[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 395
113
Ha nem őriznék meg a látszatát, hogy partnerei a táliboknak akkor nem lenne hová a többi országnak kimenteni az embereket.
Ha összeomlik a status quo, akkor azért pár aknavetővel elég szépen megakasztanák a AIR USAF menetrendjét.

Feltehetően van köztük valami megállapodás, különben Kabult simán tarthatná az amerikai haderő, amíg a kimenekítés befejeződik. De meg sem kísérelték tartani a várost.
 
W

Wilson

Guest
Ha nem őriznék meg a látszatát, hogy partnerei a táliboknak akkor nem lenne hová a többi országnak kimenteni az embereket.
Ha összeomlik a status quo, akkor azért pár aknavetővel elég szépen megakasztanák a AIR USAF menetrendjét.
Azért sok mindenki elfelejti azt az egyszerű tényt, hogy az amerikai csapatkivonás határideje 08.31, tehát addig a tálibokkal megkötött megállapodás értelmében legálisan tartózkodnak Afganisztáni területén...
 
W

Wilson

Guest
Feltehetően van köztük valami megállapodás, különben Kabult simán tarthatná az amerikai haderő, amíg a kimenekítés befejeződik. De meg sem kísérelték tartani a várost.
Igen simán megtudják tenni, csak az gond ha most nyitnának egy folyosót a városban az ott maradt amerikai polgárok evakuálására, akkor az e heti események után nem tehetnék még azt, hogy az afgánok tömegeit erőszakkal visszatartsák.Az pedig egyértelmű, hogy egy ilyen esetben egész Kabul fel akarna szállni az amerikai repcsikre....
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ha nem őriznék meg a látszatát, hogy partnerei a táliboknak akkor nem lenne hová a többi országnak kimenteni az embereket.
Ha összeomlik a status quo, akkor azért pár aknavetővel elég szépen megakasztanák a AIR USAF menetrendjét.
Ezért van ott a hordozó a hajórajával meg a Szaudi Katari bázisok gépekkel és tartalék csapatokkal, ha belepiszkálnak a tálibok a darázsfészekbe akkor jönnek a dühös darazsak csőstül. Meg érzékeny búcsút inthetnek a rakás megszerzett terepjárónak meg a furikázásnak.

Igen drága lenne a "számla" egyetlen vakon vagy célzottan betaláló aknavető gránátnak. Ha gépet talál el arról ne is beszéljünk, talán mindent bevetnének ami repül. Szaudiban szinte biztosan vannak F-22 gépek is... meg B-52, meg B1B... Nem megsemmisítették az ellenfeleket, hanem elmennek. De ha hátulról támad valaki simán megfordulhatnak és visszamennek. Szóval megvan itt a hátvéd biztosítás. Ha jóltudom angol hordozó is jött. Nem is titkolják ezeket, hogy a biztosítás elhessegesse az ilyen aknavetős kósza taliban gondolatokat. :D
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: theo and Filter
W

Wilson

Guest
Két dolog miatt raktam be ezt a cikket az első ok az, hogy:

Kezd érdekessé válni a helyzet a brit ejtőernyősök és az SAS kabuli akciói miatt...

A második ok pedig az, hogy ebben a nyugati médiában megjelent cikkben több "érzékeny" infó van kis túlzással, mint amit mi ebbe a topikba hoztunk, az elmúlt egy hétben úgyhogy felesleges aggódni.Ja és ezért egyáltalán nem kellett a net mélyére "ásni":)

Amerikai tábornok azt mondta a brit különleges erőknek: Hagyják abba az emberek mentését Kabulban, rossz fényt vett ránk..​


Írta: Tom Rogan
2021. augusztus 20. - 17:25

A 82. légideszant hadosztály parancsnok tábornoka azt mondta a kabuli repülőtéren a brit különleges erők parancsnokának, hogy fejezze be a repülőtéri kerületen túli műveleteket.
Christopher Donahue vezérőrnagy a brit hadsereg kollégájának, a brit hadsereg 22. különleges légiszolgálati ezredének magas rangú helyszíni tisztjének elmondta, hogy a brit műveletek zavarba hozták az Egyesült Államok hadseregét hasonló amerikai hadműveletek hiányában. A a brit tiszt határozottan elutasította a kérést.

