[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
1 094
4 371
113
What.

Pont most kezdtem el nezni az uj 9/11 dokusorozatot a Netflixen - Turning Point a cime - es nagyon korrektul utanamennek a kezdeteknek.

1985-re, 6 evvel Afganisztan szovjet lerohanasa utanra, mar kb 1 millio afgant oltek meg, 1.5 millio megsebesult vagy fogyatekossa valt, 2 millio elmenkult Pakisztanba, 1 millio Iranba.
Ekkor egy 13 millios orszagrol beszeltunk, ahol a teljes lakossag tobb, mint egyharmadat gyakorlatilag megoltek, elkergettek vagy megnyomoritottak a mocskos kommunista szovjetek.

84-tol finanszirozta Amerika a mujahideen ellenallast, nem kis osszeggel, evi egymilliard dollar felett koltottek ezekre az iszlam vallasi holdkoros partizanokra es a jihadjukra a CIA-n keresztul (azok meg a paki ISI-vel mukodtek egyutt), ezt az egesz muvelet feje mondja bele a kameraba.

Tobb tizezer tonnanyi ammot es robbanoanyagot szallitottak le az ellenalloknak, akik 7 kulon etnikai-torzsi csoportba szervezodtek, a szelsoseges fundiktol a moderaltakig mozgo skalan, es mindegyiknek volt sajat feje.

Az extrem fundik voltak tobbsegben:
Khalis (pastun)
Sayyaf (pastun)
Rabbani (tajik)
Hekmatyar (pastun)

Utobbi a hirhedt, rettegett fekete turbanos allat, allitolag egyetemista koraban o talalta ki es kezdte el nok arcanak sosavazasat, az akkori modern elet kozepen, mert ugye el kellett volna takarniuk magukat... meg is interjuvoljak az elso epizodhoz, mesel a felkelesrol.

A CIA fonok meg egyszeruen leszogezi, hogy ezekkel volt muszaj egyuttmukodni, az o rendszeruket kovetni, igy juthatott el a fegyver a parancsnokokhoz. A hires Masoudnak peldaul havi $250 ezer dollart fizettek, mondja a CIA fonok.

Javaslom mindenkinek, eleg jol indult az elso resz - szerintem ma ejjel binge watching lesz es vegignyomom az egeszet (6 reszes.) :cool:
Kiegészíteném és pontosítanám a leírtakat:

A szovjet inváziót követően Afganisztánban számos új szervezet alakult, amely ellenezte a pakisztáni kormány katonai támogatását. Az ellenállási mozgalom legfőbb támogatója Pakisztán volt, azonban Ziaul Hakk tábornok-elnök azzal a feltétellel segített Amerikának, hogy az afgán ellenállásnak szánt minden amerikai támogatást csakis a pakisztáni kormányon keresztül lehet átutalni. A Pakisztán-ellenes szervezetek jelentette fenyegetést Ziaul Hakk úgy küszübölte ki, hogy a számtalan párt és csoportosulás közül csak hetet ismert el, így a harcászati felszerelést igénylőknek a hét párt valamelyikébe kellett belépniük.

Mivel a szovjet intervenció egy iszlám országot ért, számos iszlám ország, szervezet és magánszemély nyújtott támogatást. Ezek közül kiemelkedett Szaúd-Arábia. 1980-ban a Dzsuhajman iszlamistáinak a mekkai támadása és az iráni iszlám forradalom jelentette megrázkódtatás nyomán a szaúdi kormányzat úgy látta, hogy immár kettős fenyegetéssel kell számolnia: egyrészt belülről, azon szélsőségesek részéről, akik hitehagyottnak bélyegezték a rezsimet; másrészt kívülről, mivel a a teheráni események következtében az iszlám síita ága lett a muszlim világ modern militáns tevékenységének vezére. A síiták megnövekedett tekintélye egyértelműen árthatott Szaúd-Arábiának és vele együtt a többségi szunnitáknak, amelyek fő védelmezőjének tekintette magát a Szaúd dinasztia. Az olajból származó vagyon afgán dzsihádba fektetésétől azt remélték, hogy háttérbe szoríthatják a síitákat, valamint az iszlám hazai és külföldi arculatának vissza állításában bizakodtak. A szaúdi kampányt más kormányok és egyéni szponzorok is támogatták Kuvaitból, az Emírségekből és más araab államokból. A hivatalos szaúdi segély az amerikaival vetekedett, amely az 1980-as 30 millióról, 1985-ig 250 millió dorrárra nőtt. A nem hivatalos szaúdi segély hasonló nagyságrendű volt, ha nem több.

A Pakisztán által elismert hét mudzsahed párt közül négy volt iszlamista, azaz egyfajta ideológiára, az iszlám alapvető tanításainak újra értelmezésére alapuló politikai mozgalom. A másik három párt a hagyományokhoz való ragaszkodásuk miatt fundamentalistaként aposztrofálható.

