1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Szerintem inkabb a6 egyeduralom elotti utanni tortenemi allapot fog vissza allni. /tobb polus./ azert mielott anglia vilaghatalomma valt volna voltak meg spanyolok es franciak is a pakliba sok mas mellett /oroszok egy fel kontinens begrundolasaval.../ elob utobb kialakul hogy egy orszag nep nemzet egyeduralkodova vallik de ez mindig osszedol hol gyorsan mikor lassan igy vagy ugy de az egy polust mindig tobb polus koveti amibol majd mihajt az uj egyeduralkodo ami ugyan erre a sorsra jut idovel...ha ugy vesszuk egy uj jatek kezdeten vagyun egy reginek a vegen. A kerdes hogy a regit vegehez tarto jatekra koncentralunk e meg./ami szamunkra a nem tul fenyes pozicio miatt nem javvallott ut hisz itt mar nagyon elorrebb nem kerulunk.../ vagy idobe valtunk es elonnyel kezdjuk a kovetkezo jatekot.../amibe az elony miatt valoszinuleg jobb teljesitmenyt fogunk nyuljtani./
   
  ghostrider, megazez and FilcTroll like this.
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En meg mindig a horvatokkal valo kozos vezeto kepet latom magamelott a legjobb utnak. Eggyutt fuggetlenedni amennyire lehet kimaradni es halaszmi a zavarosba mint kozvetito es ha kell pofatlan semleges /igy akar egy tamado mozzanat is el lenne nezve szamunkra mert a semlegessegunk minden fel erdeke..../ausztria ugyse volt jo semleges fel nagyon elfogult es huz.../
   
 3. milagro

  milagro Well-Known Member

  Mind a kettővel "szövetkezünk" a jövőben! Partneri viszonyra kell törekednünk még akkor is, ha mindkettőnél nagyobbak vagyunk.
  Folyik is a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, íme a tegnapiak:
  https://www.kormany.hu/hu/a-miniszt...dja-mit-jelent-az-ellenorizetlen-hataratlepes
  +
  Horvátországban meg el kell oszlatni végre a MOL-INA ügy miatt támadt horvát ellenérzéseket. Szerintem e téren is jó úton vagyunk. Az ehet Figyelőben van egy hosszabb interjú Fasimon Sándorral a MOL-INA igazgatóságának elnökével, elolvasásra érdemes, ha valakinek a kezébe akad a lap (43. szám).
  Emellett a Drávaszögre kell koncentrálni, az ott élő magyarsággal kell kapcsolatot építeni! ebben is van pozitív elmozdulás szerintem, lásd:
  http://www.kulhonimagyarok.hu/karpat-medence/alfalusi-vegyes-kar-egy-oromeneklo-nagy-csalad/
  http://www.kulhonimagyarok.hu/karpat-medence/egy-csalad-amelynel-a-hagyomany-letelem/
   
  Szittya likes this.
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ez nekem egyebkent regi maniam :) /fel eve meg elkepzelhetretlennek tartottak ezen a forumon./tisztelet a kivetelnek./
   
 5. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Ha mar eleresztettuk a fantazia gyeploit, az ilyen szovetsegnek szerintem inkabb olyan strukturaban kene kialakulnia, hogy pl. mind Szlovenia es Horvatorszag megtartana a teljes jogu EU-s szavazati jogat. Ez nem tudom, hogy vag ossze a kozos kulugy igennyel. Azt sem teljesen ertem, tobb-e a haszon a kozos kulugybol vagy sem. Ugy latom, ha nem lenne az, az tobb lehetoseget, varialhatosagot biztosit kulpolitikailag mind a kotottebb verzio. Nem erdemes multszazadi strukturakban gondolkodni a jovo kapcsan. Olyan formakat kell letrehozni ami minden tagnak tobb elonyt nyujt mint hatranyt. Csak akkor marad ilyen elrendezodes tartos.
   
