[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A tálibok és az Orosz Fegyveres Erők 201. bázisa között 82 km van.


2905029-900.jpg


A tálibok afgán-tadzsik határon lévő előretolt állásai és a tádzsikisztáni orosz katonai támaszpont között 82 kilométer a távolság.

A tádzsik hadsereg több kontingensét már magára a határra telepítették, ami megerősíti a határőrséget, ha a tálibok úgy döntenek, hogy megjátsszák a hülyét és megtámadják Tádzsikisztánt. Eközben a határon jelenleg meglehetősen nyugodt a helyzet, a tálibok hivalkodóan kiépítik uralmukat a határ menti régiókban, és nem avatkoznak be, a politikai irodájuk pedig azt állítja, hogy nem indulnak semmilyen határon átnyúló útra. De mivel senki sem hisz nekik, a határt előre megerősítik, nehogy a tálibok radikális csoportjai ellenállhatatlan vágyat ébresszenek arra, hogy Tádzsikisztánban is "erős iszlám rendszert hozzanak létre".

Katonai szempontból az orosz fegyveres erők által támogatott tádzsik hadseregnek sikeresen vissza kellene vernie az inváziós kísérleteket, de természetesen ez nem lenne túl előnyös forgatókönyv Oroszország számára. A legjobb forgatókönyv az, amikor a tálibok csak Afganisztánnal és a legalizálásukkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, ami a táliboktól egy óvatosabb külpolitikát követel, amely kizárja az ilyen katonai kalandokat.

A belátható jövőben nagy valószínűséggel nem lesz teljes körű tálib invázió Tádzsikisztánban. A katonai provokációk a határon azonban nagyon is lehetségesek, ezért a tádzsik hadsereg és a 201. bázis által hozott előkészítő intézkedések nagyon is észerűek. Ezekben a kérdésekben pedig jobb a túl sok, mint a túl kevés. . Érdemes megjegyezni, hogy a tálibok ideiglenesen felfüggesztették az ország tartományi központjainak elfoglalásával járó támadó műveleteiket, mondván, hogy az Eid al-Adha idején nem szabad támadni.

Hogy ezek az állítások mennyire igazak, azt az elkövetkező napokban fogjuk látni. Könnyen lehet, hogy a tálibok az ünnepi időszakot arra fogják felhasználni, hogy megerősítsék erőiket, és növeljék ellenőrzésüket a frissen elfoglalt területek felett, amelyekhez jelenleg a táliboknak egyszerűen nincs elég emberük a kormányzáshoz. Az is kérdéses, hogy a kormány hogyan fogja tudni felhasználni ezt az átmeneti műveleti szünetet (ha lesz egyáltalán) arra, hogy felkészüljön a tálibokkal az ország kulcsfontosságú városaikért folytatott további harcra.
Ezt hol olvastad ? A "The Washington Post"-ban ? Mert nincs link, nekem meg nem mindegy hogy ki írja. :)
 
W

Wilson

Guest
Röviden Afganisztánról. 2021.07.23.

E6-V1KTXsAkn9SQ


1. Július 22-én a tálibok azt állították, hogy Afganisztán határainak 90%-át és gyakorlatilag az összes fontosabb határátkelőt ellenőrzik. A kormány azt állítja, hogy a tálibok túloznak, és még nem foglalták el a határ 90%-át. Ma a tálibok visszaszerezték Afganisztán Pakisztánnal közös határának egy újabb darabját. Valójában a kormányt körülvették Afganisztánon belül, és csak a nagyobb városok megtartása tartja meg az ellenőrzés látszatát.

E68en62XMAEfBVi

Ghazibadban 80 katona adta meg magát a táliboknak.

E68eoQWXoAEu9W8

Fegyverek, rengeteg. (c) A Mátrix

E68lP7dX0AANdi8

Az afgán-pakisztáni határon. Egy pakisztáni határőr kezet fog egy tálib "határőrrel".

E66l108XIAUtcev

Az ország legfontosabb határátkelőinek forgalma. Nem nehéz kitalálni, hogy az ellenőrzésükből származó bevétel most a tálibok kezébe kerül, miközben a kormány fontos bevételi forrást veszít.

