[BIZTPOL] A nagy sakktábla

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
29
38
Úgy gondoltam, hogy létrehozom ezt a külön topikot azért, hogy akár az oldal híreivel/cikkeivel közvetlenül kapcsolatos vagy akár egyéb, de közvetve kapcsolódó témákat kibeszéljem azokkal, akiket - hűen a plagizált topic címéhez - a Nagy Játszma menete/állása érdekel.

És ha már képletesen sakktábláról van szó, akkor helye van a "lépéskombinációk" végig gondolásának - ha úgy tetszik, ez lehet egy virtuális "sakkparti" olyan figurákkal a táblán, mint az USA, Kína, Oroszország, EU, NATO, ..... nem is sorolom. A magam részéről szívesen látok mindenkit errefelé, függetlenül attól, hogy  melyik a kedvenc sakkfigurája.

Remélem, hogy nem én leszek az egyetlen, de állhatatos hozzászóló ebben a kis mappában.

In medias res - előszó

Nagyjából látja mindenki, hogy bizony, nem csekély változások zajlanak a nagyvilágban - már megint, kaphatnának sokan a fejükhöz. A mostani változások nagyságrendje a szovjet rendszer felbomlásánál is nagyobb mértékű geopolitikai változásokat sejtet előre.

Egyiptomban ismét összecsapások kezdődtek, Tunéziában szintén áll a bál, Maliről sorban derülnek ki a háttérindokok, Szíria most épp nem főműsor, de azért az USA és Dél-Korea megelőző csapást ígér Phenjannak, miközben a kínai-japán vízi harcosok egymásra mutogatnak, mert nem tudják eldönteni volt radar avagy sem.

Ez így első olvasatra lég töménynek tűnik, pláne kvázi egy héten belül. Akárhonnan is nézem, a harcias nyilatkozatok egyre gyakoribbak, egyre hangosabbak és egyre konkrétabbak.

(Amikor felelős politikusok és államférfiak retorikája a nemzetközi diplomáciai színtéren egyre sűrűbben goromba és fenyegetőző, az nem kimondottan az enyhülés jele, gondolom ebben egyetértünk. Inkább a hevülésé.)

Bedőlés előtt áll Japán - legalábbis ezt állítja a Harvard egyik közgazdásza. Ezt olvasva eszembe jut Todd egyik tézise, miszerint az USA gazdaságának és jóléti rendszerének két alappillére Nyugat-Európa és Japán gazdasága. (1)
Obama közben megzsarolta a Kongresszust  katonai gépezet megrendülésének rémképével miközben finoman korteskedett Chuck Hagel személyéért.Az arktiszi kontinentális talapzat Oroszország tulajdona -  mondta ki ezt gyakorlatilag Moszkva a minap. Egyenlőre néma csend, senki sem szól semmit. Kivéve Japánt, igaz, ő orosz harci gépek miatt emelt szót és keszit.

 

 

 
 
 • Tetszik
Reactions: juszti
G

Guest

Guest
Én arra lennék kíváncsi hogy mit fog kezdeni az EU a geopolitikai térvesztésével. A gyenge irányítással, a gazdasági problémákkal és legfőképp a bevándorlók integrálásával. Ezt az adóssághalmazt és gyenge gazdaságot könnyen meg lehetne oldani olcsó olajjal és olajpénzekkel. Mi a véleményetek arról hogy esetleg az EU behódolna az iszlám kultúra előtt ezekért cserébe ?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Montezuma</a>: Érdekes kis témát hoztál föl , láttam egyik hozászolásaidban hogy Te is összerakod a nagy kirakós sakk játszmát és nem lokálisan nézed.
Az évek számát nem tudom elmondani, de ahogy nézzem most megy még egymással szembeni nyílt küzdelem elkerülése , de "független" sakk mezők elfoglalása( átállítása ) vagy semlegesítése. 

