1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Utólag elolvasva a linkjét átverte az illusztrációs kép. A hír a vasúti híd építéséről szól a kép meg a közúti hídat mutatja ,ami már kész. Nagyon okos akart lenni ismét aztán belezavarodott mert nincs képben az Oroszországban zajló eseményekkel. :D
   
  bartinieffektus likes this.
 2. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Valóban a közúti híd van a képen, de ha olvassa valaki a cikk címét, már abból világossá válik, hogy egy vasúti hídról szól. Lehet, hogy el sem olvasta a cikket, amit linkelt?
   
  antigonosz and bartinieffektus like this.
 3. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Boki,

  A donyecki medencében készülődik valami?
  Vagy csak erősebb a felek kiabálása?

  Előre is köszönöm a választ,
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Utóbbi két hétben az ukránok intenzíven lövik a DNR, LNR-t (nincs rá semmilyen okuk), sok sebesült civil ,köztük gyerekek házak lerombolva, két civil halott is volt. Ez miatt a LDNR magasabb készültségbe helyezték a hadsereget.
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  A pekingi vezetésnek vissza kell fognia a nacionalista indulatokat, hiszen a szociális médiát elöntötték azon vélemények, miszerint eljött az ideje lerohanni Tajvant. Washington padlógázzal tartóztatja le azon, többségében kínai származású kutatókat, akik részt vesznek Peking „Ezer Tehetség Programjában.”
  Tegnap tovább eszkalálódott a politikai feszültség Washington és Peking között. Egyrészt Trump egy Twitter-üzenetében a járvány kapcsán tömeggyilkossággal vádolta meg Kínát. Másrészt Pompeo külügyminiszter gratulált Caj Jing-vennek, Tajvan újraválasztott elnökének, aki beiktatási beszédében elutasította az ”egy ország, két rendszer” elvét. A félreértések elkerülése végett Pompeo lépésére elsőként a kínai Védelmi Minisztérium reagált, amely szerint a Néphadsereg (PLA) adott esetben „minden szükséges lépést megtesz Kína szuverenitásának védelmében”.
  Az amerikai elhárítás levadássza Kína beépített tudósait
   
  fishbed likes this.
 8. boki

  boki Well-Known Member

  laiki, tong djagbu, Python and 8 others like this.
 9. Robur

  Robur Well-Known Member

  Ja, a hülye Trump.
   
  Nemerson likes this.
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Inkább a veje, trombita srác max a levélnehezék a fehér házban.
   
  b4l4g3 likes this.
 11. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2020/05/23...ehajtasarol_tanacskozott_az_amerikai_kormany/
  "Az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági illetékesei május közepén egy atomfegyver-kísérlet végrehajtásáról tanácskoztak - közölte szombatra virradóra internetes oldalán a The Washington Post című lap nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.
  A lap információi szerint az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségek vezetői május 15-én tanácskoztak az 1992 óta első atomfegyver-kísérlet végrehajtásának lehetőségéről, írja az MTI.
  Erre a megbeszélésre állítólag azt követően került sor, hogy a kormányzat Oroszországot és Kínát azzal vádolta meg, hogy az emberekre és a környezetre vonatkozó hatás szempontjából úgynevezett alacsony szintű - föld alatti - nukleáris kísérleteket hajtottak végre. A The Washington Post a feltételezett orosz és kínai kísérletekről nem talált nyilvános adatot a világsajtóban.
  A Post úgy tudja: a tanácskozáson részt vevő egyik kormányzati tisztségviselő azt vetette fel, hogy a nukleáris teszttel Washington demonstrálhatja Moszkvának és Pekingnek, hogy az Egyesült Államok képes "gyorstesztre", és ez a demonstráció hasznosnak bizonyulhat későbbi fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon. Ehhez tartozik, hogy Washington minden jövőbeni fegyverzetkorlátozási tárgyalásba szeretné bevonni Kínát is.
  A nemzetbiztonsági vezetők megbeszélésén semmiféle megállapodás nem született, így az Egyesült Államok nukleáris fegyverkísérletet sem hajtott végre.
  A lap értesülése szerint a szakemberek arról döntöttek, hogy a jövőben sem hajtanak végre atomfegyver-kísérletet, hanem egy későbbi időpontban Washington más jellegű intézkedésekkel ad választ arra, amit orosz és kínai fenyegetésként észlel.
  A Nemzetbiztonsági Tanács semmilyen formában nem kívánta kommentálni a lap rövid cikkét."
   
