1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Unio által indítva @ 2013. január 17..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

 2. drqv

  drqv Well-Known Member

 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Biztos hogy az isis volt. A nagy bombaval megsemmisített tábor miatt. Náluk ez így szokás. Egy vezető likvidalasa vagy hasonlo egy robbantás.
   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  fishbed likes this.
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  "Mossák kezeiket" hadművelet?
  A magánzóra nem érvényes a hadijog, mert nem katona. Maga az USA mint állam,így tisztán marad, bármi is történik, azt magán személyek követik el. De egy nem is olyan kicsi légiflottával és ennyi "civillel" ezt el lehet játszani?
   
  fishbed likes this.
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Air America helyett Land America?
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Vagyis Ground.
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Afganisztán, Wardak tartomány, Sayyadabad körzet napjainkban (valamikor a nyáron)
  Ez u.az a körzet ahol 2011-ben lelőttek egy amerikai Chinook-ot.
  Tálib rajtaütés fényes nappal egy utánpótlás szállító konvojon.

  http://www.longwarjournal.org/archives/2017/09/anatomy-of-a-taliban-ambush.php

  Tanulságos...

  - A falut ahol összegyűlnek láthatólag ők uralják;
  - Láthatólag u.azon a helyen csapnak le megint ahol már korábban is (ott vannak a korábban kiégett roncsok)
  - A konvojt az amik a levegőből próbálják biztosítani (látható lét Blackhawk) de ez nem különösebben izgatja a tálibokat;
  - A tálibok se nem túl jól felszereltek (még RPG-t sem látni) se nem túl jól képzettek (rossz pozíciókból elég össze-vissza lövöldöznek);
  - Ennek ellenére jó néhány járművet - elsősorban tartálykocsikat - kilőnek;
  - A végén még egy amerikai harci gép is feltűnik, de ennek ellenére a tálibok mikor megunják a mészárlást, senkitől sem zavartatva egyszerűen csak hazamennek.

  Ez maradt utánuk:
  [​IMG]
   
 10. szpg9

  szpg9 Guest

  Egyet nem értek, de azt nagyon nem. Miért nem hagyják az amik azt, hogy az afgánok magok intézzék el egymást? Van valakinek infója, ötlete? Mert azért ez így elég írracionális próbálkozás. Sokáig tart, irtó sok pénzbe kerül és a sok szarkeverés árát szó szerint az egész világgal segítenek megfizetni... Ha hazamennének az amik, akkor sem dőlne össze a Fehér ház... Viszont lehetne igazán költséget csökkenteniük... T: LG
   
 11. drqv

  drqv Well-Known Member

  Szerintem a két Blackhawknak semmi köze nem volt a konvojhoz, csak valamikor aznap arra jártak, a tálibok meg betették, mert jól mutat. A végén a repülőgépről ugyanezt gondolom.
   
 12. drqv

  drqv Well-Known Member

  fishbed likes this.
 13. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Hát erre csak azt tudom mondani, ismereteim alapján, hogy amikor már mindenki szart bele, hogy mi van ott, akkor a tálibok (akik nem egyenlőek a mudzsahedinnel, bármennyire is szeretné ezt pár "alternatív" oldal összemosni), akkor azok a vallási fanatikus elmebetegek (akiket amúgy Pakisztánból szponzorálnak erősen), kb. az ország háromnegyedét elfoglalták... És bevezették a még a szaúdinál is betegebb rendszert, erőszakkal. A mudzsahedin maradéka próbált ellenállni. Aztán jött 9/11...
   
  rudi and szpg9 like this.
 14. szpg9

  szpg9 Guest

  Persze, csak azt nem értem, hogy egy olyan területre áldoznak rengeteg pénzt, aminek az elvesztése meg sem ártana nekik.. Mégis, egy talib hatalomátvétel inkább a közeli országokat érintené, és nem az USA-t.. Ott van Közép-Ázsia, meg Irán, IPakisztán, stb.. A talibok be tudnának arrafelé is kavarni... A 9/11 az gyenge ok szerintem arra, hogy másfél évtizedig ott háborúzgassanak. Az biztos, ha kivonulnak, a jelenlegi kormány rgy éven belül bukik. Úgy tudom, a máktermelőkhöz így se nagyon nyúlnak, ezért a kábítószer ellenes kűzdelem is elég gyenge lábakon áll. Nekem az lenne a logikus, ha az amik onnan kivonulnának, és néznék, ahogy a környező országokat is felforgatják.... És aztán mehetne a segítség, politikai szinten, meg fegyvereladás szinten a baráti országoknak, a nem baráti országok tönkretételét pedig vígan szemlélnék. Ha így haladnak a dolgok, mint most, akkor szerintem 10 év műlva is ugyaott lesz minden mint most. De köszi a válaszod, gondolatébresztő volt, remélem mások is elgondolkodnak ezeken a kérdéseken és megosszak velünk az elképzeléseiket. Lehet, lesznek olyan okok a háttérben, amiről most még nem is gondolok..
   
