1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. doca

  doca New Member

  Ha csak megmaradna Izraeli légicsapásként, akkor nem hiszem, hogy direkt katonai támogatást nyújtanának Oroszország és Kína.

  Tágabb NATO beavatkozás esetén(francia,brit,amerikai) már nem hiszem, hogy megmaradna szimpla szállítmányozásnál a válasz. Azerbajdzsán elvileg nem fogja a bázisait kiadni, így Oroszország és Irán nem tekint rá ellenségként, ezzel lehet Grúzia is megúszná, mivel nem lenne szükség egy átfogó kaukázusi hadműveletre orosz részről, amúgy is orosz barátabb grúz kormány van jelenleg hatalmon. Szerintem az oroszok igyekeznének Kínával közösen az iráni hadsereg engedélyével minél több területre benyomulni Iránon belül, így megakadályozva, hogy az a NATO kezére jusson. Lehet Dél-Irán egyes részei amerikai,angol,francia övezetekké válnának, de nem lenne gyors ez a NATO előrenyomulás és addig az orosz-kínai csapatok be tudnának nyomulni. Kérdés mennyi ideig tudják a szárazföldi előrenyomulást késleltetni az iráni erők.
   
 2. doca

  doca New Member

  Kicsit hasonló lenne, mint a versenyfutás Németországért a II.vh-ban, csak a keleti(orosz,kínai) erők itt ellenállás nélkül roboghatnának dél felé.
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Amúgy még mindig Oroszország szállítja az üzemanyagot az Afganisztánban harcoló NATO alakulatoknak? Csak, mert ha igen, erről is lemondhatnak a NATO csapatok egy esetleges Irán elleni agresszió esetén. Az utánpótlás is fontos, mint tudjuk...
   
 4. doca

  doca New Member

  Most már csak Oroszország, mert Pakisztánban felgyújtották a kamion konvojokat. Ha Oroszország azt mondja Iránra, hogy nem, akkor valószínű, hogy az afgán átjáróra is nemet fog mondani.
   
 5. desertfox

  desertfox New Member

  Beszéltünk sokat a nagy sakk tábla lépéseiről , de egyenlőre nem fixáltuk a bábukat.
  Kiváncsi lennék szerintetek jó meglátásom ezzel kapcsolatosan, va2
   
 6. desertfox

  desertfox New Member

  Beszéltünk sokat a nagy sakk tábla lépéseiről , de egyenlőre nem fixáltuk a bábukat.
  Kiváncsi lennék szerintetek jó meglátásom ezzel kapcsolatosan, va2
   
 7. desertfox

  desertfox New Member

  folytatom , csak  véletlen Elküldte :)
   
 8. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Érdekes, hogy Obama közbenjárására Netanjahu ma bocsánatot kért Törökországtól a 3 évvel ezelőtti tengeri incidens miatt és kártérítést fizet a halottak hozzátartozóinak.

  Na, akkor lehet agyalni................
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  http://kuruc.info/r/4/109683/

  Na ez minek lehet az előszele, hogy a törökök és zsidók kibékülőset játszanak? Talán valami közös bulit nem lehetne megcsinálni a nyilvánosság miatt, ha a felszínen még mindig rosszban lennének?
   
 10. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Ha rasszista, fasiszta lennék, azt mondanám, hogy a Sötét Király lépett egyet és rendet tett a bástya és a futár konfliktusában, hogy együtt legyenek Világos ellen...... :) :)
   
 11. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Most már kezdem érteni, miért töltöttek Obama autójába diesel helyett benzint Izraelben... :) :)
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Littlejohn egy perccel megelőztél :) Valószínűleg a háttérben ha nem is volt tökéletesen szent a béke, de már jócskán megpuhult mindkét tábor, csak most valamire készülnek, amihez kell mindkét ország. És így a nyilvánosság előtt is le kellett fussák ezeket a köröket. A kártérítési számlát meg valószínűleg Obama ill. az USA fogja állni a valóságban. Talán Szíria lehet a célpont, Irán elég nagy falat lenne és a törökökből nem nézem ki, hogy nyíltan Irán ellen forduljanak.
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Mindkét ország kozos nevezoje Aszad rendszerének megdontése......
   
