1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Dehogynem.A Római Birodalom elvesztette a klasszikus hadszervezetét,mert a "tőkeerős háttérhatalom" kisajátitotta a veteránoknak jutó földeket.Majd olcsóbb külföldi zsoldosokat kezdett alkalmazni rómaiak helyett.Ezzel szűkitették az átlagrómai beleszólását a közügyekbe(anno a jogforrás erre a nemeseknél a születés,közembernél a katonai szolgálat volt),és lezüllesztették a népet segélypatkány szintre.Majd az importált zsoldosok pénzét is ellopták.Vandálok konkrétan azért vonultak Rómába,mert nem kapták meg a járandóságukat.Szó szerint az éhség hajtotta őket.....
  Nincs új a nap alatt.Ma másmilyen a technológiai szint,de az elv,az ok,a folyamat mozgatórugói ugyan azok.A mai nyugati,és hazai,folyamatok nagyon is jol leképezik a Római Birodalom bukásának folyamatait.
   
  krokomach, gergo55, phaidros and 7 others like this.
 2. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Ja, hogy az mondod, hogy a rejtett ágensek vagy fejlettebb formájukban a titkos társaságok megjelenése a társadalomban már eleve a bomlás jele, így egy nagyobb léptékű szerves dinamika része? Lehet benne valami. Bár ez feltételezi, hogy ezek az ágensek belülről jönnek, mert ha kívülről, akkor az adott társadalomra már nem természetes folyamat. Vajon kiknek a pénze mozog az antifa szervezetek és a hozzájuk asszisztáló médiabirodalmak mögött?
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Valójában már a kora császárkor rómaija annyira akart katonáskodni, mint a mai nyugati fiatalok és annyira is volt alkalmas erre. Nem volt választásuk, kezdetben a provinciák adták a haderőt, késöbb már egyenesen a barbárok. Mindazonáltal a római haderő intakt maradt a negyedik századig és az utolsó előtti pillanatig jól reagált a kihívásokra. Az első és utolsó hibája az volt, amikor a mozgólégiók fejlesztése helyett az addig határkerítésként funkcionáló limes erődrendszerré fejlesztésére kezdték pazarolni az erőforrásaikat. Ebbe belebukott a hadsereg.
   
  ogretankHU likes this.
 4. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  A falak mögé visszahúzódás a vitalitásukat vesztett nagy civilizációk sajátja, lásd Kína, Róma, és igen, most Amerika is, csapatokat vissza, America first. A fal csak okozat, és persze ilyenkor rendszerint már késő.
   
  gergo55 and ogretankHU like this.
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerintem túl gondolod a dolgot.Nem egy ember,vagy egy tikos társaság áll szerintem e mögött,hanem egy folyamat.A rendszer,a szervezeti keret elkényelmesedése,túlbonyolódása,túlterjezkedése szerintem az a helyzetteremtő elem,ami olyan körülményeket teremt,hogy kialakulnak ezek a "háttérhatalmak".Egy politikus,pénzember,kisőrdög se fektetne pénzt,energiát a gettok lumpjainak seggének nyalásába,ha nem jönne vissza nekik sokszorosan a szavazataik révén kapható közfelhatalmazásban.Ami azt illeti,ez szerintem maguknak a gettoknak se jó.
  Cézár szembesűlt már azzal,hogy mikor hazatért Galliábol,a veteránjainak kiutalt földekre rátették a kezüket a Szenátus nagyjai.Neki még volt hova menekülnie,Galliában adta ki a veteránoknak járó telkeket,a gallok kárára.
  Nagyon jol működött a késő római védelmi rendszer,amig fizették a katonákat.De a nagy csapást a hadrianapoliszi csata mérte rá.
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez sem igaz teljesen.Minden hatalomnak megvan az a tere,amit az adott földrajzi és technológiai viszonyok között uralni tud.Azon túl terjeszkedni már veszteséges.
  Mi magunk vagyunk erre a jó példa.Az Oszmán birodalom számára mi nem voltunk jó "üzlet".Elvette az erőforrásokat a magyarországi háborúk a fejlődése szempontjábol számukra fontosabb dolgoktol.Perjés akciórádiusz elmélete jol leirja ezt a folyamatot.
  Mikor elérik ezt a maximumot,amitől a hóditás veszteséges,a birodalmak rendre védelmi övezetet alakitanak ki maguk körül.Jellemzően ez vazallus államokbol és védelmi rendszerből szokott állni.
  Ez Pannonia késő római védelmi rendszeréről szóló disszertáció,de nagyjábol igy működött a világ minden táján.
  http://ludita.uni-nke.hu/repozitori...10/9613/Teljes szöveg!?sequence=1&isAllowed=y
  Megjegyzem,párszor már beraktam.....
   
