1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Nem személy szerint neked szól, de ha Ursulát akarjuk aprítani, akkor a németeknek annyi működőképes tankja (repcsije, katonája, akármilye) sincs mint a lengyeleknek. Ugyanez Lengyel oldalról túl nagy arc!
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A BW azért ha megrázná magát, begyalulná a lengyeleket abban biztos vagyok. Viszont én nem erről beszéltem, hanem pont arról, hogy nem az első lengyel véleményt olvasom arról, hogy Lengyelország jelentősége kb. ott van a világban mint Németországé, s ahogy írtam is korábban, NEM a haderőről beszélek!

  Ez egy vicc. Lengyelország egy feltörekvő 40 milliós ország, ahol a munkaképes korú lakosság nagyon jelentős része idegenben dolgozik, és a külföldi tőkét használva gyártanak bérbe meg szerelnek össze olyan nagy kaliberű országoknak, mint pl. a németek. A gazda és a szolga közé egyenlőségjelet, vagy fordított relációt tenni sztem. nem az éleslátásról tesz tanúbizonyságot, s nem egy lengyelek azt látom, hogy meg van róla győződve, hogy katonailag ott vannak mint Oroszország, gazdaságilag meg mint Németország.

  A valóság meg szerintem teljesen más, egy napon nem említhető egyikkel sem.
   
  anonim999, dragonette, fip7 and 3 others like this.
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Volt egy nemzet, ami betelepített csomó parasztot, hogy majd megművelik a földet. Idővel a szolganép elcsatola ennek az országnak a harmadát. Van olyan, hogy a szolga a gazda fölé emelkedik, főleg ha a szolga szorgalmasan nyalja a franszoá ülepet és a gazdánál akár csak rövid időre is hatalomra jutnak az intrnacionalisták. :(

  A németeknél szinte az összes haditechnikával gond van. Már nem az van, hogy besoroznak 6 millió katonát és 1 db Kar98k-val elindítják őket keletre.
  Sem emberből sem Karból nincs 6 milliójuk. Hosszú távon persze a németek nyernének, de olyan áron, hogy lehet németország is megsemmisülne benne.
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Oké, hogy megszenvednének azért ami '39 ben ment mint a karikacsapás, amit ki akartam domborítani az volt, hogy nem egy lengyel fejben én azt látom, hogy ŐK KOMOLYAN ezt látják: Lengyelország >>> Németország. Mindenben. Haderőben, politikai - gazdasági jelentőségben, jövőképben.

  Én meg úgy vagyok vele, hogy olyan országoknak, akik sokkal nagyobbnak gondolták magukat a történelem folyamán, mint a valós szerepük, pláne még ha ezen felbátorodva megindultak pl. az oroszok felé, sok babér nem igen termett eddig. Nem ők fognak ezen változtatni, ellenben menetrend szerint megint van rá esély hogy beledöglenek...
   
  dragonette, fip7 and blitzkrieg like this.
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm, vajon ha a lengyelek megtamadnak a nemeteket (ami jelenleg teljesen elborult otlet) hany tizmilio nemet menekulne el, sokuk orokre? Lengyelek ilyenek, van es volt bennuk mindig egy fajta kicsit tultolt buszkeseg. Lehet mi is hasonlok lennenk ha nem hagyjuk hogy kommunizaljanak el a szomszedok vagy 250000 negyzetkilometert. A Vsz-ben is az egyik legerosebb tagok voltak, meg lehet ezt a mentalitast szokni ha mar vagy 3 generacio ota ez van.
   
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jó vicc. 40 éve már próbálkoztak.
  Helyben hagyták őket a vietnámiak, pont úgy, ahogy pár évvel az USA-t, azelőtt pár évvel meg Franciaországot.
  Asszem nem sok ország van, ami kis hatalom létére 3 nagyhatalmat vert vissza egymás után.
  Dzsungelben nem sokat ér a szuperfejlett technika sem.
   
