1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Igen, úgy tűnik, de picit azért lehet még gyorsítani.

  Csak pont a "nemzeti kulturális sajátosságok" lehetnek a táptalaja a "rosszfajta" nacionalizmusnak...


  Tökmindegy hogy melyik, de praktikussági okokból az angol adja magát.  Nem is kell kényszeríteni, hanem csak elősegíteni. Nem gondoltam semmilyen radikális dologra, csupán csak arra, hogy minden európai országban az elsőnek tanított idegen nyelv kötelezően csakis a közösnek kikiáltott nyelv lehessen (mondjuk az angol). A többit szerintem meg fogja oldani az idő. És pár évtizeden belül háttérbe fognak szorulni a nemzeti nyelvek. Mert már kitárult a világ, különösen a neten (a fiatalabbak a legfogékonyabbak a virtuális kommunikációra, kapcsolatépítésre) és az egyre több ember által beszélt közös nyelven egyre több, földrajzilag távol élő ember, emberek csoportjai között jön létre szorosabb kapcsolat. És így egy idő után már nem nemzetekben fognak gondolkodni... Öngerjesztő folyamat.

  Na az ilyen mentalitású embereket tudnám nagyon felrúgni, mint az a bizonyos "vki"... Persze pont ez a fajta lenne a legjobban felháborodva fordított szituban, ha mondjuk Magyarországon turistáskodna éppen...

  És be is indult az orosz ellenpropaganda...
  Mert az nyilván nem lehetséges, hogy az offshore-ügy Putyintól tökfüggetlenül bukott ki, csak aztán páran megpróbálták ellene is felhasználni (időrendiség a lényeg), mert meglátták a lehetőséget. Hanem csakis az, hogy a Putyint lejáratni akarók rendezték meg az egészet, de persze annyira hülyék, hogy nem voltak képesek felmérni azt, miszerint a saját kutyáik kölykeinek nagyobb kárt fognak okozni az akcióval, mint magának Putyinnak...
   
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  irodalmilap.net/?q=cikk/hulljon-le-szuerke-halyog

  Én régebben szerettem az összeesküvéselméleteket (ha jól alá van támasztva akkor ma is elhiszem) viszont amint jobban utánajárok az állításoknak, kiderül, hogy semmi sem igaz, vagy legalábbis máshogy volt.
  PL. ebben az írásban is sok hamis állítást valamint téves következtetést fedeztem fel még én is, pedig nem jártam nagyon utána a dolgoknak.

  " J.P. Morgan ,,Guaranty Trust”-je– pénzelte a mexikói Pancho Villa vezette forradalmat is, amelyik után az USA elvett egy nagy területet a spanyoloktól."

  A 1910 és 1920 között volt a Mexikói forradalom. Sem közben, se utána nem vett el az USA semmiféle területet Mexikótól, a spanyoloktól főleg nem.

  "Széleskörű dokumentációja van a ,,nemzetközi bankárok” beavatkozásának a Szun Yat-szen által vezetett forradalomba. Charles B. Hill, aki a ,,Westinghouse” három fiókját vezette, direkt Szun Yat-szennel tárgyalta meg a kínai forradalom pénzügyi aspektusait."

  Charles B. Hill és Szun Yat-szenel kapcsolatáról egyszerűen semmit nem találtam a neten azon a néhány oldalon kívül, ami szemmel láthatóan egymásról fordították/copyzták az adatokat. Létezett egyáltalán?

  A cikk szerint az amerikaiak szervezték meg az orosz forradalmat. Monte te írtad, hogy a nácikat is ők juttatták hatalomra.
  Szerintem meg ez a kettő jó nagy ellentmondás, hisz mint írtam feljebb, miért akarták volna az amerikaiak megbuktatni 1917-ben a szövetséges oroszokat? Azzal előfordulhatott volna, hogy a németek nyerik a háborút. Akkor pedig az USA is veszít, a bankjaival együtt.
  Hitlerel kapcsolatban: ugyanez a helyzet. Létrehozzák az USA legnagyobb ellenfelét, aki kis híjján megnyerte a háborút? Vagy ha ők segítették hatalomra Hitlert is és a szovjeteket is, akkor miért akarták megbuktatni egyiket a másikkal? Megint logikai bukfenc.
  Persze azt nem vitatom, hogy a bankok sokszor támogatnak mindenféle illegális tevékenységeket is, dehát nekik sokszor nem számít semmi, csak a profit.
   