Ez a ritka feszültség az Egyesült Államok és a brit parancsnoki csoport között Kabulban három tényezőt tükröz.

Először is azt a nyilvánvaló stresszt mutatja, hogy növekvő terrorfenyegetettség esetén több ezer személyt próbálnak kiszabadítani. A haqqani hálózat elemei, az Iszlám Állam Afganisztánban és esetleg az al -Kaida most a kabuli repülőtér közelében működnek, bizonyos fokú parancsnoki függetlenséggel a táliboktól.

A történet alább folytatódik

Ezenkívül a brit hadseregnek több operatív szélessége van Kabulban, mint az amerikai hadseregnek, beleértve a repülőtéren jelen lévő Navy SEAL elemeket. Megértem, hogy a SAS műveleteket hajtott végre, hogy az amerikai állampolgárokat, valamint a brit állampolgárokat és a veszélyeztetett személyzetet ellenőrző pontokon és a repülőtérre juttassa. Ez nem vád az Egyesült Államok képességeivel vagy különleges műveleti szándékkal szemben, hanem inkább a politikai-katonai hatóságok tükre. Részben ez a különbség érthető. A nagyszabású amerikai katonai műveletek a kabuli repülőtér kerületén túl jelentős kockázatot jelentenek a tálibok előzetes jóváhagyása nélkül. De legalábbis a szövetségesek szerint van egy olyan érzés, hogy az amerikai hadsereg többet tehet a tálibok kihasználásáért megkönnyíti a repülőtér megközelítését a leginkább veszélyeztetettek számára.

A külügyminisztérium, a Pentagon és a Fehér Ház közötti bürokratikus huzavona szintén megzavarja a Kabulból kiürülő műveleteket. Ez súlyosbítja a brit, francia és más, Kabulban jelen lévő katonai hatóságokat. Megértem, hogy ezeket a kormányokat aggodalommal töltötte el, hogy a Fehér Ház és a Pentagon nem tud megfelelően kommunikálni, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem kommunikál szándékairól és tetteiről. Mindezek a szövetségesek azonban elismerik, hogy csak az amerikai hadsereg tudja biztosítani a most bemutatott repülőterek védelmi és légiforgalmi irányítási képességeit.

washingtonexaminer.com
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Newt Gingrich megalázónak nevezte, hogy amíg a brit és francia csapatok bemennek Kabulba, hogy megmentsék állampolgáraikat, addig az amerikai csapatokat el kell rejteni a repülőtéren.
A korábbi képviselőházi elnök szerint leszerepelt Biden „woke hadserege” a NATO-szövetségesek előtt | Mandiner
Most vagy az van, hogy megvannak a kis magán akcióik, amiket nem kötnek az orrunkra, vagy olyanban nem tudnak nagyot mutatni, ahol nincs minimum tízszeres túlerő és légi támogatás.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Ezért van ott a hordozó a hajórajával meg a Szaudi Katari bázisok gépekkel és tartalék csapatokkal, ha belepiszkálnak a tálibok a darázsfészekbe akkor jönnek a dühös darazsak csőstül. Meg érzékeny búcsút inthetnek a rakás megszerzett terepjárónak meg a furikázásnak.