 14. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Mindjárt játszanak a sötét gyalogok....... :) :)
   
 15. doca

  doca New Member

  vagy egy lehetséges görög/ciprusi polgárháború emellé még
   
 16. Montezuma

  Montezuma New Member

  Törökország regionális lépései globálisan képesek módosítani a játékálláson. Most, hogy Obama letette a voksát Irán ellenében Izrael a mai napon hivatalosan bocsánatot kért Törökországtól a flotilla miatt. Az izraeli kormányfő lépése mögött persze nem sajnálat, hanem olyan amerikai-izraeli megegyezés áll, ami felülírja Izrael politikai önérzetét és a kiválasztottak vezetője bocsánatot kért egy goj muzulmántól. Erre azt mondanám, hogy az USA nem engedheti meg Törökország elvesztését a Szövetségből, mert ez szintén geopolitikai szinten okozna drámát, ez komoly szintű veszteséget jelentene a NATO számára.

  Ha igaz a Szíria elleni beavatkozás bekövetkezte, akkor a támadóknak/beavatkozóknak egységesen ki kell állniuk egymás mellett, mert ez kvázi nyílt hadüzenetet jelent a BRICS/SCO közösségnek. A válaszlépések először ott következhetnek be, ahol a másik oldal erős – ez pedig a saját érdekszféráik pereme. Oroszország Abházia és Dél-Oszétia felől képes korridort nyitni Örményországig, akivel katonai-védelmi szerződése van Moszkvának. Ehhez mostanra a szükséges erőkkel rendelkeznek a térségben, az esetlegesen meginduló orosz erőket nem hiszem, hogy atomfegyverek bevetése nélkül meg tudnák állítani ebben a fázisban. Irán szintén komoly erőket vont össze a török határ közelében az iraki kurdokra hivatkozva illetve Azerbajdzsán határainál. Egy Szíria elleni USA/NATO beavatkozás esetén az orosz hadsereg közvetlenül megjelenhetne a török határnál - útközben Grúzia kiütésre kerülne – miközben Azerbajdzsán körül bezáródna az orosz-örmény-iráni „karantén” nem adva választási lehetőséget Bakunak.

   <i>Ebben a történetben alapvető kérdés, hogy mit lépne Irán és Törökország. Kína és Dél-Kelet Ázsia csendben figyelne. Kína jobban „örülne” annak, ha Moszkva akasztaná össze a bajszát az USA-val, legalábbis hamarabb, mint Peking.</i>

  Ciprus:

  Nincs orosz-ciprusi megegyezés, az oroszok nem segítenek Cipruson és emiatt gyengült az euro. A gyengülő euro árfolyam az EU világpiaci és kereskedelmi versenyképességét javítja a dollárhoz képest így ez az orosz lépés segít az euronak (Európának) a már zajló pénzügyi világháborúban. A másik oldala a dolognak Törökország és a vitatott török-ciprusi területeken található olaj és gázlelőhelyek kérdése. Az orosz energetikai monopóliumok távol tartják magukat a torta török szeletétől, Oroszországnak tervei vannak Törökországgal kapcsolatban, ami nem ellenséges előjelű.

