1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Mondjuk már az Európai Bizottság megválasztásánál is ezt csinálta. Jó lenne tudni mi a célja...
   
 2. milagro

  milagro Well-Known Member

  Mi más lenne!? Megakadályozni Németország terjeszkedését a Balkán felé!
  ..
  Ha létrejön amúgy a "kisjugoszlávia 2.0" akkor az annak lesz az előszobája, amit pár hete itt pedzegettem már, azaz a szerb és bolgár területek egyesülése a Balkánon!
  (boszniai szerbek Szerbia, makedónok Bulgária)
   
 3. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Akkor ezért vitték oda az oroszok az sz-400-ast, az már el nem hadja szerbiát.Most már kezdem elhinni amit haubagoi írt ezzel kapcsolatban, ezért is kell a budapest-belgrád vasútvonal most már ezt is tudjuk.
   
  megazez likes this.
 4. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  De Kisjugó 2.0.nem francia, hanem orosz érdekszféra lenne. Nem látom be Macronnak mi lenne a pláne. Kivéve ha nyugdíjas korában nem akarja Schrödert váltani jó pénzért a Gazprom felügyelőbizottságában.
   
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Kicsit félve kérdezem :), de mi haubagoi elmélete a BP-Belgrád vasútról?
   
 6. milagro

  milagro Well-Known Member

  Így van! Ezért is kell! A Nyilas Magyarországnak össze kell fognia a Kos Szerbiával! Trianon és Dayton (is) összeköt minket!!
   
 7. milagro

  milagro Well-Known Member

  ..
  Így van! DE NEM NÉMET!!
  (franciáknak nem hiányzik + 5-6 német autógyár a Balkánon)
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 9. milagro

  milagro Well-Known Member

  Macron azzal, hogy megfúrta a Balkáni EU bővítést
  1. bevitt egy találatot a németeknek,
  2. benyalt az orosz medvének (ezért majd kérhet valamit pl. Szíria-Libanonban újjáépítésben lehetőség?),
  3. Trumpnál is szerzett legalább egy kis pirospontot mert megakadályozta német ipar kontinentális felfejlődését.
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Mivel a franciáknak vannak érdekeltségeik szerbiában. Lásd Michelin-buget abroncsgyárat,különböző kisebb nagyobb cégek. Szerintem inkább arról szólhatót is hogy a francia cégek ne találják szembe magukat német öszeszereldékkel. Ja nem beszélve ha nincs eu tagság akkor az eus szankciók szinte nem is vonatkoznak a "szerbiában" előállított árukra. Az a fránya keleti piac..........
   
  gergo55, megazez, fip7 and 2 others like this.
 11. milagro

  milagro Well-Known Member

  Ez is, igen.
   
 12. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Hát ez:
  Ha ehhez még hozzáveszed a stratégiai partnerséget Szerbiával (plusz a mögötte lévő orosz támogatással), akkor tulajdonképpen amiről beszélsz, az nem más mint Hungaroszlávia
  (Megj.: Hungaroszlávia = Nagy-Magyaro. vagyis Uhorsko és Jugoszlávia egyben, Budapest és Belgrád központtal - jéé a vasútvonal is Budapest-Belgrád ;)).
   
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A helyzet az, hogy szoros partneri viszony lehet Szerbiával, de szövetségesi nem nagyon. Más oldalon állunk.
  A múlt ortodox vs. katolikus.
  A jelen Nato vs. Oroszok.
  Szerbia orosz érdekszféra, mi német voltunk, vagyunk, leszünk.
  A két hadsereg fejlesztése is a fenti szövetségek mentén indult el.
   
  Pocok75 likes this.
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az a német érdekszféra aminek a háttérben megbúvó vezetése. Bankok, a nagy német cégek stb...... akik a jelenlegi német vezetést az amcsival együtt a hátukra kívánják. Nos ez a kör még jelentős pénzügyi tartalékokkal és háttérrel jelentkezik még. De nem sokáig húzhatja, mert dilletáns politikai vezetés szépen lassan nyírogatja őket. Amiből kösz de a háttérben több mint valószínűleg nem kérnek és alig várják hogy ismét "baráti-üzleti" viszonyt ápolhassanak az oroszokkal. Macron meg ahhoz a feladathoz hogy a francia német cégeket átmentse ahhoz vagy túl h...e vagy csak egy báb akit sokszor sok helyről próbálnak irányítani.
   
  FilcTroll likes this.
 15. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Most tényleg nagyon szoros a kötelék a két ország között, Orbán és Vucic szoros szövetségesek. Az igaz, hogy ha nem ők vezetik az országukat akkor könnyen szétmálik ez a kapcsolat, de jelenleg ez elég ahhoz, hogy ne számítson se vallás, se katonai szövetség.
   