  fishbed likes this.
 12. laiki

  laiki Well-Known Member

  Az USA-ban mindig is haladó hagyományai voltak az ilyesminek. Lásd Hoover és a kommunisták boszorkányüldözése. Vagy a japánok deportálása a II. VH idején. Vagy például az USA által jelenleg is fenntartott számtalan külföldi fogolytábor az amerikai csapatok lényegében törvényen kívüliségét biztosító védelmi együttműködési megállapodásokra alapozva, ahol sem az amerikai törvényeket, sem a helyi törvényeket, sem a fogva tartott származási országának törvényeit nem tartják be.
  Most egy kis kínai kutatókkal szembeni boszorkányüldözést is felvettek a repertoárba a kínai cégekkel szembeni boszorkányüldözés mellé. Azért elég vicces, hogy a nagyon sok évtizede a világon messze legnagyobb agyelszívó USA kínai agyelszívásról beszél. Miközben az érintett kutatók az USA-ban végeznek kutatási tevékenységet, aminek hasznát elsősorban az USA élvezi és csak másodsorban Kína a haza vitt tudás révén. Amúgy Kínában is sok külföldi kutató dolgozik. Akkor most Kína is kezdjen boszorkányüldözésbe?

  - Észak-Koreában volt atomkísérlet és rakétakísérlet is. Viszont nincs rá bizonyíték, hogy bevethető nuki fejes rakétájuk lenne. Az észak-koreai fegyverek nem lopakodó, első csapásmérő eszközök. Észak-Korea nem telepít külföldre semmilyen fegyvert. A fegyvereikkel csak korlátozott távolságon belül képesek elérni a célpontjaikat. Ráadásul ha van is nuki töltetük, akkor is csak kis számú. Nem fejlesztenek rakétavédelmi rendszereket, hogy az első csapásuk utáni válaszcsapást kivédjék.
  - Kínáról is elmondható, hogy kifejezetten visszafogottak a stratégiai nuki robbanófejek száma terén. Kb. egy nagyságrenddel kevesebb van nekik, mint az USA-nak, vagy az oroszoknak. Kína sem telepíti külföldre ezeket a fegyvereket, a potenciális célország közelébe, hogy azok ne hagyjanak időt a megfelelő válaszra. Nincsenek lopakodó bombázóik első csapásmérési célra. A robotrepülőiket nincs mivel az USA közlébe vinniük. Kína sem épített ki ICBM elleni rakétavédelmi rendszert.
  - Ezzel szemben az USA a világ minden pontját igen nagy számú atomfegyverrel képes folyamatosan fenyegetni. Folyamatosan első csapásmérő eszközöket fejleszt. Külföldre telepíti a nuki fegyvereit. Lehetőleg olyan közel a célponthoz, hogy reakcióidőn belüli lehessen csapást mérni. A válaszcsapás ellen gőzerővel elhárító rendszereket fejleszt. A robbanófejeit olyan irányba fejleszti, hogy azokat könnyebb szívvel, kevesebb következménnyel lehessen bevetni (alacsonyabb hatóerő). Sorra mondja fel a nukleáris fegyverzet korlátozási/ellenőrzési egyezményeket. Folyamatosak a hordózóeszközök (rakéták, robotrepülők) tesztjei. Most már újra atomfegyver-kísérletet is fontolgat.
  Mindezt úgy, hogy semmilyen információ nincs arra, hogy a kínaiak és az oroszok atomfegyver-kísérleti robbantásokat hajtottak volna végre.

  Akkor most az ENSZ legalább annyira meg fogja szankciózni az USA-t, mint Észak- Koreát, vagy még jobban, hiszen az USA lépései messze nagyobb fenyegetést jelentenek?
  Költői kérdés volt...
   
  fip7, tindalos, Pogány and 11 others like this.
 13. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Egy kis érdekesség:

  US National Debt:
  25,475,000,000,000 $

  US GDP:
  21,290,000,000,000 $

  119,65 %


  US National Debt (2024):
  44,938,000,000,000 $

  US GDP (2024):
  18,191,000,000,000 $

  247,03 %

  https://www.usdebtclock.org/index.html
   
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Szépen össze is függ ez a két hír.