  Afganisztán:

  Afganisztánban a talibán hatalmát nem az USA döntötte meg, ez óriási mese. 9/11 után a talibánt az oroszok által felfegyverzett Északi Szövetség nevű haderő rendezte el, amihez az USA szupergépei a levegőből csak PR szinten asszisztáltak. A dolog szépséghibája, hogy 2001-ben – 8 év szovjetek elleni háború majd 10 év talibán uralom után – gyakorlatilag nem volt mit szétbombázni néhány vályogviskón kívül - százezer dolláros bombák ötven dolláros kalyibák ellen. <i>Az arrafelé élő népek nem így harcolnak, évszázadok alatt megtanulták hogyan harcoljanak az épp aktuális megszálló ellen. </i>

  Az USA maga előtt tolva az EU-t/NATO-t és a lojális kormányokat (Bahreintől Tokióig) igyekszik körbezárni a világ súlyponti közepét – <i>heartland</i>. A záródó gyűrűben található Oroszország, Kína, India, Pakisztán. A gyűrű pereme keleten: Japán – DK – Tajvan Ausztrália, a közép-ázsiai pozíciók Kirgizisztán – Afganisztán, a közel-keleti: EAE-Katar-Bahrein (USA fegyverlerakatok)-Szaúd-Arábia – Izrael, az európai pedig a NATO.

  Szíria, Irán és Észak-Korea kiütése a gyűrű zárását jelenti, onnantól a körbezárt fél katonai stratégiailag vert helyzetbe kerül. Bármelyik három megtámadása/kiütése a másik fél részéről új „kapu nyitására” kényszerít a gyűrű más részén, ellenkező esetben sarokba (gyűrűbe) szorul. Az USA és a Nyugat fő problémája, hogy az eddig kiütött bábuk vagy csak az oroszoknak vagy csak a kínaiaknak fájt igazán. A bábuk elfogytak, Szíria az oroszok, Irán a Kínaiak, ÉK pedig mindkettejük maradék bábuja.
   
 17. desertfox

  desertfox New Member

  Az ellenfelek egyértelműen USA vs Oroszország

  Oroszország: Kína, Irán, Pakisztán, Szíria ( ? ) Vietnam, Venezuela, Argentina, Bolivia, Észak-Korea ( Jelenleg kis hadi potenciál, de nagy számú lakosság militalista , tehát csak jó fegyver kell nekik nem lebecsülendő )

  Akik ebben a csapatban kérdéses számom: India, Ukrajna, Brazilia, 

  India: Én azt látom hogy elégé az Oroszok oldalára húz , közös hadiipari fejlesztések Orosz cuccok vásárlása, de Amerikai üzleti kapcsolatai miatt  , hagyott kis kaput nyugattal. De inkább Orosz.

  Brazilok: bevallom na ők összezavarnak tippem nincs.

  Ukrajna: Elég két utas játékot játszik kacsingat NATO , EU felé , de mégse  , szerintem nem tudja hová kötelezzel el magát. De azért szerintem elég jelentős tényező hogy Orosz nyelvcsalád stb... ( mondjuk Gruzia is ) 

  Jutt eszembe Grúzia kezd újra orosz befolyás alatt leni , tehát Ő is pipa.


  USA: Nato , Szaud-Arábia, Irak ( ?) , Afganisztán , Fülöp-szigetek , Japán ( ? ) , Taiwan, Ausztrália, Dél-Korea, Izraell,  Mexiko.
  Törökország ( ? ) , Németország ( ? )

  Irak: Számomra azért kérdőjeles játékos , mert igen nagy mennyiségű Orosz fegyvert rendeltek meg , ami azért azt is jelenti számomra , hogy nem teljesen Amerika elkötelezett , lesz ha megindul a Buli.

  Japán: számomra egy olyan játékos aki sok meglepetés okozhat és fog is. A japán nép egy nagyon érdekes nép ( sokat olvastam róluk ) és nem az a Nép aki elfelejtt 2 atom bombát és azt is hogy még ma is Amerikai támaszpontok vannak japánba.
  Amerika nem véletlen ahogy készen lettek első század F-22 raptorok az első ország Japán volt ahová vezényeltek.

  Törökország: Igaz NATO tagország , de elég egyedi utat jár ha megfigyelitek Törökország vs Ciprus ( 2 NATO tagország ) háboruja, akkor az Izraelle szemben tanusított viselekedés és politika, szerintem még a Törökök is nagy meglepetést tudnak okozni, ha úgy látják.