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

 4. pannonia13

  pannonia13 Member

  Érdekes kérdések a nukleáris biztonság vs. globális terrorizmus témában: http://nagypolitika.hu/2016/04/13/1838-isis-vagy-eszak-korea-amerika-valaszuton/
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  wolfram
  "Tökmindegy hogy melyik, de praktikussági okokból az angol adja magát."

  Speciel nekem praktikussági okokból inkább a magyar nyelv adja magát. :) Az angol nem túl praktikus, elég bonyolult - tehát nehéz tanulni - és nem mindig egyértelmű (volt olyan angol szöveg , amit egyik született angol tanárom se tudott magyarra értelmezni, pedig jobban beszélt magyarul, mint az egész tancsoport angolul!).

  2ndt.
  Ha szerinted az angol ma már egységes, akkor javaslom próbáld ki pl. Ausztriában, Csehországban (Prágában 2 hónap alatt csak a repülőtéren tudtak angolul válaszolni, meg egy ellenőr a villamoson!), Olaszországban, Németországban, Horvátországban, Franciaországban (tavaly találkoztam olyan fracúzzal, aki segélyezettekkel/menekültekkel dolgozik, és angolul a YES-t meg a NO-t ismerte), szóval az egységes angol még Európában is "kissé" túlzás! Én is mindenütt azzal próbálkozok, mert a szakmám miatt ez megy, de repülési területen kívül katasztrófális a használhatósága. Angliában biztos jó, de ez kissé kevés.
   
 6. formosa

  formosa New Member

  A nemzetközi jog tiltja az alacsony áthúzást mert zavarja a hajóforgalom biztonságát.
  Az incidens meg nemzetközi vizeken történt, ahol bármilyen hajó tartózkodhat. /Akár még Új-Zélandi is, pedig az is távol van a Balti-tengertől./
   
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  El tudod képzekni hogy mondjuk New Yorktol 60 km-re megjelenik egy Orosz fregatt, és az amerikaiak nem küldenek rá néhány hadihajót és legalább egy század vadászgépet? ( fôleg, miután a kalibr képességei egyértelmûen kederültek, az oroszok pedig lényegében kinyilvánították hogy amit csak lehet, felszerelnek vele)
  És ezzel egy idôben valószínûleg a médiában is magas rangú köztisztviselôk bejelentenék, hogy pánikra semmi ok, amit persze a legtöbb média öt percenként leadna, aktualizálva az orosz fregatt mozgását, ismertetve fegyverzetét...
   
 8. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  @Monte:

  "Ebben nem vagyok biztos, az emberiséget zömmel a "nagy szürke tömeg" összehangolt munkája és együttműködése vitte előre, ehhez nyilván megfelelő képességű vezetőkre is szükség volt."

  Nem. Az emberiseget az ujitok viszik elore, konkretan a technologia/tudomany, azon belul is kevesek (a tobbiek csak alkalmazzak a tudast).

  "Az, hogy az emberiség 90%-a holt teher lenne..., ez már közelítené a világszintű radikális népességcsökkentés programját, ami minden lenne, csak demokratikus és humánus nem."

  A nepessegcsokkentes szuksegszeruseg. Ugyan vitaznak rola a tudosok (ahogyan a globalis felmelegedesen is), hogy mekkora nepesseggel bir el a bolygo hosszu tavon (van, aki szerint duplaennyi, van, aki szerint a mostani mar boven sok), viszont mivel a nepesseg "minosege" is valtozik (negativ iranyba), nem lehet megkerulni a problemat.


  "Erre tökéletes megoldás lehet egy kiterjedt nukleáris háború, járványok elterjesztése vagy az élelmiszerekbe/oltóanyagokba adagolt mérgek (nanotechnológia)."

  Erre tokeletes es vertelen megoldas lenne, ha pl. a gyerekvallalast ki kellene erdemelni es lassacskan elkezdene a tarsadalom dolgozni azon, hogy fenntarthato ertekrendszert alakitson ki.

