1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A NATO jövője

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Terminator által indítva @ 2013. február 23..

 1. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Pláne ha egy szigorúan elméleti konvencionális világháborúban mondjuk az európai hadszíntér épp nem áll jól, és a nato tagok 1/4-e hirtelen átáll.
   
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ukrajna egy része akár már ma is NATO tag lehetne. Csak vissza kell adniuk Kárpátalját és az már a NATOban is van. :p
   
  ghullaire, borisz, gergo55 and 7 others like this.
 3. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Különben ezt lehetne sugalmazni itt-ott persze csak a megfelelő helyeken, hogy a tudatban legyen, mint lehetséges opció.
   
 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. milagro

  milagro Well-Known Member

  Jól látod bizony!
  De látják ezt az USA-ban is ne félj!
  Az ukránok nagyon veszélyes helyzetbe lavírozták magukat azáltal, hogy "engedték megtörténni" országukban a 2014 februári CIA-puccsot!
  Elszámolták a dolgot, de nagyon, mert egyszerre tették kiszolgáltatottá magukat több oldalnak is!
  Innentől már nem csak az oroszok, hanem adott esetben maga az Egyesült Államok is érdekeltté válik Ukrajna felosztásában, nem is beszélve Lengyelországról (Volhínia), rólunk (Kárpátalja), románokról (Besszarábia egyes részei)! Plusz erre még rá is erősítenek a soviniszta nyelvtörvényükkel!
  Majd adódik egy történelmi szituáció, amiben szépen "szétboltolják" őket a jenkik az oroszokkal!
  Krímtől keletre eső részeket vissza, illetve megkapja Oroszország, cserébe a NATO is tehet még egy-kétszáz km-es lépést keletre Lengyelország kikerekítése által!
  Ez amúgy abból a szempontból is jól jönne a jenkiknek, hogy így a Brexit után egy súlyában erősen megnövelt Lengyelország lenne az Egyesült Államok megnyújtott keze az EU-n belüli "kavargatásra"! (remélem a lengyelek akarnak majd közös lengyel-magyar határt velünk!!, ez fontos!)
  + van még egy tényező, nevezetesen a török félhold kezd egyre kiszámíthatatlanabbá válni, jól jönne tehát a jenkiknek a Fekete-tengernek legalább a Dobrudzsától északra eső részeit ellenőrzésük alá vonniuk török befolyástól mentesen!
  ..
  Az elmúlt öt év lényegében a kivéreztetés jegyében telt el, milliók mentek külföldre, mállik szét, erodálódik a kijevi központi hatalom!
  Nagyon nagy hülyeséget csináltak szerintem 2014-ben!
   
  gergo55, zeal, antigonosz and 3 others like this.
 6. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Románia idővel szintén feldarabodik nem hogy még területet kapna.... Ukrajna hasonlóan mesterségesen kreált állam, bár Ukrajnának némi múltja van a románoknak semmiük sincs.

  Ha lesz háború ukrajnának és romániának vége kb. Nem örökök a határok

  A lengyelek meg alapból akarnak közös határt. A v4 is inkább v2 volt mindig is. A szlovákok azért lettek bevéve mert útba vannak és valahogy el kell érni a Lengyeleket, de teljesen sulytalanok és csak útba vannak.
  A csehek se érnek semmit és csak eltérően belepofáznak a dolgokba kivétel a migráns ügy.
   
  gergo55 likes this.
 7. episyrphus

  episyrphus Member

  Szlovákia esete azért egészen más, ne felejtsük el a felvidéki magyarokat. Minimum a Felvidék miatt kell Szlovákia a V4-be a mi szempontunkból.
   