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  A háború pénz. Sok cégnek, sok amcsi érdekkörnek van ebből haszna. És ebbe nem kell belelátni semmi mákot/lítiumot/ritkaföldfémet/olajat. Mert ez nem erről szól. Önmagában is biznisz. A csapatok ellátása lőszerel, fegyverrel élelmiszerrel és az újraáépítés. Itt az ideológia (demokrácia/harc a beteg rendszerek/elnyomók ellen) és az üzlet összeforrt. Mint majdnem mindig. Nézd meg a "Háborús tekercsek" című filmet, ha még elérhető valahol (bár az Irakról szólt). Discovery-n leadták anno. Én nagyon örülök annak, hogy a legtöbb európai államban nincs sorkatonaság és általában csak önkéntesek mehetnek külföldi misszióba. Ki akarna kényszerítve megdögleni pár ember meggazdagodásáért, vagy pár hatalommániás politikus előbbrejutásáért (mint ahogy történt ez a múltban oly sokszor, első és második világháború, meg a többi "kisebb intenzitású konfliktus") ha még ráadásul meg sem fizetik? :D
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Igen, pontosan erről van szó.
  Ez egyrészt annyit jelentene hogy az USA-nak nyílt színen be kéne vallania hogy ezt a háborút (is) elvesztették, az eddigi több mint 1 000 milliárd dollár kiadás és több mint 2 500 halott pedig felesleges volt.
  Hogy úgy mondjam, nem tenne túl jót az amerikai morálnak...

  Ha pedig az USA által életben tartott kormány elbukik, olyan kupleráj jönne utána amihez legfeljebb a mostani iszlám állam fogható.
  Az összes elmebeteg muzulmán terrorszervezet meleg fogadtatásra lelne az országban (de legalább is megtűrnék őket) és megint lenne egy nyugodt hátország ahonnan kiindulva terrorakciókat szervezhetnének bárhol a világon.
  Az USA ezt szimplán nem engedheti meg..

  A legjobb kérdés hogy mi lesz ezután? Szerintem az teljesen nyilvánvaló hogy plusz pár ezer katona semmit nem fog javítani a helyzeten.
  Mint eddig is be lesznek szorulva a legnagyobb bázisokra, tartani tudnak majd esetleg néhány nagyobb várost, de a vidék teljesen tálib ellenőrzés alatt marad.
  Persze a rendszeresen bombáznak és rakétáznak majd drónokról és repülőkről, lesznek különleges műveletek de kb. ennyi.
  A háttérből Pakisztán és Irán továbbra is fegyverekkel látja majd el a neki tetsző milíciákat, úgyhogy utánpótlás lesz dögivel.
  Meddig lehet ezt az állapotot fenntartani? Ez lesz az újabb 30 éves háború?
   
  drqv and szpg9 like this.
 17. drqv

  drqv Well-Known Member

  Szerintem alapvetően két dolog miatt vannak még ott, egyrészt ott van az ISIS-Khorasan. Az utóbbi egy évben a kormány és az amerikaiak is főleg az ISIS-re koncentráltak, de átmeneti győzelmek mellett nem tudtak maradandó eredményt elérni. Bár ez a térképeken nem látszik, az ISIS még terjeszkedni is tudott, főleg a tálibok kárára. Ha ebből az egyenletből kivonjuk az amikat, akkor nem látom, hogy a másik kettő hogyan tudná féken tartani ezt a szervezetet, márpedig az ISIS jelenlét senkinek sem érdeke a térségben.

  Másrészt Az országban külső segítség nélkül az etnikai és vallási megosztottság miatt szinte lehetetlen működőképes központi kormányzatot fenntartani, legalábbis eddig minden erre vonatkozó próbálkozás elbukott. Az USA attól tarthat, hogy a kivonulás után a kormány egy másik nagyhatalmat kérne meg az űr betöltésére. Az oroszok szinte biztosan nem térnének vissza egy repetára, a kínaiakat viszont jó eséllyel érdekelné a dolog. Szerintem Washingtonban úgy kalkulálnak, hogy még mindig olcsóbb fenntartani ezt a helyőrséget, mint később visszaszorítani a kínai befolyást.
   
  szpg9 likes this.
 18. misinator

  misinator Well-Known Member


  Szerintem azzal, hogy támogatták a mudzsahedeket - még a szovjet megszállás idején - kiengedték a szellemet a palackból.
  Egy réteg vérszemet kapott, radikalizálódott, + nem félnek: Egyrészt világfelfogásuk miatt, másrészt mert megtapasztalták, hogy a legfejlettebb hadseregekkel is gyakorlatilag elbírnak.
  A stratégák azzal nem számoltak anno, hogy egyszer ellenük is fordulhatnak.

  A világ összes pénze és összes fegyvere nem fogja már ezeket elnémítani, ez a hajó már elment.
   
  szpg9 likes this.
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ez kb. mindenhol így van, ahol muszlimok élnek. Nekik mindig van valami okuk a "radikalizálódásra" Legyen az Izrael, USA, Oroszország, a siíták, a jazidik, vagy bármi más. 1000 éves lemaradás. Ők még a keresztes háborúk korát élik. Ez van. És pont ezért kéne rohadtul távol tartani őket Európától... De ezt senki nem meri felvállalni.
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Talán azzal még nem lett volna baj, de ahogy Charlie Wilson is megmondta: a végjátékot elb...ták.
  Szerintrm ez a jelenet a filmből pont ide illik:
   
  szuvorov likes this.

Ezen oldal megosztása