 16. melampo

  melampo Well-Known Member

  Megy ez nektek.
  Minek nektek "hobagoi"?
   
 17. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Szerintem a németek is azért akarnak megszabadulni az amcsi bázisoktól, hogy tudjanak közeledni az oroszokhoz.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Szlovenia-horvatorszag. Szovetseg vagy-vagy vagy. :)
  Szlovenok osztrak erdekszfera amit a szlovenek turnek de ugy erzik allul ertekeltek az osztrakok mellett. /lennenek inkabb fellulertekeltek egy fejletlenebb orszaggal./ ami nem horvatorszag..../ / olaszokat nem igen szeretik tul mediterran nekik.// marad magyarorszag.
  Ez tokeletes alkalom a horvatok feltekenysegenek kivaltasara.
  Hisz a szloven engedne...mikozbe mindkettonknek teruleti kovetelesei vannak szloveniaval szemben. /nekunk a tortenelmi teruleteken egy kicsitt uj is :) /

  Tehat a szlovenek kozeledese egy szovetsegre ahol o a fej latszolagos elfogadasa ha cserebe olyat kapunk amire szuksegunk es igemyunk van atmenetileg elfogadhato.
  Ezzel huzva magunkra a horvatokat. Hisz ha mi az ellenseges szloveniaval bratyizunk szovetkezunk /netalantan a jovobe kozos szovetsegi rendszerbe lepnenk./ / korulottuk bezarodna a gyuru es rekednenek a balkanon a szerbekkel a bosnyakokkal es addigra nagy valoszinuseggel az arabokkal...

  A horvatnak nincs mas lehetosege mint nyitni mi hamarabb es minimum raigerve a szolovenekre.

  Amivel letrejohetne egy eros szovetseg. /kozos kulugy /penz/ hadugy /kozos es teruleti rendszeru./ horvat-magyar horvat es magyar./ mindket orszag megtartana a maga kormanyat parlamentjet csak a /szovetsegi elnok lenne kozos .kulugyi tejhatalommal. A ket nemzetibank osszeolvadasaval megvalosulo kozos uj penz szabajozasanak tejhatalmu jogaval. Es a hadsereg kozos fele feletti iranyitassal. /a nemzeti hadseregek a nemzeti kormanyok kezebe maradna./

  Es ezzel a szovetseggel kimaradni a kovetkezo nagy osszefeszulesbol a kozvetito szerepet jatszva mindenki kozott akar. Majd amikor az egymassal meccselok egyertelmuen lenyomtak a "meccset" lerohanni egy teruletet de ugy hogy azelott foglaljuk el mielott a gyozelemre allo nagykutya lerohana.... /megszallni elottuk a teruletet../ :) /na jo a vege egy eros fikcioba hajlo eshetoseg. :) de az eleje szerintem tokeletes irany kezdesnek :)
   
  megazez likes this.
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ja es europanak is jo lenne egy vedoov :) /azoknak meg amugy mindegy hogy eun bellul kozos az erdekkepviselet a horvatokkal vagy sem.... /eros politika mellett.../ :) az meg hogy magyarorszag es horvatorszag egy penzt hasznalna se zavarna agyon oket hisz eggy valutaval kevesebb eun bellul megha egy uj letre is jon /amibe hatalmas a potencial befektetoi szemell /uj penz./meg gazdasagi fellendulessel is jarna :)

  /egyebkent azert horvatorszaggal erdemes lenne egy szlovenia elleni teruletszerzo haboruval megpecsetelni a dolgot. :) csak ami jar es a koltsegek no meg a vesztesegek visszamenoleg... Naton bellul lerendezheto.../ha nem akarnak elvesziteni magyarorszagot es horvatorszagot hagyniuk kellene a jogos just /nem kell egesz szlovenia./
   
 20. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Az évszázados sakktábla-dilemma sztem továbbra is az, hogy hol a "világhatalom" centruma. Sokáig a britek voltak azok, aztán jött az USA. Mindkettő kikezdhetetlennek tűnt a maga fénykorában, de most úgy tűnik, hogy Kína belefingott a dollárfőző bográcsba, és ez egy eurázsiai hatalmi centrumnak kedvez. Sztem a brexit is erről szól, ahogy a magyar külpolitika, a megújult orosz-török barátság, és most a franciák balkáni politikája is. Amíg az EU vezetése atlantista, addig mellékszálakon zajlik a folyamat, de sztem lassan látni fogjuk, ahogy felülkerekedik a közös érdek. Eurázsiát "csinálni" persze nehéz, mert nincs egyetlen központi hatalom, mint pl. az USA-ban, és nagyon elterő hatalmi berendezkedésű országokkal kell számolni. De végső soron a gazdaság dönt, és elég látványos lépések történtek ezügyben az utóbbi években.
   
  Gyurma likes this.

Ezen oldal megosztása