1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. panoz

  panoz Well-Known Member

  Lengyelország egymaga képes lenne feltartóztatni az orosz inváziót, ha további támogatást kapna Amerikától.
  Józan ésszel belátható, a rakétavédelmi stratégia kitűnően választotta ki a megerősítendő országokat a keleti roham megállítására. Egy Lengyelország Románia tengely a II. vh-hoz hasonlóan az orosz északi illetve déli hadseregcsoportjának az útjában van.

  Ezért is elsőrendű fontosságú lenne hazánk szempontjából Románia katonai megerősítése Lengyelország szintjére. Mégis egy 20 milliós országról beszélünk. Ez a 2 pillér egy komoly stratégiai helyzetbe hozná a NATO-t ami túl nagy falat lenne az oroszoknak hogy bepróbálkozzanak. Ezért is fogadtam örömmel az F-16 gépeket Romániának.

  Látszik hogy a fő védelmi pillérek nem semleges eredetű Gripeneket, hanem könnyen közvetlen amerikai segítségnyújtással fenntartható gépeket kapnak, úgy ahogy az Aegis is ilyen.
  Ugyancsak a Románoknak már amerikai eredetű légvédelmi rakétái vannak a Lengyelek várakozások szerint most lesznek felszerelve.
  http://www.reuters.com/article/us-poland-defense-raytheon-idUSKCN0ZK1H9
  A két ország flottájának a bővítése is NATO típusokkal jó esélyeket biztosít számunkra hogy megtartsuk ezt a 2 védelmi pillért egy közelgő háborúban.

  Ez a nagyfokú integráció biztosítja a NATO és hazánk biztonságát ellenségeinkkel szemben.
  Jó az út amin elindultunk, de többet is lehet még tenni a vég elkerülése érdekében.
   
 2. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  Kedves hasmenés.
  Amit az imént leírtál az nem a megvédésünket szolgálja, hanem a teljes pusztulást!
   
 3. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ennyi baromságot nehéz kitalálni. Ráadásul a szerbek /a ruszkik után/ a legszemetebb, legagresszívabb népség Európában - nem véletlenül rühellik őket a szomszédaik!
  Tudtommal a szerbeket csak Tito tudta kordában tartani, de ő már meghalt.

  Ja, és még 1 dolog: A ruszkik nem adnak semmit, vissza meg pláne nem. Ám ha elintézik Ukrajnát, tovább már nem tudnak jönni, mert a NATO túl nagy falat a medvének!</blockquote>

  Nem tudom, hogy nálad ebben a rangsorban a franciák, angolok, románok, hova esnek -tanulság- és épülésünk-képen közölhetnél egy rangsort Európa "legszemetebb, legagresszívabb" népességeiről. És ha vennéd a fáradtságot, megköszönném, ha meg is indokolnád legalább egy-egy mondatban!
   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ennyi baromságot nehéz kitalálni. Ráadásul a szerbek /a ruszkik után/ a legszemetebb, legagresszívabb népség Európában - nem véletlenül rühellik őket a szomszédaik!
  Tudtommal a szerbeket csak Tito tudta kordában tartani, de ő már meghalt.

  Ja, és még 1 dolog: A ruszkik nem adnak semmit, vissza meg pláne nem. Ám ha elintézik Ukrajnát, tovább már nem tudnak jönni, mert a NATO túl nagy falat a medvének!</blockquote>

  Nem nagyon akarom kommentálni a hozzászólásod, de annyit mégis hozzátennék, hogy a szerbek és az oroszok miatti <b>önbeteljesítő</b> jóslataid miatt nem szeretném, ha Magyaro. (szinte változtatás nélkül) megismételné azokat a múltbeli stratégiai hibáit, ami miatt elvesztettük a világháborút, már kétszer is.
   