  "Tindalosnak igaza van, a mesterséges szelekció alapvetően nem képességbeli, hanem vagyoni helyzet szerinti szelekciót jelentene a valóságban, egyébként a jelenlegi nyugati plutokrácia pontosan ebbe az irányba halad - lásd USA."

  Ketseg kivul, azonban aranyaiban nincs eleg gazdag ember ahhoz, hogy szamitson. Ha meg pl. belevonsz modszereket, mint egy IQ teszt, akkor a hajara kenheti a penzet.
   
 9. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  @ blitzkrieg

  "Szerintem is rossz az az irány ami most van. A sikeres emberek nem vállalnak gyereket, míg mások teleszülik az utcát és a híd alját."

  A mostani beteg ertekrendben a siker meg nem garancia, hiszen relativ fogalom az adott (ez esetben beteg) tarsadalomban.
  Azonban teny, hogy a gyerekvallalasi kedv nem a "minosegnek" kedvez sem az "alapanyag", sem a nevelesre fordithato eroforrasok szempontjabol.

  "Bár igazából nehéz eldönteni azt is, hogy ki számít sikeresnek, hisz fajfennmaradás szempontjából pont az számít sikeresnek, aki sok utódot szül és az a selejtes, aki nem szül utódot. "

  Es ez valahol szomoru; ilyen az orokbefogadas is. Az, aki tul tud lepni az atavisztikus "sajat verem" gondolkodason, nem viszi tovabb a genjeit, az idiotanak meg fizeti a tarsadalom a mesterseges megtermekenyitest...
   
 10. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  @ wolfram:
  Ismet egyetertunk.

  @emel:

  "Ha szerinted az angol ma már egységes, akkor javaslom próbáld ki pl. Ausztriában, Csehországban (Prágában 2 hónap alatt csak a repülőtéren tudtak angolul válaszolni, meg egy ellenőr a villamoson!), Olaszországban, Németországban, Horvátországban, Franciaországban (tavaly találkoztam olyan fracúzzal, aki segélyezettekkel/menekültekkel dolgozik, és angolul a YES-t meg a NO-t ismerte), szóval az egységes angol még Európában is "kissé" túlzás! Én is mindenütt azzal próbálkozok, mert a szakmám miatt ez megy, de repülési területen kívül katasztrófális a használhatósága. Angliában biztos jó, de ez kissé kevés. "

  Nyilvan az angoltudas fugg a kortol is meg az oktatasi rendszertol. En szinte kizarolag az angolt hasznalom kapcsolattartasra; a fiatalokkal kapcsolatban nagyon jo tapasztalatom van, bar igaz, hogy alapvetoen az okosabbjaval "dolgozom". Mind beszelik az angolt valamilyen szinten. Mondok extremebb peldat: Del-Afrikaban van 11 hivatalos nyelv es az angol eleg jol mukodik kapocskent, alapszinten.

  A franciak siman bunkoznak (allitolag) azzal, hogy nem valaszolnak angolul.
   
 11. emel

  emel Well-Known Member

  2ndt
  Van valami igazad, de amíg Európában a német és francia anyanyelvűeket nem tudják rávenni valami közös nyelv megtanulására (akár legyen az az eszperantó), addig szerintem nincs közös nyelv E.-ban, már csak azért is, mert van mindenki annyira nacionalista, hogy "mért pont azt, miért nem a miénket"?! Nem a hivatalos, munka-kapcsolatokról van szó mert azoknak nagyrészt megvan a saját szaknyelvük (a repülős-szakmákban annyira az angol, hogy nálunk a munkalapok is angol nyelvűek, és a hibalapokat meg a javítási dokut is angolul kell írni - német-magyar cég!), hanem a mindennapi kapcsolattartás szintjéről. És mindegy, miért nem beszél más nyelven (büszkeség/bunkóság/tudatlanság), az eredmény ugyanaz, kapcsolattartási problémák és nehézségek.
   