1. Dzsamiat-i Iszlámi(Iszlám Közösség/Iszlám Társadalom) A szervezet az 1960-as években létrejött csoportosulásból alakult 1972-ben. Vezetője a tadzsik Burhanuddin Rabbani, a kabuli egyetem teológiai oktatója volt. A párt célja a társadalom minden részének alapvető átalakítása azért, hogy azok megfeleljenek az iszlám alapelveinek. A Dzsamiat meghatározó tagja volt, a szintén tadzsik nemzetiségű Ahmed Sah Maszud, aki a Pandzssír-völgyben vezette az ellenállók csapatait. A párt milíciáit 1985-től a Súra-yi Nizár(Felügyeleti Tanács) fogta össze. A szervezethez kötődött a nyugat-afganisztáni Herátban harcoló hadúr Iszmail Khan. A pártmilíciák létszáma a nyolcvanas évek derekán 15-25 ezer körül lehetett.

2. Hizb-i Iszlámi(Iszlám pártja) 1976-ban szakadt ki a Dzsamiatból. Az új párt már 1979-ben részekre esett, ekkor jött létre a Hekmatjar frakció. Gulbuddin Hekmatjar Kunduzban született és az iszlamista mozgalom éveiben a kabuli egyetem hallgatója volt. A frakció tagjainak 85 százaléka a pastunok közül került ki. A szervezet a sejtszerkezetre épült, a hatalom pedig piramis-szerű láncot képezett. Hekmatjar célja erős, központosított, egypárt rendszerű iszlám állam felépítése volt. Embereit nagyrészt a menekült táborokból és Nangarhar és Kunduz tartományokból toborozta. A Hizb-i Iszlámi Gulbuddin(HIG) a viszonylag jól képzett, fiatal, radikális réteget vonzotta, s mintegy 20-30 ezer fegyveressel rendelkezett. A mudzsahedínt segítő pakisztáni Dzsamaat-i Iszlámi és az ISI nagy mértékű támogatását élvezte.

3. Hizb-i Iszlámi Khalisz A Hizb-i Iszlámi szakadár csoportja, vezetője Junisz Khalisz paktiai törzsi vezető. Követői főként délkelet-afganisztáni fundamentalista vezetők és katonai parancsnokok. A frakció 5-7 ezer fegyveressel rendelkezett.

4. Ittihad-i Iszlámi(Iszlám Egységpárt) Raszul Szajjaf alapította, aki korábban teológiát tanított a kabuli egyetemen. Szajjaf szaúdi pénzen és vallási támogatással a semmiből toborzott össze egy vahabita mudzsahid csoportot. A szervezet Paghman és Kabul körzetén kívűl soha nem rendelkezett jelentős befolyással, határozottan szembe fordult a síita eretnekekkel, valamint a Rijád és Teherán között, az iszlám világban betöltendő vezető szerepért folyó versengés fontosságát hangsúlyozta. A párt mintegy 4 ezer fegyveressel rendelkezett, sorai között több ezer arab dzsihadista harcolt az évek során.

5. Dzsabha-i Nidzsat-i Milli (Nemzeti Felszabadítási Front) Szigbatullah Mudzsadidi alapította a szervezetet 1980-ban. A fundamentalista párt nélkülözte az ideológiai alapokat, és erős bázissal rendelkezett Afganisztán pastun lakta vidéki területein. Mudzsadidi a dél-afganisztáni szúfi Naksabandi rend egyik ágának vezetője. A királypárti szervezet soha nem tudott elég nagy katonai bázist kiépíteni a mudzshidek számára. A 8-15 ezer harcossal rendelkező mozgalom főként Logar és Kandahar tartományban volt aktív.

6. Harakat-i Inkilab-i Iszlámi (Iszlám Forradalmi Mozgalom) 1980-ban alakult Nabi Muhammadi iszlám tudós vezetésével. A párt hatalmi bázisa az Uléma és a falusi mullahok köre, a vallási iskolák diákjaival, a tálibokkal. A szervezet úgy határozta meg magát, mint olyan pártot, amely nem rendelkezik ideológiával, az iszlám törvény szigorú alkalmazásához kíván visszatérni és a saria tanításait helyezi előtérbe anélkül, hogy bármilyen iszlamista irányvonalat támogatna. A háború első éveiben ez a szervezet volt a legerősebb, 10-25 ezer fegyveressel rendelkezett. A csoport fő fellegvárai Gazni, Vardak és Logar tartományok voltak.