Nem tudom hogy látod-e a Magyar politikát ebben a játszmában, de nagyon meleget nyitottunk szerintem. Az hogy amikor 2011 decemberébe berendelték Nagyköveteink és az Amerika nagykövet levet adott Orbánnak, hát gazdaságról szólt és utána 2012 januárba 324 Ft , amivel térdre akarták kényszeríteni a kormány keleti politikájának befejezésére és itt jön , DE nem fejeztük be tehát egyenlőre találtunk kiutat. 
Na és itt jön keleti nyítás Kazasztán pénzt adtak (100% orosz befolyás ) , Oroszok és a Kínaik, Vietnam üzleti kapcsolatok ( Nem épp NATO tagországok :D )
Mert mi a célja Oroszországnak ? ? ?  Miért támogat minket , amikor közel valami....
Hát igen azért hogy helyi lokális csete-patéba megossza NATO-t. 
Gondolj bele ha Mi itt kiugrunk és csinálunk valamit , - Magyarország , - Szlovákia , - Románia, 3 szövetséges minusz. Mert lokális háborúra kell koncentrálniuk. 
Az a dúrva számomra és igazolja hangsúlyozom a TEORIÁMA, elkezdtük csipkedni a románok ( Székely Zászló, Szavazati jóg és többi) nem hiszem hogy a Kormány hátszél nélkül ezt megmerné tenni.
Te ezt hogy látod ? 
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
Harvard tudósai szerintem megmondták a frankót, de Europába is szerintem főleg Németország és Anglia veszi ki részét.

Japánt meg úgy alapból érthetetlen lenne számomra, hogy egy olyan fegyelmezett nép mint Ők hogy a fenébe hozz össze 200% GDP adósságot. 

Sosem értettem hogy miért húzzák Amerika szekerét. 

És megtaláltam , miért is húzhatják ennyire. :)
Talán ezért ?Külföldön állomásozó <a title="Amerikai Egyesült Államok" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok">USA</a> erők [<a title="Szakasz szerkesztése: Külföldön állomásozó USA erők" href="http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Az_Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_hadereje&action=edit&section=10">szerkesztés</a>]
 • <a title="Irak" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Iraq.svg">
  22px-Flag_of_Iraq.svg.png
  </a> <a title="Irak" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Irak">Irak</a>: 4000 fő (2012 végéig)
 • <a title="Németország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Germany.svg">
  22px-Flag_of_Germany.svg.png
  </a> <a title="Németország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g">Németország</a>: 56 000 fő + 23 500 Angol + 3000 Fő Francia = 82500 fő
 • <a title="Dél-Korea" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_South_Korea.svg">
  22px-Flag_of_South_Korea.svg.png
  </a> <a title="Dél-Korea" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9l-Korea">Dél-Korea</a>: 37 000 fő
 • <a title="Japán" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Japan.svg">
  22px-Flag_of_Japan.svg.png
  </a> <a title="Japán" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n">Japán</a>: 18 000 fő
 • <a title="Földközi-tenger" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldk%C3%B6zi-tenger">Földközi-tenger</a>: 14 000 fő
 • <a title="Olaszország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Italy.svg">
  22px-Flag_of_Italy.svg.png
  </a> <a title="Olaszország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszorsz%C3%A1g">Olaszország</a>: 10 000 fő
 • <a title="Afganisztán" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Afghanistan.svg">
  22px-Flag_of_Afghanistan.svg.png
  </a> <a title="Afganisztán" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Afganiszt%C3%A1n">Afganisztán</a>: kb. 80 000 fő
 • <a title="Törökország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Turkey.svg">
  22px-Flag_of_Turkey.svg.png
  </a> <a title="Törökország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6korsz%C3%A1g">Törökország</a>: 4000 fő
 • <a title="Spanyolország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Spain.svg">
  22px-Flag_of_Spain.svg.png
  </a> <a title="Spanyolország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyolorsz%C3%A1g">Spanyolország</a>: 1800 fő
 • <a title="Egyesült Királyság" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_the_United_Kingdom.svg">
  22px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png
  </a> <a title="Egyesült Királyság" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyes%C3%BClt_Kir%C3%A1lys%C3%A1g">Egyesült Királyság</a> (Nagy-Britannia): 900 fő
 • <a title="Görögország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Flag_of_Greece.svg">
  22px-Flag_of_Greece.svg.png
  </a> <a title="Görögország" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gorsz%C3%A1g">Görögország</a>: 300 fő
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 022
54 926
113
Montezumadesertfox

 

És a Németországban állomásozó 82500 főből hány a ténylegesen harcoló katona és milyen technika segíti őket?A Bundeswehr annál kicsit komolyabb haderő mint,hogy ne bírjon el 82500 irodistával,logisztikussal,rep.kiszolgálóval meg pár ezer pihenőn lévő harcoló katonával akiknek csak a személyi fegyvere van.
 

Qualit

Member
2010. május 20.
49
5
6
Helló Monte! Nagyon rég óta olvasom a hozzászólásaidat, és korábban is írtam, hogy eléggé élvezem őket. Semmi negatív fenhang,  természetesen, csak a net világában elég ritkán találkozik az ember mostanában olyan személlyel aki nem csak fröcsög, hanem képes érvelni, fogalmazni, és egyáltalán a magyar helyesírás szabályait betartani. 