 12. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Nem eleg nagy a mintam, de angolul legalabb alapszinten nem beszelo nemet fiatallal meg nem talalkoztam; a buszkeseg meg rogton elmulik, ha ra van kenyszeritve az angolra a mindennapokban. Pl. mert kell a tanulashoz.
   
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Azért jó lenne reálisan abból kiindulni, hogy melyik nyelvet vagy nyelvcsaládot beszélik a legtöbben Európában "használható szinten". Mert ez nem az angol.
  Az oroszt és a szláv nyelvcsaládot beszélik a legtöbben a földrajzi Európán belül.
  Az EU-n belül pedig a németet. Igazából az angolnak semmi keresni valója ezen a téren a "nyelvek versenyében". Lassan EU tagok sem lesznek.
  Az meg Európai szemmel nézve nem izgat, hogy az angolt többen beszélik, mint a németet mert az USA és India megdobja a számot.

  UI.: Írom mindezt úgy, hogy se németül se oroszul nem tudok, csak magyarul és angolul.
   
 14. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Amikor "nyelvet valasztasz", akkor tobb szempontod van. A tudomany meg az altalanos szakmai nyelv az angol, nem az orosz, nem a spanyol, nem a nemet, stb. Konnyen megtanulhato, relative keves munkaval. Szoval az angolnak meg vetelytarsa sincs a "kozos nyelv" kivalasztasakor (ha a szamokat nezzuk vilagviszonylatban, akkor a spanyol lehetne meg alternativaja, de az angollal szemben nem mas szempontokbol nezve nem tenyezo).
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  2ndt

  Azért kíváncsi lennék rá, hogyha máról holnapra a német lenne az EU közös nyelve akkor mi lenne EU-n belül a tudomány nyelve.
  Az angol az USA 2. vh utáni túlsúlyával "lett" a tudomány nyelve. Addig az ipari nyelv a német volt, és sok esetben ma is az.
  Az angol meg csak az elején egyszerű nyelv, utána jön a 12+3 igeidő/finomítás meg a számtalan kivétel.
  A német sem könnyű nyelv, de EU-n belül sokkal több ember anyanyelve, és ma is sokan beszélik az EU-n belül.

  Amúgy a spanyol nyelvvel kiegyeznék, nekem nagyon tetszik a dallamossága.
  De ha már szavazni lehet akkor csak is a magyar :)
   
 16. omae

  omae Well-Known Member

  Hát ha már ilyen szempontok alapján válogatunk legyen latin és gesztikuláljunk is hevesen.
   
 17. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  "Azért kíváncsi lennék rá, hogyha máról holnapra a német lenne az EU közös nyelve akkor mi lenne EU-n belül a tudomány nyelve."

  A helyzet az, hogy lehet azzal jatszani, hogy EU-n beluli tudomany, csak nincs ertelme. Egyreszt mert globalis (es nyelve az angol), masreszt meg az agyelszivasnak/befektetesi batorsagnak koszonhetoen jelen pillanatban az USA diktal szinte minden teruleten - angolul.

  "Az angol az USA 2. vh utáni túlsúlyával "lett" a tudomány nyelve. Addig az ipari nyelv a német volt, és sok esetben ma is az."
  Hol? Miben?

  "Az angol meg csak az elején egyszerű nyelv, utána jön a 12+3 igeidő/finomítás meg a számtalan kivétel."

  A kerdes alapvetoen az, hogy alap/kozepes szinten mennyire elsajatithato (ennyi kell a mindennapokhoz/szakmai nyelvkent). Angol nyelvu dramairo elenyeszoen ritkan lesz nem anyanyelvuekbol, raadasul dramak irasa/olvasasa nelkul le lehet elni egy teljes eletet:)

  "A német sem könnyű nyelv, de EU-n belül sokkal több ember anyanyelve, és ma is sokan beszélik az EU-n belül."

  Viszont a nemetek is angolul beszelnek Nemetorszagon kivul. Nem ertem, mit nem lehet ezen megerteni. Kozos nyelvkent a nemet ertelmetlen.

  "Amúgy a spanyol nyelvvel kiegyeznék, nekem nagyon tetszik a dallamossága."

  En tanultam, pont ezert (tetszett), csak hat kurvara nem hasznaltam, el is felejtettem, akar csak az oroszt. :(

  De ha már szavazni lehet akkor csak is a magyar :) "
  Kozos nyelvkent nem szivatnek masokat a magyarral:))))
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  2ndt

  Pont az lenne a célja az egységes EU-nak és az egységes nyelvnek, hogy ne az USA/Oroszország/Kína diktáljon hanem mi. Amúgy az USA-ban is lassan többen beszélnek spanyolul, mint angolul.
  A német nyelvet meg szemmel láthatóan utálod. (Amúgy én is XD)

  És én kifejezetten szívatnék másokat a magyar nyelvvel, mert a magyar nyelv legnagyobb előnye az, hogy nem szorosan kötött a szósorrendje. E miatt elég kreatív nyelv, gazdag kifejezés világgal. Szerintem teljesen ideális nyelv egy "haladó szellemiségű" társadalom számára.
  A magyarhoz képest (szerintem) az angol az egy "tanyasi" nyelv.
   
 19. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  @fip7:

  "Pont az lenne a célja az egységes EU-nak és az egységes nyelvnek, hogy ne az USA/Oroszország/Kína diktáljon hanem mi."

  Ehhez az angoltol eltero kozos nyelvnek miben van szerinted koze?
  Megmondom: abban, hogy eltero nyelvvel szivatnad az osszes kutatot, akiknek az anyanyelvukon es az EU kozos nyelven kivul meg az angolt is meg kene tanulniuk, hogy hozzaferhessenek a megosztott eredmenyekhez. Mar csak jozan paraszti esszel nezve a dolgot a sajat szakmadra, kutatasodra is fordithatod azt az idot, amit egy ujabb nyelv megtanulasara forditanal.

  Hosszu tavra tervezve meg kell a vilagnak egy kozos nyelv, hogy egysegesen, hatekonyan tudjon letezni benne az ember es ehhez az angol megfelel. Nem idealis, de megfelel.


  "Amúgy az USA-ban is lassan többen beszélnek spanyolul, mint angolul."

  A vilagon kinaiul is tobben beszelnek mint angolul. Legyen a kinai a kozos nyelv? Egyebkent meg nem azt kell nezni, hogy a "helyi paraszt" milyen nyelven beszel alapbol, hanem azt, hogy a technologiat/tudomanyt biro emberek mit hasznalnak, amikor egyuttmukodnek.

  "A német nyelvet meg szemmel láthatóan utálod. (Amúgy én is XD) "
  Az tulzas, hogy utalom, de nem tartom szepnek rettento szubjektiv okokbol. A francia is borzaszto, mert nekem ilyen affektalo "langyi" nyelv. Nyilvan ez a szemelyes es irracionalis velemeny nem von le semmit az adott nyelv valos ertekebol, de szamomra pl. az orosz is sokkal szimpatikusabb.

  "És én kifejezetten szívatnék másokat a magyar nyelvvel, mert a magyar nyelv legnagyobb előnye az, hogy nem szorosan kötött a szósorrendje. E miatt elég kreatív nyelv, gazdag kifejezés világgal. Szerintem teljesen ideális nyelv egy "haladó szellemiségű" társadalom számára."

  Szerintem meg nem, mert sokkal nehezebb az angolnal.
  Viszont mielott elmennenk nyelveszkedesbe, ami tippre egyikunknek sem szakmaja, a nyelv erteket az is meghatarozza, hogy mennyire vagyunk kepesek durvan (alapszinten) es finoman kifejezni magunkat a segitsegevel. Angolul eppugy kifejezheto a mondanivalod erthetoen minden szinten.

  Megint maskepp mondva: energiat arra forditunk, amire muszaj. Ha lehet kozos nyelvet ket ev alatt megtanulni meg ot ev alatt is (egy masikat), akkor nem dobunk ki harom evet az ablakon.

  "A magyarhoz képest (szerintem) az angol az egy "tanyasi" nyelv. "
  Ezt meghagyom a nyelveszeknek.:)
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  2ndt

  Egyet értünk abban, hogy nem értünk egyet. De nem is kell, ettől szép és változatos a világ és én ezt így szeretem :)
   

Ezen oldal megosztása