[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Egyik Kabuli bázison a jenkik csak az amerikai katonákat menekítették ki. Otthagyták az ukránokat, grúzokat, bolgárokat és románokat(katonákról beszélünk)
Szerintem mostanra azok a romanok atalltak a talibokhoz.

Önálló magyar mentőakció indul Afganisztánba.
Ez azt jelenti, hogy a szövetségi rendszertől nem kaptunk megfelelő segítséget?
Meglepne? Engem mar nem.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113

"Magyar Levente elmondta, a magyarok már biztonságban vannak, és valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön. Szólt arról is, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba – tette hozzá."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and SilvioD
T

Törölt tag 1586

Guest
A briteknél lehet, de talibán kollégáik éppen sajátos afgán becsekkolást alkalmaznak.....
Csak jelezném hogy
  • az első videón egy Indiai katona vesz védelmébe egy hajléktalant aki rossz helyen - a boltos standja előtt - feküdt
  • a második videón pedig valamelyik NATO ország katonáinak gurult el a gyógyszer és épp "nyugatató lövésekkel" fegyelmezik a tömeget
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 031
6 351
113
képtelen volt kielégíteni az állam legalapvetőbb funkcióját - az azt védő fegyveresek lojalitásának fenntartását. Azt mondják, hogy az ANA katonáinak nagy része 6-9 hónapja nem kapott fizetést, bár a pozitívum az volt, hogy legalább sikerült sikeresen elmenekülnie (bankjegyekkel, ha hinni lehet az orosz beszámolóknak).

Szerintem teljesen életszerű, hogy az egyszerű afgán katona azt mondja, hogy ha nem kapok zsoldot, sőt élelmet is csak alig, akkor minek dögöljek meg olyanokért, akik Kabulban élvezik a luxust, mert milliárdokat loptak el, többek között az én zsoldomat is.
Még ha külső erő támadna az országra, akkor csak-csak ott lenne a nemzeti önérzet, de itt afgán-afgán ellen harcolt, annak a szerencsétlen ANA katonának meg csak az élete van amit veszíthet, ő nem profitált semmit a korrupt rendszerből, és az is biztos, hogy nem éppen szép dolgokat gondolt a tolvaj kabuli kormányról.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Folyt. 4. rész:

Mindezen tényezőktől eltekintve igazságosnak tűnik azt mondani, hogy az afgánok túlnyomó többsége nem azonosult eléggé az államával ahhoz, hogy komoly ellenállást tanúsítson a tálibokkal szemben. Mindazonáltal ez nem ok arra, hogy azt állítsuk, hogy az afgánok a tálibokat akarták irányítani, még kevésbé, hogy megérdemlik a tálibokat, és emiatt embertelenné tenni őket. Ez meglehetősen sok különböző ideológiai klaszterben történt. Egyikük az intervencióellenesek, akik ezt lehetőségnek tartják a neokonok és a jövőbeli tetszés szerint indított háborúk hiteltelenné tételére, ami legalább jó és jogos ok. Mások kevésbé egészségesek, például zsigerből Amerika-ellenesek, akik kihasználják a lehetőséget, hogy trollkodjanak az USA-val egy PR-megszégyenülés miatt, aminek valójában semmi jelentősége még a világhatalmi helyzete szempontjából sem. Aztán vannak olyanok, akik aktívan mizantrópok, mint például az alt-right egy olyan csoportja, akik a nyugati társadalomban uralkodó tehetetlenségükön feldühödve, úgy tűnik, egyfajta helyettes önelégültséget kapnak attól a brutális büntetéstől, amellyek a tálib „járőrök” hamarosan a kék hajú feministákra és a GloboHomo ügynökökre lesújtanak (ne feledjük, hogy az SJW-k önmagukban gyakorlatilag nem léteznek még Kabulban sem, és hogy azok az emberek állnak a sorban, akik a legközelebb állnak Washington dühének célpontjaihoz) ki kell üríteni, hogy a tálib elnyomás nagy része a leginkább kulturálisan európaiasodott afgánokat érinti, és új afgán bevándorlási hullámot fog kiváltani országukba, amelyet állítólag elleneznek).

Mindenesetre, még akkor is, ha a történelem nem ismétlődik, rímel. Afganisztán rendkívül törékeny ország, és az a tény, hogy nem sok afgán kedveli a tálibokat, azt jelenti, hogy csak nagyon korlátozott idővel rendelkezik a nemzeti konszenzus eléréséhez, mielőtt országszerte kihívások elé néz. Két nap, már van egy tálibellenes felkelés beinduló Panjshir, és valószínűleg nem lesz az egyetlen, és nem is az utolsó. Amíg a tálibok tekintélyét vitatják, nem valószínű, hogy a nemzetközi közösség széles körben elismeri; „márkája” közel globálisan mérgező. Mint egy olyan ország, amely erősen függ a külföldi segélyektől, és ahol a költségvetési kiadások hármasával meghaladják a bevételeket, nehéz belátni, hogyan kerülheti el Afganisztán a gazdasági összeomlást (legalábbis a több tízmilliárd jüan nélkül Kínától). Afganisztán lakossága a nyolcvanas évek vége óta megnégyszereződött. A világnak fel kell készülnie az 1980-as évekbelihez hasonló vagy azt meghaladó menekültáradatra.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Bocsánat, de ezt nem lehetne hanyagolni? Ez itthon is full mindennapos, csak nálunk a rétinégerek csinálják. A többi része nagyon érdekes volt annak amit írtál. És bocsánat.
Nem mindennapos! Úgy ahogy már az osztrákoknál, úgy itt nálunk nem . Legalábbis vidéken biztosan nem az. Nem akartam elvinni a témát nagyon, ezert nem fejtegettem bővebben. De nyugati tapasztalataim azok, hogy ahol afgán van ott baj is van ,vagy lesz. Van több ügyfelem akik lent dolgoznak a határ mentén most is. Sokat beszélgetek velük, és egyöntetűen az a véleményük , hogy messze messze az afgán a legalja. Nagyon nagyon sokat akkor tévednek óriásit, amikor úgy alkotnak véleményt , hogy konkrétan semmi élettapasztalatuk az adott dologhoz. Ez is ilyen. Ezt a repülőteres hisztit meg menekülést is nagyon máshogy látja innen európából az azvember és máshogy aki abban él. És megint más az “igazság”.
 
