1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A NATO jövője

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Terminator által indítva @ 2013. február 23..

 1. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 2. joker

  joker Well-Known Member

  hadtap and lgabo like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

 4. subsonic

  subsonic Well-Known Member

 5. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ahogy azt a hídfő.ru elképzeli. Ezt nem Ben Hodges mondta, hídfő.ru-s fikció az ő szájába adva. Ilyenekkel próbál bomlasztani az orosz propaganda, sajnos van aki vevő rá, de szerencsére csak a ködevők. Ha tényleg egy hétig se bírná a NATO Oroszország ellen akkor mi tartja vissza őket, jövő hétre már övék lehetne a világuralom. Ahogy azt a hídfő.ru elképzeli...
   
 7. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Peldaul az, hogy az oroszok nem akarnak tokolni a hoditassal?;)
   
 8. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Így van ezzel a NATO is. Oroszország három napig se bírná a NATO ellen, hétvégére már a miénk lehetne az egész, de nem akarjuk, ez az ő nagy szerencséjük. Meg az, hogy nyugaton nem kell ennyire agyalágyult propagandát hallgatnunk, ezt meghagyjuk a hídfő.ru-nak és közönségének.
   
 9. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Az iraki hadműveletek is jóval tovább tartottak. Minimális ellenállás plusz jóval kisebb hadműveleti terület. Jelenleg beletörne a NATO bicskája egy oroszországi támadásba. Az USA még akkor is jobban járna, ha egyedül menne, mert a többi tagállam csak hátráltatná.
   
  Zed895, karpatalja and 2ndt like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member


  A lényeg nem az,hogy meddig bírná a NATO hanem az,hogy gyakorlatilag minimális a kompatibilitás a NATO országok hadseregei közt.A lőszer egységes jó részt ami szép dolog de édes kevés.Arról nem is beszélve,hogy szinte minden NATO országnak más a kiképzési rendszere egész egyszerűen ha kiküldesz egy vegyes zászlóaljat akkor az amerikai meg a dán század ugyan azt a feladatot teljesen másként fogja végrehajtani márpedig így zászlóaljat vezetni nem lehet.Már ha tudnak egyáltalán zavarás mentesen és titkosítva kommunikálni egymással ami ezek szerint nem lehetséges.
   
 11. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Ennyi marhaságot.. Már bocsánat. NATO-Oroszország háborus konfliktus nagy valószínűséggel atomháborúvá eszkalálódna és ahogy nőnek a veszteségek, lehetséges hogy a harcászati nukiktól nagyon gyorsan globális megsemmisítés lenne.
  Másik dolog, hogy Oroszországnak nem érdeke Európát lerohanni hanem Európával kereskedni szeretne. Dudi kissé el van tájolva viszont a NATO összfegyvernemi kérdéseit illetően, mivel a NATO legkisebb összfegyvernemi egysége a zlj harccsoport. Nos ezeknek azok lehetnek tagjai, akik CREWAL minősítéssel rendelkeznek, vagyis, a dán és amerikai ua. módon fogja végrehajtani a feladatot, ráadásul azonos kommunikációval (az eszközök lehetnek mások, de a frekvenciák, ugratásos frekvenciák, titkosítás stb. azonos.
  Nagyon sok zászlóalj szintű harccsoport létezik, hiszen Luxemburgon/Izlandon kívül minden NATO tagország legalább 1 ilyennel rendelkezik. A nagyobbak dandár harcsoportottal rendlekeznek, tehát hadosztály, hadtest szinten is működik a dolog. Természetesen egy koalíciós együttműködés, mint egy homogén haderő (orosz vagy amerikai) ezért lehetőség szerint a nagyobb államok magasabbegységei azonos nemzetiségűek, és ezek mellé lennének beosztva a koalíciós harccsoportok, amelyek nem gyengébb harcértékűek, de jobb megoldás sok nemzetiségű hadosztály, hadtest helyett, egy nemzetiségű nagy magasabbegységhez néhány többnemzetiségű dandár vagy zlj harccsoportot alárendelni.
   
  Zed895 and 2ndt like this.
 12. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Hasonló a helyzet a légierőknél is, itt is vannak összekovácsolási gyakorlatok, tehát szintén egységes irányítás, egységek vezetés, egységes titkosítás, és repülési tervek, bevetések koalíciós alapon működnénk. Mivel a légierőknél több az ilyen gyakorlat, ezért valószínűleg szorosabb és jobb együttműködést lehet várni, hiszen a COMAO és egyéb bevetések NATO standardokon alapulnak ezeket rendszeresen gyakorolják.
   
  2ndt likes this.
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Erről van szó, nem hídfőről. Most invesztálnak az Északi Áramlatba és a Délibe is tennék a zsugát ha hagynák az amerikaiak.
  Arany tojást - vagyis bevételt - hozó tyúk, még Európa nekik, ezt nem fogja leatomozni az orosz. Tetejébe a saját nuki erőműveiket ..
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member


