[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
2.

Hogyan jutnak el az ukránok Afganisztánba...

Beszélgetőpartnereink szerint szakembereinket általában saját ukrajnai közvetítőcégeink toborozzák a végfelhasználók számára. Ez legalább öt nagy nyugati PMC. Az ukrán közvetítők azonban többnyire az afganisztáni zsoldosok két fő szállítójával - a szaúd-arábiai PMC Al-Khaleej és az amerikai Black Edged secur ities - dolgoznak együtt. Ezenkívül van több nyugati cég is PMC - G4S, MVM, AEGIS, CRG.

Az ukrán zsoldosok többsége a kelet-ukrajnai háború veteránja. Érdekes módon a végső munkaadók - a külföldi PMC-k - inkább olyan ukrán katonai szakembereket vesznek fel, akik a különleges erőknél dolgoznak és valódi háborús tapasztalattal rendelkeznek. Az egyik előfeltétel a társalgási szintű angol nyelvtudás és a katonai szakkifejezések megértése. De még ha a PMC-jelöltnek van is tapasztalata, akkor is további képzésen és vizsgákon kell részt vennie az ukrán közvetítőknél. Egyébként a külföldi toborzók gyakorlatilag nem veszik fel azokat, akik önkéntes egységekben harcoltak.

Az ukrán "vadludak" nem akartak ukrán közvetítőkről beszélni. Arra szorítkoztak, hogy megjegyezték, hogy Ukrajnában elég sokan vannak. Annak ellenére azonban, hogy az ukrán törvények tiltják a katonai magáncégek és zsoldosok alkalmazását, az ukrán PMC-k léteznek. És teljesen legálisan toboroznak katonai szakembereket a harmadik világ számára. Az ukrán PMC-k azonban úgy pozícionálják magukat, mint a "tanácsadók", és kiképzést nyújtanak azoknak, akik nem bánják, hogy szerencsét próbálnak a szerencse katonáiként a külföldi forró pontokon.

Egy ukrán cég, az Omega Consulting Group például "a katonai-ipari komplexum tanácsadóit" toborozza külföldi munkára. A vállalat követelményei között szerepel a felsőfokú katonai végzettség kötelező szolgálati idővel, a forró pontokon, például Irakban, Afganisztánban, Jugoszláviában, Afrikában szerzett munkatapasztalat, valamint a tervezett alkalmazási ország nyelvének folyékony ismerete. Feltételek - rotáció, három hónaptól egy hónapig, a fizetés - 14 ezer dollár.


Ugyanakkor a vállalatnak saját speciális oktatóközpontja is van, az Octagon, amely Szlavutics városában található. Ezt a központot 2011-ben hozták létre. A vállalat gyakorlóterén oktatott szakágak közé tartozik az őrök és testőrök képzése, az aknarobbantás, a harci csoportmunka. A cég reklámjaiból ítélve a képzés a NATO és a nyugati PMC szabványokon alapul. A cég társadalmi hálózatai szerint a végzettek munkájának földrajzi területe Ukrajnát, Irakot, Afganisztánt, Malit, Guineát, Burkina Fasót, Szomáliát, Mozambikot, az Ádeni-öblöt és "más országokat" is magában foglalja. A Strana szerint az ukrán különleges szolgálatoknál a cég alapítója, Andrij Kebkalo az ukrán hadseregnek is nyújt szolgáltatásokat. Ezen kívül, a cégének FB-ján található fotókból ítélve, a nagy nyugati PMC-k vezető menedzsereivel is együttműködik. Kebkalo maga is sokáig külföldön dolgozott szerencselovagként. Ahol, úgy tűnik, megszerezte a szükséges kapcsolatokat a nagy zsoldosok toborzóival. Andriy Kebkalo egyébként nem különösebben titkolja vállalkozásának sajátosságait, mondván, hogy cége egy katonai magáncég. "Nézze, a mi PMC-n, az gyakorlatilag egy legális vállalkozás. Rendelkezünk nemzetközi tanúsítványokkal, minőségi tanúsítvánnyal a katonai tanácsadáshoz, a biztonsági szolgáltatásokhoz. Mi egy elszámoltatható szervezet vagyunk, adót fizetünk, van struktúránk, betartjuk a nemzetközi alapszabályokat" - mondta a Szabadság Rádiónak Andrej Kebkalo.