  FilcTroll likes this.
 7. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Még nem találkoztam vele, köszönöm, elolvasom. Csak utána válaszolok. :)
   
  Negan likes this.
 8. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  és ehhez természetesen semmi köze nem volt a többi országrésznek és az onnan új amszterdamba és az egyéb kikötőkbe áramló javaknak...
   
 9. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  Ezt a vandálos dolgot honnan veszed? 439-re a vandálok elfoglalták a birodalom egyik éléstárának számító Africa provinciát(a másik Egyiptom volt). A 4-5 milliós provinciát egy 100 ezer fős vegyes vandál-alán népesség szerezte meg a rómaiaktól, akiket minden bizonnyal jóval könnyebb volt ellátni, mint a 3 milliós Itáliát. Amikor elfoglalták Karthagót a vandálok, ott megszerezték a helyi római flottát, s ez után terjesztették ki a fennhatóságukat a Földközi-tenger középső medencéjére, erőteljes kalóztevékenységet folytattak. Ilyen előzmények után került sor Róma kifosztására
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Vandálok előbb Rómához vonultak,majd utána vonultak Africába.Utána onnan mint független királyság támadták Rómát.
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Szankciókkal fogja sújtani a Nemzetközi Büntetőbíróságot Washington, amiért a hágai központú szervezet ismét az USA háborús múltját vizsgálná.

  Donald Trump csütörtökön egy elnöki rendeletben határozott arról, hogy minden olyan személynek, aki részt vesz a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) Afganisztánnal összefüggésbe hozott amerikai „háborús bűnöket” vizsgáló eljárásában, azt szankciókkal fogja sújtani.

  A határozat aláírásakor Trump azt is kifejezésre juttatta, hogy

  „A kérésünk ellenére a bíróság szövetségesünket, Izraelt is politikai üldöztetésnek tette ki”.

  Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a hónap elején jelentette ki, hogy megakadályozná a hágai székhelyű ICC nyomozását.

  „Úgy gondolom, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság és a világ látni fogja, hogy eltökélt szándékunkban áll megakadályozni, hogy az amerikaiakat, illetve a barátainkat és szövetségeseinket Izraelben és másutt is belerángassa ebben ez a korrupt szervezet” – mondta akkor Pompeo.

  Az ICC több ügyben tervezi vizsgálat lefolytatását, például az „afganisztáni helyzettel” kapcsolatban, melyben amerikai és angol katonák háborús bűntetteket követtek el, illetve a „palesztin helyzettel” kapcsolatban, melyben Izraelt és a palesztinokat is hasonló bűnökkel vádolhatják.
   
 12. boki

  boki Well-Known Member

 13. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  [
  Ezt rosszul tudod, 406. december 31-én keltek át a befagyott Rajnán a szvévek, alánok társaságában. 3 évig Galliát pusztították, majd 409-ben átkeltek a gyengén védett Hispániába, ahol 4 barbár királyságot alkottak(szvév, alán, Hasding- és Siling vandál királyságokat. 415-től a római foederati státusú nyugati gótok legyőzték a Hasdingi vandál és az alán királyságot amelynek melyek megmaradt népei csatlakoztak a dél-hispániai Siling vandálokhoz. A gót nyomás elöl 429-ben kelt át 80 ezer főnyi nép(20 ezer fegyveres) Észak-Afrikába, amelyet 10 év alatt hódítottak meg. 439-ben foglalták el Karthagot. A Róma elleni rajtaütésre 455-ben került sor. [​IMG]
   
