1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  Miért kicsinyited le a jenkiket? Japánnal többre mennek a jenkik mint a mára elmaradott oroszokkal
   
  HAndrás likes this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

  A sötét jóslatairól ismert Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor sanszosnak lát néhány háborút, igazit és valutaháborút, egy környezeti katasztrófát, és ha ezek közül csak az egyik bekövetkezik, akkor még egy látványos gazdasági összeomlást is. Az utóbbi még az év vége előtt beköszönhet a világ családok nappalijába.
  Nouriel Roubini amerikai közgazász professzor, aki megjósolta a 2008-as pénzügyi összeomlást, s ezért ráaggatták a dr. Végzet gúnynevet, sorra vette, hogyan alakultak idén februárban megfogalmazott előrejelzései - derült ki a Guardianon megjelent cikkéből, amit Project Syndicate-tól vettek át. Az eredmény rettenetes: a helyzet vagy ugyanolyan sötétnek vagy még borzalmasabbnak látszik, mint akkor. A szörnyűségek sorolása azzal kezdődik, hogy Roubini az év elején még feltételes módban beszélt arról, hogyan vághatja taccsra a világgazdaságot egy esetleges nagy válság.Ez a csapás a koronavírus-válsággal bekövetkezett. A jegybankok és a kormányok masszív gazdasági válságkezelő programjainak köszönhetően a 2020-as nagy recesszió nem vált nagy depresszióvá, ám világgazdaság folyamatai törékenyek. A professzor szerint ha "V" alakú lenne a fellendülés a válság mélypontja után, akkor az csak egy-két negyedéven át tartana, ám a háztatások és a vállalatok óvatossága miatt sanszosabb az "U" alakú kilábalás a válságból, és ha jön a járvány második hulláma, miközben nem jön a vírus elleni oltás, akkor "W" alakú dupla recesszió rázhatja meg a kicsin Föld bolygót.
  Dr. Végzet jósolt: választási csalás, három háború, három katasztrófa hamarososan
   
 3. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  wut :D hát az meg kinek lenne jó?
  egy korrupt, élhetetlen szemétdomb volt, örüljünk hogy vége!
   
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

 5. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ezt a Kína topic-ba szerettem volna :oops:
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Elsősorban az USA-nak van rá szüksége, mert egyedül nem bír el Kínával. Másodsorban a volt keleti blokk országainak van rá szüksége, hogy végetérjen a népességcsökkenés, az elvándorlás és a térség folyamatos hanyatlása. Azok akik most örülnek a V4-ek növekvő függetlenségének, Magyarország növekvő mozgásterének, azok is jobb ha tudják, hogy ezeket mind az újjáéledő CCCP teszi lehetővé. Különben nem lehetne ilyen bátran pattogni Brüsszel ellen.
   
  ghullaire likes this.
 7. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Kedves Haubagoi....
  Most talán árnyalnám hozzászólásodat. "Újjáéledő CCCP"? Na neee.... annyi igaz a dologban, hogy a V4 lehetőségeit tágítja, hogy Oroszország az EU gyengeségében érdekelt. De ezt úgy aposztrofálni, hogy kizárólag ez az oka, az nem igaz. A V4 pillanatnyi politikai, gazdasági, katonai súlya a következőkből áll, szerintem:
  1. Nyugat-Európa általános, morális, etikai, identitásbeli, ideológiai válsága.
  2. Kisebb mértékben az a gazdasági erő, amit az oda telepített nyugati cégek zavartalan működése generál.
  3. A V4 pillanatnyilag regnáló politikai elitjének felismerése, hogy egy platformon erősebbek lehetünk.
  4. A V4-ek belső támogatottsága szilárd.
  5. Egy-két karizmatikus vezető (igen, OV is)..
  6. Anglia támogatása a Brexit előtt és után.
  és végül az USA és Oroszország közös "munkája", ahogy Te is írtad.
  Tehát a V4-ek erejének csak igen kis része az orosz "támogatás".
   
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  "Tehát a V4-ek erejének csak igen kis része az orosz "támogatás"."

  Várjál, várjál... pontosítsunk. Nem azt mondtam, hogy "orosz támogatás", hanem azt, hogy az újjáéledő CCCP teszi lehetővé ezt a mozgásteret. Ha ugyanis nem éledne újjá, akkor 1-5. önmagában nem lenne elég, és például OV sem karizmatikuskodhatna ennyire. A 6-os pontban szereplő Brexit pedig meg sem történt volna.
   
 9. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Sőt.....
  Mi több, megpróbálom magam a Te gondolkodásod szerint kifejezni. Nem látom lehetetlennek, HA tovább mélyül a nyugati magállamok válsága,és törekvése egy kétszintű unió működtetése iránt, egy V4-ből létrejövő és az EU-ból kilépő, de vele társuló kossuthi Közép-Európai Unió létrejöttét. Sok benne még a HA, de reális lehetőségnek látom.
   
  b4l4g3 and ogretankHU like this.
 10. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Az újjáéledő CCCP-re való törekvéseket én is látom, de sem etnikai, sem gazdasági realitását nem látom. Van sokkal több megoldandó dolog Oroszhonban, pusztán katonai erővel pedig nem lehet a Birodalmat feltámasztani. Főleg, hogy hiányzik mögüle, ami a legfontosabb. A pénz..
   