A cég honlapján azonban óvatosan közlik, hogy az Omega Consulting nem toboroz ukrán állampolgárokat külföldi munkára, és hogy minden külföldi szerződés a cég külföldi képviseleti irodáinak az ügye. De ez csak verbális akrobatika. A vállalat a zsoldosokat csak tanácsadóknak vagy szakembereknek hívja. De hogy milyen feladatokat látnak el külföldön az ilyen "tanácsadók", az elég nyilvánvaló. Eközben Ukrajnában folytatódik a Szemen Szemencsenko által létrehozott katonai magáncéggel kapcsolatos per. Aki az Egyesült Államokban is bejegyeztette PMC-jét, és Kijev közelében saját zsoldosképző központot hozott létre. Valószínűbb azonban, hogy Szemen Szemencsenko és társai egyszerűen nem illeszkedtek az Ukrajnában már létező, bár félig legális szerencselovagok toborzóinak piacára. Vagy nem biztosították a hatóságok és a különleges szolgálatok támogatását. Ki dönti el végül, hogy kinek és hova szállít zsoldosokat a háborúba.

Strand.ua
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Láttam a felvételt amit azok az afgánok csináltak akik felkapaszkodtak a C-17-s futóműgondolájára, egy-két afgánnak az arcán azt lehetett látni, hogy szentül megvoltak győződve arról, hogy azzal a sebességgel fognak elmenni Katarig.....
15 évvel ezelőtt kamionoztam Irországban. Ír-Spanyol-Görög-Marokko-Francia viszonylatban is sokat. Anglia felé , folyamatosan baj volt a migránsokkal. Ugyanígy másztak fel a mozgó kamionra mint itt repülőre. Lógtak az alvázon, csinpaszkodtak a pótkocsi tengelyein. Stb stb! Semmi különbség nem volt akkor már ott mint itt a videókon. 90%- uk akkor is ugyan így mászott volna fel a gépekre ha nincs tálib, csak simán bejutnak a reptérre. Friss jogsival , az első Calaisi átkelésemből 3 hét korházi fekvés lett, 7 késszúrással, csak mert naivan úgy gondoltam, hogy megállok a kikötő melletti parkolóban! A korházban számottevő kamionsofőr volt . Mellettem egy Wabererses sofőr, őt egy automata kúton tankolás közben intézték el. Az évek alatt rengeteg incidens volt , nekem és Ír rendszámos kollégáimnak is! (A rendszámból tudták, hogy át fog menni a kamion a csatornán) Elképesztően siok durva dolog történt kollégákkal
Is. Undorító féreg patkány népség! Én 5 év alatt ezt megtapasztaltam! De tavaly Insbruckban ülve éltem meg azt egy kávézóban, hogy odajött a teraszra egy migráns kéregetni, és aki nem adott neki arra ráüvöltött! Az ottani barátom mesélte, hogy ott ez mindennapos ! Elképesztő volt látni a lehajtott fejeket!!!! Franciaországba Párizs külvárosaiba már sokszor biztonsági autó kisért minket este!!! Piros lámpáknál nem álltunk meg csak lassítottunk!!!! Azt aki nem ott él és dolgozik, nem tudja elképzelni , hogy mi van ott!! És 99%-ban néger meg migráns!!! Én személy szerint az ördögöt is támogatnám, ha az ezek ellen van!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
A kabuli reptéren ahogy látom elég róka fogta csuka helyzet kezd kialakulni.
Az reptéren lévő katonák nem mehetnek be a városba az ott rekedt 10 ezer amerikaiért, azok meg az egyre hisztérikusabb tömeg miatt nem tudnak kijutni e reptérre.