  Nemerson, b4l4g3 and antigonosz like this.
 14. boki

  boki Well-Known Member

  A Németországban állomásozó amerikai katonai kontingens egy részének kivonása hozzájárulna a katonai és a politikai feszültség csökkenéséhez Európában, ám ezen erők Lengyelországba való átcsoportosítása beárnyékolná Moszkva és a NATO viszonyát – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

  Zaharova arra reagált, hogy sajtóértesülés szerint Donald Trump elnök 9500 fővel szándékozik csökkenteni a Németországban állomásozó amerikai erők mintegy 34 500 fős létszámát.
  “A magunk részéről üdvözölnénk Washington minden olyan lépését, amely katonai jelenlétének valós csökkenéséhez vezetne Európában. Az ilyen lépések feltétlenül hozzájárulnának a konfrontáció lehetőségének és a katonai-politikai feszültség csökkenéséhez az euroatlanti régióban” – hangoztatta a szóvivő.
  Emlékeztetett rá, hogy Moszkva álláspontja szerint az 1990-ben megtörtént német újraegyesítést követően a jelentősebb amerikai erők németországi állomásoztatása nem más, mint a a hidegháború maradványa, és hogy az európai országok a jelenlegi körülmények között “a rájuk erőltetett amerikai gyámkodás nélkül” is képesek szavatolni saját biztonságukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy Washington rendszeresen katonai kiadásaik növelését követeli európai szövetségeseitől.
  Szíriára utalva megjegyezte, hogy a külföldi országokból való csapatkivonásra vonatkozó amerikai szándéknyilatkozatok nem mindig követik gyakorlati lépések. Hozzátette, hogy a németországi kezdeményezést Moszkva óvatosan kezeli, mert a ma még német területen állomásozó amerikai katonák meghívást kaptak Lengyelországból.
  “Szeretném hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok jelenlétének átcsoportosítása nemcsak fokozni fogja az amúgy is erős feszültséget a kontinens biztonságának ügyében, de még tovább bonyolítja az Oroszország és a NATO közötti konstruktív katonai és politikai párbeszéd kiépítésének kilátásait” – mondta Zaharova.
  A szóvivő azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy a csapatkivonással párhuzamosan vonja ki a Németországba telepített nem hadászati nukleáris eszközeit is, amelyek alkalmazását az atomfegyverrel nem rendelkező NATO-tagok bevonásával megtartott hadgyakorlatokon is gyakorolják, Zaharova szerint megsértve az atomsorompó-egyezményt.
  Az orosz diplomata sürgette az Oroszország és az Egyesült Államok között még utolsóként érvényben lévő nukleáris fegyverzetellenőrzési megállapodásról szóló párbeszéd haladéktalan beindítását. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kedden közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy június 22-én Bécsben tárgyal majd Marshall Billingslea fegyverzetkorlátozásért felelős amerikai különmegbízottal a hadászati nukleáris támadó fegyverek csökkentéséről megkötött Start-3 szerződésről, amelynek hatálya jövőre jár le.
  https://karpathir.com/2020/06/12/mo...ba-valo-atcsoportositasatol-ovta-washingtont/
   
  anonim999 and Nemerson like this.
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Meglehet,kevertem valamelyik másik néppel.Azért nem vagyok az egri káptalan.Majd utána nézzek,kikkel kevertem őket.
   
 16. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

 17. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  A nyugati gótokkal (y) Pontosabban összevontad a nyugati gótok és a vandálok tevékenységét
   
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Köszönöm a kiigazitást.Megvallom,közben meg is feledkeztem a dologrol.Mea Culpa.
   
 19. Roni

  Roni Well-Known Member

 20. Roni

  Roni Well-Known Member

  Kína az oroszokkal fog összezárni más választás nemigen lesz .Hol van haubagoi?
   

Ezen oldal megosztása