[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
4 580
8 728
113
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113

Katar a tálibokkal együttműködve megnyitja a kabuli repülőteret "a lehető leghamarabb"​

By AFP
, 2021. szeptember 2., 22:27
AddThis Website Tools

Katar a tálibokkal együttműködve megnyitja a kabuli repülőteret a lehető leghamarabb
A tálib Badri 313 katonai egység tagjai 2021. augusztus 31-én érkeznek a kabuli repülőtérre, miután az Egyesült Államok minden katonáját kivonta az országból, hogy véget vessen a brutális 20 éves háborúnak. - AFP PIC

DOHA: Katar a tálibokkal együttműködik a kabuli repülőtér mielőbbi újbóli megnyitása érdekében - közölte külügyminisztere csütörtökön, felszólítva a keményvonalas iszlamistákat, hogy engedjék meg az afgánok távozását.
A repülőtér, ankaotikus evakuálás színhelye, amely kedden az amerikai csapatok kivonásával ért véget, nem működik, infrastruktúrájának nagy része leromlott vagy megsemmisült.

"Nagyon keményen dolgozunk (és) továbbra is reménykedünk abban, hogy a lehető leghamarabb működtetni tudjuk"-mondta Mohammed Abdulrahman al-Thani sejk katari külügyminiszter.

"Remélhetőleg a következő napokban jó híreket fogunk hallani" - mondta a dohai sajtótájékoztatón.

Egy katari technikai csapat szerdán berepült Kabulba, hogy megvitassák a repülőtér újbóli megnyitását.

Az ügyet ismerő forrás szerint a cél az , hogy a humanitárius segítségnyújtás érdekében és a szabad mozgás biztosítása érdekében újraindítsák a járatokat, beleértve a kiürítési erőfeszítések újraindítását is.

Több mint 123 ezer külföldi állampolgár és afgán menekült el az országból a légi szállítási művelet során.

"Nagyon fontos ... hogy a tálibok demonstrálják elkötelezettségüket a biztonságos áthaladás és a szabad mozgás biztosítása mellett Afganisztán népe számára" - mondta Mohammed sejk.

Katar "kapcsolatban áll (a tálibokkal) és Törökországgal is, ha tudnak bármilyen technikai segítséget nyújtani" - tette hozzá.
Mohamed sejk közös sajtótájékoztatón beszélt brit kollégájával, Dominic Raabbal, aki szerint "alkalmazkodnunk kell a tálib uralom új valóságához".

"Közvetlen prioritásunk a megmaradt brit állampolgárok, de az Egyesült Királyságnak dolgozó afgánok és valójában a legveszélyeztetettebbek biztonságos átutazásának biztosítása" - mondta Raab.

Katar az elmúlt években tárgyalásokat szervezett a tálibok és az Egyesült Államok között, és mintegy 43 000 Afganisztánból menekült átmeneti állomása volt.

nst.com
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
Az Egyesült Államok bejelentette, hogy keményen fellép az ISIS-K terrorcsoport ellen, amely magára vállalta a kabuli repülőtéren elkövetett kettős öngyilkos merényletet, amelyben több mint 100 ember, köztük 13 amerikai tengerészgyalogos halt meg.

"Elmondhatom, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy továbbra is az ISIS-K-ra összpontosítsunk, megértsük ezt a hálózatot, -- és a jövőben, az általunk választott időpontban, felelősségre vonjuk őket azért, amit tettek" - mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán.

Austin szintén nem nyilatkozott elkötelezetten Washington és a tálibok jövőbeni kapcsolatáról. Mivel korábban már szolgált Afganisztánban, Austin azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "nagyon szűk körű kérdésekben" dolgozik együtt a tálibokkal, és nem fog "logikai ugrásokat tenni" arra vonatkozóan, hogy a jövőben hogyan alakulnak majd a dolgok. "Nem tudjuk, hogy mi lesz a tálibok jövője, de személyes tapasztalatból mondhatom, hogy ez egy kegyetlen csoport a múltból, és hogy változnak-e vagy sem, azt majd meglátjuk" - mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Eközben két nappal azután, hogy Chris Donahue vezérőrnagy felszállt a kabuli repülőtérről induló utolsó járatra, amely Amerika leghosszabb háborújának véget vetett, a Fehér Ház, az amerikai külügyminisztérium és az ország védelmi minisztériuma újabb részleteket hozott nyilvánosságra az intenzív, nagyszabású műveletről, amelynek még nincs vége.