 8. milagro

  milagro Well-Known Member

  Nem is feltétlenül arra gondoltam, hogy Romániát egészítenék ki még tengerparttal (ebben az oroszoknak sem lenne semmi üzlet, mivel romulán barátainkat nem annyira szívlelik), hanem pl. arra, hogy létrehoznak ott egy bolgár-lipován szláv államocskát a Budzsák Köztársaságot Dnyeszterfehérvár fővárossal, amolyan határállamként, a neve is azt jelenti: "határvidék"!
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Budzsák
  https://en.wikipedia.org/wiki/Budjak
  ..
  Ezt adott esetben elismerhetik az oroszok, mivel így kérhetnék cserébe,
  1. az ő bábállamuk Transznyisztria elismerését,
  2. megakadályozzák egyúttal a románok tengerparti térnyerését,
  3. Bulgáriának óriási szláv testvéri szívességet tennének, mivel a jelentős számú besszarábiai bolgárság súlya megnőne és így Dobrudzsa mintegy "bolgár ollóba kerülne", (a Budzsák Köztársaság lényegileg bolgár gazdasági érdekszféra lehetne),
  4. ez adott esetben további alkupozíciót jelenthet, hogy pl. Bulgária ne akadályozza a jövőben orosz energiahordozók vezetéken való Balkánra juttatását,
  5. de még ennél is tovább srófolható felfelé a tét, mivel ha kellően jó árat kapnának érte, még abba is belemehetnének, hogy a kis Budzsa Köztársaság NATO tagállam legyen idővel, (ez utóbbi esetben az Egyesült Államok nem lesz annyira kiszolgáltatva a török félhold szeszélyeinek, szóval nekik is érdekük, de az oroszok meg úgyis ott lesznek Transznyisztriában, de immár legálisan, nemzetközi jogilag elismerve, s így a status quo sem borulna fel alapjaiban, + kiegészíthetik még azzal hogy az alku részévé teszik, hogy mindezekért cserébe a NATO elfelejti a Kaukázust és maradék Ukrajna meg marad amolyan ütközőállam)
  ..
  Összességében tehát mindenki kicsit közelebb került a másikhoz, de úgy hogy mégsem borult fel semmi! Ez mindenképpen jobb forgatókönyv orosz szempontból is, mintha egész Ukrajna menne a NATO-ba (igaz ez amúgy is irreális)...
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mindig ez a maniakus depresszio megalomanias tunetekkel...
   
  vilmoci, gergo55, misinator and 6 others like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Csehoszág nem ér semmit? Tőlünk többet... Kb félút az osztrákok és köztünk fejlettségben, rendezettségben, szervezettségben. Kissebbségi problémájuk sincs annyi mint nekünk.
   
  Schurrer likes this.
 11. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Amúgy meglepő módon Macron (igen, Macron!) az aki ráébredt arra, hogy Oroszországhoz közeledni kell, különben Kína karjába lökik őket. A németeket meg folyamatosan kóstolgatja a kijelentéseivel, tudatosan gyengíti őket és számára nem eretnekség egy szorosabb szövetség az oroszokkal.
   
  fip7 likes this.
 12. dkes

  dkes Well-Known Member

  Oroszország ebbe nem benne bele, mert nem érdeke:

  1.

  Transznyisztria elismerése nem érdekük - a jelenlegi állapotok megfelelnek Nekik. Transznyisztria területileg kicsi, lakossága kevés (és vegyes), nincsenek stratégiai nyersanyagai, gazdaságilag illetve katonailag is teljesen jelentéktelen. Elhelyezkedése sem ideális - pl. megközelíthetőség terén stb. Tulajdonképpen Oroszországnak egyetlen érdeke ezen térségben (Moldávia és a "de facto" Transznyisztria) ne egyesüljön Romániával és ezen keresztül a NATO -val. Persze Románia, mint NATO tagállam illetve az USA -val "meglehetősen szoros kapcsolatokat ápoló" állam ilyetén módon történő erősődése sem kifejezetten érdeke.

  2.

  A "Budzsák Köztársaság" megalakulásával lenne egy kb. bő félmilliós kb. majdnem "életképtelen" formáció azon az amúgy nem túl rózsás lehetőségekkel kecsegtető területen. Hipotetikus kérdés - erre amennyiben a helyzet úgy hozza mennyi idő alatt tenné rá a kezét Románia? Avagy akár csak a NATO? Ennél akár nagyságrenddel (avagy nagyságrendekkel) nagyobb államok sem voltak képesek ellenállni ...