Mark Milley becslése szerint a tálibok szilárdan kézben tartják a stratégiai kezdeményezést, és több mint valószínű, hogy a körzetek és városok elfoglalásával katonai szempontból is győzni fognak. A Pentagon szkeptikus a kormány kilátásait illetően, bár a Fehér Ház már bejelentette, hogy Afganisztán jövője most már a kormány és a hadsereg kezében van. De azok a kezek őszintén szólva petyhüdtek. A táliboktól egyes területek visszaszerzésében elért helyi sikerek és a légicsapások némi kárt okoznak a táliboknak, de alapvetően nem változtatják meg az országban uralkodó, a helyzet ellenőrzésének elvesztésével kapcsolatos tendenciákat. Végső soron a nagy létszámú, de gyengén motivált afgán hadsereg kisebbik részét alkotó, tűzoltócsapatként bevetett harcképes csapatok képességein múlik, Kandahárban, Heratban, Kunduzban és más nagyvárosokban az afgán kormány ellenőrzése. Mivel ezeknek az erőknek a száma korlátozott, ahol nincsenek, ott a kormány hatalmi struktúrája egyszerűen szétesik, és a katonák a táliboknak való megadás után szétszóródnak . Még mindig vannak milíciák azokban a városokban, ahol a tálibok nem akarnak hatalmat, de ezek a milíciák a településeikhez kötődnek, és csak arra jók, hogy megtartsák a városokat, de nem alkalmasak a tálibok elleni műveletekre a városokon kívül. Ez az oka annak, hogy a kormány ereje a nagyvárosokra és a központi tartományokra zsugorodik, ahol a belső utánpótlási vonalakat még mindig fel lehet használni a megmaradt erők manőverezésére, hogy ellenálljanak a tálib offenzívának.

2. A tálibok ismét hivatalosan figyelmeztették Erdogant, hogy az amerikai kivonulás után nem maradhatnak török csapatok Afganisztánban. Minden tiszteletem a török állam iszlám jellege előtt. A tálibok így reagálnak arra, hogy "Recep barátja" konzultál az amerikaiakkal és a Ghani-kormánnyal, hogy megpróbálja megtartani a török katonai kontingenst Afganisztánban.

3. A tálibok a tartós tűzszünet egyik feltételeként Ashraf Ghani hivatalban lévő elnök lemondását említették. Amíg ő van hatalmon, a háború folytatódik. Ugyanakkor érthető, hogy egy USA-függő elnök nem fér bele a tálibok szempontjából Afganisztán jövőjébe az amerikai csapatok kivonulása után.

E686_tqWQAAnK3R

A tálibok a CNN-en.

4. Érdekes részlet, az afgán kormány által szabadon engedett 5000 harcos egyike (az USA beleegyezésével, amely így a tálibok beleegyezését kérte a tárgyalásokhoz), Helmand tartomány árnyékkormányzójává nevezték ki.

E662I0MWYAQfoQ4

Helmand új kormányzója. A liberális demokrácia és a hatalommegosztás elvének támogatója kell, hogy legyen.

5. A WSJ szerint amellett, hogy az USA több ezer afgánt a virginiai Fort Lee-ben helyezi el, akár 35-40 ezer embert is el akar távolítani Afganisztánból katari és kuvaiti katonai bázisaira, ahol ideiglenesen állomásoznak majd, amíg sorsukról nem döntenek.


 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Röviden Afganisztánról. 2021.07.23.

E6-V1KTXsAkn9SQ


1. Július 22-én a tálibok azt állították, hogy Afganisztán határainak 90%-át és gyakorlatilag az összes fontosabb határátkelőt ellenőrzik. A kormány azt állítja, hogy a tálibok túloznak, és még nem foglalták el a határ 90%-át. Ma a tálibok visszaszerezték Afganisztán Pakisztánnal közös határának egy újabb darabját. Valójában a kormányt körülvették Afganisztánon belül, és csak a nagyobb városok megtartása tartja meg az ellenőrzés látszatát.

E68en62XMAEfBVi

Ghazibadban 80 katona adta meg magát a táliboknak.

E68eoQWXoAEu9W8

Fegyverek, rengeteg. (c) A Mátrix

E68lP7dX0AANdi8

Az afgán-pakisztáni határon. Egy pakisztáni határőr kezet fog egy tálib "határőrrel".

E66l108XIAUtcev

Az ország legfontosabb határátkelőinek forgalma. Nem nehéz kitalálni, hogy az ellenőrzésükből származó bevétel most a tálibok kezébe kerül, miközben a kormány fontos bevételi forrást veszít.