Az India Narrative összegyűjtötte olvasóinak a legfontosabb részleteket:

Hány amerikai maradt még Afganisztánban?

Az amerikai külügyminisztérium úgy véli, hogy 100-200 olyan amerikai maradt Afganisztánban, akiknek esetleg érdeke fűződik a távozáshoz. A diplomáciai erőfeszítések továbbra is arra irányulnak, hogy biztosítsák számukra, valamint azon afgán partnerek és külföldi állampolgárok számára, akik még mindig el akarják hagyni Afganisztánt. Joe Biden amerikai elnök szerint nincs határidő a biztonságos átutazás biztosítására irányuló erőfeszítésekre azok számára, akik ezt szeretnék.

Hány katona vett részt a nem harcosok evakuálási műveletben?

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának elnöke szerint öt-hatezer katonai személyt vetettek be a helyszínen, akiknek egy részét a vészhelyzeti tervezés alapján előre telepítették. Ezek az elemek a 82. légideszant hadosztály, a különleges erők, a tengerészgyalogság, valamint a haditengerészet és a légierő állományából érkeztek.

Hány embert evakuált az USA Afganisztánból?

Az Egyesült Államok mintegy 6000 amerikai állampolgárt és összesen több mint 124 000 civilt evakuált, köztük veszélyeztetett afgánokat. "És mindezt egy világjárvány közepette, súlyos és növekvő fenyegetések közepette tettük" - mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Hány bevetést hajtottak végre az amerikai hadsereg és más partnerek?

Összesen 778 bevetésen összesen 124 334 embert evakuáltak, köztük közel 6000 amerikai állampolgárt, harmadik országbeli állampolgárt és az amerikai külügyminisztérium által kijelölt afgánokat. Ebből a 778-ból 387 volt az amerikai katonai C-17-es és C-130-as gépek, a többi 391 pedig az amerikai erők által lehetővé tett nem amerikai katonai gépekből állt.

Hová szállították a Kabulból evakuált embereket?

Az evakuálási missziót kilenc európai és közel-keleti országban, valamint 26 közbenső állomáshelyen és ideiglenes menedékhelyen hajtották végre. Több mint 65 000 afgán és más személyt szállítottak át az Öbölön keresztül, a legnagyobb evakuálási helyszín Katar volt. Az afgán evakuáltak biometrikus és biográfiai átvilágítása az Egyesült Államokba való szállításuk vagy harmadik országba történő továbbításuk előtt történik.

Hányan jutottak el ténylegesen az Egyesült Államokba?

Augusztus 17. és augusztus 31. között az evakuálási művelet keretében 31 107 ember érkezett az Egyesült Államokba. Közülük 4446, azaz körülbelül 14 százalékuk amerikai állampolgár, 2785, azaz körülbelül 9 százalékuk törvényes állandó lakos, a fennmaradó 23 876 személy, azaz körülbelül 77 százalékuk pedig veszélyeztetett afgán.

Hány amerikai katona szolgált Afganisztánban az elmúlt 20 évben?

Nyolcszázezren, mivel az USA több mint 1 billió dollárt költött, és 2461 katonát, tengerészt, tengerészgyalogost és tengerészgyalogost vesztett el, míg 20 691-en megsebesültek. "Megszámlálhatatlanul sok ezren szenvednek még a háború láthatatlan sebeivel, miközben lezárjuk nemzetünk történelmének ezt a fejezetét, és ezek az áldozatok mind szövetségeseink és partnereink mellett vannak, és soha nem szabad elfelejtenünk, hogy 60 000 afgán nemzeti biztonsági erő adta életét ennek a háborúnak a lefolytatása során" - mondta Mark Milley tábornok.

Vége a kiürítési missziónak?

Az afgán munkacsoport továbbra is a nap 24 órájában dolgozik az evakuálási erőfeszítéseken. Augusztus 14. óta a munkacsoport együttműködik az afganisztáni amerikai állampolgárokkal, több mint 55 000 telefonhívást kezdeményezett és több mint 33 000 e-mailt küldött. "Ez a kapcsolatfelvétel ma is folytatódik, és folytatódni fog az elkövetkező napokban és hetekben is, amíg szükség van rá" - mondta tegnap Victoria Nuland nagykövet, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára.