Személy szerint egy kis kritikával élnék most itt. Szerintem nagyon lebecsülöd az Európa jövőjét latolgató hozzászólásokban nagyon lebecsülöd a demográfiai és etnikai változásokat. Bár ezt sokan nem veszik számításba, elismerem. Jó példa erre az enyhén szólva alacsony színvonalú Románia topik. Háború Erdélyért? Minek? A legjóindulatúbb becslések szerint is olyan szintű a kivándorlás az országból (Románia), hogy maximum 2020-25-ig a gazdaság és a szociális rendszer összeomlik. Ugyanez igaz Magyarországra is.  A személyes ismeretségi köröm 1/4-a már nem az országban él. Közel további 1/4-ük nem az országban dolgozik, és kint vásárolnak mindent mert olcsóbb (velük hozatom a cukrot és a kávét :)), max a rezsit és a hiteleiket "kénytelenek" itthon fizetni. Mind 30 év alatti. Sima 8 általánost végzett segédmunkástól a  diplomás orvosig bezárólag. És ők nem fognak hazajönni. (hülyék is lennének)

De ez csak egy példa volt. 

Alapból alacsony a születésszám, mindenhol a "nyugati" világban. Ehhez még hozzájön a hatalmas migráció, gyakorlatilag egy újkori népvándorlás. Neked mi a véleményed erről?
 
 • Tetszik
Reactions: Kopi2000

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">dudi</a>: Szerintem Te sem hiszed el hogy 82500 irodista van ott ? Mit adminisztrálhatnak ezek ? Ne idegesíts hogy ennyi az adminisztráció :D :D 
Egyébként 82500 Fős hadsereg egy országban , nem totális győzelem hadereje, egyszerűen elég már hogy ott vagy és nem mindegy mennyi idő alatt győzne a Bundeswehr , mert jönne az erősítés....
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Qualit</a>: Véleményem erről az hogy , nem véletelen nyilatkoznak a jelenlegi politkusaink ez ellen és aggódnak is érte. Nem úgy mint Gurcsány mondta el lehet menni.  Röghöz kötéssel pl. próbálkozik az állam , mert a friss diplomások mennek ki akiknek még nincs itt családjuk stb...   Politika Off csak témához vágott.

Az ingázó dolgozok azok Magyarok és egyébként gazdaságilag nézz utána segítik az országot, mert töke áramlik be az Országba , euro formájában, még jó is az országnak.

Nyugi a szociális rendszerek a háború kitörésével törlödnek, pont háborúra való hivatkozással vonják meg a néptől , amit adtak út közben és az életért a nép lemond róla, mert ésszerű.
Pont amit is írsz is 2020-2025 el akarják odázni utána vége.

Azt hiszem az egyszerű példád pipa, jöhet bonyolult :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 022
54 926
113
desertfox

 

Nem mondom,hogy mind irodista de azt bátran állítom,hogy csak elenyésző százalékuk harcoló beosztású katona és azoknak is a nagy része kiképző meg pilóta.

 

 
 
G

Guest

Guest
Arra tippelek hogy a közel-keleten lemennek a lázongások, Szíriában és Iránban lenyugszanak a kedélyek középtávon. A hangsúly az olaj felől a fémek felé megy el. A legnagyobb kihívás az, hogy lezáruljon a "minden kínai" korszak, ami komoly hatalmi válságot idézhet elő Kínában. Kisparasztjuk a KNDK kísérleti atomrobbantást végez. Az amerikaiak felől ott van Japán és Dél-Korea.

Kína ezerrel harcolni fog az ellen, hogy az a semmilyen szarkupac legyen, ami mindig is volt. Valószínűleg minimális erőfeszítéssel el lehet intézni, hogy az oroszokkal ne találjanak egymásra - az oroszok így mindenképpen jól fognak kijönni és bőven lesz min engesztelődniük, aminek része például, hogy mi is elkezdtünk jófejkedni velük.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
29
38
Üdv ismét!

 

Jó lett az oldal. Igaz, eltartott egy pár percig mire rájöttem, hogyan tudok megint okos lenni (hozzászólást írni, de ezt tudjuk be a koromnak 
sf-laugh.gif
), de azt kell mondjam, ez korrekt lett.

