-tengeri Flotta hajói megfigyelik a NATO-hajókat, amelyek részt vesznek a Sea Breeze-2019 fedőnevű hadgyakorlaton a Fekete-tenger északi és nyugati részén - írta az MTI.
  A NATO-hadgyakorlatban mintegy 30 hadihajó és ugyanannyi harci gép, illetve több mint 900 katona vesz részt. Az orosz külügyminisztérium a térség megingatására tett kísérletnek nevezte a NATO-manővereket.
  Az orosz védelmi minisztérium péntekre virradóra közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a térségben történt egy légi incidens. Eszerint egy Szu-27-es vadászgép befogott egy P-80A Poseidon típusú amerikai felderítő repülőgépet, amely a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repülve az orosz határhoz közeledett. Miután az orosz vadászgép megközelítette az amerikai gépet, az azonnal irányt változtatott..."

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/oro...e-tengeren-ahol-a-nato-gyakorlatozik-7091279/

  https://rusvesna.su/news/1562313984
  ...Az orosz külügyminisztérium még korábban a régió helyzete destabilizálásának nevezte a Sea Breeze 2019 hadgyakorlatot.  Lényegében egymásra tolják a hadgyakorlatot- Több tucatnyi ellenséges hadihajó manőverezik és gyakorlatilag demonstrál-ellendemonstrál.Nyilvánvalóan az oroszok vannak fölényben, mert nekik közeli és nagy pontencilú szárazföldi támogatásuk (és utánpótlásuk) van, gyakorlatilag minden téren (és többek közt ott van a Krím).
  Nincs az a NATO/USA hajó légvédelem, ami megvédené a flottát, ha élesre fordulna a helyzet. Az is nyilvánvaló, ha atom robbanófejes rakétát lőnének megtorlásul valamelyik USA hadihajóról egy bármilyen ok miatt kialakuló "helyi " incidensnél, az nem lenne helyi ( főleg az atomtengeralattjárós állítólagos baleset miatt állítólag már amúgy is nagyon idegesek az oroszok- mert hogy a legjobb kapitányaikat tizedelte meg ez a baleset, éppen most, azt nagyon aktívan találgatják kommentekben is..)

  Ezt a helyzetet nem lehet alábecsülni. (Még a Gottland szigeti hadgyakorlatnál is veszélyesebb a mostani helyzet)

  És akkor most képzeljük el, mi lenne , ha Oroszország, Kína (és esetleg hozzá Irán) mintegy 30 hadihajóval hadgyakorlatot tartana a Karib tengeren, pláne Kuba közelében, vagy Venezuela partjainál... (Bolton, Pompeo, meg úgy az összes héja reakciója, és a minimum meginduló fél flották, és minimum egy légihadtest... előre borítékolható- és ez lenne a visszafogott reakció)

  Most az oroszok részéről az a mintegy 10 hadihajó (meg több mint vélhetően a teljes Fekete-tengeri flotta, meg minimum a fél Nyugati és a Déli katonai körzet harckészültsége) egészen visszafogott reakció.

  Ez a második hidegháború egyáltalán nem vicces.
   
  ghostrider, fishbed, szegcsab and 4 others like this.
 9. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2019/07/05/eur...eltorleset-varja-az-eu-uj-vezetesetol/173183/
  Ismét egy fontos fordulóponthoz érkezett az EU. Remélem most nem az idióta, arrogáns amerikai érdekeket fogják szem előtt tartani, hanem végre Európa jövőjét. Már így is eleget szívott az EU a szankciók miatt. Az elveszített éveket már így sem lehet pótolni. Az ukrán konfliktust az EU-nak és Oroszországnak közösen, minél előbb le kellene zárni (az USA kihagyásával). Valami hasonló húzással, ahogy az Iráni atomalku egyezményt megmentették az USA kihátrálását követően. EU és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálásával elejét lehetne venni a Trump kabinet háborús uszító politikájának. Enyhülést hozva végre a Kelet-Európai térségnek. Akivel kereskedsz azzal valószínűleg nem akarsz háborúzni. Pénzt akarsz az árudért cserébe oda-vissza. Rommálőtt országok között ez nem lehetséges...
   