7. Maház-i Milli-i Iszlámi(Nemzeti Iszlám Front) A párt irányítója a szúfi mozgalommal kapcsolatban álló vallási vezető, Ahmed Szajid Pir Gailani, aki erős befolyással rendelkezett a dél-afganisztáni törzsek felett. A párt afganisztáni viszonyok között mérsékelt, monarchista csoportosulásnak számított. Kandahar és Kabul közötti területeken mintegy 8-15 ezer fegyveressel rendelkezett.A síita pártokról majd egy másik posztban
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
11 320
18 128
113
1985-re, 6 evvel Afganisztan szovjet lerohanasa utanra, mar kb 1 millio afgant oltek meg, 1.5 millio megsebesult vagy fogyatekossa valt, 2 millio elmenkult Pakisztanba, 1 millio Iranba.
Ekkor egy 13 millios orszagrol beszeltunk, ahol a teljes lakossag tobb, mint egyharmadat gyakorlatilag megoltek, elkergettek vagy megnyomoritottak a mocskos kommunista szovjetek.

VS.

84-tol finanszirozta Amerika a mujahideen ellenallast, nem kis osszeggel, evi egymilliard dollar felett koltottek ezekre az iszlam vallasi holdkoros partizanokra es a jihadjukra a CIA-n keresztul (azok meg a paki ISI-vel mukodtek egyutt), ezt az egesz muvelet feje mondja bele a kameraba.

Tobb tizezer tonnanyi ammot es robbanoanyagot szallitottak le az ellenalloknak, akik 7 kulon etnikai-torzsi csoportba szervezodtek, a szelsoseges fundiktol a moderaltakig mozgo skalan, es mindegyiknek volt sajat feje.

Nem érzed az ellentmondást? Ki is volt itt a mocskos? De legfőképen a hülye?
Mert ha nincs USA támogatás könnyen lehet, hogy a "mocskos" szovjetek sikerrel járnak. Ha más nem kiírtják a helyi lakosságot és akkor sincs turbános dzsihád.
E helyet az USA elképesztő pénz költött el arra, hogy elmebetegeket fegyverezzen fel és gazdagítson meg érdemtelenül.
Emiatt egy csomó gazdag, beteg agyú állattal lett tele az amúgy sem békés bolygónk, az afgán szovjet háború pedig véresebb lett, mint addig bármikor.
A nagy siker az lett, hogy a szovjetek kivonultak, az USA által pénzelt erők meg nyugodtan nyomhatták végre a kedvenc mondókájukat, ami a "Halál Izraelre, halál az USA-ra" címen ismert.
E miatt az USA ismét beavatkozott több 10 milliárd dollárért, és aztán 20 év alatt pofára esett....
És most bele se menjünk abba mi vesztessége lett volna az USA-nak, ha az oroszok ugyan akkora idióták lettek volna, mint annó az USA, és elkezdik nyomni a Talibánt fegyverrel.... Az USA szerencséjére az oroszok okosabbak voltak náluk!

Én úgy látom, hogy ebben a történetben nem az afgánok és a szovjetek voltak a világ hülyéi hanem az USA, aki mindig mindenkinél okosabbnak érzi magát, aztán tátott szájjal rohannak be mindig a f@szerdőbe....
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
12 098
13 262
113
Akik most a Pandzsir völgyben harcolnak, sajnos ezeknek a fegyvereknek a rossz oldalán vannak :(
Nem sajnos. A tálibok itt a jófiúk. Elhozták a békét. Az elmúlt negyven évben mikor volt Afganisztánban:
 • egységes és szilárd kormányzás
 • az ország területének 90%ra kiterjedő béke
Mikor? Hála a táliboknak most az afgánok kapnak egy esélyt.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
Nem sajnos. A tálibok itt a jófiúk. Elhozták a békét. Az elmúlt negyven évben mikor volt Afganisztánban:
 • egységes és szilárd kormányzás
 • az ország területének 90%ra kiterjedő béke
Mikor? Hála a táliboknak most az afgánok kapnak egy esélyt.
Hidd el sok afgánnál nem a hála érzése az amit akkor érez, ha a tálibok rá gondol,az pedig,hogy mit tudnak összehozni a tálibok majd kiderül, az elkövetkező két-három hónap kritikus lesz a tálibok számára a hatalmuk megszilárdítása szempontjából....
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
987
3 035
93
Azok akik a Pandzsir völgyben most harcolnak végig harcoltak az elmúlt hónapokban, a tálibok ellen, ők az elmúlt hónapokban sem és most sem futottak el gyáván.
Nem futottak el gyáván....Nem hát....mert otthon ültek mikor a frontra kellet volna menni, frontra menni voltak gyávák.
Semmilyen segítségre nem jogosultak. Megkapták már. 87 milliárd dollár. Pont.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány and Fennek