  BiancoGasto, fip7, gergo55 and 5 others like this.
 7. Robur

  Robur Well-Known Member

  Vietnámban mint kis pöcs országban, azért élnek úgy 100 millióan.
   
  fip7, fishbed, svajcibeka and 3 others like this.
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Kevesebb, mint fele akkora lakosság (annak is kb. a 10-e németben dolgozik), 4555 milliárd dollár vs 1281 milliárd GDP PPP-ben számolva (nominálisban sokkal rosszabb az arány a lengyelek számára). Nagyon nem egy liga a két ország.
  Ráadásul katonai erőben sem azok.
  Hiába mondják itt páran, hogy milyen nagy bajok vannak a német seregben. A németeknek világszínvonalú fegyveriparuk van, pedig ők csak a GDP 1,2%-át fordítják hadseregre, a lengyelek meg 2%-ot.
  Vagyis a németek majdnem fele annyit költenek GDP arányosan.
   
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nekem erről nem plusz információ, sem meggyőznöd nem kell, de igen, kb. ennyi a lényeg dióhéjban amit itt leírtál :D.
   
 10. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 11. koppany

  koppany Well-Known Member

  Most esett le hogy ugratsz.
   
  zsolti likes this.
 12. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  svajcibeka likes this.
 13. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Szegénység az egyes országokban 1993-2017.
   
  zeal and blitzkrieg like this.
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem is akartalak győzködni, tudod te ezt magadtól is. :)
   
  zsolti likes this.
 15. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A lengyel-német háború még ki sem törne, amikor már a lengyelek el is veszítenék.
  Ugyebár egy háború nem máról holnapra törne ki.
  Ahhoz előbb diplomáciai csörték lennének.
  Na ha annyira elhűvösödne a lengyel-német viszony, akkor garantált lenne, hogy a lengyeleket kicsapnák az EU-ból.
  Hirtelen pár millió lengyel válna munkanélkülivé, akiket hazatoloncolnának az EU-ból. Otthon várná őket pár millió újabb munkanélküli, akik bezárt német gyárakban dolgoztak. Na ezzel el is menne minden kedve és pénze a lengyeleknek bármiféle háborútól.
  Jah és a háborúzós kedvében lévő lengyel kormánypárt az előrehozott választások után megszűnne.
   
  megazez, fip7, tindalos and 3 others like this.
 16. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Sztem a hadviselő felek először egy jókora kiberpofont kevernének le egymásnak, megtámadva kb. mindent, amit lehet -- és sokmindent lehet. Amennyire én látom, ennek a hatásai kiszámíthatatlanok, de az elég valószínű, hogy ha egy országot tényleg durva és szisztematikus kibertámadás ér, az eléggé lehűti a harci kedvet, mert megrendül a civilizáció, és működő, stabil hátország nélkül a legerősebb hadseregek is papírkutyák.
   
 17. Python

  Python Well-Known Member

  Európa még nem ébredt rá arra, hogy Washington a színfalak mögött már kinézte magának Európa északnyugati peremvidékét és rá akarja tenni a kezét az Egyesült Királyságra, Izlandra és Grönlandra. Trump számára a NATO és az EU zéró jelentőséggel bírnak és einstandolni akarja azt az észak-atlanti szigetcsoportot, amely ránéz az arktikus térségre.
  Trump leszakítja Európa peremvidékét – Brüsszel nem érti a játszmát
   
  fishbed and blitzkrieg like this.
 18. plushun

  plushun Well-Known Member

  Káncz egyre jobban megy a bulvár irányába. Attól, hogy újra nyitják a grönlandi légi bázist még nem lesz övéké a sziget. Ezt csak háborúval tudnák megszerezni, ami elég elképzelhetetlen. Szóval Ez a fejtegetés egy nagy hülyeség. A blikkben biztos elférne.
   
 19. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Hááát.... Ha most Haubagoi helyében lennék, bólogatnék. Az USA szempontjából igen reális lépés lenne. Mégis, ki zavarná el őket Grönlandról?
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Igen ez is egy alternativa, de a jelenlegi voszonyok kozt. Viszont esetleg 20-25 ev mulva? Egy szetbomlott, szetesett unio - ban, egy gazdasagilag legyapalt, belso migrans gondokkal kuzdo Deutschlandisztanban?
   
  fip7, zeal and Lelkeslaikus like this.

Ezen oldal megosztása