Mark Milley becslése szerint a tálibok szilárdan kézben tartják a stratégiai kezdeményezést, és több mint valószínű, hogy a körzetek és városok elfoglalásával katonai szempontból is győzni fognak. A Pentagon szkeptikus a kormány kilátásait illetően, bár a Fehér Ház már bejelentette, hogy Afganisztán jövője most már a kormány és a hadsereg kezében van. De azok a kezek őszintén szólva petyhüdtek. A táliboktól egyes területek visszaszerzésében elért helyi sikerek és a légicsapások némi kárt okoznak a táliboknak, de alapvetően nem változtatják meg az országban uralkodó, a helyzet ellenőrzésének elvesztésével kapcsolatos tendenciákat. Végső soron a nagy létszámú, de gyengén motivált afgán hadsereg kisebbik részét alkotó, tűzoltócsapatként bevetett harcképes csapatok képességein múlik, Kandahárban, Heratban, Kunduzban és más nagyvárosokban az afgán kormány ellenőrzése. Mivel ezeknek az erőknek a száma korlátozott, ahol nincsenek, ott a kormány hatalmi struktúrája egyszerűen szétesik, és a katonák a táliboknak való megadás után szétszóródnak . Még mindig vannak milíciák azokban a városokban, ahol a tálibok nem akarnak hatalmat, de ezek a milíciák a településeikhez kötődnek, és csak arra jók, hogy megtartsák a városokat, de nem alkalmasak a tálibok elleni műveletekre a városokon kívül. Ez az oka annak, hogy a kormány ereje a nagyvárosokra és a központi tartományokra zsugorodik, ahol a belső utánpótlási vonalakat még mindig fel lehet használni a megmaradt erők manőverezésére, hogy ellenálljanak a tálib offenzívának.

2. A tálibok ismét hivatalosan figyelmeztették Erdogant, hogy az amerikai kivonulás után nem maradhatnak török csapatok Afganisztánban. Minden tiszteletem a török állam iszlám jellege előtt. A tálibok így reagálnak arra, hogy "Recep barátja" konzultál az amerikaiakkal és a Ghani-kormánnyal, hogy megpróbálja megtartani a török katonai kontingenst Afganisztánban.

3. A tálibok a tartós tűzszünet egyik feltételeként Ashraf Ghani hivatalban lévő elnök lemondását említették. Amíg ő van hatalmon, a háború folytatódik. Ugyanakkor érthető, hogy egy USA-függő elnök nem fér bele a tálibok szempontjából Afganisztán jövőjébe az amerikai csapatok kivonulása után.

E686_tqWQAAnK3R

A tálibok a CNN-en.

4. Érdekes részlet, az afgán kormány által szabadon engedett 5000 harcos egyike (az USA beleegyezésével, amely így a tálibok beleegyezését kérte a tárgyalásokhoz), Helmand tartomány árnyékkormányzójává nevezték ki.

E662I0MWYAQfoQ4

Helmand új kormányzója. A liberális demokrácia és a hatalommegosztás elvének támogatója kell, hogy legyen.

5. A WSJ szerint amellett, hogy az USA több ezer afgánt a virginiai Fort Lee-ben helyezi el, akár 35-40 ezer embert is el akar távolítani Afganisztánból katari és kuvaiti katonai bázisaira, ahol ideiglenesen állomásoznak majd, amíg sorsukról nem döntenek.



A LIKE azért is ment, mert linkelted a forrást. :)
 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: Leonidas and Wilson

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113
Be akarnak nyomulni. Még mielőtt a törökök. Ugyan abba a pocsolyába lépnek bele, mint elődeik. Befektetés-PMC-katonai akciók a befektetés védelmére-lekvárosbukta....
Ők az újjáépítésben akarnak részt venni, meg valószínűleg bányászni akarnak, asszem van ott lítium meg más ritkaföldfémek dögivel, ami nagyon jó bevételi forrás lesz a táliboknak meg a kínaiaknak.
Úgy tűnik teljesen leírták a jelenlegi afgán kormányt.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 736
113
Ők az újjáépítésben akarnak részt venni, meg valószínűleg bányászni akarnak, asszem van ott lítium meg más ritkaföldfémek dögivel, ami nagyon jó bevételi forrás lesz a táliboknak meg a kínaiaknak.
Úgy tűnik teljesen leírták a jelenlegi afgán kormányt.
Éppen erről írtam. Befektetés-pénz-PMC-háború.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 008

Guest
Éppen erről írtam. Befektetés-pénz-PMC-háború.
Afganisztán pop 32M
Sinkiang: 22M

Sima szintlépés. A'stan meg lesz trianonozva. Így pakker megkapja a pastukat, Tajikistan a tadzsikokat stb. A törökök meg koppannak, mert turk ide oda mindenkinek a terület és a nyersanyag kell.
És így ellenállás sem lesz mert mindenkinek meglesz a megszállási zónája ami valójában a saját népe.
 
W

Wilson

Guest
A kínai külügyminiszter tárgyalt a tálib küldöttséggel.
Kínába érkezett tálib küldöttség


A tálib terrorista mozgalom politikai irodájának vezetője hivatalos látogatást tett Kínában, ahol a kínai külügyminiszterrel tárgyalt az afgán-kínai kapcsolatokról az Egyesült Államok afganisztáni kivonulását követően. A tárgyalásokat Kína kezdeményezte, amely meghívott egy tálib küldöttséget Kínába.

A tárgyalások során a tálibok biztosították, hogy Afganisztán nem lesz terrorista csoportok (azaz az ISIS, az al-Kaida és a Turkesztáni Iszlám Párt) bázisa, és semmilyen módon nem fogják felhasználni Kína és a kínai érdekek ellen. A kínaiak ígéretet tettek arra, hogy nem avatkoznak be Afganisztán belügyeibe, ugyanakkor továbbra is különböző formában segítséget nyújtanak az afgán népnek, és segítenek stabilizálni a helyzetet az országban. Valamivel korábban bejelentették, hogy Kína és Pakisztán együtt fog működni az afganisztáni stabilitás biztosítása érdekében. Kína az afgán-kínai határ nyugalomban tartásában érdekelt, csakúgy, mint maga Afganisztán, ezért elkerülhetetlenek a tálibokkal való megállapodások.
A tálibok a maguk részéről korábban többször is kijelentették, hogy Kínában Afganisztán jövőbeli kereskedelmi partnerét látják. A tálibok továbbá felajánlották Kínának, hogy fektessen be az afgán újjáépítésbe, valamint a közlekedési és szociális infrastruktúra kiépítésébe. A Kínával baráti viszonyban álló és a tálibokra jelentős befolyással bíró Pakisztán meglehetősen támogatja ezeket a megközelítéseket. Másrészt még nagyon korai lenne Afganisztánnak az Övezet és Út kezdeményezésbe való bevonásáról beszélni, így nagy pénzáramlásra Kínából Afganisztánba csak hosszú távon lehet számítani, ha egyáltalán várható.

Összességében ezek a tárgyalások ismét hangsúlyozzák a tálibok legalizálásra és egy új imázsra irányuló vágyát, amely biztosítja majd a végső elismerést és a terrorista csoportként való kizárást. A külügyminisztérium, az orosz és a kínai külügyminisztérium vezetőivel tartott találkozók, valamint az iráni külügyminisztériummal tett közös nyilatkozat hangsúlyozza az ebben az irányban tett előrelépést.


E7-XMNBFXEAck6iz.jpg

E7-XSMMMXs-AMIdcu.jpg

E7-XWIx-MUUAAk-C4-X.jpg

E7-Xwr-EJVg-AAfmho.png
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Konfliktus a hazara miliciák között

Abdul Ghani Alipour és Muhammad Mohaqiq közötti ellentét miatt Behsud körzet különböző területein, beleértve a Kotel Mulla Yaqub települést is, megnövekedett a feszültség a hazara nép különböző törzsei között.
A tálibok Maidan Wardak és Ghazni tartományok elleni támadása után Muhammad Mohaqiq vezette népi erők száma megnövekedett ezeken a területeken, és átvették bizonyos területek biztonságának szavatolását, beleértve a Maidan Shahr-Panjab úton lévő Kotel Mulla Yaqub terület biztonságát. Ez viszályt váltott ki Mohaqiq erői és az Abdul Ghani Alipour által vezetett erők között, és mindegyik csoport erre a területre helyezte a milíciáját, és készen áll a harcra.
Behsud vénei nemrégiben üléseztek azzal a kéréssel, hogy csökkentse a feszültséget és evakuálja a Kotel Mulla Yaqub-ot, amelyet mindkét fél elutasított.

Figyelemre méltó, hogy a Kotel Mulla Yaqub messze van a tálibok ellenőrite területektől, de stratégiai fontosságú, hogy ellenőrizzék ezeket a területeket, és így a Mohaqiq erők megpróbálják átvenni azt.



afg-behsud-1536x932-1.jpg
 
W

Wilson

Guest
Saigon flashbacks

E7j1rkqWUAU8OU-

Az utolsó helikopter Lashkar Gahból. A kormánytisztviselőket helikopterekkel evakuálják..

A tálib fegyveresek az éjszaka folyamán behatoltak Helmand tartomány fővárosába. A városban még mindig folynak az utcai harcok.
A különleges erők parancsnokai szerint heves utcai harcok folynak, és a tálibok nyomulnak előre, de a hadsereg tartja a városközpontot és számos kulcsfontosságú közigazgatási épületet.

Július 30-án este a harcok a Helmand tartományi rendőrkapitányság 100 méteres körzetében folytak. A harcok során mind a katonák, mind a fegyveresek, valamint az összecsapásokba keveredett civilek is áldozatául estek az összecsapásoknak..

A helikoptereket és harci helikoptereket arra használják, hogy a sürgősen a szükséges számú kommandós egységeket a városba irányítsák a tálibok támadásainak megakadályozására. A Super-Tukano támadó repülőgépek számos csapást hajtottak végre a város környékén.

Az afgán kormány számára ezek a fejlemények döntőek lehetnek. Ha sikerül megtartani Lashkar Gah-t, az a tálibok vereségének fog tűnni, ami némileg megingatja a tálibok megállíthatatlan sikerről alkotott képét, és megmutatja, hogy az afgán hadsereg közvetlen amerikai segítség nélkül is képes legyőzni a tálibokat.

Ezért azzal, hogy a tálibok részt vesznek a Lashkar Gahért folytatott harcokban, kockázatot is vállalnak, mivel egy esetleges kudarc kárt okozhat stratégiájuknak. Nem is fognak tudni "arcvesztés nélkül" visszavonulni, mivel a kormány azt fogja állítani, hogy sikeresen visszaverte a tálib offenzívát.

A kormány sem vonulhat vissza, mivel Lashkar Gah feladása ugyanilyen forgatókönyv megismétlődéséhez vezethet más tartományi központokban, ami a kabuli rezsim összeomlását jelentené. Tehát a Helmand tartományi fővárosért folytatott harcok indokolatlanul nagy jelentőséggel bírnak, bár ha magát Lashkar Gahot nézzük, ez egy körülbelül 50 000 lakosú város (plusz 5 000-10 000 menekült). Jelentősége a jelenlegi realitásokban inkább erkölcsi és politikai jellegű.

73e5db72-0ccb-4635-ba7e-8beac43a14bc


Eközben a tálibok is nagyon szemtelenné váltak, és elkezdtek beszivárogni Kandahar külvárosába is, ellenőrzőpontokat állítva fel a kisebb utakon. Az elmúlt 3 napban a különleges erők harci helikopterekkel támogatva minden módon megpróbálták kiűzni őket a városokból, az amerikai légierő támogatásával, amely több légicsapást is végrehajtott Kandahar térségében. Az amerikaiak tálib állásokat bombáztak a Pakisztánnal közös Spin Boldak határátkelő közelében is, amelyet a tálibok két hete foglaltak el. A hadsereg eddig nem tudta visszaszerezni az ellenőrzést az átkelő felett, amely a jelenlegi realitások szerint évente több százmillió dollárt hoz.

Ma szintén amerikai B-52-esek csapást mértek tálib harcosokra Herat tartományi főváros közelében, amelyet a tálibok gyakorlatilag körülzártak. Az amerikai légierő csapásai feltehetően arra válaszul történtek, hogy az ENSZ heráti irodáját a tálibok megtámadták, és a támadásban megsebesültek az ENSZ-t őrző rendőrök (egyikük meghalt), valamint a főváros elvesztésével kapcsolatos fenyegetésekre. Az ENSZ elítélte a támadást, és felszólította a tálibokat, hogy legyenek felelősségteljesebbek, valamint utalt arra, hogy a tálibok hazudtak, amikor azt állították, hogy semmi közük a támadáshoz.

Herat repülőterét az a veszély fenyegeti, hogy a tálibok elfoglalják.

E7jxHqEXIAAJB1i

Egy hónappal ezelőtt az olaszok átadták az afgán hadseregnek,Ma este tálib harcosok foglalták el, de a kormány szerint a az afgán hadseregnek sikerült kiszorítaniuk a repülőtérről a tálibokat.