  Miért mondták fel a nyitott égboltot? Nyilván azért hogy olyan információ, ami más módon nem szerezhető meg, csak berepüléssel ne kerüljön ki. Mi lehet ez az információ?:
  - Nem lehet optikai, vagy rádióelektronikai felderítéssel megszerezhető, hiszen bármilyen spektrumban fényképezni és rádió jeleket porszívózni műholddal is lehetne. Amiatt értelmetlen lenne a repülőket kitiltani.
  - Nem lehet csak valós időben mérhető, vagy nagyon rövid ideig mérhető fizikai jellemző, hiszen a nyitott égbolt repüléseit előre meg kell tervezni és a kivitelezésük is eltart egy ideig.
  - Olyan fizikai jellemzőnek kell lennie, ami megbízhatóan csak a légkörön belül és az adott helyszín közelében lehet mérni.
  - Olyan eseményről kell, hogy szó legyen amiről a megtörténtekor van bizonyos mértékű információ, tehát a másik fél tudja, hogy mikor mit és hol keressen (a nyitott égboltos repüléseknek vaktában semmi értelme nem lenne), de a berepülés megfelelő időben megfelelő helyre szükséges az összkép kialakítááshoz.

  Nézzük meg hogy a kis hatóerejű nuki fegyverek föld alatti tesztjeinél mi a helyzet:
  - Minden robbanás kelt lökéshullámokat, földrengést és a számottevő méretűek a föld túlsó felén is érzékelhető. Több szeizmológiai állomás adatainak összevetésével meghatározható a hely és a hozzávetőleges hatóerő.
  - Azonban minél kisebb a hatóerő annál kisebb a richter skála szerinti magnitúdó. Kemény sziklába vájt alagútban végrehajtott robbantás esetén néhány 10 kt hatóerőhöz 5 és 6 közötti, néhány kt hatóerőhöz 4 és 5 közötti, néhány tized kt-hoz 4 alatti magnitúdó tartozik. Lazább kőzet az adott hatóerőhöz tartozó magnitúdó csökken Laza, hordalékos kőzet esetén kb 1 magnitúdó értékkel alacsonyabb, azaz néhány tized kt hatóerő már akár 3-as magnitúdó alatti rengést okoz. 5,0 - 5,9 magnitúdójú földrengésből természetes okok miatt 1000-1500 van évente az egész földön és egy adott, nukleáris tesztekre használt, vagy arra alkalmas korlátozott méretű területen a valószínűsége természetes okból nagyon kicsi. 4,0-4,9-es földrengésekből ennél 10-szer, 3,0-3,9-esekből 100-szor, 2,0-2,9-eseekből ezerszer több van.
  - Tehát a nagyon kis hatóerejű atomrobbantásokkal az a gond, hogy nehéz a természetes földrengés zajból kellő biztonsággal kiszűrni. Viszont ha a kísérlet után nem sokkal elrepül a terület felett egy repülő és izotóp mintákat vesz a légkörből, azzal igazolható, hogy nukleáris tesztről volt szó.
  - A teszt tényének igazolása mellett legalább annyira fontos, hogy így el lehet különíteni azt a rengést, ami biztosan a teszthez tartozott és annak elemzésből következtetni lehet a fegyver konkrét hatóerejére. Továbbá az izotópokból lehet következtetni az alkalmazott anyagokra, kiindulási izotópokra, tehát a fegyver felépítésére.
  - Ezt berepülés nélkül nem lehet megoldani, mert nagyon kis hatóerő és kellő teszt mélység esetén annyira kevés izotóp kerül a levegőbe, hogy pusztán a szél által nagy távolságra elsodort, rendkívüli mértékben felhígult izotóp koncentráció már nem elég az eredményes vizsgálathoz