Kívàncsi vagyok mi lesz a megoldás?
A repteret és annak a környékét ellepő tömeg addíg azt hiszem nem megy haza amíg a NATO gépek ott vannak a reptéten, a NATO gépek meg addig meg nem tudják a saját embereket hazavinni amíg azok képtelenek kijutni a reptérre.
Igazából sikerült a tálibok jóindulatára bizni a kivonulást, mentőakciót. Én a helyükben nagyon komolyan megkérném az árát. Ilyen jó poziban sosem lesznek mint most!
 
W

Wilson

Guest
15 évvel ezelőtt kamionoztam Irországban. Ír-Spanyol-Görög-Marokko-Francia viszonylatban is sokat. Anglia felé , folyamatosan baj volt a migránsokkal. Ugyanígy másztak fel a mozgó kamionra mint itt repülőre. Lógtak az alvázon, csinpaszkodtak a pótkocsi tengelyein. Stb stb! Semmi különbség nem volt akkor már ott mint itt a videókon. 90%- uk akkor is ugyan így mászott volna fel a gépekre ha nincs tálib, csak simán bejutnak a reptérre. Friss jogsival , az első Calaisi átkelésemből 3 hét korházi fekvés lett, 7 késszúrással, csak mert naivan úgy gondoltam, hogy megállok a kikötő melletti parkolóban! A korházban számottevő kamionsofőr volt . Mellettem egy Wabererses sofőr, őt egy automata kúton tankolás közben intézték el. Az évek alatt rengeteg incidens volt , nekem és Ír rendszámos kollégáimnak is! (A rendszámból tudták, hogy át fog menni a kamion a csatornán) Elképesztően siok durva dolog történt kollégákkal
Is. Undorító féreg patkány népség! Én 5 év alatt ezt megtapasztaltam! De tavaly Insbruckban ülve éltem meg azt egy kávézóban, hogy odajött a teraszra egy migráns kéregetni, és aki nem adott neki arra ráüvöltött! Az ottani barátom mesélte, hogy ott ez mindennapos ! Elképesztő volt látni a lehajtott fejeket!!!! Franciaországba Párizs külvárosaiba már sokszor biztonsági autó kisért minket este!!! Piros lámpáknál nem álltunk meg csak lassítottunk!!!! Azt aki nem ott él és dolgozik, nem tudja elképzelni , hogy mi van ott!! És 99%-ban néger meg migráns!!! Én személy szerint az ördögöt is támogatnám, ha az ezek ellen van!
Nem semmi :( :(

De nekem erről az a véleményem,hogy ha a nyugat-európaiországok a szóról szóra tartanák magukat Vlagyimir Vlagyimirovics (állítólagos) szavaihoz nem lenne migráns probléma...

"Oroszországban oroszok élnek. Ha bármely kisebbség, bárhonnan, Oroszországban akar élni, itt dolgozni és Oroszországban lenni, beszélnie kell oroszul, és tiszteletben kell tartaniuk az orosz törvényeket. Ha inkább más törvényeket tisztelnek, akkor azt tanácsoljuk nekik, hogy menjen azokra a helyekre, ahol ez az állami jog. Oroszországnak nem kellenek ezek a kisebbségek. Ezeknek a kisebbségeknek kell Oroszország, és nem adunk nekik kiváltságokat, ne próbálják megváltoztatni a törvényeinket, hogy illeszkedjen az ő vágyakhoz, nem számít, mennyire hangosan kiabálnak ‘hátrányos megkülönböztetést’."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Valamelyik nagyon szakértőnek volt egy kulcsmondata a tálib siker titkáról.
Úgy valahogy hangzott hogy egy tálib harcos kész volt meghalni az eszme érdekében, az afgán katona pedig nem.
Ez annyiban igaz, hogy a rezsim, aminek dolgozott, az volt romlott, nem a demokrácia eszméje, annak ellenére, hogy bohócot csinálnak a nagyvállalatok a szólásszabadságból, meg az USA/EU a demokráciából.