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  És a szerbekkel mit csinálsz?
  Ha jól látom Szerbia a Lengyelo-Románia tengelyed <b>mögött van</b>...
  nekünk pedig mint egy lándzsahegy készül felszúródni a hasunkba a legvédhetetlenebb pontunkon: az Alföldnél.
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Hmm,nato-Orosz háború,V4-ek,meg miniállamok körülöttünk.
  Ha az oroszok tényleg megindulnak Ukrajnában,és nem állnak meg Záhonynál,akkor ahogy már mondta valaki a tengerentúli országoknak sürgős karbantartani valójuk,akármijük lesz,és egy pillanat alatt letipliznek innen,még a ny. európai országokért sem fognak full kontaktozni az Oroszokkal,legfeljebb fedezik a saját kivonulásukat.
  Innentől kezdve,órák alatt szétkapják a román, a Lengyel,a szlovák,a Magyar,meg az összes miniállam fő ütőerejét,légi erejét,azt csókolom.Miről beszélünk?
  Milyen szövetségek részünkről,kivel,kikkel?Ki,mért szövetkezne velünk,az Oroszok ellen a 6 tankunk,meg a pár vontatott lövegünk miatt?
  De tényleg!?
  Csak magunkra számíthatunk,nekünk kell magunknak valamilyen egyezséget kötni az Oroszokkal,különben minden körülöttünk lévő ország a mi kárunkra akar majd/fog egyezkedni velük,tudjuk mekkora szerelem részükről,irányunkba.
  Ha valós full kantakt lakul ki,mindenki az oroszokkal akar majd egyezkedni,nem velünk,vagy egymással.
  Ne vicceljünk már.
  Bírom a Lengyeleket,értem is a barátságot,de semmi értelme mellettük/bárki(k) mellett nekimenni az Oroszoknak,ostobaság ahogy van.
  Sajnos onnantól kezdve,hogy átjönnek Záhonynál,nincsenek számunkra,a V4-ek számára,sem a miniállamok számára jó megoldások.
  Viszont szerintem az Oroszok nem akarják elfoglani közép európát,minket sem,legalább is tartósan,mert csak púp lenne a hátukra,gazdaságilag,katonailag is itt maradni évekig,év tizedekig.Szerintem arról lesz/lehet szó,hogy ha lerohanják ukrajnát,akkor a románok,Lengyelek kapnak valami ultimátumot,hogy vigyék hátrább a rakétáikat,vagy rácsapnak a bázisaikra,ha nem teszik,akkor Putyin nem fog csokizni,első körben távolsági csúzlikkal szétkapja a hülye kis elhárító rakétáikat,bázisostul.
  Ezzel szerintem meg is elégedne Putyin,csak ha pattognak a Lengyelek,románok akkor foglalná el őket,vagy támadná meg őket a földön is.Mi,meg a miniállamok kb érdektelenek vagyunk katonai szempontból Putyinnak,nálunk nincs érdemi nato erő,bázis,és azok is tipliznének az első jelre.
  Megjegyezném,hogy szerencsénkre/szerencsétlenségünkre,fordult a világ,a távoli nagytesó (usa) lett egyre agresszívabb,erőszakosabb,nem a szomszéd nagytesó,láthatóan Oroszország mindent megtesz,hogy diplomáciával rendezze az ellentéteit,a végsőkig elmegy,hogy elkerülje a katonai megoldást,viszont-érthető módon-nem töketlenkedhet a végtelenségig,a s@ggébe telepített támadásra is alkalmas fegyverek miatt,dűlőre kell vigyék,előbb,utóbb.
  Még egy gondolat,azért most,hogy megmutatta magát az usa/ny európa,mármint az igazi arcát,és összevetjük a saját,vagy az egykori su országok fejlődését,az Oroszokéval,a szu összeomlása után,minimum ideje van újragondolni a meglévő szövetségünket a nyugattal.Nem mondom,hogy azonnal arccal kelet felé,de a sarkunkra lehetne már állni,hogy eddig,és ne tovább a gyarmatosítással.szerintem vagyunk páran,akik érzik,hogy attól,hogy nato tagok lettünk,meg nem kell vízum nyugatra,és lehet venni okostelefont,tabletet,műanyag kaját,német autót,akármilyen fogyasztási cikket,gyakorlatilag megszűnt az önrendelkezésünk,nagyságrendieket esett az életszínvonal,a lakosság lehetőségei,egész régiók szakadtak le,iparágak szűntek meg.Pofázhatunk,van sok tv csatornánk,meg rádió,közösségi média,sokkal több megmondó embert láthatunk a sajtóban,de a csoda nem jött el....
  Nagyon nem.
  Tegye fel a kezét,aki szerint egy lépésre vagyunk a ny európai életminőségtől?!
  Ráment majd 30 év,a semmire,94-ben,21 évesen kint éltem 1 évet az usában,dolgoztam,kint is maradhattam volna,de hazajöttem,mert bíztam a jövőben,az új rendszerben,a szabadság ígéretében.Rá 11 évre el kellett mennem,mert olyan pénzügyi termék is volt a piacon,hogy ha nem jövök ki,elmegy a házunk,mindenünk,most feszülök mint gitárhúr,hogy elérjük a kitűzött célt,és haza tudjak menni,erre is ráment 11 év.....
  "elmúlsz 30,elmúlsz 40,elmúlsz szépen lassan,és csendben"
  Mit várunk még az eu-tól,a nyugattól?
  Mondjon valaki,valami biztatót.
   