  Németország: Japánnal szinte azonos nép , nem híszem hogy a németek akik még ma is bűszkék Hitlere. Vannak német barátaim és Ő tölük tudom hogy miképp vélekednek hogyan beszélnek róla, ez bűszke nép lenyelte a dolgokat.

  A ? Országok :   Tisztázzuk nem azonnali potenciális szövetségesei a túl oldalnak , csak akkor ha úgy áll a széna. Amennyiben a túloldalnak nem jönnek a sikrek, vagy amerika lemossa őket a térképről , maradnak a helyükön. 

  és a SEMLEGESEK:  Finnország , Svédország, Svájc.

  Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia közös légierő poltikát kezdeményez, ami azt jelenti , hogy együttesen erőt képviselnének  már , ha ez megvalósul, számolni kell velük. ( Kb. az össze légerejük , nem rég amikor számoltam eléri majd a 600-700 gépet (Grippen, F-18 , F-35, F-16 ))
  Bármelyik oldalnak is áldozatokkal járna a kiktatásuk ezért talán maradhatnak SEMLEGESEK, de a Végén nagy szolgálatot  tudnak , tenni, ha véletlen kezd patthelyzet kialakulni vagy valakinek fordul a kocka.
   
 18. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-5/" rel="nofollow">Montezuma</a> Vazz gyorsabban gépelesz :)  De legalább függetlenül írtuk és össze lehet hasonlítani , ami jó.
   
 19. doca

  doca New Member

  Montezuma:

  Nagyon szép és összeszedett írás ! 10/10 pont.

  A GCC államok közt kihagytad Ománt(mint brit-amerikai bábut), de a lényegen nem változtat. Kirgizisztán sorsa pedig megpecsételődött, mert tavaly kirgiz területről ért támadás egy kazah határőrsöt, elég csúnya történet volt. Gyakorlatilag Kazahsztánnak két szerepe lesz az elkövetkező időkben, átengedni a kínai-orosz csapatokat területén és az első időkben legyakni Kirgizisztánt, finoman szólva overkill esete.

  Törökország,Szaud Arábia kettős játszmát űz. Szíriában teljes a NATO-val az egyetértés, lévén szunnita többségű ország és alaviták irányítják, de Irán esetében pl. Szaud Arábia egyenesen az izraeli kötelékek megtámadásával fenyeget , Törökország pedig a perzsákkal hagyományosan jó kapcsolatot ápol és a hivatalos álláspontjuk, hogy területükről nem enged támadó kötelékeket Irán felé, ettől függetlenül korai előrejelző NATO radar néz Irán irányába és ugye a holland-német-amerikai Patriot ütegek is ott vannak emiatt(meg az orosz irány is valamennyire fedett így). A NATO jelenleg megjátszhatja Szíria lerohanását és megszállását kevés katonai rizikó nélkül, de ezzel Törökország aláírja halálos ítéletét, mert Oroszország és Kína mindent meg fog tenni Görögország feletti hatalom megszerzésében(Arany Hajnal) és megerősítésében Törökország ellenében, ekkor már a föderális EU is bukik, ha elveszíti a görög láncszemet, akkor az olasz,spanyol,portugál stb. kitettség itt...Ezt hagyná az EU katonailag ? Kötve hiszem.

  Emellett a kaukázusi orosz hadjárat szinte 100%, hogy esedékes lesz. Érdekes, hogy most van Grúziában egy óriási közös grúz-amerikai hadgyakorlat(véletlen időzítés ?).

  A Jamarajan-2 új iráni hajó is az azeri ügy miatt van a Kaszpi-tengeren üzembe helyezve, ezzel a Kaszpi-tenger felett le tudja védeni a légterét Irán egy azeri irányból érkező F-15/F-16 kötelék ellenében.
   
 20. joker

  joker Well-Known Member

  Látjátok mi lesz abból, ha egy néger meggyőz egy zsidót, hogy kérjen bocsánatot egy muzulmántól? Potenciális háborús helyzet.
   

Ezen oldal megosztása