Tálib harcosok a heráti Goazara körzetben. A stratégiai fontosságú körzet a Herat repülőterét a várossal összekötő út mentén fekszik.

E7iTS5EVkAEYmy1

Tálib harcosok négy kilométerre a heráti kormányzói hivataltól.



E7iTpkFVEAAvBvJ

Kormányzói ülés. A helyzet egyre forróbb.


Az 1. dandár parancsnokát és 4 testőrt is elfogták a herati harcok során.Valamint a tálibok zsákmányoltak több Humvee-t, kézifegyvert és lőszert kereskedelmi mennyiségben.

Általánosságban elmondható, hogy a gyors ellentámadásról szóló nagyképű nyilatkozatok ellenére az afgán hadsereg egyelőre nehezen tudja tartani a tartományi központokat. Úgy tűnik, hogy a tálibok teljes operatív kezdeményezőkészséggel rendelkeznek, és megválaszthatják, hogy mikor és hol indítanak újabb támadásokat azáltal, hogy erőiket kulcsfontosságú területekre összpontosítják. Ennek eredményeként már most is több afgán él a tálibok által ellenőrzött területeken, mint a kormány által ellenőrzött területeken.

https://t.me/boris_rozhin
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Ők az újjáépítésben akarnak részt venni, meg valószínűleg bányászni akarnak, asszem van ott lítium meg más ritkaföldfémek dögivel, ami nagyon jó bevételi forrás lesz a táliboknak meg a kínaiaknak.
Úgy tűnik teljesen leírták a jelenlegi afgán kormányt.
A jelenlegi afgán kormány lesz az árnyékkormány Lodonban, bocs Wasingtonban. :D
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Kínába érkezett tálib küldöttség


A tálib terrorista mozgalom politikai irodájának vezetője hivatalos látogatást tett Kínában, ahol a kínai külügyminiszterrel tárgyalt az afgán-kínai kapcsolatokról az Egyesült Államok afganisztáni kivonulását követően. A tárgyalásokat Kína kezdeményezte, amely meghívott egy tálib küldöttséget Kínába.

A tárgyalások során a tálibok biztosították, hogy Afganisztán nem lesz terrorista csoportok (azaz az ISIS, az al-Kaida és a Turkesztáni Iszlám Párt) bázisa, és semmilyen módon nem fogják felhasználni Kína és a kínai érdekek ellen. A kínaiak ígéretet tettek arra, hogy nem avatkoznak be Afganisztán belügyeibe, ugyanakkor továbbra is különböző formában segítséget nyújtanak az afgán népnek, és segítenek stabilizálni a helyzetet az országban. Valamivel korábban bejelentették, hogy Kína és Pakisztán együtt fog működni az afganisztáni stabilitás biztosítása érdekében. Kína az afgán-kínai határ nyugalomban tartásában érdekelt, csakúgy, mint maga Afganisztán, ezért elkerülhetetlenek a tálibokkal való megállapodások.
A tálibok a maguk részéről korábban többször is kijelentették, hogy Kínában Afganisztán jövőbeli kereskedelmi partnerét látják. A tálibok továbbá felajánlották Kínának, hogy fektessen be az afgán újjáépítésbe, valamint a közlekedési és szociális infrastruktúra kiépítésébe. A Kínával baráti viszonyban álló és a tálibokra jelentős befolyással bíró Pakisztán meglehetősen támogatja ezeket a megközelítéseket. Másrészt még nagyon korai lenne Afganisztánnak az Övezet és Út kezdeményezésbe való bevonásáról beszélni, így nagy pénzáramlásra Kínából Afganisztánba csak hosszú távon lehet számítani, ha egyáltalán várható.

Összességében ezek a tárgyalások ismét hangsúlyozzák a tálibok legalizálásra és egy új imázsra irányuló vágyát, amely biztosítja majd a végső elismerést és a terrorista csoportként való kizárást. A külügyminisztérium, az orosz és a kínai külügyminisztérium vezetőivel tartott találkozók, valamint az iráni külügyminisztériummal tett közös nyilatkozat hangsúlyozza az ebben az irányban tett előrelépést.


E7-XMNBFXEAck6iz.jpg

E7-XSMMMXs-AMIdcu.jpg

E7-XWIx-MUUAAk-C4-X.jpg

E7-Xwr-EJVg-AAfmho.png
Ezeknek nincs idejük reggel átöltözni?