Igen drága lenne a "számla" egyetlen vakon vagy célzottan betaláló aknavető gránátnak. Ha gépet talál el arról ne is beszéljünk, talán mindent bevetnének ami repül. Szaudiban szinte biztosan vannak F-22 gépek is... meg B-52, meg B1B... Nem megsemmisítették az ellenfeleket, hanem elmennek. De ha hátulról támad valaki simán megfordulhatnak és visszamennek. Szóval megvan itt a hátvéd biztosítás. Ha jóltudom angol hordozó is jött. Nem is titkolják ezeket, hogy a biztosítás elhessegesse az ilyen aknavetős kósza taliban gondolatokat. :D
Ja, ez szépen hangzik, de az amerikai bombázók, cirkálórakéták és drónok lassan húsz éve azt csinálnak Afganisztánban, amit akarnak, ellenben évek óta le kell fizetniük a helyi hadurakat, hogy részben nyugi legyen, most meg látjuk, mi történik.
Te tényleg azt hiszed, hogy a tálibokat meghatja az USA légierő?
Ezek előtte a Szovjetunión gyakoroltak, most pedig 20 év USA/NATO háború után is köszönik szépen, de épp visszaveszik Afganisztánt.
Szánalmas az egész úgy, ahogy van.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 328
9 861
113
Mindkettő egyszerre, nem tudnak nagyot mutatni, ezért "magánakciók" vannak - erről szólt az afgán háború második fele.
Harmadik: nem kell nagyot mutatni mert a tálibok nem lőnek rájuk. Egyes hírek szerint közös járőrben vannak kint a britek és az újdonsült divatdiktátorok.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Most vagy az van, hogy megvannak a kis magán akcióik, amiket nem kötnek az orrunkra, vagy olyanban nem tudnak nagyot mutatni, ahol nincs minimum tízszeres túlerő és légi támogatás.
Szerintem az a konfliktus forrása, hogy az amcsik ezt inkább teljes csendben csinâlják illetve csinálnák a britek és a franciák pedig ezt bizonyos mértékben nyilvánosságra hozzák ebben a helyzetben
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Harmadik: nem kell nagyot mutatni mert a tálibok nem lőnek rájuk. Egyes hírek szerint közös járőrben vannak kint a britek és az újdonsült divatdiktátorok.
Nem kell nagyot mutatni?
Mi nagyot tudnának mutatni, ami megtöri a talibánt és 20 év alatt még nem láttuk?
Ehhez képest azért nem piti, amit épp "bemutatnak".
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Ezért van ott a hordozó a hajórajával meg a Szaudi Katari bázisok gépekkel és tartalék csapatokkal, ha belepiszkálnak a tálibok a darázsfészekbe akkor jönnek a dühös darazsak csőstül. Meg érzékeny búcsút inthetnek a rakás megszerzett terepjárónak meg a furikázásnak.

Igen drága lenne a "számla" egyetlen vakon vagy célzottan betaláló aknavető gránátnak. Ha gépet talál el arról ne is beszéljünk, talán mindent bevetnének ami repül. Szaudiban szinte biztosan vannak F-22 gépek is... meg B-52, meg B1B... Nem megsemmisítették az ellenfeleket, hanem elmennek. De ha hátulról támad valaki simán megfordulhatnak és visszamennek. Szóval megvan itt a hátvéd biztosítás. Ha jóltudom angol hordozó is jött. Nem is titkolják ezeket, hogy a biztosítás elhessegesse az ilyen aknavetős kósza taliban gondolatokat. :D
Megnézem annak a katonának az arcát akinek visszaszólnak Kabul -Alsón a rádióba, hogy a CAS gépek most szálltak fel Dubajból.
-Jönnek, csak várd ki! :confused:
F-22....meg B1B, legalább ne vacsora időben borogasd már ide a párhuzamos világod délibábjainak cserepeit, mert belefulladok a sajtlevesbe.
 