W

Wilson

Guest
Csak jelezném hogy
  • az első videón egy Indiai katona vesz védelmébe egy hajléktalant aki rossz helyen - a boltos standja előtt - feküdt
  • a második videón pedig valamelyik NATO ország katonáinak gurult el a gyógyszer és épp "nyugatató lövésekkel" fegyelmezik a tömeget
A videót csak az Indiai videóval együtt lehet bárhova is betenni együtt van a kettő.
A kabuli reptéren készült videóban pedig azok tálibok még az is amit te NATO katonának tartasz egy gyönyörű AK lövöldöz :).Nézd csak még jobban:).
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A kabuli reptéren készült videóban pedig azok tálibok még az is amit te NATO katonának tartasz egy gyönyörű AK lövöldöz :).Nézd csak még jobban:).
Megtettem...:)
Egy kép a videóból a lövöldöző katonáról.
Nézd csak meg jobban a felvarrót a karján...:)
Nekem nem úgy tűnik mintha Tálib harcos lenne..

aa.jpg
 
W

Wilson

Guest
Megtettem...:)
Egy kép a videóból a lövöldöző katonáról.
Nézd csak meg jobban a felvarrót a karján...:)
Nekem nem úgy tűnik mintha Tálib harcos lenne..

aa.jpg
Pedig hidd el,hogy azok a tálibok, nagyszámú afgán katonai felszerelést zsákmányoltak sőt a soraikban tudnak jó pár afgán különleges katonát is...És ez a muksó is ha jobban megnézed egy AK szorongat különösen akkor látszik ez jól amikor tárat cserél...
 
  • Tetszik
Reactions: theo

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
592
2 511
93
"Bocsánat, de ezt nem lehetne hanyagolni? Ez itthon is full mindennapos, csak nálunk a rétinégerek csinálják. A többi része nagyon érdekes volt annak amit írtál. És bocsánat."
Nem tudom te hol élsz? Én Veszprém megyében élek de az itteni városokban még nem láttam kéregetőket.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 601
5 247
113
Gondolod, hogy ezeknek a gépeknek bármi koze is lesz egy "onnáló" magyar akcióhoz? Mert én nem hiszem ... :cool: ... amúgy is gyanítom, hogy a kulugyeteknek kb anyi fogalma van az eddigi repuléseikról, mint az Afganisztánban rekedt magyarok számáról.
Ööö...vágod hogy a gépek magyar lajstromban vannak? Csak a külüggyel kapcsolatos feltevésed miatt kérdezem... :D
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 601
5 247
113
Szerintem nem értem félre. Amikor megvettük az A319 -es gépeket, akkor az volt az egyik indok, hogy szükség esetén ki tudjuk menteni a magyar állampolgárokat a problémás helyekről. Miután kiderült, hogy vannak Kabulban magyar állampolgárok, és mindenki hozza haza az állampolgárait, PR okból nekünk is menni kell. Lehet hogy a személyzeten kívül csak ketten lesznek a gépen, meg mi is a sört mentjük mint a németek, de nem maradhatunk ki a mentőakcióból. :D Szerintem @PavolR is erre célzott az eredeti hozzászólásában.
Ez igaz. Szerencsére az érdemi munka ekkorra már elvégeztetett.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Pedig hidd el,hogy azok a tálibok, nagyszámú afgán katonai felszerelést zsákmányoltak sőt a soraikban tudnak jó pár afgán különleges katonát is...És ez a muksó is ha jobban megnézed egy AK szorongat különösen akkor látszik ez jól amikor tárat cserél...
Az hogy AK van nála semmit nem jelent. Ezek tutira valamelyik ország reguláris hadseregéhez tartoznak.
Itt a másik lövöldöző katona a videóból
aa.jpg


És egy tiszt meg a géppuskás Humvee juk ami elálja a bejáratot
bb.jpg


Annyit tudok elképzelni max. hogy ezek az ex. Afgán reguláris hadsereg valamelyik megmaradt egysége, de semmiképp nem Tálibok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 692
32 361
113
Az hogy AK van nála semmit nem jelent. Ezek tutira valamelyik ország reguláris hadseregéhez tartoznak.
Itt a másik lövöldöző katona a videóból
aa.jpg


És egy tiszt meg a géppuskás Humvee juk ami elálja a bejáratot
bb.jpg


Annyit tudok elképzelni max. hogy ezek az ex. Afgán reguláris hadsereg valamelyik megmaradt egysége, de semmiképp nem Tálibok.
ja a tárat fogja.