 11. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A pénzt az USA megadja. Külső támogatása is van a dolognak, sőt, igazából még azon se lennék meglepve, ha a külső erők jobban akarnák az CCCP-t, mint a belsők.
   
  ogretankHU likes this.
 12. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Lehetséges forgatókönyv, amit írsz, bár az USA mostanában belső dolgaival lesz elfoglalva, akát Trump nyer, akár a DDB (demens demokrata bábu).
  Oroszország (talán) legyűrheti Belorussziát és Ukrajnát, de az még nem CCCP. A közép-ázsiai köztársaságok inkább - Törökország és Irán felé orientálódnak, különben is, mit kezdene a feltámadt CCCP 40-50 millió muszlimmal? Én - személy szerint - nagyon tisztelem Putyint, na nem azért, mert qúvajó srác, hanem, mert lehetne sokkal rosszabb is egy kevésbé pragmatikus vezető. Neki ennél több esze van, a hatalma is megvan hozzá, hogy "rendbetegye" Oroszországot. Minek venne a nyakába olyan problémát, melyet lehetetlen megoldani? Valami homályos birodalmi létért? Ennél több esze van.
  Nézzük inkább azt, milyen előnyei és hátrányai lennének a V4-ek leendő Közép-Európai Uniójának. Ezt speciel vitaindítónak számon, hadd pörögjön a fórum :)
  ELŐNYÖK:
  1. a megmaradó nyugati EU számára továbbra is nélkülözhetetlen lenne a közép-európai térség, hisz profitja nagy része itt termelődik.
  2. viszont a belpolitikai támadásai jelentős részét eleve kiküszöbölnénk.
  3.Puffer-unió lenne Oroszország és a Nyugat között, ami biztonságilag kulcshelyzetet eredményezne, felértékelődne mindenki számára.
  4. a régi etnikai problémák (pld. Trianon) feloldása, hisz közös érdek, közös terület, közös haderő, növekvő biztonságérzet.
  5. Nyitott lenne a számára is előnyős csatlakozók (pl. Horvátország, Szlovénia) számára, ezáltal alternatívát nyújtana az EU-val szemben, tehát versenyhelyzetet generálna.
  Várom a további esetleges előnyök felsorolását.
  HÁTRÁNYOK:
  1. Önmagában egyelőre kisebb gazdasági erőt jelentene a mostani EU-nál.
  2. Valamelyik tagállamban ballib hatalomváltás esetén bomlasztó hatás érvényesülne.
  3. Kisebb belső piac (az EU társulás kiküszöbölné).
  Ide is várom az észrevételeket :)
   
  fip7, gergo55, tindalos and 2 others like this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az USA ha így folytatódik a saját helyzetük romlása otthon, semmit nem fog tudni adni egy ilyen projectbe. Jelenleg nekem úgy tűnik, örülnek hogy luk van a seggükön...
   
  ogretankHU likes this.
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Fogalmazzunk akkor úgy, hogy akik eddig az USA nevű birodalmi projektet támogatták, mivel az USA haldoklik, kell nekik egy új birodalom.
  És olyan birodalom kell, amely akarja is, és képes is Kínát korlátozni. (Az EU nem ilyen.)
   
  svajcibeka, ogretankHU and zsolti like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ezt már így inkább el tudom képzelni.
   
  svajcibeka and haubagoi like this.
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A legnagyobb hátrány, hogy egy ilyen Közép-Európai Unió csak ideiglenesen létezhet, max. 10-20 éven belül megszünteti vagy az új CCCP, vagy Nyugat-Európa.
   
 17. megazez

  megazez Well-Known Member

  CCCP 2.0 szerintem nem lesz (mikro cccp2.0 talán, ukrajna és fehéroroszo. bekebelezésével), egy kgst 2.0-nak sokkal több esélyét látom, sőt abban még mi is érdekeltek lehetünk, ugyebár a kgst bankos sztori itt mindenkinek benne van az emlékeiben.
   
 18. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Gondolom egy újabb gyárat szeretne Kínában nyitna vagy valami más bussinest és ezért nyal egy kicsit oda.Neki muszáj állandóan nagyokat mondania, mert a cége finanszírozása azon múlik, hogy mennyire van előtérben, mekkora a hírverés körülötte.
   
  fonak9 and b4l4g3 like this.
 19. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Az is forgatokonyv, hogy gazdasagilag marad a mostani unio es csak politikailag oszlik kette. (aruk, penz, emberek szabad mozgasa stb)

  A nagy kerdes mint mindig a penz :D Hogy lenne a penzzel :D ? Az eselyes oszinten szolva szerintem, hogy mihelyst leallna a V4 fele a felzarkoztatasi penz, mar lehet megerne meglepni a levallast ilyen formaban. Sokat kene elotte szamolgatni. Meg mint mindig az ordog a reszletekben rejlik.

  Ilyen erovel az egesz aztan szakadhat Mag- (E-iakkal), Deli- es Keleti EU-ra. Ekkor sanszosan a Horvatok inkabb K-et valasztanak a deliek helyett. Mag-ba nem engednek oket. Szloveneket talan beengednek a magba, ha az Osztrakok is oda mennenek. Osztrakok meg tutira a "mag"-ba nyomulnanak, pedig nekik K is elonyos lenne, de akkor is inkabb az "elithez" akarnak tartozni, mert a vegen meg azt mondanak a brusszeli paholyokban, hogy Becs mar a balkan. . . :rolleyes:
   
 20. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Az gazdasagi mar az Eurazsiai Unio nem?
   

Ezen oldal megosztása