  Voltál te már CREWAL-on?Mert én igen...És amíg a magyar BTR-es meg az amerikai STRYKER-es század ugyan úgy megfelel a CREWAL ellenőrzésen...
  De az amerikaival egy haditechnikai színvonalon lévő dán század sem fogja ugyan úgy végrehajtani a feladatot mint az amerikai század mert a nyakamat teszem rá,hogy különböző a két ország kiképzése.Nem kell messzire menni elég ha csak abba belegondolsz,hogy teljesen más harceljárásokat kíván egy CV-90 meg egy STRYKER.
  És ez akkor is fenn fog állni ha 30-as gépágyút kapnak a Strykerek vagy nem a Strykereket veszem alapul hanem a Bradleyket.Az F-16 Block 50/52-vel sem lehet ugyan úgy harcolni mint egy EF-2000 Tranche 3A-val nem véletlen,hogy nem alkalmazzák őket egy alegységben.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezen kívül a CREWAL nem arról szól,hogy mindenki megtanulja a másik harceljárásait,tehát a CREWAL minősítéssel rendelkező dán meg amerikai század nem fogja megkapni egymás kiképzését hanem számot ad az adott század a saját kiképzési rendszerében lévő tudás szintjéről.Tehát tudnia kell mindkét századnak támadni védekezni stb de nem egyformán kell tudniuk.És ez ugyan úgy igaz zászlóalj dandár vagy bármilyen más szintre is.
   
 16. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  De akkor minek tolják ezt a hídfős propagandát, hogy egy hét alatt le tudnák rohanni Európát és a NATO sem tudna minket megvédeni tőlük? Mert ezt ők tolják és ez egyáltalán nem úgy hangzik mint aki barátkozni meg együttműködni akar. Ha olyan jóban akarnak lenni velünk akkor minek tolják az arcunkba ezeket az agresszív ellenséges szövegeket folyamatosan szünet nélkül a propaganda hídfőikből? Mert hogy ettől nem lesz jobb a kapcsolatunk az fix.

  Aztán ha eleget rémítgették az európaiakat és ezért elkezdünk védelmi lépéseket tenni akkor meg ők vannak kiakadva, akkor meg az folyik a hídfőből hogy mi akarjuk megtámadni őket, pedig ők keltik állandóan ezt a háborús hangulatot. Ahhoz, hogy jóban legyünk bizalom kéne, de ez a hídfő meg a többi csak rombolja a bizalmat.
   
 17. honved

  honved Well-Known Member

  A külpolitikai okok mellett mindig figyelembe kell venni a belpolitikai okokat is. Putyinnak befelé mutatnia kell hogy "ellenség a kapuknál".
  Az USA számára szintén fontos hogy állandóan legyen aktuális "ellenség".
  Európának nem érdeke, belpolitikai szempontból sem az ellenségkép fenntartása. Azonban az itteni országok többsége NATO tag, teljesen nem függetlenítheti magát a folyamatoktól. USA szövetségesek, de Oroszország létfontosságú kereskedelmi partner, elsősorban az energiahordozók terén. Látványos szankciózás ide, vagy oda, azért a kőolajra, földgázra, egyik fél sem mondta hogy nem veszek, nem adok el. :)
   
  csibeszke, Zed895 and karpatalja like this.
 18. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A hídfőre ez pont nem áll mert az nem az oroszoknak szól hanem nekünk. És ami ott van az átcsorog a titkolthírek, legfrissebbhírek, a frissvilág, frissinfó, kurucinfó, balrad, oroszhírek, meg a többi osztódással szaporodó orosz propagandaoldalra, onnan meg átcsorog az összes oldal kommentszekciójába, ide is, és máris tele van vele minden.

  Márpedig ha ezekbe belenézel abból egyáltalán nem az jön le, hogy Oroszország barátkozni és együttműködni akar velünk, hanem az hogy örüljünk hogy még élünk mert ha a Medve megindul akkor már nem fogunk. Európai szemmel csak azt lehet ezekből leszűrni, hogy Oroszország ellenségként tekint ránk és ott próbál meg ártani ahol csak tud, nyoma sincsen bennük barátkozási szándéknak, de annál több fenyegetés és rosszindulat az irányunkba.

  Egyszerűen ez jön le belőlük, ezt terjesztik itt és ez nem baráti tevékenység hanem ellenséges. Elég megnézni az itteni orosz propagandán nevelt moszkovitákat, mennyi barátság és együttműködési szándék van bennük az EU felé? Zéró. Ilyeneket nevel ide nekünk az ellenséges orosz propaganda, akik a saját szövetségeseink ellen uszítanak az ő érdekükben. És akkor hogyan higgyük el Oroszországnak, hogy barátkozni meg együttműködni akar az EU-val ha ennek pont az ellenkezője amit tesznek?
   
 19. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Elgondolkodtató, mi lenne egy NATO-Orosz háború esetén. Ugyanis akkor azonnal elzárnák a csapokat az oroszok, és a közelükben lévő kitermelést is lehetetlenné tennék. A gazdasághoz ugye kell az energia, gáz, olaj... A háborúhoz is kell az üzemanyag. Ekkor persze a meglévő mennyiséget átcsoportosítják amennyire lehet a hadseregeknek. De komolyan, meddig húzza ki Európa az orosz energiahordozók nélkül + hogy az oroszok ellehetetlenítik majd a közelükben lévő kitermeléseket + az arabok minimum az egekbe emelik az árakat - már amelyik nem akar kimaradni inkább .. És eljutottunk a NATO jövőjéig, ha háború lesz.
   
  csibeszke likes this.
 20. plushun

  plushun Well-Known Member

  Szerintem ezt kár elemezni. Ha háború lesz akkor jön az atom, ami egyenlő az emberi civilizáció végével. Ami marad az max egy mad max szerű világ, annak meg már teljesen mindegy.
   

Ezen oldal megosztása