1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://rusvesna.su/news/1479072779
  A Moldovai elnökválasztás második fordulójában 96,44%-os feldolgozottságnál, Igor Dodon (Szocialista párt, úgynevezett oroszbarát a jelölt) vezet 55,37 %-al. Közel 10% az előnye Maia Sandu előtt.
   
  arcas, lgabo, zeal and 1 other person like this.
 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://inforadio.hu/kulfold/2016/11...iaban_az_elnokvalasztas_masodik_fordulojaban/
  "Szinte teljesen bizonyos, hogy a hivatalosan függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött Bulgáriában az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában.
  A helyi médiában az urnák zárása után közzétett exit poll-felmérések adatai szerint Radev a szavazatok 58 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 35 százalékot kapott.
  Több közvélemény-kutató cég is végzett a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérést (exit poll), és nagyjából azonos eredményre jutottak. Eszerint Radev és Cacseva között legalább 23-24 százalékpontos különbség alakult ki.
  Az első hivatalos eredményeket éjfél előtt teszik majd közzé.
  Radev győzelme megpecsételte a konzervatív Bojko Boriszov kormányfő sorsát. A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy lemond, ha pártjának jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenved..."
   
  szegcsab likes this.
 3. Roni

  Roni Well-Known Member

  Haubagoi-nak biztos örül a szája :D
   
  vilmoci and haubagoi like this.
 4. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  lgabo likes this.
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://mno.hu/kulfold/a-szocialista-elnokjelolt-nyert-moldovaban-1371251
  "Igor Dodon, az oroszbarát Szocialista Párt jelöltje kapta meg a legtöbb szavazatot Moldovában az elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában a szavazatok 95 százalékának összesítése alapján, írja az MTI.
  Dodonra a szavazók 55 százaléka, EU-párti ellenfelére, Maia Sandura, a jobboldali pártok közös jelöltjére 44,1 százalék voksolt. Ezzel a szocialisták nyerték a húsz év után először megtartott közvetlen elnökválasztást..."
   
 6. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Ezek után én most már nagyon komolyan röhögök a román külpolitikán. az egy szem ukrajna kivételével minden szomszédja az oroszokkal való jó kapcsolatra törekszik, ők meg ott állnak az amcsi rakétákkal, meg a kihátrálni készülő Trumppal, úgy hogy folyamatosan beszólogatnak egy ideje Putyinnak. :D
   
  fip7, szuvorov, arcas and 8 others like this.
 7. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  Washington egy pillanatra nem figyel és Keleten meg a Balkánon már cincognak az egerek :) Aztán nemsokára jön az osztrák választás, jövőre meg a német és francia. Te atya úr isten, mi lesz it? :D
   
  fip7, szuvorov, lgabo and 4 others like this.
 8. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Én csak azt remélem, románia az UTOLSÓ lesz, aki az Oroszokkal jó kapcsolatot épít. Jó lenne végignézni, ahogy megküzd a medvével...
   
  fip7, szuvorov, lgabo and 3 others like this.
 9. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Nyugodj meg. Románia, mint eddig bármikor, időben cserél köpönyeget.......
   
  lgabo, tioman and szegcsab like this.
 10. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Végig élveznéd mind a 27 másodpercet, amíg aláírják a kapitulációt? :)
   
  fip7, szuvorov, arcas and 2 others like this.
 11. beta

  beta Well-Known Member

  Oroszország megtehetné, hogy kérné jelentkezését a NATO-ba. Ilyen meghívást mintha kapott is volna a '90-es években. Nem is egy NATO-tagság lenne a reális, hanem egyfajta közös katonai elkötelezettség. Ez esetben viszont valóban majdhogynem eljönne a világbéke. Lényegében Kína jelentené már csak az egyetlen komoly veszélyt a szomszédos országok számára. Persze nem lehetne kapásból minden fegyvert eldobni a többi országnak, de valóban jelentős visszametszéseket lehetne végrehajtani a hadseregekben.

  Ami érdekes, hogy mind az USA, mind Oroszország erősen érdekelt a mostani felállásban, mert erős gazdasági érdekeik vannak benne. Az USA komoly ipart és rengeteg munkahelyet veszítene. Bár elég rugalmas egy ország, de mivel a GDP 4%-át költik a honvédségre, így annak mondjuk 2%-ra való visszaesése is brutális lenne. Oroszország hasonló. A nyersanyagain kívül talán csak a hadiipari termékei az egyetlen exportképes területe. Kínát nehéz megítélni. Külpolitikájához szüksége van komoly haderőre, így egy ideig legalábbis ígyis-úgyis költenek rá.
   
 12. beta

  beta Well-Known Member

  Ez jó hír nekünk.

  Ez meg rossz.
   
  karpatalja likes this.
 13. plushun

  plushun Well-Known Member

  Egyszer már nekik is elfogyhatna az a rohadt szerencséjük és megverhetné őket a jó isten.
   
  fip7, szuvorov, tindalos and 3 others like this.
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Változnak az idők és néha rossz, néha jó irányba, mindenki eldöntheti, hogy szerinte most éppen merre tart a világ.... nekem vannak pozitív reményeim :)
   
  lgabo likes this.
 15. ehnaton

  ehnaton Active Member

  miért lenne ez rossz?elvileg papíron demokrácia van,vagy talán ha nem szimpi győz akkor már kètsègbe kell hullani mint trumpnál elvan csalva az egèsz ?
   
  lgabo likes this.
 16. beta

  beta Well-Known Member

  És most nézzük meg Románia és szomszédai gazdasági fejlődését...
   
 17. joker

  joker Well-Known Member

  Amíg érdekek vannak és érdekérvényesítéshez hadsereg kell, addig nem fogja egyik sem leépíteni azt a hadsereget ami alkalmas erre. Az USA a hadserege nélkül nem tudná sakkban tartani Európát és a dollárnyomtatással is felhagyhatnának, ha nem szeretnének hiperinflációt, mert a továbbiakban a kutyának sem kellene és olajat sem azért adnák. Na meg NATO-tagok közt is volt már háború és valószínűleg lesz is még.
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  OFF, de mióta van az USÁ-nak Honvédsége? :)
   
  fip7 and lgabo like this.
 19. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Nézzük!
   
 20. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://rusvesna.su/news/1479122429
  Igor Dodon, Moldova megválasztott új elnökének első külföldi látogatása Moszkvában lesz.

  http://mno.hu/kulfold/az-oroszbarat-jelolt-nyert-moldovaban-1371306
  "...A 41 éves Dodon hétfő reggeli sajtóértekezletén megígérte, hogy a szoros eredményből következően „figyelembe fogja venni” ellenfele táborának törekvéseit is.
  A Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette: a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott. Ez utóbbi szerinte 2017 elején kezdődhet meg, miután a szakadár köztársaságban megtörtént az elnökválasztás:
  „Álláspontom változatlan. Különleges státust kell adnunk a Dnyeszter mentének. Szerintem az ország föderalizációja az egyetlen megoldás.”
  „Rosszul szervezték meg”
  Mint mondta, elnökként azon lesz, hogy Moldovában 2017-ben előre hozott parlamenti választásokat rendezzenek. Emellett nem zárta ki, hogy népszavazást is tartsanak az alkotmány módosításáról, amelynek eredményeként bővítenék az államfő jogköreit..."
   

Ezen oldal megosztása