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ezeket én is hasonlóan látom.
   
 8. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Erről a témáról (V4) szerintem egy régebbi szakmai vitáról egy videó elég idevágó:
  https://www.youtube.com/watch?v=va3dP9pnk2c
   
 9. panoz

  panoz Well-Known Member

  A NATO nem hagyna cserben minket, nyugaton az aláírt papírt még megbecsülik.

  Téves azt hinni hogy a jelentéktelennek tűnő kis országok miatt nem kockáztat senki háborút.
  Nem kell messzire menni a történelemben: az I. VH egy Szerbia, a II. VH egy Lengyelország miatti felelősségérzet miatt robbant ki.

  Ezek után nekem ne mondja senki hogy Magyarország csupán annyit ér hogy konc legyen a mindent felfaló oroszoknak.

  Érünk annyit mi is hogy megvédjen minket tőlük a NATO.
   
 10. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Persze, hogy a papír ér valamit. Remekül lehet begyújtani vele, ami nagy érték, főleg ha már gáz sem lesz.
  Mind Lengyelország, mind Szerbia nem ért egy lyukas gatyát sem biznyos körökben, csak ugye valami indok kellett. Ha ért volna valamit, akkor nem ott eszegetik a büdös sajtjukat a franciák sem, ahol.
  És Magyarország is pont annyit ér (megint csak bizonyos körökben), mint a másik két ország -olcsó gyártási lehetőség, piac, képzett és olcsó munkaerő elszívása, meg max felvonulási terület, játszótér a nagyhatalmaknak.
   
 11. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  nyugaton az aláírt papírt még megbecsülik- hahahahahahahahah, ezt a humor topikba kellett volna...
   
 12. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Már párszor kifejtettem, hogy Horvátország helyett Szerbia csatlakozása lenne kívánatos, mivel:

  1. ha Horvátországot csatlakoztatod a V4-hez, akkor az kiváltja Szerbia ellenségességét Mo.-gal szemben,

  2. Mo. legsebezhetőbb pontja az Alföld, amelyet potenciálisan Románia mellett Szerbia is fenyeget, tehát ha Szerbiát ellenségünkké teszed Horvátország V4-esítésével, akkor Szerbia és Románia együttes támadása esetén az Alföld (de valójában véve egész Kelet-Magyarország) megvédése/megtartása lehetetlenné válik.
  </blockquote>

  Sem Horvátország, sem Szerbia csatlakozása nem kívánatos.

  Szerbia történelmileg/gazdaságilag teljesen idegen test, és bár történelmileg és kulturálisan a horvátok nem lógnának ki, de pl. migránsügyi viselkedésük miatt eléggé megrendült bennük a bizalmam.
   
 13. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Egyébként eljött most az az idő, hogy elkezdem hasonlitgatni Németország és Ukrajna problémáit.
  Elsőként: bár nagyon eltérő mértékben, de lényegében két kultúra él egymással egy térben. (A németeknél a lényeges kisebbségben lévő arabok-törökök és a németek és egyéb európaiak. Ukrajnában pedig a kisebbségben élő de uralkodó Ukránok a többségi orosz ajkúakkal és + egyéb több millió kisebbséggel)
  Másodsorban: Papíron mindkettőnek impozáns a hadserege, igaz Ukrajnának még papíron is nagyobb- de a valóságban a szétesés határán vannak.- És Ukrajnának még így is sokkal nagyobb a működő gépparkja.
   