Ez csak egy katonai küldetés volt?

Az amerikai külügyminisztérium szerint Antony Blinken külügyminiszter több mint 50 kétoldalú hívást intézett külföldi vezetőkhöz, és virtuálisan találkozott mind a G7-ek, mind a NATO-partnerekkel, emellett hétfőn virtuális miniszteri találkozót hívott össze, amelyen Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az EU és a NATO, valamint Katar és Törökország vett részt, hogy megvitassák az Afganisztánból való biztonságos kiutazás megkönnyítését, beleértve a kabuli polgári repülőtér újranyitását.

Most már nincs amerikai diplomáciai jelenlét Kabulban?

Nem. Az USA létrehozta afganisztáni irodáját Dohában, amelyet Ian McCary vezet, aki az afganisztáni misszióvezető-helyettes volt, és amelynek feladata az Afganisztánnal kapcsolatos diplomácia minden vonatkozásban történő irányítása, valamint a szövetségesekkel és partnerekkel való együttműködés, akik szintén Dohába helyezték át műveleteiket.

-indianarrative

(IANS)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 511
4 755
113
Amerikai demilitarizálás az Afganisztánba hátrahagyott katonai eszközökön..

Ennyi energiabefektetés helyett egyszerűbb lett volna ha felgyújtják az eszközöket. Kiégve már nincs harcértéke, vagy ha visszaállítható is a talibán nem igazán lesz képes rá tömegesen. Érthetetlen robbanószer, meg üzemanyag elvileg volt elég dosztig. Mibe állt volna felgyújtani mindet?
 

foxi33

Well-Known Member
2021. április 26.
343
961
93
Ennyi energiabefektetés helyett egyszerűbb lett volna ha felgyújtják az eszközöket. Kiégve már nincs harcértéke, vagy ha visszaállítható is a talibán nem igazán lesz képes rá tömegesen. Érthetetlen robbanószer, meg üzemanyag elvileg volt elég dosztig. Mibe állt volna felgyújtani mindet?
Ennyi jármű füstje akadályozta volna a repülést, robbantani meg nem volt biztonságos hely.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and jani22

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 511
4 755
113
Ennyi jármű füstje akadályozta volna a repülést, robbantani meg nem volt biztonságos hely.
A visszavonuláskor mikor látszott már az összeomlás akkor kellett volna országosan. A reptéren meg amikor az utolsó 3 gép mikor elindult akkor kellett volna az addigra összegyűjtött egy helyre pakolt technikát vagy felrobbantani mikor már a levegőben vannak, vagy éppen felszállás előtt meggyújtani, mire komolyan lángra kap addigra már a levegőben szállnak. Meg lehetett volna oldani csak akarat kérdése volt az egész.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
750
1 162
93
  • Vicces
Reactions: Leonidas

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 511
4 755
113
Miért nem lehet ezeket megcsiklandozni A-10 ekkel amikor Panjsir felé tartanak???
Amúgy most hogy nyeregben érzik magukat, felfedik és összegyűljtik az embereik jó részét akkor olyan könnyen megtizedelhetőek lennének. Egy helyre gyűlik a keménymag. Akkora csapást lehetne mérni rájuk, amit aligha hevernének ki.
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1 and fitom

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
A visszavonuláskor mikor látszott már az összeomlás akkor kellett volna országosan. A reptéren meg amikor az utolsó 3 gép mikor elindult akkor kellett volna az addigra összegyűjtött egy helyre pakolt technikát vagy felrobbantani mikor már a levegőben vannak, vagy éppen felszállás előtt meggyújtani, mire komolyan lángra kap addigra már a levegőben szállnak. Meg lehetett volna oldani csak akarat kérdése volt az egész.
A nagyobb harcértékű cuccok kaptak gránátokat, MRAP-t amúgy sem nagyon fogják használni a tálibok mert iszonyatos üzemanyag zabálók, ezeket a tálibok max eladni tudják de ha az amerikai katonák egy spájszerrel szétverik a belsejüket és kijukasztják a golyóálló szélvédőjüket egyből nem lesz olyan kívánatos a portéka...