Tegnap a fradi ellen kilógattak egy ocsmány molinót, és szivárványos volt a szögletzászló, szóval a szokásos. Minket holmi kötelező "rasszista rigmusok" és egy nem térdelünk molinó miatt tiltottak be több meccsre ...

Szóval, ezért a mostani EUért ki akarna meghalni? Annyi a mákunk, hogy még senki sem indult meg komolyabban, mert erre vagy nem jött rá, vagy kivár. Talán a franciák maradtak az utolsók akik védekeznének, de a németek, hollandok, belgák tuti letérdelnének bárki előtt, csak hogy a mocskuk fennmaradjon. Kelet-Európa más dolog. A románok vsz átállnának a félidőben, de a horvátok, szerbek, lengyelek tuti nem. A magyarok? Jó, kérdés.
 
W

Wilson

Guest
Csak szórvanyos lövöldözés van vagy oszlatás?
Ahogy én látom nehéz megítélni mi is pontosan a helyzet , egyes helyeken azt írják, hogy viszonylagos nyugalom van, más helyi források szerint viszont feszült a helyzet és az amerikai és brit erők könnyen elveszíthetik a kontrollt, hogy mi is a valós helyzet szerintem rövidesen kiderül...
 
  • Tetszik
Reactions: Loken
T

Törölt tag 4082

Guest
! De tavaly Insbruckban ülve éltem meg azt egy kávézóban, hogy odajött a teraszra egy migráns kéregetni, és aki nem adott neki arra ráüvöltött! Az ottani barátom mesélte, hogy ott ez mindennapos !
Bocsánat, de ezt nem lehetne hanyagolni? Ez itthon is full mindennapos, csak nálunk a rétinégerek csinálják. A többi része nagyon érdekes volt annak amit írtál. És bocsánat.
 
W

Wilson

Guest
Itt egy jó összefoglaló kedd estével bezárólag remek műhold képekkel.....

 
  • Tetszik
Reactions: kamm
K

kamm

Guest
Ahogy én látom nehéz megítélni mi is pontosan a helyzet , egyes helyeken azt írják, hogy viszonylagos nyugalom van, más helyi források szerint viszont feszült a helyzet és az amerikai és brit erők könnyen elveszíthetik a kontrollt, hogy mi is a valós helyzet szerintem rövidesen kiderül...
Ahany interjut lattam ma, mind azt mondtak Kabulbol, hogy nyugalom van (minusz a repteri cirkusz.)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
K

kamm

Guest
Itt egy jó összefoglaló kedd estével bezárólag remek műhold képekkel.....

Erdekes kep:
image.png
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and megazez

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
off:

Na most ez divat, hogy mindenki szagért.
Ha akkor én is.

Szerény véleményem ebben a kérdésben az, hogy vagy hagyjuk őket és magasról teszünk rá mi folyik ott, maximum az érdekeink mentén kereskedünk velük és húzunk egy nagyon éles határt, mindenféle globalizáció marhaság nélkül vagy, ha mindenáron demokratizálni akar valaki egy ilyen országot, javaslom először vegyen elő egy történelemkönyvet.

