1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A NATO jövője

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Terminator által indítva @ 2013. február 23..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Most te is láthatod, hogy az EU mint politikai erő-szervezet csődöt mondott. Mindig azt mondtam és most is azt mondom, hogy az EU-nak csak mint gazdasági szervezetnek van alapja-jövője. Tehát semmilyen közös külpolitika meg védelmi politika , kizáróan gazdaságpolitika. Pont. Minden országnak más-és más az értékrendje, politikai érdeke(gondolok itt kelet vs nyugat). Nem lehet ráerőltetni minden országra a neoliberális értékeket és hogy miként döntsenek egyes politikai kérdédekről. Teljesen csődöt mondtak krízis helyzet kezelésében és segélynyújtásban. Az orosz ellenes retorika meg szankciózás helyett a reális veszélyekkel mint a terrorizmus-iszlámizmus és most a koronavírus kellet volna foglalkozniuk. Sok minden átértékelődik a vírus leküzdése után Európában.
   
  tindalos, gergo55, csibeszke and 11 others like this.
 2. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Szerintem pedig a NATO jövője attól függ, hogy az európai nemzetek a járvány után milyen úton folytatják. Bokival csak részben tudok egyetérteni, a gazdaságpolitika nem független és nem kizárólagos. Egy biztos: a neoliberalista elképzelés, hogy a gazdag magországok gazdasági uralma alatt egyesül Európa és népességcsere útján lesz olcsó munkaerő az európai piacon, az megbukott.
  Ha azonban az érdekek mentén politikai, gazdasági, végső soron katonai FÖDERALISTA szövetség jön létre, abban az esetben újjáépülhet Európa. A magországok ereje már kevés lesz ehhez, ezért úgy vélem, az új tagországok és a V4-ek nagyobb súlyt fognak képezni.
  A tőke szabad áramlásának megtartása mellett újra kell gondolni a költséghatékonyság/gyártáskiszervezés kérdését. Európa (nem egyedül) saját tőkéseinek akaratából, kapzsiságából és hibájából nagyon kitett lett Ázsia felé. Ezt új családpolitikával lehet és kell enyhíteni, de hatása csak egy generáció múlva érvényesül. Az asszimilálódni képtelen lakosságot pedig (és erre kell a katonai erő) vissza kell telepíteni hazájába. Ez a bevándoroltak 80-90 százaléka. Függetlenül attól, hány éve vannak Európában. Ez, mint kifejtettem, erőt igényel, ez lehet a jövendő NATO egyik feladata. A másik, ehhez kapcsolódva a bevándorlók országainak stabilizálása így vagy úgy.. Nehéz lesz.
  Summárum: az Európai Unió alapvetően szükségszerű és az egyetlen út Európa túléléséhez! De nem mindegy, milyen lesz... Még nem jött el az idő egy Európai Köztársaságra, de itt az idő, hogy félretegye Európa a mag- és tagországok közötti széthúzást, a neoliberalizmust a történelem szemétdombjára helyezze.... Ha már annyira utálják a kereszténységet (pedig ez az alap volna a fundamentum), a polgári értékek mentén, egy föderalista Unió elképzelhető.
  A NATO pedig - kisebb amerikai részvétellel és beleszólási joggal - átalakulna európai fegyveres erővé.
   
  anonim999 and krisss like this.
 3. emel

  emel Well-Known Member

  "Európai Köztársaság"??!! Európa harmada királyság ... Dánia, Svédország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Norvégia ... így hirtelen ennyi. :);)
   
  fip7 likes this.
 4. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Én úgyis királypárti vagyok :) Tőlem az is lehet!........ Vagy Birodalom!
   
  aquarell likes this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Most már maradéktalanul egyet értek! Nincs ezen mit vitatni, sajnos.
   
  laiki, aquarell and svajcibeka like this.
 6. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nézd meg a hozzászólásait, legalább 3 különböző stílusban ír, az ő fiókját így legalább 3 ember kommenteli. Szerintem hazai szakszik használják trollkodásra, ha nem akkor simán trollkodnak valamelyik médiaorgánumtól (index,444...), vagy az amerikai nagykövetség emberei.
   
  gergo55, antigonosz, fip7 and 3 others like this.
 7. megazez

  megazez Well-Known Member

  Közös kül és védelempolitikát már leírták miért rossz.
  Ami nagyjából járható út lenne, az az Európai Szén és Acélközösség vagy az Európai Gazdasági Közösség vagy a KGST-hez hasonló forma. Mellesleg nálunk a volt KGST bank ugyebár visszatérőben van, a V4 is inkább gazdasági vonalnak indult (aztán kisiklott, gondolom a lengyel-amerikai elköteleződés miatt --innen látszik amerikát ki KELL hagyni minden európai(mint kontinens!) buliból).
  Szerintem kicsiben a tervek megvoltak az átalakításra, csak (hadd ne mondjam a német/franciákat európán belülről és amerikát kivülről) bizonyos körök nagyon hallani sem akartak erről.
   
  laiki likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez az EU szerintem így működésképtelen lesz...