  3. Nem biztos, hogy Bulgária erre különösképpen vágyna még a nagyívű ideológiák mentén sem. Egész egyszerűen a terület nem túl jelentős magában, nincs közvetlen szárazföldi kapcsolat illetve kötődés sem. Egyelőre a saját gondjaik is sokkal inkább foglalkoztatják - pl. demográfiai és gazdasági ügyekben is még balkáni inercia rendszerben vizsgálva is komoly gondok vannak Náluk.

  Az érdekszféra sem biztos, hogy összejönne - a sok ideig fennálló ukrán gazdasági kapcsolatok mellett mind a román, török- és orosz (stb.) versenyzők is teljesen más súlycsoport Bulgáriához viszonyítva ...

  Gondoljunk bele - a kvázi kétmilliós Macedónia (avagy hívják éppen akárhogyan) sem "kell" Nekik. Pedig itt a közös Bolgár gyökerek illetve közvetlen szárazföldi kapcsolat is van. Persze ez utóbbi is összetettebb kérdés, de akkor is ...

  4. Ebben az ügyben sokkal inkább "más" az ok. Az a "más" dolog valószínűleg sokkal többet nyom a latban, mint minden más a mérleg másik serpenyőjében. Amennyiben ez a "más" megoldódna, akkor az megoldódna mindennemű területi tili-toli nélkül is ...

  5. Azt értem, hogy ez az USA -nak miért lenne jó, de hogy az oroszoknak ez miért lenne jó azt nem. Transznyisztria -val sem (sőt azzal pláne nem). Szerintem egyáltalán nem hiányzik az orosznak egy új NATO tagállam illetve USA/NATO támaszpont sem a Fekete-tenger partjára ...


  Ami már nem pontok kérdésköre. Oroszországnak elemi érdeke, hogy a jelenlegi Ukrajna egyben maradjon és ne közeledjen jobban a NATO irányába. Non plus ultra lenne persze, ha egy stabil és lojális szövetségesük lenne, de persze nem kaphatnak meg mindent amit akarnak. Éppen ezért sem ismerik el - Transznyisztria mellett - a Donbasszi és Luhanszki szakadár köztársaságokat sem. Ekkor ugye a maradék rész automatikusan menne a NATO kötelékbe - pont a határukra. A jelenlegi állapot nem ideális Oroszország számára, de egy fokkal mégis jobb, mintha akár szakadár részekkel vagy anélkül Ukrajna bemasírozna a NATO -ba illetve ott beindulna (még jobban) a nyugati "szabadrablás" ...

  P.S. és bármi ilyen alku folyamán mi lehetne a garancia arra, hogy a Kaukázusban nem terjeszkadik a NATO akár pár év múlva. Mondjuk egy új "színes" forradalom folytán? Grúziában a posztszovjet érában hányadik puccsot is érjük meg mostanában? Kaukázus egyéb területein gyakorlatilag jelenleg is "Pax Russica" van most is ...
   
 13. milagro

  milagro Well-Known Member

  Alapesetben valóban nem érdeke. Még. Most!
  Csak mi van akkor, ha az Egyesült Államok újra mozgásba lendíti az ukrikat (lásd az eheti híradást a fegyverszállításról és katonai segélyről)!?
  Csinálhatnak valami hülyeséget az ukránok is (sugallatra?), előállítva egy olyan helyzetet, amikor lépni kell az oroszoknak is! És ebben az esetben már a veszteségminimalizálás is egy fontos szempont: Kicsit közelebb kerül ugyan a NATO, viszont hozzuk ki a legtöbbet belőle mi is!
  Novorosszija alap, + kell akkor már egy megerősített hídfőállás (Transznyisztria) és valami még pluszba!
  (Ha északon jobban "megnyújtják" a jenkik Lengyelországot keleti irányba, akkor a bolgár-lipován Budzsák Köztársaság orosz protektorátusként való megalakítása nem lenne irreális és megvalósíthatatlan ötlet az oroszoktól!)
  Így azonos hosszúsági körig nagyjából, csak éppen délebbre ők nyugat felé tehetnének egy lépést! Status quo maradna így is, középen Kijev-Odessza Ukrajnával!
  Ebben az esetben a Budzsák Köztársaság természetesen nem alku tárgya lesz, hanem orosz támaszpontállam, mint a Krím!
  ..
  Mondom, mi van, ha a jenkik kavarják meg a dolgokat???
  Németországnak is nagyot "üzennének", ha a hátukba tennék Nagy-Lengyelországot!!!
   