Mielőtt bármibe is nagyon belemerülnénk, a topik "szülőatyjaként" azért van némi felelősségem is a dologban, így néhány kérésem lenne mindenkihez aki hozzászólást ír (ami természetesen rám nézve is kötelező illetve ugyanezt ígérem cserébe, kinek hogy tetszik):

1. Mindenki tiszteletben tartja a másik vallását, bőrszínét és születési helyét. Ebből mindenki minimum kettőt eleve "készen kapott" a harmadik pedig abszolúte személyes ügy. Ez a játékszabály nem csak egyes emberekre, hanem egész népekre is igaz! (A sakkozók a bábukat nem szidják, hanem mozgatják!)

2. Ha az előbbi működik, akkor ezzel sem lesz gond: Ugyanez igaz személyre szabottan is. A szülőföldjét mindenki a saját hazájának érzi mindenhol a világon. Gondolom ez evidens. "Eget cserélhetsz de szívet nem." - tibeti tanmese csattanója.

3. Ez nem konteó terjesztő reklámfelület. Kritikátlanul semmiféle igazságot nem szabad elfogadni, csak egyetlen egyet, mégpedig azt, hogy a másik félnek is van saját igazsága.

4. Semmiféle szélső- (jobb, bal, alsó, felső)-oldali eszme és propaganda illetve egyéb vallási dogmák terjesztéséről is tartózkodik mindenki. Ettől még bármelyik ízekre/darabokra szedhető, ha kell de a Nagy Sakktáblához méltó módon, természetesen.

Aki esetleg úgy érzi, hogy ennek nem fog tudni megfelelni, az vagy gyakoroljon önkritikát és ne szóljon hozzá vagy gyakorolja az önfegyelmet és nyugodtan szóljon hozzá. Ez valóban csak a szabad akarat kérdése de mindkét megoldás végeredménye pozitív.

 

Egyébként örülök, hogy benéztetek hozzám néhányan, remélem, hogy ezek után is maradtok.

Még van hátra a mai melómból, így kérnék egy-két óra türelmet és utána jövök és igyekszem válaszolni mindenkinek!

 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
29
38
Ahogy ígértem, itt vagyok.

Deserfox:

A magyar politika mozgástere maximum regionális szintre korlátozódik. Az, hogy például Brüsszelben napokig mi vagyunk a téma nem jelenti azt, hogy a hírnevünkhöz képesti lenne a valódi befolyásunk. A Románia cikknél próbáltam mindenkivel felfogatni azt, hogy amíg a Kelet-Európában élő kis lélekszámú népek/nemzetek nem tudnak egymással nem csak kiegyezni, hanem a kicsik közös érdekében közös valódi platformot létrehozni, addig nincs miről beszélni. Itt nem elég az, hogy külön-külön mindenki igyekszik valami erősebbel jóban lenni ahelyett, hogy összefognának és máris nem tudna senki simán az erő nyelvén beszélni.

Amíg erre a magyar, a román, a szerb, a szlovák és a többi nem jön rá és továbbra is "szóba áll" bármelyik uszítóval, addig mindegyik kis nemzet "olyan kutya, amelyik az ütésre emelkedő botot harapja, nem pedig a botot fogó kezet".

Innentől kezdve lehet latolgatni az esélyét annak, hogy vajon melyik vonal lesz a sikeresebb.

Az általad felsorolt államok azért "húzzák az USA szekerét" (nem az USA-ét húzzák egyébként), mert vesztes államok. Japán, Németország, Olaszország vagy Törökország. Ez viszont nagyon forró témához vezet, ami nem más, mint az I. és a II. világháború legnagyobb nyertesei és a nyereményük. (1)

Qualit:

Nem, egyáltalán nem becsülöm le a demográfiai és etnikai kérdéseket. Figyelembe veszem ezeket is, sőt, a vallási/spirituális kérdéseket is.

Pont, hogy azok tévednek nagyot, akik nem értik, hogy a vallások és egyéb transzcendens hagyományok milyen elemi erővel képesek tömegeket megmozgatni. Lásd iszlám fundamentalizmus. De ez csak egy példa a sok közül. Ki a fene ez a Muzulmán Testvériség és honnan jön?(2)

És hogy képes ennyire szervezetten fellépni több iszlám államban is párhuzamosan? Azt látjuk, hogy a  Muzulmán Testvériség képes és kész is akár lángba borítani a térséget Tunéziától Egyiptomig. Vagy még tovább is.