  Nyilván azt mindig is tudtam, hogy ez egy gazdasági szövetség, ami próbálkozik közös alapokra felépíteni egy jövőben szorosabb együttműködést a tagok közt, aminek a végcélja valami USA szerűség lett volna!

  Alapjaiban egyet is értettem ezzel sokáig én is! Azért mert ahogy sokszor leírtam, ahhoz hogy ne forgassanak/osszanak meg a nagyok, használjanak ki minket egymás ellen, söpörjenek félre a geopolitikában, jó lett volna egy közös 500milliós piac, ami kiáll az érdekeiért. Ehhez közös Kül és Védelempolitika is kell, kellett volna. Az USA nehéz NATO szerintem és ezt tartom most is, az EU-nak káros volt, és káros is lesz a jövőben is. Hasznosabb lett volna egy saját EU hadsereg, amit nyilván utána saját fejlesztésű és gyártású fegyverekkel szereltem volna fel, már csak olyan okokból is, hogy nehogy úgy járjunk alap dolgokkal, mint most az FFP3 as álarcokkal, hogy amikor nyakig ér a szar, jövünk rá hogy nem is mi tudjuk elindítani az F-35-öt, hanem az akivel 3 éve pl egy hipotetikus jövőben gazdasági háborút vívunk...

  Maga az EU jó ötletnek tűnt számomra, de csak addig, amíg hittem abban hogy LEHET számítani Németországra, a Német - Francia tandemre ha baj van. Nekem ŐK voltak a garancia, eddig. Bíztam benne hogy jön egy fordulat, jön akár egy AFD, egy Marine Le Pen fordulat, vagy valami hasonló, ami söpri végre azokat a rövidlátó barmokat, akik Wilkommens kulturt kiáltottak még tavaly is! Hogy valami elindul, és JÓL FELFOGOTT saját érdekében az EU-nak belátják hogy az USA-tól távolodni, a KELETHEZ (benne Oroszo. ÉS Kína) pedig közeledni ÚGY, hogy lehetőleg fél úton legyünk köztük és az USA közt. Senkivel nem ellenséges, hanem a közös lehetőségeket kereső, egyenlő félként üzletelő szerepben. Aki nekünk keresztbe tesz, attól két lépés vissza, aki gesztust tesz két lépés felé közelebb. Egyiknek a kérésére/nyomására sem elhatárolódni automatizmusként a másiktól, mert csak!

  Na most a gond ott van, hogy egy ici-pici gigszernél az elmúlt hetek kabaréja, töketlenkedése, szabad rablása után számomra az lett kristályosan tiszta, hogy az EU nem érdemli meg a bizalmamat.

  Nem jó ezt így leírni, de most pár nap és némi ülepedés után még mindig így látom...
   
  svajcibeka, krisss and Nemerson like this.
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Na még egyszer:addig,amíg az eu legfelső vezetőit az usa,és csatolt részeinek szolgálatai irányítják,gyuribá zárt ajtók mögött mondja tollba a kottát junkernek/mindenkinek,amíg a magországok vezetőit is 1 telefonnal,1 héten belül 180 fokos fordulatra lehet kényszeríteni,addig nincs miről beszélni.
   
  gergo55, zeal, csibeszke and 7 others like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Egyértelmű. De ezeket a mostani vezetőket az EU népe választotta meg! A németeknél, franciáknál, olaszoknál elmaradt az áttörés!

  Ezekkel a népekkel, az őket vezető kormányokkal szemben most ezekben az egymás álarcát lefoglalgatós korona vírusos időkben döbbentem rá, hogy nem bízom már bennük. Jelenleg ott tartok, hogy inkább hátat fordítanék egy Üzbégnek ha teáztam vele egyet jó hangulatban, mint egy németnek!