 10. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  A komoly NATO hadgyakorlat arra jó, hogy érezzük, baszogatjuk a medvét, de gyengék vagyunk hozzá. Ennek így nincs értelme, még a végén odabasz a románoknak és mi is kapunk belőle.
  De, tényleg, 900 fő, harminc repülő, 30 hajó. Ha feltételezzük, hogy mindenki harcoló a 900-ból és senki nem parancsnok, kiszolgáló személyzet vagy más és a repcsik egyszemélyesek és azonkívül mindenki tengerész, akkor a hajók 29 fősek.
  Mi a bánat volt ez? NATO sárkányhajó fesztivál?
  Az ilyen hírektől csak sírok, mikor azt látom, hogy agresszívoskodunk semmi erővel.
   
  ghostrider, Loken and megazez like this.
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Addig jó nekünk/kb mindenkinek amíg el nem hiszik,hogy rápróbálhatnak mackó papára...;)
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Az EU nem önálló szervezet, hogy az USA nélkül döntsön stratégiai kérdésekben. Egyébként sincs egységes EU külpolitika, mert az EU tagállamoknak a legtöbb esetben nincsenek azonos erdekei. Ha van is egységes fellépés, akkor meg a tagállamok egy része szív miatta. Pl. pont az orosz szankciók.
  Az ukrán konfliktusban stratégiai szempontból minden az USA céljai szerint alakult. Igazából ez a buli amerikai szempontból már véget ért.
  1. Oroszország minden eddiginél keletebbre lett szorítva.
  2. Ukrajna lett az új ütközőzóna. Korábban még orosz érdekszféra volt.
  3. Ahol úgy tűnik, hogy Oroszo. nyert; Krim elcsatolása, Kelet-Ukrajnai szakadár állam; pont ezáltal vesztett stratégiailag a legtöbbet. Ezek miatt a területi konfliktusok miatt nem tud Ukrajna már visszatérni az orosz érdekszférába. Kijev számukra 100 évre elesett.
  Bár Krim esetében a fekete-tengeri kikötők miatt még talán az elcsatolás volt a veszteségminimalizálás.
   
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Csak gazdasági szempontból nem totális a siker. Leválasztani Európát az orosz gázról amerikai gázra. Itt a németek úgy tűnik beleköptek a levesbe az északi Áramlat 2-vel. Bár még az USA egy dán környezetvédelmi engedély formájában blokkolja a bulit és gazdasági szankciókkal fenyegeti a német cégeket. De én ebben nem hiszek, bár a Trump "Amerika az első' szlogenben sem hitt senki, aztán néhány multi és politikus megrökönyödésére kiderült, hogy komolyan gondolja.
   
 14. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Gondolom, naponta beszélsz ukrán állampolgárokkal, hogy így ismered a véleményüket. Én azt látom, az ukránok, kivéve azt a 4 millió fasiszta hoholt, aki sose változik, belefáradtak.
  Belefáradtak a szegénységbe, a hazugságba, hogy nem beszélhetik a nyelvüket. Mert az ukránnak mondott nyelv a négymillió fős hohol nyelvjárás.Nincs munka, nincs biztonság, mert részeg bűnözökkel töltötték fel a szilovnyikok helyeit. És átjár majd négymillió ember oroszba dolgozni. Ez elég is, mint propaganda.
   
  dragonette likes this.
 15. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Ugye, tudod, hogy nincs amerikai kapacitás. Legutóbb az angliába szállított gáz, amit az USA vitt, a Kola-félszigeten lett hajóba töltve. Olcsóbb gáz, negyedakkora távolságról, amerikai áron. Ennyit az energia fügétlenségről. :)
   
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Most miért buziskodsz?

  A többihez pedig. Ukrajnában mindig is szegénység volt, most xarabb, de csak ezért lemondanának a Krímről és Donyeckről, nem hiszem.
  A mostani választáson Putyin jelöltjei nagyon leszerepeltek. Ketten együtt 15%-ot hoztak össze pedig korábban 50% körül volt. Hol fölötte, hol alatta. Visszaesés várható volt a két el-, visszacsatolás terület miatt, de nem ekkora.
  Ez a háború nagy törést hozott az oroszok és az ukránok (ide most a vegyes identitású embereket is beleértem) közé.
   
  antigonosz likes this.
 17. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://rusvesna.su/news/1562439266
  Megérkezett Ukrajnába- Odessa kikötőjébe- az első közvetlenül az USA-ból érkezett olajszállítmány, 75 ezer tonna olaj.  Ez lenne az EU jövője is? (Nyilkvánvaló gazdasági életképtelenség, elképesztő versenyhátrány..)
   
  ghostrider, fip7, Loken and 1 other person like this.
 18. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Hidegháború van, lesznek még durvább dolgok is az ellenség legyőzése érdekében.
  30 éve is a nemzetbiztonság felülírta a gazdasági megfontolásokat. Győztünk, és többszörösen behozta az árát, most is ez lesz.
  Ez egy hosszútávú befektetés.
   
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Az USA kapacitása nő.
  Ha volt is ilyen, abszolút nem tipikus hogy az amerikaiak szállítanának orosz gázt az angoloknak. Elég kevés értelme lenne.
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ez lesz az EU-ban is, mert az orosz vezetékhálózat kapacitása megfeleződött a szennyezés miatt. Több mint egy évig fog tartani a vezetékek kitisztítása és addig csak félüzemen fog menni. A fogyasztás viszont ugyanennyi lesz, úgyhogy a kieső részt pótolni kell valahonnan.
   

Ezen oldal megosztása