  Hogy áll az utóbbi időben USA a kis hatóerejű nuki fegyverei fejlesztésével?:
  1. Megvan az Európában alkalmazott (európánban legalább 180 db ilyen van) B61 atombombák mod 12 korszerűsítése választható hatóerővel 0,3, 1,5 és 10,0 kt legalacsonyabb értékekkel. A fegyver hordozójának nagyrészt az F-35 lopakodókat szánják, amivel első csapásmérő eszközzé alakul.
  2. A B61 robbanófeje egy családot képez, melyek megtalálhatók, vagy megtalálhatók voltak:
  - Az elméletileg kivont SRAM légi indítású taktikai rakétán (W69) és annak kísérleti SRAM II továbbfejlesztésén (W89 és W91).
  - A hadrendben álló ALCM légi indítású robotrepülőn és annak elméletileg kivont lopakodó ACM továbbfejlesztésén (W80-1).
  - A szolgálatban álló, de elméletileg nuki fejjel most épp nem szerelt Tomahawk robotrepülők (W80-1 TLAM-N változaton), melyeket a tengerészet rombolói és a 4 átalakított Ohio boomer tengó mellett az Európába telepített Aegis Ashore Mk. 41-is indító celláiból is lehet alkalmazni. És mivel az USA kilépett az INF egyezményből a Tomahawk robotrepülők már korábban is Európába telepített, de az INF miatt kivont szárazföldi indítós változatát tervezi telepíteni Kína közelébe és esélyesen Európába.
  - Az elméletileg az INF miatt Európából kivont szárazföldi indítású Tomahawk változaton a GLCM-.en (W84)
  - Az elméletileg az INF miatt Európából kivont Pershing II rakétán (W85 és W86), aminek az utódján dolgoznak az INF-ből való kilépéssel.
  - A felszíni cél ellen is használható, MK.41 indítóból kilőhető (tehát Aegis Ashore esetében is használható) SM.2 légvédelmi rakéta elméletileg csak tesz fázisig eljutó nuki robbanófejes változatán (W81)
  - Nincs technikai akadálya, hogy ezt a robbanófejet az egyre szélesebb körben alkalmazott (többek közt Lengyelországnak is eladott), lopakodó és ezáltal első csapásmérő JASSM-ER, illetve a fejlesztés alatt álló JASSM-XR és a tengerészeti LRASM robotrepülőkbe építsék
  - Fejlesztés alatt áll a W80 robbanófej mod 4 változata, ami a fejlesztés alatt álló LRSO robotrepülőbe/rakétába kerülne, amit az ALCM/ACM utódjának szánnak.
  3. 2019-ra kifejlesztették és elkezdték telepíteni a Trident II (Trident D5) boomer tengóról indított interkontinentális rakéták apró, W76 robbanófejének W76-2 kis hatóerejű változatát 5-7 kt hatóerővel.

  Tehát az új, alacsony hatóerejű robbanófejek megvannak mind stratégiai, mind taktikai fegyverekre. De a tesztelésük eddig elméletileg csak modellezéssel történt. Most majd letesztelik azokat föld alatti kísérleti robbantással és valószínűleg ehhez kapcsolódóan léptek ki a nyitott égboltból is.
   
  fip7, fishbed, sandman and 6 others like this.
 17. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  https://sg.hu/cikkek/it-tech/140553/tavaly-kina-volt-a-szabadalom-nagyhatalom

  Az ázsiai ország az Amerikai Egyesült Államokat előzte meg a benyújtott szabadalmak számának tekintetében.

  A néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott adatok alapján Kína 2019-ben tavaly közel 59 000 szabadalmat adott be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), körülbelül ezerrel többet, mint az USA. A WIPO rangsorát 1978 óta az Amerikai Egyesült Államok vezette, ez 2019-ben változott meg először. Francis Gurry, a szervezet főigazgatója kijelentette, hogy Kína gyors felemelkedése ezen a területen aláhúzza azt a trendet, hogy az innováció súlypontja egyre inkább a világ keleti részére helyeződik át. A Szellemi Tulajdon Világszervezetének adatai alapján a benyújtott szabadalmak több mint a fele származott Ázsiából.

  A lista harmadik helyezettje Japán, míg a negyedik Németország lett. Meglepetésre Törökország először került be a lista első 15 helyezettje közé. A közel-keleti állam a korábbi szabadalomszámhoz képest 46 százalékos előrelépést ért el ezen a területen.

  A legtöbb szabadalmat a számítógépes technológiák, a digitális kommunikáció és az elektromos gépek területén jegyeztették be a vállalatok és a különböző intézmények, hivatalok. Tavaly a Huawei adta be a legtöbb szabadalmi dokumentumot, 4440-et, az első négy helyezett között volt még a Mitsubishi, a Samsung és a Qualcomm.

  Érdekesség, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete általában 20 évre szóló védelmet biztosít a benyújtott szabadalmakra.
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  fishbed and Nemerson like this.
 19. boki

  boki Well-Known Member

 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Csak a totál idióta Stier Gábor fogalmazott úgy, hogy keveslik. Senki sem kevesli az áldozatokat, senki sem akar többet, csak a Meduza leleplezte, hogy ott is kozmetikázzák az adatokat és konkrétan egyes helyeken mások a hivatalos számok és más az amit az orvosok mondanak.
   
  Robur likes this.

Ezen oldal megosztása