  Loken and emel like this.
 6. milagro

  milagro Well-Known Member

  Igen!
  Végre van kormányzati szinten erre policy!
  Külön államtitkárság foglalkozik azzal, hogy koordinálja ezeket az ügyeket és a határon túli magyarokat érintő fejlesztéseket/beruházásokat!
  És valóban érezhető egyfajta pezsgés ebben a témában!
  Nem kellene ezzel leállni, folytatni kell!
  Eredménye is lesz előbb-utóbb.
  https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar
   
 7. milagro

  milagro Well-Known Member

  Még annyi kiegészítés, hogy láthatóan van jele annak, hogy azért nem nézik 100%-os lelkesedéssel a magyar gazdasági expanziót. Ennek eklatáns példája, hogy a magyar tengeri kijárat miért Triesztben lesz, s nem Koperben vagy valahol Horvátországban! Az olaszokkal, konkrétan Salvinivel sikerült idén nyáron megegyezni.
  Szóval összegezve, ügyesnek kell lenni a kapcsolatépítésben is, nem ronthatunk ajtóstól a házba...
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A kikoto jol peldazza a horvatok szamara hogy mi nem vagyunk kiszolgaltatva nekik. /egyertelmuen erosebbek vagyunk nagyobb a mozgasterunk. Es ha valamit akarunk elerjuk.../ legyenek csak tisztaba ezzel. Ha nem o veluk massal!!! /van alternativank...pl szlovenia ;) ./ vagy epp akar olasz /akkire ok akkora hatassalmsincsenek hogy nem hogy kikotot szerezzenek egy olaszok altal kihasznalatlan tengeri utvonalat nem tudnak maguknak kikovetelni az olaszoktol.../mi meg kikotot is akar...,
   
  megazez and krokomach like this.
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ugye hogy ugye. /es ez meg csak egy aprocska szelete a valodi kepnek egy lataspont... :) csak igy tovabb.
   
 10. melampo

  melampo Well-Known Member

  "Hobagoi"-osodtok, erősen!
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Az egész biztpolnak a szcenáriók felállítása és elemzése a lényeg (aztán vagy bejön vagy kapufa), én bagolyt és montét is ezért szerettem olvasni.
   
  Loken and FilcTroll like this.
 12. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Szerintem meg bizonyítanunk kell, hogy valóban mi leszünk a térség meghatározó hadereje. Ha meglesz akkor a védelemér cserébe közösködünk. Így volt ez régen is.;)
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A meghatarozo hadero az okos fejlesztesi koncepcionakmkoszonhetoen elerheto cella vallik. A roman nagy haderofejlesztes elszalt mint a fust ami nagyobbnak bizonyult mint a langja. A szlovakok az f 16 al ellotek a fejlesztesi penzeiket... A szloven letudva. Az osztrak sarkaban allunk... Ukrajna meg ukrajna egy nagy tehetetlen orias plane ameddig hadban all.../2 frint a nemeteknek nem ment az ukrannak se menne :) van szerbia ami egy mas vilag de a horvat osszefogast ak osztonzi... /de szerbia nem lenne kepes tamado haborura a fizikai korlatai miatt.../vedekezni annal inkabb.../ a magyar hadero a nehez dd felallasaval akar tamadasra is kepesse vallna plane a sok helivel... Ugyhogy haladunk a terseg vezeto katonai ereje fele.
   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A visszamondas a mar megrendelt technikara mar kizart. Es meg maradt a kasszabba 2026 ig meg meg sok viz lefolyik a dunan de koltsegvetesi oldalrol en ma a 2% gyors elereset es tartasat nem tartom kizartnak.ha csak par evig futna a +2% is mar hatalmas fejlesztresek mennenek vegbe.... Megha kesobb vissza is vagnak. Szemelyi kiadasokra es allagmegorzesre uzemeltetesre akkor is.../nem zabalja fel olyan gyorsan az uzemeltetesi koltseg a fejlesztesi penzeket./
  Nem szabad etulzottan elhuzni a fejleszteseket de egyszerre se szabad mindent mint ahogy a romanok tettek./
   
 15. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 16. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

 17. Serathis

  Serathis Well-Known Member

 18. svajcibeka

  svajcibeka Well-Known Member

  Mondták ezt is a a brexit szavazás előtt is.
   
 19. Python

  Python Well-Known Member

 20. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Vannak olyan allampolgaraikkal kevesbe oszinte allamok akik tuzzel vassal fellepnek a civil szervezetek ellen. Pont mint 1949-ben tortent itthon. Nos elkerulhetetlen hogy ezaltal ralepjenek olyan labakra is akik eddig semlegesek voltak veluk szemben.
  Most peldaul Csehorszagot sertette meg az egyik, hozomanykent ujabb ellenseget kapott.
  Ha igy halad, elfogy az osszes maradek baratja.
   

Ezen oldal megosztása