 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
29
38
Fotelmarsall:

Nem teljesen tiszta, hogy konkrétan mi is történik az arab világban. Azt azért látni kell, hogy ezidáig szinte kivétel nélkül a mérsékeltnek tekinthető kormányok illetve vezetők buktak el és bármennyire fájdalmas is, Kadhafi is közéjük tartozott.

Ugyanakkor az olajmonarchiák - egyenlőre - biztonságos helynek tűnnek, bár Bahrein esetében ez sem volt teljesen így. Azt is látni kell, hogy pont az olajmonarchiák azok, akik a leginkább feudális kövületek és a legtávolabb vannak attól, amit a Nyugat szóban támogat és képvisel. (Azért szóban, mert a gyakorlat egészen más.)

A a közel-keleti térségben van két állam, ami a kulcs egy olyan tervezett/gerjesztett folyamatban ami a két VH között indult és a mai napig is tart és alapvetően meghatározza nem csak a Közel-Kelet, de az Egyesült Államok globális pozícióját.

Izrael és Szaúd-Arábia. A két államnak sokkal több köze van egymáshoz, mint azt sokan elsőre gondolnák, nélkülük sose lett volna az USA szuperhatalom vagy a hidegháború győztese. 

 
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 861
8 615
113
Egy újabb lépés a sakktáblán:
http://index.hu/kulfold/2013/02/12/eszak-korea_robbantott/
 

Qualit

Member
2010. május 20.
49
5
6
Köszönöm a válaszod Monte. Lehetségesnek tartod a Muzulmán Testvériség égisze alatt egy egységes iszlám félhold létrejöttét? Vagy ha nem is teljesen egységes, de legalább a globális színtéren egységesen fellépő hatalmi tömb létrejöttét? Ill. ez a új "szövetség" (??? nem tudom mi lehetne egy ilyen pániszlám államalakulat neve) képes lehet annektálni a később létrejövő európai iszlám államokat?

A nagy érdekesség most a pápa lemondása. Kíváncsi vagyok meg merik-e lépni az első nem európai pápa megválasztását. Sokan tippelnek egy olasz utódra, de ennek valahogy értelmét nem látom. Az utolsó népszámláláson kiderült, hogy az olaszoknak már csak az 1/4-e hívő katolikus. Lesújtó arány. Az esélyesek:  Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros, hondurasi érsek; Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke; Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek; Erdő Péter, Esztergom-Budapest érseke; Angelo Scola milánói érsek; a ghánai Peter Kodwo Appiah Turkson, a nyugat-afrikai ország püspöki konferenciájának elnöke; Angelo Bagnasco, az olasz püspöki konferencia elnöke, Genova érseke; a kanadai Marc Ouellet quebeci érsek, a vatikáni püspöki kongregáció feje. De úgy néz ki a valódi "küzdelem" a ghánai, a kanadai, és az az olasz Angelo Scola között dől el. 
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Qualit</a>: Tegnap Én is néztem hogy a Pápa lemond, elég rég nem volt erre példa ( 1415 ) , egészségügyi okokra hivatkozva, ami a full kamu kategória, jó hogy nem családi okokra hivatkozott. Sajnos nem vagyok jártas az egyház életében  , hogy kik esélyesek  , de arról 100%-san meg vagyok győződve , hogy sokkal határozottabb vallási politika lesz a következő években, ami a nagy sakk játszmában egy adukártyának számít szerintem.
 
G

Guest

Guest
Viszonylag köztudott, hogy az Egyesült Államok iksz és ipszilonodik állama a fent említett két ország. De ha Iránt nézed, akkor ott jelenleg is az uránon megy az izmozás és nem az olajon (uránból jelentősen kisebb tartalék van a föld alatt mint olajból). Ritkaföldfémekről szól a következő évtized és a hatalmas rabszolgaseregekről. Külön nyomasztó, ha Ázsiára nézel, nem légyfing Malikat meg Líbiákat látsz - nehezebb olyan országot mondani akinek nincs nukleáris fegyvere, mint olyat akinek van.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
29
38
Qualit:

A demográfiai kérdéshez tartozik még az a meglátásom, hogy a fiatalok nyugatabbra vándorlása nem változtatja meg a demográfiai trendet az európai államok vagy az USA kérdésében. Az elvándorlók néhány csepp abban a vödörben, ahol az eltérő kultúrából eredő szintén zömében bevándorló lakosság produkálja a szaporulat jelentős részét.

Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország bőségesen rendelkezik muzulmánokkal, főleg észak-afrikai és pakisztáni származással, Németországban pedig a török a trendi slágercikk. Az USA-ban tapasztalható trend is ismert.