Ez utóbbi esetben sikeresen lehet demokratizálni bárkit, a recept 1944-45 Németország.
Az összes házat, hidat, várost, kikötőt, utat, vasúti sint, de még a falu végi vécésort is a földig kell rombolni.
Bombázás is kell, de nem ám precíziósan, hanem ahogy az amik csinálták, 3600db liberator/ támadás és szőnyeg, hogy még 100 év múlva is feldobja föld a bombákat.
A helyiekből milíciát úgy szervezni, hogy politikai tisztek mindenkit lőjenek le aki esetleg visszafordulna. És nem szarakodni, hogy ki akar milicista lenni, hanem azt mondani az leszel és irtod a sajátjaid, vagy irány Szibéria, esetleg ott helyben tarkólövés, persze a legnagyobb trébe belehajtani őket mindig.
A női lakosság nagyrészét hetekig csoportosan megerőszakoló katonák, a férfi lakosságból 5 millió kiirtása, másik 8 millió kényszermunkára hurcolás Szibériába, hogy 20 év múlva a tizedük roncsként térjen haza. A halottjaikat hónapokig nem engedni eltemetni, még az ezt megpróbálókat is vagy megerőszakolni és vagy lelőni.
Minden túléléshez szükséges dolgot lerombolni, elvenni tőlük.
A saria bíróságokhoz és saria rendőrséghez pontosan úgy kell hozzáállni, mint ahogy a szovjetek az SS-hez viszonyultak.
Az állataikat elhajtani, termőföldeket felégetni, a gépeket, berendezéseket megsemmisíteni, a lakosság értékeiket szabad prédává tenni a katonáknak.
Aztán a bevonulók parancsnokainak együtt ki kell jelenteniük, hogy nem tekintik őket egyenrangú embernek és, hogy nem azért vannak hogy megmentsék a civileket, hanem azért, hogy kiirtsák belőlük az agressziót.
A megszálló cirka 4 milliós katonaságnak teljes ellátását a helyieknek kellene megtermelniük, hogy amint Berinben, vagy itt Budapesten volt, az olajoshordóról nyalogassák a fáradt olajat.
Ez után csinálni egy is győztesek közötti farokméregetést és várni, hogy ők akarják megkapni a kaját amit ledobnak nekik repülőről, de úgy ám, hogy a másik győztes ezt akadályozza és szerencsésnek érezzék magukat, ha elcsípnek egy száraz zsömlét zsidócsillaggal, mindeközben szuronnyal kényszeríteni őket az újjáépítésre.
Már a "béke" első napjaiban minden hadurat, törzsfőt, de még egy tizedest is nyilvános perekben halálraítélti és kivégezni.
Persze közben még legalább másfél évig terrorizálni a megmaradt lakosságot.
Persze kötelezni őket jóvátételre, meg a megszálló katonaság ellátására mondjuk 30 évig.
Nem 20 év proxyháború hoz megoldást, hanem az ha megtörik a nép lelkét, ha nem az aknavetöt szereli össze a gyerek, hanem a megmaradt rokonával szántja a földet, hogy tudjon mit enni, akkor nem jut eszébe a jihad.

Nézzétek meg a németeket 1500 évig háborúztak mindenkivel akivel csak eszükbe jutott, azóta félnek még pislogni is, valahogy már nem akarnak.

Tudom elég barbár módon hangzik az amit leírtam és megmondom őszintén látni se szeretnék ilyet, de máshogy ez nem megy. Mivel a mai világban erre a nyugat egyetlen állama sem képes, sem katonailag, sem emberileg, sem politikailag (ebbe a nyugatba, most Oroszo.-t is beleértem), igy jobb lenne békénhagyni őket.


Bocs ha valaki ledobta ettől az ékszíjat, csak megpróbáltam érzékeltetni, a háborúnak nevetett ár/érték alapú katonásdit és a ténylegesen rendszer és szemlélet változtató háború közötti különbséget. :)

ui: mindenkinek aki nem látta javaslom az 1945 Berlin c. doku sorozatot
Elfelejtetted a vallás kb kiirtását!
 
  • Tetszik
Reactions: theo

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 884
113
Kakaduék is hozták a színvonalukat... Ő nyaral, tojik visszajönni. Először azt nyilatkozzák, hogy nincsenek magyarok Afgánban, aztán az újságok megírják nemsokkal később, hogy de bizony. De azokat is a hollandok hozták ki. Meg elvileg pont mentésre vásároltunk hivatalosan gépeket.
Mondjuk a külügy csak azokról tud akik bejelentették a külügynek hogy ott vannak!
Ha te elmész Szomáliába nyaralni és nem szólsz senkinek akkor senki sem fogja tudni hogy ott vagy!
(Hiába no a pegazus sem működik olyan jól és az oltásokban lévő chip is windows alatt fut)