1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  "...szükség lesz életmódváltásra..."
  Lesz????
  Ha most rögtön váltasz akkor is elkéstél, minimum 20 - 30 évet!!
   
  fip7, antigonosz, Python and 4 others like this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

  Ázsiában a történelmi sérelmek és a lezáratlan határviták sorra lobbannak föl a térség országai között. Washington katonai felsőbbrendűségére és diplomáciájának kiszámíthatóságára a térségben már senki sem venne mérget, miközben Peking egyre kevésbé fogadja el a másodhegedűs szerepét.
  Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez a CEU nem Usa érdekeltség? Miért nekünk papolnak hogy váltsunk életmódot miközben ők kérdőjelezik meg otthon a klímaváltozást? Menjenek haza és az Usában beszéljenek erről a témáról.
   
  sandman, fip7, csibeszke and 2 others like this.
 4. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Én nem találom benne "a Magyaroknak/európának életmódot kell váltani" részt.
   
 5. svajcibeka

  svajcibeka Well-Known Member

  Helyes, ne is legyen benne!
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Magyarul írta,magyaroknak, Magyarországon jelent meg.
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújában új fejezetet nyithat a pekingi vezetés azzal, ha a washingtoni adminisztráció legújabb vámfenyegetésére az olajpiacon vág vissza. A kereskedők elkezdtek reszketni.
  Energiapiaci szakértők várakozása szerint Kína drámaian csökkenteni fogja az Egyesült Államokból származó olajimportját a következő hetekben. Ezzel válaszolnak Donald Trump amerikai elnök legújabb fenyegetésére, miszerint az ősz első napjától büntetővámot vetnek ki újabb 300 milliárd dollár értékű kínai importra - írta a CNBC. A világ két legerősebb gazdaságának adok-kapok alapon folytatódó kereskedelmi vitája már az elmúlt hetekben is nyomást gyakorolt a fekete arany árára, ez fokozódhat, ha a kínaiak bekeményítenek.
  Heteken belül indul az olajháború
   
  fishbed, Pogány and Nemerson like this.
 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Legyünk résen,mert ha Kína kevesebbet vesz az usától,a felesleget usának el kell adnia,ha a fene,fenét eszik is.
  Vajon kire akarja majd rálőcsölni,jó áron....?
  Vajon ki olajáról akar minket távol tartani...?
   
  zeal, svajcibeka and Pogány like this.
 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  A képből kiderül ki mennyit költött védelmi/hadi kiadásokra 2017-ben

  [​IMG]
   
  sandman, Nemerson, megazez and 4 others like this.
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Vazze,legkisebbek között kerestem magunkat,erre a középmezőnyben vagyunk.
  ;)
   
  svajcibeka and tindalos like this.
 11. Ez jó lesz belinkelni ha valaki azon agonizál hogy a ruszkiknak nincs minden talicskához sisakkijelzőjük. :D
   
  ghostface likes this.
 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Én megdupláznám, de ennek most még nincs realitása.
   
  Nemerson and svajcibeka like this.
 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Azért megnézném egy hatékonysággal korrigált erősorrendet is. A 3 világhatalom lenne az első helyeken de a különbségek mások lennének. Na meg az ukránok és románok közel ugyanannyit költenek, mégis nagyon más szinten áll a harcértéke a 2 seregnek.
   
 14. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Nekem Algéria tűnik nagyon soknak. Milyen hadseregűk lehet ennyi pénzből?
   