A Muzulmán Testvériség egyik ki nem mondott fő célja egy majdani Nagy Kalifátus létrehozása lenne. Ennek szintén ki nem mondott központja Szaúd-Arábia. A Muzulmán Testvériség gyakorlatilag olyan, mint a nyugati világban közkedvelt páholyok. Nem szimpla szektákról van szó, hanem - ez most ismerős lesz, mert így működik az, amit sokan tagadnak, hogy létezik - hanem olyan politikai/gazdasági és spirituális háttérrel rendelkező szervezetekről, amelyek sejtszerűen, önállóan tevékenykednek közös fő célok mentén. Az "összehangolt" szervezettség valójában laza kapcsolatok és személyi átfedések révén működik.

Ha ismerős amit írok, az nem a véletlen műve. A média egykoron "feltárta" a titokzatos al-Kaida felépítését. A helyzet az, hogy a különböző nem titkos és féltitkos szervezetek és mozgalmak pont így működtek/működnek, beleértve a nyugati  szabadkőműves páholyokat is.

Titkos társaságokról nem írok, mert amelyiknek a neve a neten vagy a sajtóban akár csak egyszer is megjelenik, az már rég nem az. A neten azért jelenhetnek meg ömlesztve a különböző konteók és leleplezések, mert ez nem veszélyezteti azokat, akik mégis "felügyelik" a rendszert. Sőt, terelésnek a legjobb. Amíg például a világ "zsidózik", addig nyugodtan lehet keverni a lapokat továbbra is a háttérben maradva.

A nagy kérdés, hogyan lehet egy sok-sok önálló kisebb rendszerből álló sejtszerűen szerveződő hálózatot felügyelni? Egyáltalán lehet-e?

Csak és kizárólag úgy, ha a sejtek önálló működése függőségbe kerül. Ez pedig két alapvető módon oldható meg: vagy a pénz legyen a kezedben, vagy a kommunikációs vonal. Ha mindkettő egyszerre, az a legjobb. Ebben az esetben semmi más dolgod nincsen, mint eldönteni, hogy hol és mikor fog esni az eső. A többiek úgyis rögtön ernyőt nyitnak, azaz kiszámítható módon reagálnak. Máris adott a kontroll.

A Nagy Összeesküvés létezik. Nem az ókorból, nem is a középkorból, hanem a jelenkorból eredően. Mostanra adott a szükséges technológia ahhoz, hogy egyáltalán esély legyen egy nagy léptékű átverésre. Akiknek pedig ez a lehetőség a kezükben van, azok vajon élnek vagy inkább visszaélnek-e majd vele? Nagyon nem mindegy az előjel szempontjából!

(USA- Szaúd-Arábia -Izrael háromszög. A sorrend a fontossági sorrendet is jelenti. Hogy miért, arra majd egy későbbi hozzászólásban visszatérek még, de közvetlenül összefügg a palagáz projektekkel, az érintetlen amerikai olajkészletekkel illetve bizonyos aranytartalékokkal illetve ezek állítólagos hiányával vagy eltitkolt többletével.)

Más:

A Pápa lemondott Észak-Korea pedig atomtöltetet robbantott. A Pápa indoklása szerint a továbbiakban nem tudja ellátni a tisztségét, ezért lemond. Egészségügyi ok? Esetleg hitbéli kérdés? Netán becsületbeli és lelkiismereti dolog? Akárhonnan is nézem, ez a lépés bár nem az első a világtörténelemben, de mégiscsak a második egy évezreden belül.

Észak-Korea kapcsán már sokszor írtam: Phenjan minél harciasabb, az USA annál nyugodtabb. Amíg ÉK keménykedik, addig Japán és DK tudja a helyét. Ennyi.

 

 
 

Qualit

Member
2010. május 20.
49
5
6
Érdekes a Nagy Kalifátus kérdése. A szaudi központ is adja magát (Mekka, Medina, tengernyi pénz). Én a helyét nem tudom elképzelni a sakktáblán. Újabb szuperhatalom születése? Nem hiszem. A terület ipara elmaradott. A saria alapból kizár bármilyen olyan kezdeményezést, ami a 30-as évek SzU-ját, vagy az utóbbi 30 év Kínáját jellemezte. A kőolaj se tart ki örökké. A lakosság döntő többsége képzetlen.  Beállnak valaki mögé? USA? Kína? Ezt is nehéz elképzelnem.