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
987
3 035
93
Hidd el sok afgánnál nem a hála érzése az amit akkor érez, ha a tálibok rá gondol,az pedig,hogy mit tudnak összehozni a tálibok majd kiderül, az elkövetkező két-három hónap kritikus lesz a tálibok számára a hatalmuk megszilárdítása szempontjából....
Propaganda.
8 nap alatt csata nélkül hódoltak be. Afganisztán maga a talibán.
A nép akarta őket, ha nem akarták volna a talibánt, akkor harcoltak volna, volt mivel.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
22 246
23 836
113
Hat ez olyan szep. :D
Nemetorszag a vilag fejostehene, es csengetni is fog mindent amit a talibok vagy barki mas ker, a nemetek es az EU) mar a vilag utolso eldugott torzsfonokenek szemeben is lementek kutyaba. Erdogannak is kipengetik a kabuli repter orzest mert Nemetorszag mar gyakorlatilag Torokorszag 2.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
Nem futottak el gyáván....Nem hát....mert otthon ültek mikor a frontra kellet volna menni, frontra menni voltak gyávák.
Semmilyen segítségre nem jogosultak. Megkapták már. 87 milliárd dollár. Pont.
Te szerintem tévedésben vagy a Pandzsir völgyiek közzül nagyon sok ember az afgán hadseregben harcolt a tálibok ellen az elmúlt hónapokban,amikor az afgán kormány összeomlott és Kabult is elfoglalták a tálibok, akkor folytatták a harcot a Pandzsir völgyben, és hozzájuk csatlakozott még sok egykori afgán katona köztük számos egykori afgán SF alakulat is...
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
Propaganda.
8 nap alatt csata nélkül hódoltak be. Afganisztán maga a talibán.
A nép akarta őket, ha nem akarták volna a talibánt, akkor harcoltak volna, volt mivel.
Persze már most mély ellentétek vannak a tálibok között ezért halasztották el a kormány alakítást a jövő hétre...
 
 • Tetszik
Reactions: theo

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
987
3 035
93
Te szerintem tévedésben vagy a Pandzsir völgyiek közzül nagyon sok ember az afgán hadseregben harcolt a tálibok ellen az elmúlt hónapokban,amikor az afgán kormány összeomlott és Kabult is elfoglalták a tálibok, akkor folytatták a harcot a Pandzsir völgyben, és hozzájuk csatlakozott még sok egykori afgán katona köztük számos egykori afgán SF alakulat is...
Sorold már fel a csatákat,ütközeteket,ostromokat légyszíves...
Nem a COIN bohóckodásra gondolok. Nem az érdekel hogy néhány drogos marakodik a koncon, és lövi egymást.
Mert a taliban úgy masírozott végig az országon és uralta le az egészet hogy az az írott emberi történelemben, hadtörténeti csoda.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 509
3 305
113
Megfőzték, megeszik....
Bocs de nem tudom sajnálni őket.
Nem sajnos. A tálibok itt a jófiúk. Elhozták a békét. Az elmúlt negyven évben mikor volt Afganisztánban:
 • egységes és szilárd kormányzás
 • az ország területének 90%ra kiterjedő béke
Mikor? Hála a táliboknak most az afgánok kapnak egy esélyt.
Milyen csodálatos ez a topic ! Hányan vannak még ilyenek ? Nem kell gyomorrontás sem egy jó rókázáshoz. Ez igen !
A véleményem megtartom. Van akiknek még postot sem írok, mert minek ?

Vérszagra gyűl az éji vad: Te tetted ezt, király!
Levágva népünk ezrei, Halomba, mint kereszt,
Hogy sírva tallóz aki él: Király, te tetted ezt!”.

/ Arany János: A WALESI BÁRDOK - részlet/
Vannak akik tényleg kollaboránsok egy jó kis bosszúban... Mint a hollandok Srebrenicában ? A választ mindenki magában mondja ki a költői kérdésre...

A Pandshir völgyben nem a talibán van akik 20 évig bujkáltak ! Ezek harcosok mind mint anno Zrínyiék vagy a Hunyadik Nándorfehérvárnál ! Az utolsó emberig harcolni fognak !

Nem futottak el gyáván....Nem hát....mert otthon ültek mikor a frontra kellet volna menni, frontra menni voltak gyávák.
Semmilyen segítségre nem jogosultak. Megkapták már. 87 milliárd dollár. Pont.
Propaganda.
8 nap alatt csata nélkül hódoltak be. Afganisztán maga a talibán.
A nép akarta őket, ha nem akarták volna a talibánt, akkor harcoltak volna, volt mivel.
Ezek még szebb megszólalások !
A "faék" az hozzád képest egy bonyolult szuperfejlett qantumszámítógép. :D Nem is próbálok felvilágosító adatokat tölteni abba a negyed bitedbe, mert túlterhelné. :oops: