1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez Ukrajna jövője.
  A németek nem így tervezik. Ld. Északi Áramlat 1-2.
   
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az Északi Áramlat gázvezeték. Lásd az előző kommentemet, az olajvezeték az ami szennyezés miatt egy évig félkapacitáson fog menni. A fogyasztás viszont ugyanannyi marad, tehát a kieső részt kell máshonnan beszerezni.
   
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/06/21/szetrobbant_egy_olajfinomito_philadelphiaban/
  (2019.06.21. 14:30)
  "Pusztító robbanás történt péntekre virradóra egy energetikai cégnél Philadelphiában (Philadelphia Energy Solutions). Nem kellett a környékbelieket kitelepíteni, sérüléseket sem jelentettek, de a robbanás erejére jellemző, hogy több gépjármű is felrobbant és a felcsapó lángok szinte nappali fénnyel világították be a hajnali égboltot.
  A finomító a keleti part legnagyobb ilyen jellegű cége, naponta 335 ezer hordó olajat dolgoznak fel."


  Ha eldúrvul a "játék"..." lehet, potyogni" fognak az USA ... tankerek, és zsinórban robbannak majd fel az olajfinomítók.
   
  antigonosz and zeal like this.
 4. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Milyen "játékról" van szó? "Hülyegyerekek" nagyot mondó versenyéről? Akkor lehet orosz tankerek fognak potyogni és orosz vezetékek szennyeződnek majd be zsinórban. Egy ilyen beszólással élre lehet törni ebben a versenyben?
   
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://www.origo.hu/nagyvilag/2019...irani-tankhajo-lefoglalasat-gibraltarban.html
  "A gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken két héttel - július 19-ig tartóan - elrendelte a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalásának meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy tankhajó megsértette a Szíria elleni szankciókat.
  A legfelsőbb bíróság indoklása szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a Grace 1 lefoglalása szükséges az Európai Uniónak a Szíriával szembeni büntetőintézkedésekről szóló 36/2012 számú rendeletének értelmében - közölte a brit tengerentúli terület kormányzata.
  Irán csütörtökön bekérette a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet ésazt követelte Londontól, hogy azonnal engedje szabadon a Gibraltárban lefoglalt iráni tankhajót, egyben kalózkodásnak minősítette az incidenst.A Grace 1 tartályhajót csütörtökön Spanyolország déli csücskénél állították meg a brit hatóságok, azt követően, hogy a jármű a Közel-Keletről indulva megkerülte Afrikát.
  Miközben az Európai Unió megtiltotta a Szíriába tartó olajszállítmányokat, sohasem foglalt le tartályhajót a tengeren..."

  https://hu.euronews.com/2019/07/05/iran-meg-nem-tudta-kiszabaditani-a-tankert-gibraltarbol
  "Teherán választ ígér a brit haditengerészet gibraltári akciójára. Helyi parti őrök nyomozókkal és a brit királyi tengerészgyalogság támogatásával megállítottak csütörtökön hajnalban egy panamai zászló alatt hajózó tankert, amely iráni olajat visz Szíriába..."

   
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

 7. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 8. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

 9. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Azóta innen megy a víz nekik.
   
 10. comandante

  comandante Well-Known Member

  Ja az angol tankerek meg beszorultak a perzsa öbölbe. Azt hiszem az egyiptomiak is így fognak járni. Csak iráni felségvizein tudnak kijönni a balfékek.
   
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A ruszkiknál meg egy hőerőmű robbant fel.
  https://m.origo.hu/nagyvilag/20190711-hatalmas-langokkal-eg-egy-moszkva-melletti-hoeromu-video.html
   
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/07/11/tanker_hadihajo_iran_perzsa_obol/
  "Az iráni Forradalmi Gárda hajói megpróbáltak feltartóztatni a Hormuzi-szorosban egy brit tartályhajót. A tankert azonban egy brit hadihajó kísérte, amelynek közbelépése után az irániak inkább a távozás mellett döntöttek. A brit kormányszóvivő szerint az irániak megpróbálták megakadályozni, hogy a tartályhajó átkeljen a szoroson...
  ...Az iráni Forradalmi Gárda a Fars félhivatalos iráni hírügynökségen keresztül elutasította a vádakat...
  ...A CNN értesülései szerint az incidenst kamerával rögzítette a légtérben köröző amerikai repülőgép is, de a képsorokat nem tárták a nyilvánosság elé. Haszan Róhani iráni elnök szerdán - az incidens előtt - figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten végrehajtott feltartóztatásának Gibraltárnál.
  "Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit" - mondta az iráni elnök a teheráni kormányülésen. A tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka halad át naponta a Hormuzi-szoroson."
   
  fishbed likes this.
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  "képsorokat nem tárták a nyilvánosság elé"
  Miért, talán véletlen nem úgy volt ahogy tálalták az esetet?
   
  ghostrider, vilmoci and tindalos like this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

  Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag csak azért mondta fel az iráni nukleáris fejlesztési tevékenység korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodást, mert azt hivatali elődje, Barack Obama írta alá az Egyesült Államok részéről - ez derül ki azokból a kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai táviratokból, amelyeket a volt washingtoni brit nagykövet küldött a londoni külügyminisztériumnak.
  Diplomáciai vandalizmus: újabb kényes távirat szivárgott ki Trumpról
   
  boki and fishbed like this.
 15. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Ha jól olvasom Káncz "nagymesélő" Csaba szavait, nem Trunp levelei kerültek ki, hanem egy kétbalkezes brité, aki szokás szerint mond valamit tények nélkül. Ez a britekre kínos.
   
 16. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  A hazaküldött brit diplomáciai jelentések kerültek ki a sajtóhoz. A briteknek kínos, de nem az, amit írtak, hanem hogy szivárog a külügy, nem képes titkot tartani és így kikerülhettek a jelentések. Sztem a szaga alapján ez klasszikus gumitalpú munka volt: a brexit után a britek az USA felé akartak még jobban nyitni, és most valaki homokot szórt a gépezetbe. Nem is keveset, mert ha Trumpot tényleg újraválasztják, akkor ez az incidens éket ver a britek és az USA közé.
   
  svajcibeka likes this.
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  A politika arról szól, hogy azt felejtünk el, vagy hánytorgatunk fel, ami pillanatnyi érdekünket szolgálja. Ez egy affér, és semmi következménye nem lesz, ha nem akarják.
   
 18. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Szóval azt mondod, hogy a zsidóknak joguk van Izrael földjére, mert az őseik ott éltek?
  [​IMG]
   
  KoviUbi, Pogány, notaricon and 16 others like this.
 19. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Leszámítva, hogy új nagykövet kell, és ezentúl még nehezebb lesz a Trump-adminisztrációval dűlőre jutni, mert kialakult egy személyes bizalmatlanság az elnökben a brit diplomácia és külügy felé, tényleg semmi következménye nem lett. :) De igazad van, a dolog nem egetverő, de biztos nem is használ. Ennél érdekesebb, hogy ki és miért szivárogtatott?
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Putyin egyik (vagy több csak egy bekapcsolt jeladóval...) Il-96-osa épp Észak-Amerika felé repül. Lesz valami nagy találkozó?
   

Ezen oldal megosztása