  Az meg hogy ha ezt végiggondolom, elég szarul hangzik, nem?
   
  aquarell and bartinieffektus like this.
 11. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Vót má, de Sztálingrád alatt elbukott.
  :D
   
 12. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Azt mondanám,hogy találomra összeszednél 20 vidéki családfőt,akiknek van szakmája,egy mikro vállalkozása,és pár gyereke,nincs adótartozása,sem erején felül eladósodva,azokat találomra betennéd bármelyik eu-s ország kormányfőjének,a mostaniaknál rosszabb nem lehetne a politikai,gazdasági helyzet.
   
  gergo55 likes this.
 13. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Nem bízol a nyugatban,nyugati vezetőkben?
  Nahát...:rolleyes:
  Pedig mióta írott törink van,mindig is tutik voltak velünk,kifejezetten kedveltek minket,sosem akartak sem ki irtani teljesen,sem leigázni,sem a nyomi istenüket,vallásukat ránk erőltetni,sem tűzzel,sem vassl,sem vérrel,sem halállal.Még az írásunkat sem akarták sosem eltörölni,ugye,miért is tették volna?
  Rendkívül kirekesztő vagy,rasszista,antiszemita,intoleráns,iszlamofób,és minden is,bizony ám.
  :D
   
  gergo55, svajcibeka, vilmoci and 5 others like this.
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem tudom ezt viccesen nézni, sajnos... Én tényleg úgy érzem hogy ezektől a mostani rendszerváltás utáni reményteljes időszak után simán kitelik, hogy ott hagynak minket az árok szélén, ha az a kényelmes!
   
  csibeszke, bartinieffektus and emel like this.
 15. emel

  emel Well-Known Member

  Ezt már akkor megtették, mikor kitalálták a két-sebességes EU-t. Meg akkor is, mikor munkaszerződés nélkül foglalkoztattak keleti milliókat (éljen az EU-szolidaritás?!!), mert azt a munkát "ők és annyiért?!" nem hajlandók megcsinálni, inkább felveszik a munkanélküli-pénzt. Most meg felháborodnak és pánikolnak, hogy mi lesz velük ezek nélkül ...
   
  gergo55, svajcibeka, aquarell and 3 others like this.
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bizony, az is megérne nem is egy misét, hogy eltartott kisujjas arisztokrata gőggel divat még mindig a MAG-ban beszélni Lengyelről, Magyarról, Ukránról, de ha most úgy néz ki hogy a vírus miatt bezár a bazár, a németek rádöbbennek hogy BAZZZMEG!!! mi lesz a nyugdíjasokkal, hazamennek az ápolók, szociális munkások, a Britek meg azért sírnak hogy nincs aki betakarítson a földeken, már luxusjáraton utaztatnának bárkit repülővel, csak hajoljon már le nekik az Uborkáért!
   
  tindalos, papajoe, gergo55 and 6 others like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezek közül mennyinek is van kormányzói jogköre? o_O
  Csak kérdezem...
   
 18. emel

  emel Well-Known Member

  Mindegy, amíg királyuk van nem fogják őket Köztársaság-nak hívni. Innen indult az egész téma ...
   
 19. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Közös külpolitika: migrânssimogatâs, terroristatâmogatâs
  Közös hatârvédelem: migrânssimogatâs, terroristatâmogatâs
  Közös védelmi politika: migránssimogatâs, terroristatâmogatâs
  Mindegy, minek hivjuk, mindig ugyanazt jelenti
  Aki nem látja, hogy az EU csak arra jó, hogy lehuzza rólunk mâr a tzedik bört, az vak vagy nagyon elfogult:
  Humânerö elszivâsa, gazdasâgi gyarmatositás, politikai, erkölcsi zsarolâs, âtnevelés.
  Viszont lehet hasznâlt BMW-t venni, külföldön nyaralni, mindenféle vackot itthon is kapni. Ès banân is van.
  Nagyjâból ez az EU. Ha bevezettük volna valaha az Eurót, akkor már teljesen ki lennènk szolgâltatva Brüsszelnek ill. a nyugati gyarmatositásnak.
  Soha nem tudtam megerteni, hogy az emberek mièrt rajonganak azèrt, hogy feladják az olyan nehezen megszerzett önâllósâgát az orszâgnak.
   
  vilmoci, papajoe, zeal and 11 others like this.
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Mert jó a PR-ja a nyugatnak,az EU-nak,egyszerű jelszavak,lózungok,bullshittek,ismétlése elég a rövid távú szavazat szerzéshez,azáltal a szabad rabláshoz,off-shore számlák feltöltéséhez,utánuk meg a vízözön,majd mindig hibáztatják az előző kormányt,akiket elfelejtenek elszámoltatni,bebörtönözni,stb.
  Teljesen következmények nélkül lehet lopni,hazudni,beáéllni egy NGO-ba,majd ott ülni az EP-ben,és a gazdi kívánságainak megfelelően jelentéseket diktálni a gépírónőnek :D,amik alapján hátha pénzeket vonnak meg engedetlen országoktól,de legalábbis címlapra kerülhet a napilapokban,mi kell még?
  ;)
  Még egy olajszintet sem kell ellenőrizni az 28 éves kotróban.:D
   
  krisss, fip7 and bartinieffektus like this.

Ezen oldal megosztása