 14. dkes

  dkes Well-Known Member


  Amennyiben USA/NATO bekeményítene, akkor az állások még jobban "megmerevednének". Egy Transznyisztria még a Budzsák -okkal együtt sem ér töredékét sem, mint amit veszítenének.

  Transznyisztria tényleg teljesen jelentéktelen és abszolút védhetetlen lenne az oroszok számára. Persze Románia sem vágyik egy akár fegyveresen is ellenálló amúgy jelentéktelen területre, aminek kétharmada orosz-ukrán (stb.) és a többi se feltétlenül "román-barát" ... Viszont Moldávia érett gyümölcsként hullana az ölükbe. Ráadásul ilyen könnyű siker esetén a lakosság is könnyebben mozgósítható (fanatizálható) lenne az irányban, hogy egy slungra teljes Besszarábia meglegyen akkor már ... Az oroszoknak a Budzsák, mint egy újabb exlávé (mint Kalinyigrád) nem biztos, hogy hiányzik - ráadásul itt orosz nemzetiség sem nagyon van. Meg a nyugati médiában is lehetne fanatizálni, hogy lásd az orosz birodalom hogy terjeszkedik. Meg amúgy egyéb tekintetben ez sem egy jelentős terület számukra (persze egy NATO támaszponttal már az lehetne) ...
   
 15. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Kis finom részletek: a törökök nem bólintottak a NATO balti terveire, csak a következő tárgyalási fordulóra mondtak igent.
   
 16. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Hosszútávú stratégia szerint Finnország szövetséghez csábítását is szem előtt tartanám ha nekik adnánk Karéliát. Itt komoly rakétavédelmi rendszert helyezhetnénk el ami védene minket a Kína felől érkező ICBM-ekkel szemben. Ukrajnát megnyújtanám kelet felé hogy elősegítsük gazdasági felzárkózását. A Csecsenek és Ingusok megkapnák a régen várt szabadságot akiket így fel lehet használni az Iráni befolyási kísérletek ellen akár felfegyverezve pl Szíriában. Ideiglenesen 100 évre bérbe adva Szibéria déli részét Kínának talán lecsökkenthetnénk az étvágyukat így megőriznénk Japán, DK meg a többi szövetségesünk biztonságát.

  Az Alaszkai szövetségi államhoz csatolnám Csucskföldet így A NATO ellenőrizné a Bering átjárót a jövőben felolvadó Jeges óceán hajózhatóságának totális kontrollja elnyerésével ami a következő évszázadokban kulcsfontosságú lesz. Persze népszavazás előzné meg az Alaszkai folyamatot aminek megünnepléseként hidat húznánk el a Bering szoroson hogy bekerüljön az a terület a vérkeringésébe Amerikának. Ez lehetőséget is nyitna afelé hogy egy New Yorktól Lisszabonig terjedő Ameroeurázsiai szövetséget létrehozzunk Kína ellensúlyozására.
   
  zsolti likes this.
 17. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Álmodozol az ukrán követségen?
  Csak nyugi! Egyszer legalább vehessetek részt egy Nato gyűlésen Ljubov!
   
  ghullaire and antigonosz like this.
 18. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Ez egy diliházból megszökött ember fantazmagóriája?
   
  ghullaire likes this.
 19. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Erre hogyan is veszik rá az Oroszokat?
   
 20. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ezt közvetlenül fallout előtt vagy után gondoltad nyuszika? :D
   
  svajcibeka, fip7, zsolti and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása