1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO): fiatalok (15-24 év) munkanélküliségében vezető 10 ország 2018-ban.
  [​IMG]
   
  svajcibeka and Fennek like this.
 2. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Itthon se veszi komolyan a polgárok többsége, mert a jó liberálisok különböző módszerekkel viccet csináltak a bevándorlásból, így elkomolytalanítva a helyzetet. Szerintem igen is kell egy nyugati kormány aki fel meri húzni a kesztyűt kb fele annyira mint mi tettük.
   
  zztop likes this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintetek mikor veszünk megint nagyobb mennyiségű aranyat?
   
 5. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha lesz egy kis negatív kilengése az aranynak a folyamatosan növekedő árfolyamában.
  Akkor érdemes. Szokott lenni néha 2-3 hónapos kilengése bizonyos időközönként.
   
 6. milagro

  milagro Well-Known Member

  Hogy mikor azt nem tudom, de hogy fogunk még abban biztos vagyok!
  A vegytisztán Kos Fidesznek ez is az egyik "zsánere", amit nem fog tudni elengedni csak úgy mint a sport és a "vasak" (értsd vasút + fegyverek)!
  A Kos jegy uralkodó bolygója a hadisten Mars/Árész, aminek féme a vas, illetve a Kosban a Nap pedig erőlétben van - valaminek ugye ki kell csalogatni a magokat/csírákat/rügyeket a tél után a bezártságból - s a Nap féme az alkímiában köztudomásúlag az arany!
  Ha marad még a Fidesz, akkor ezek a "témák", vagy ha úgy tetszik kísérő attribútumok is időről-időre felszínre fognak kerülni:
  sport, küzdelem, arénák (stadion), vasak (hadfelszerelés, fegyver, vasút pl. a Kos jegyű szerbek Fehérvár fővárosától BuddhaPestre),
  + az arany, (de átvitten is; gazdagság, pompa, flanc, csillogás)!
  (Egy Kos, mint a legférfiasabb jegy az évkörben, definíciószerűen nem lehet gyenge!
  És erről tenni is fog, anyagi erőforrást nem kímélve, mert vonzza a vért, a páncélzat!)
   
 7. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  A honvédelem után (remélem,hogy csak azután).
   
 8. milagro

  milagro Well-Known Member

  :)
  Szóval a honvédelem/hadsereg szempontjából keresve se találhatnánk jobb karakterű politikai formációt, mint a Kos jegyű és még Mars (bolygó)
  stilizált szimbólumát is, a "narancsvörös gömböt" a jelvényében hordozó Fideszt! (Beavatatlan és naív szemlélők számára persze az csak egy narancs...);)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mars#/media/File:OSIRIS_Mars_true_color.jpg
  ..
  Egyébként nem tudom feltűnt-e nektek, de éppen a Kos Fidesz lépte meg azt először a legújabbkori magyar történelmünk során, hogy egy vérbeli,
  tényleges katonaembert, méghozzá vezérkari főnököt emelt a miniszteri székbe! (nem mellesleg ez üzenetértékű egyúttal kifelé is)
  ..
  (2018-????) Benkő Tibor, vezérkari főnök
  (2015-2018) Simicskó István, jogász & harcművész
  (2010-2015) Hende Csaba, jogász & ügyvéd
  (2006-2010) Szekeres Imre, vegyészmérnök
  (2002-2006) Juhász Ferenc, adó & pénzügy
  (1998-2002) Szabó János, jogász
  (1994-1998) Keleti György, katonai híradós ugyan, de alapvetően hivatalnok
  (1990-1994) Für Lajos, történész
  ..
  Engem valójában a nem publikus bevásárlólista érdekelne igazán...!
   
  sandman and gergo55 like this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Simicskóhoz azért tegyük hozzá a tisztesség kedvéért, hogy a hadtudományok doktora...
  (meg üzemgazdász).
   
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  No meg harcművész is. Aikido mester.
   
  fip7 and Hegylakó like this.
 12. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A harcművészet már említve volt, egyébként wing-tsun 7. dan ;)
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Jaja, utána olvastam vissza, igen.

  Én úgy tudtam Aikido, de a lényegen nem változtat.
   
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Ennek a tengeralatti gázvezetéknek nem lesz véletlenül egy leágazása a nem rég megvett Adria parti olajfinomítónkhoz?
  Nem lesz véletlenül mellette párhuzamosan egy másik cső, amin meg víz folyik visszafele?
   
  antigonosz likes this.
 16. yrkon

  yrkon Active Member

 17. Python

  Python Well-Known Member

  Világszerte, és az Egyesült Államokon belül is élénk vita alakult ki arról, hogy Kasszem Szulejmani iráni katonai vezető csütörtök éjjeli meggyilkolása jogilag minek számított.
  Fontos kérdés ez, hiszen a nemzetközi jog megsértése akár háborús ok is lehet, erre hivatkozott az USA például Jugoszlávia bombázásakor, vagy mindkét öböl-háború idején. A nyugati világ egységesen ítélte el Oroszországot, amikor Nagy-Britanniában és Németországban követett el merényleteket (Litvinyenko, Szkripal, Hangosvili), vagy Szaúd-Arábiát, amikor Törökország területén végzett ki egy újságírót (Hasogdzsi).

  Vagy ez a támadás inkább Oszama bin Laden és al-Bagdadi meggyilkolására hasonlít, amikor amerikai katonák úgy végeztek velük, hogy a támadás jogszerűségét érdemben egyetlen ország kormánya sem vitatta?
  Ezek fontos morális kérdések, amelyek alapvetően határozzák meg a világrendet, és ezáltal a világ biztonságosságát is. A kérdést tovább élezi az amerikai elnök ellen folyó vádeljárás is, hiszen amerikai belpolitikai szempontból most különösen fontos kérdés, hogy Donald Trump betartja-e a törvényeket.
  Nem véletlen tehát, hogy amikor az amerikai külügyminisztériumban az első hosszabb sajtótájékoztatót tartották a helyzetről, akkor visszatérő kérdése volt az újságíróknak, hogy miért nem számított gyilkosságnak Szulejmani konvojának kilövése.

  Három szinten is felmerül a kérdés:
  • a nemzetközi jog szempontjából,
  • az amerikai jog szempontjából,
  • és az iraki jog szempontjából.
  Az amerikai kormányzat határozottan állítja, hogy minden szinten teljesen jogszerű volt, amit tettek.
  Gyilkosság vagy törvényes önvédelem volt Szulejmani megölése?
   
  fishbed, Pogány and fonak9 like this.
 18. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Az USA a szerbek bombázásakor és a második Öböl-háború idején nyilvánvalóan megszegte a nemzetközi jogot, persze ez nem számított, az "erősebb joga" erősebb volt. Már amennyire létezik "nemzetközi jog", mindenesetre egyik esetben sem volt világos ENSZ-felhatalmazás (az első Öböl-háborúban tudtommal volt). Éppen erre hivatkozott Oroszország a Krím annektálásakor, vagy a 2008-as dél-oszétiai balhé idején, hogy akkor ők is megtehetik az ilyesmit.
  Ne keverjük össze a nemzetközi jogot azzal, hogy "senki sem vitatta", Oszama bin Laden megölése sem volt jogszerű, egy másik ország területén annak beleegyezése nélkül (ami azt illeti, nyilvánvaló, hogy menedéket nyújtottak neki a formálisan szövetséges pakik, egy katonai bázis tőszomszédságában) likvidálni egy személyt mióta jogszerű? Más kérdés, hogy senki sem szomorkodott miatta, legalábbis kormányzatok, nyilvánosan nem.
  Persze az USA csak azt teszi, ami pl Izrael részéről teljesen bevett szokás évtizedek óta (az USA egyre inkább hasonul Izraelhez (a belbiztonsági erők, rendőrség magatartása, kiképzése, eljárásmódjai tekintetében is), nem véletlenül, hiszen Izrael egyfajta példakép, minden tekintetben a követendő minta az amerikai (főleg) republikánusok körében), Izrael fenntartja magának a "jogot", hogy a világ bármely pontján bármilyen eszközzel likvidálja ellenségeit, és ezért semmilyen szankció nem éri. Ami pl. az USA hasonló tettei esetén érhető, mert szuperhatalom. Izrael esetében csak egy racionális magyarázat van: ő is egyfajta szuperhatalom, tettei, ha morálisan kétségesnek is tűnnek, "morálisan megkérdőjelezhetetlenek". Persze egyes baloldali körökben ennek ellenére sem átallják megkérdőjelezni ezek "jogszerűségét", de konzekvenciája ennek nincsen. Sőt az USA-ban azok ellen hoznak sorra törvényeket, akik egy Izrael elleni szankciómozgalmat próbálnak terjeszteni (BDS). Persze mások esetében sem mindig van, mások is ugyanúgy megússzák, legfeljebb kevésbé merészek. Hasogdzsi már olyan kínos volt, hogy muszáj volt kicsit ejnyebejnyézni... feltehetően a törökök miatt nem lehetett végül eltussolni a dolgot.
   
  dragonette, KoviUbi, fip7 and 3 others like this.
 19. Python

  Python Well-Known Member

  A közel-keleti feszültség éleződésére május vége óta legmagasabb szintre emelkedett az olajár, 7 éves csúcson volt az aranyár és történelmi rekordon a palládium jegyzése.
  Hétfő délelőtt 10 óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta márciusi jegyzése 1,51 dollár (2,20 százalék) emelkedéssel, 70,11 dolláron állt, ilyen drága utoljára tavaly május végén volt. Piaci elemzők szerint a közel-keleti térség biztonságos olajexportját veszélyeztetheti, ha tovább nő a feszültség Washington és Teherán között, illetve ha Irán oldalán Irak is az Egyesült Államok ellen fordul. Ahogy az minden krízissel sújtott időszakban lenni szokott, a kockázatkerülő befektetők vásárlásai hétfőn délelőtt felhajtották az arany árát, aminek az azonnali jegyzése 2013 április óta legmagasabb szinten, 1579,72 dolláron is állt a kereskedés korai szakaszában. 10 óra körül valamivel alacsonyabb szinten, 1578,75 dolláron jegyezték unciánként, ami így is 1,70 százalék (26,35 dollár) emelkedés a pénteki zárószintjéhez képest. Az ezüst ára hétfő délelőtt 1,7 százalékkal, 18,33 dollárra emelkedett.
  A palládium ára hétfőn kezdetben történelmi csúcsra, unciánként 2020,41 dollárra emelkedett, majd 10 óra körül 2018,62 dolláron jegyezték.
  Közel-keleti válság: kilőtt az olaj, az arany, az ezüst és a palládium ára is


  Esésnek indultak a részvényárfolyamok, kilőtt az olaj és az arany az amerikaiak akciója után, amely során végeztek Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal. A történelmi példák alapján azonban az ilyen konfliktusokat követően nem ez lesz a tartós irány.
  Ezt hozhatja Trump háborúja
   
  fishbed likes this.
 20. Python

  Python Well-Known Member

  Napok óta hangos a média és a közösségi média attól, hogy az Egyesült Államok egy dróncsapásban megölte Kasszem Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda tábornokát és a Kudsz-erők parancsnokát. Rengeteg aggódó poszt, mém, bulvárhír és álhír kezdett el terjedni arról, hogy a vezérkari tiszt halála egyenes út a harmadik világháború felé, valójában viszont nem sok esély van arra, hogy globális konfliktus lesz az eredménye az újabb közel-keleti feszültségnek. Reális esély van viszont egy komoly, elhúzódó konfliktusra, amit Magyarországon is megérezhetünk, de nem kell atomtámadásoktól vagy az utcán menetelő katonáktól rettegnünk.
  Mindenki nyugodjon le: nem lesz harmadik világháború!
   

Ezen oldal megosztása