 15. Python

  Python Well-Known Member

  A múlt hét elején Kína világos üzenetet küldött az amerikai kormányzatnak: a kereskedelmi háborúnak nevezett konfliktus eszkalációja esetén kész bevetni az „atombombát”, a jüan leértékelését, alighanem globális leértékelési háborút indítva el ezzel a világgazdaságban. Éppen akkor, amikor a bő egy évtizede tartó konjunktúraciklus szinte minden fontosabb régióban a kifulladás jeleit mutatja.
  A gazdasági kapcsolatok terén a kínai arzenálban két olyan eszköz van, amellyel elvileg sarokba szoríthatná az Egyesült Államokat. Elvileg, mert mindkettő olyan válaszreakciókat váltana ki, amely Kínában sokkal nagyobb károkat okozna, mint amit a riválisnak el kellene szenvednie. Ezek egyike Kína gigantikus amerikai államkötvény-portfóliója, a másik az árfolyam-politika, azaz a jüan leértékelésének lebegtetése.
  Elvileg Kína megtehetné, hogy nem vásárol több amerikai állampapírt, sőt, elvileg azt is megtehetné, hogy a piacra önti a meglévő állományát. Ez szétverhetné az amerikai állampapírpiacot, a gyakorlatban azonban néhány valóban apokaliptikus nap után mindössze azzal a következménnyel járna, hogy a kínai árukat kitiltanák az amerikai piacokról, súlyos szankciós rezsimeket vezetnének be ellene, a kötvénycunami hullámait pedig egy slukkra elnyelné a Fed, mintha sosem lettek volna.
  A másik lehetőség közelebb van a realitásokhoz. A jüan leértékelésével Kína ellensúlyozhatná a vámok árhatását, az amerikai piacon meglévő részesedésének védelmében, azonban a volumenek sikeres fenntartása is az Amerikába irányuló export jövedelmezőségének romlását vonná maga után. A cserearányok romlása megjelenne a politikailag nagyon érzékeny inflációban, miközben a várható büntető intézkedések tovább rontanák a gazdasági klímát, végső soron mégis próbára téve a kínai berendezkedés jóléti legitimációját.
  A nemzetközi következmények is súlyosak lennének. Egy materiális kínai leértékelés szinte elkerülhetetlenül globális leértékelési háborút indítana el, amelyben minden deviza kibocsátója igyekezne éppen nem leghátul haladni a versenyfutásban, permanens válságba taszítva a nemzetközi pénzügyi rendszert. Ha a Kínán kívüli világ mégis képes lenne ezt, a devizaháborút, a leértékelési versenyt koordináltan elkerülni a jövőben is, ami egyébiránt a G20 együttműködés talán legfontosabb hozadéka volt az elmúlt évtizedben, akkor az definíciószerűen Kína elszigetelődésével járna együtt, annak minden következményével.

  A fentebb említett hosszú távú stratégiai célkitűzésektől egyelőre biztosan nem fognak elállni a riválisok, az azonban ettől függetlenül bármikor megtörténhet, hogy különböző okokból tűzszünetet kössenek, vagy akár kisebb engedményeket tegyenek, időleges, látszólagos kompromisszumokat kössenek, vagy egyszerűen megpróbálják becsapni egymást egy megegyezéssel.
  Bármikor, de most aligha. Trumpnak lassan át kell állnia kampány-üzemmódba a jövő évi elnökválasztás miatt, ráadásul meggyőződése, hogy a kínai sebek erősebben fognak vérezni, mint az amerikaiak. Ha kell, inkább szerelmet fog vallani Kim Dzsongunnak, mint hogy mostanában engedje Kínát közvetítő szerepbe kerülni egy esetleg újra felizzó koreai válságban. Ha kell, akkor az EU-t, benne Németországot, továbbá Mexikót ugyanabban az üzenetben fogja dicsérni a Twitteren, de a kínai projektet nem adja fel.
  Hszi ugyancsak nem engedhet. Nem is az a típus, hogy visszafogottan fogalmazzunk, de ha valamikor nem mutathat gyengeséget, akkor a hongkongi válság idején biztosan nem. Talán éppen arra készül, hogy túlessen a maga, a generációja Tienanmen terén, ehhez képest egy leértékelési háború igazán semmiség. A világgazdasági jelentősége azonban óriási lenne, lényegében átírná a globális gazdasági versengés és együttműködés szabálykönyvét, felrúgná a 2008–09-es válságból való közös kilábalás békéjét. Most, a konjunktúraciklus tizenegyedik évében.
  Mindez nem sok jót ígér.

  Kína devizaháborúval fenyeget
   
  fishbed and Pogány like this.
 16. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  úgy veszik a Mi-28-ast, meg a SzU-30-ast, Jak-130-ast, mint mi a buszokat... :p
   
  zsolti and KoviUbi like this.
 17. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

 18. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Mindig amikor mélységében belegondolok, hogy a világ vezetői egy fogalom köré írt fikcióhalmaz gondolatban történő megváltozásától pánikba esnek és a hülyevallás teljes hitével elkezdik hergelni a környezetüket amitől emberek nem tudnak hozzájutni akár létfontosságú és a tömegében ugyanúgy létező javakhoz, újra meg újra rádöbbenek, hogy ez egy nagy elmegyógyintézet. Csak szabadon kiélhetik a betegek a téveszméiket és másokat is beleránthatnak. Baszki, ha emiatt luxuscikk lesz a krumpli és talicskával kell tolni a fiktív értéket, hogy megvegyem, kiszállok a békés társadalomból. :hadonaszos:
   
  melampo, gergo55, KoviUbi and 3 others like this.
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Demokrácia van,meg piacgazdaság,mi kell még?:rolleyes::D
   
 20. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Kíváncsi vagyok, mikor cseszik el annyira a baromságaikat, hogy egy kiló kenyér egy GDP lesz. :D
   

Ezen oldal megosztása