 14. szittya88

  szittya88 New Member

  Nékünk a v4 nem franko. Bárki bármit állit. Utolsovagyunk egy olyan szovetségben ami adott esetben a vesztunket okozhatja. Megkoti a kezunk. Nekunk igen is horvátországgal kellene szövetségre lépni. (Szerbia egy horvát magyar seregnek nem lenne ellenfél. A horvát határ 100km re van belgrádtol épp azzal egyvonalban. Két oldalrol harcolni nem jo dolog és ezt a szerbek is tudják. Oo nem avatkozna bele ha mi meg a horvátok nem ellenségeskefnénk vele szembe (mert semmi másért nem fontos oo nak szerbia mint hogy a valkánon valaki nem elkenséges vele.)
  Én ebbe a szvetségbe még a bolgárt venném bele. Igaz igy látszolag visszaesnénk szovetségileg europa térképén de a világtérképen mint a balkán urai szerepelnénk. Amit gazdaságilag is ki kellene használni.
  Albániába olcso osszeszerelo uzemeket létrehozni. Olcsotermékeket gyártani mint a strausz generátorok fukaszák szivatyuk rotakapák láncfurészek stb. No meg tomegyártás. Hasonloan cselekedni macedoniával és boszniával. CBA t nekik otpt meg molt. Ahogy velunk csinálták. Fuggové tenni oket magunktol. Természetesen nem kizsákmányolni kellene csak profitot termelni hogy erosodjenek. Magyarnyelv oktatást is pénzelni lehetne. Stb.
  A mi játszoterunk nem europa vagy a világ nekunk a balkánt kell uralnunk ahhoz hogy a kárpátmedencebe "urak" lehessunk. És ha majd a balkánt uraljuk (nem megszállással) leszunk megkerulhetetlen tényező europába és a világ játszoterén valamit már éro állam nem nagy de valodi befojással.
   
  eevil likes this.
 15. szittya88

  szittya88 New Member

  Hidje el mindenki jobb menonek lenni a csicskák kozott mint senkinek az átlagosak kozott. És stratégiai szempontbol a magyar horvát bolgár szovetségnek nincs valos ellenfele. Mert aki potenciális ellenséglenne minimum 2tuz kozé suézorulna.
   
 16. szittya88

  szittya88 New Member

  Tudni kell mikor kell visszavonulni nékünk ha konfliktusok élezodnek egy kvázi balkáni vár az esélyunk a jo poziciora és kilátásokra.
   
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Egyébként a V4 szerintem sem "frankó". A horvátok ellen nem tiltakozom, de a szerbek fontosabbak. Bulgáriát én is bevenném a szövetségbe.
  A Balkán "uralása" nem hülyeség, főleg, hogy Törökországgal is jóban vagyunk.
  Viszont a Balkánt nem tudod "uralni" Szerbia és Oroszo. "engedélye"/közreműködése nélkül.

  Ha visszaemlékeztek, én egy magyar-szláv államszövetséget álmodtam meg, amelynek a magyar-szerb együttműködés lenne az alapja, mégpedig azon az alapon, hogy mindkét országnak megvolt a maga Trianonja (Szerbiának ugye Jugoszlávia szétesése/szétverése), ezért erre az érzelmi alapra építkezve segíthetnénk egymásnak (Mo. és Szerbia) felállni a földről (mindezt persze Oroszo. támogatásával, mert máshogy nem menne).

  Vizuális típusoknak, íme, erről lenne szó:

  [​IMG]
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Moldovát és Dobrodzsát, hogyan választod le Romániáról?
   
 19. xfotel

  xfotel New Member

  pont az orosz hiszti miatt gondolom h amerikanak semmilyen erdeke sem fuzodik a v4hez, ami magabiztosabb, egymassal nem szembefordithato, oroszokkal semleges. a horvat szerep egyszeru tortenelmi es strategiai realitas, masreszt a szerbek szerintem nem akarnanak csatlakozni, akarmekkora beteges jugo nosztalgiat logatsz be nekik, szukseguk sincs ra. ott inkabb egy balkani4 kellene romania es ukrajna bedaralasa utan.

  ha mar itt vagyunk: brezsinszki lemondott az amerikai hegemoniarol. ez azert hir.
   
 20. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Én sehogy, de szerintem Oroszo. szívesen megteszi helyettünk :)

  Novorosszija mehetne egészen Dobrudzsáig, hogy "Romániának" (pontosabban a darabjainak) esélye se legyen kijutni a Fekete-tengerre többet. (Ez jelentősen gyengítené a pozíciójukat Románia újraegyesítésére).
  Ráadásul Moldovából és Moldvából létrehoznék egy Kis-Romániát, és Hungaroszláviából szorgalmaznám a románot áttelepítését Kis-Romániába (zöld területtől keletre eső rész).
  Ravasz módon Bukarest viszont Hungaroszlávia részévé válna (Erdéllyel együtt), hogy a volt fővárosuk ne tudjon kívülről szervezkedni.
  És természetesen erre az egészre Oroszo. nyomna egy pecsétet, és garantálná, hogy ezek a határok többet megváltoztathatatlanok :)
   

Ezen oldal megosztása