W

Wilson

Guest
Harmadik: nem kell nagyot mutatni mert a tálibok nem lőnek rájuk. Egyes hírek szerint közös járőrben vannak kint a britek és az újdonsült divatdiktátorok.
Azt sem szabad elfelejteni hogy az amerikaiak nagyon elszeretnék kerülni azt, hogy kiderüljön, hogy nekik bújva titokban kell bemenni az állampolgáraikért, még mindig azt a látszatot akarják kelteni, hogy urai a helyzetnek:).
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

Lochi F. Echi

Active Member
2020. július 15.
40
198
33
Ez nem egóról szól értsd már meg! Ha az információ őrzői alkalmatlanok, akkor nem lehet az el nem végzett munkájukat a közre testálni! Igenis meg kell tudni védeni az információt és azoknak -de kizárólag csak azoknak- akik a forrásnál vannak kell ezt tenniük. Őket ezért fizetik, ez a munkaköri kötelességük. Ha ők hibáznak és az információ nyilvánosság válik, akkor senki más nem felelős ezért, csak a forrás őrzői, akik hanyagságukból, korruptságukból, hibájukból fakadóan nem végezték el a rájuk bízott munkát.

A titkos információ megszűnik titkos lenni abban a pillanatban, hogy az első illetéktelen kezébe jutott. Nem is szabad onnantól kezdve úgy kezelni, hanem felelősségre kell vonni a forrás selejtes őrzőit ezért. De semmiképp sem azokat, akik ezután ezt az információt továbbadják, találgatnak ez alapján, mert ők a nyilvánosság, ami pedig elengedhetetlen része a politikai berendezkedésünknek és eddigi tapasztalataink alapján több előnnyel jár a fenntartása, mint hátránnyal.

Aki tisztában van titkos információk őrzésének protokolljaival, az tudja is, hogy milyen fontos rész bennük az őrzők egyéni felelőssége az általuk kezelt minősített információval kapcsolatban és milyen komoly retorziókat von maga után ennek a felelősségnek a félvállról vétele.
Az első mondatot kivéve egyet is értek ezzel, azzal a kitétellel, hogy a titkos (ami ugye már nem is az) vagy érzékeny információ további osztása, terjesztése akkor elfogadható számomra, ha már semmilyen gondot nem tud okozni az enyéimnek. És itt jön be az ego a képbe... ÉN el tudom dönteni minden kétséget kizáróan, hogy az információ nem fog gondot, tragédiát okozni. Akkor sem ha rögtön osztom, mert miért várjak vele, jogom van hozzá hogy a nagyvilágba kürtöljem. NEKEM. Itt. Most. Rögtön. Miért várjak vele? NEKEM nem lehet bajom belőle.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 395
113
Szerintem az a konfliktus forrása, hogy az amcsik ezt inkább teljes csendben csinâlják illetve csinálnák a britek és a franciák pedig ezt bizonyos mértékben nyilvánosságra hozzák ebben a helyzetben

Az amcsik olyan lányos zavarban vannak pár napja, hogy épp keresik, melyik nemhez tartoznak. Nem csinálnak azok semmit, mert most nincs határozott vezetés, aki megmondja mit is csináljanak. Sodródnak az eseményekkel, lövésük sincs mit tegyenek.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Szerintem az a konfliktus forrása, hogy az amcsik ezt inkább teljes csendben csinâlják illetve csinálnák a britek és a franciák pedig ezt bizonyos mértékben nyilvánosságra hozzák ebben a helyzetben
Ja, az USA odarendezte a NATO szövetségeseit is anno, most tök rendben van, hogy ők "csendben" elbújnának, a többi meg szaladgáljon evakuálni helyettük is...
Ez a jelenlegi egyetlen szuperhatalmunk véres valósága, nem kell ezt túlmagyarázni. Nem a britek, a franciák és a saját katonáik keltik rossz hírüket, ők csak az igazságot mondják el.
 
W

Wilson

Guest
Az a hajó rég elment, zátonyra futot és elsüllyedt a g*cibe.
Persze, de ezért van az, hogy "papíron" ők csak a repülőteret védik, és nem "mászkálnak ki az amerikai különlegesek Kabulba" (de én nagy pénzbe mernék fogadni benne, hogy ez nincs így),
Csak a britek és a franciák, de még nem erősített hírek szerint ugyanezt csinálják a németek is lehet még ott felejtettek pár hordó sört:)
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby