[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Annyira sarokkőnek veszitek, hogy a táliboknak fontos a nemzetközi elismerés. És, ha nem? Eddig is megvoltak nélküle. Akivel meg üzletelni vagy együttműködni akarnak, azzal fű alatt megoldják.
Sőt. Pont a jelenlévő NATO országok vannak a talibán jóindulatára utalva még néhány napig, míg ott vannak. Lehet itt hőzöngeni, hogy percek alatt földbe tudjuk gyalulni őket, de egy tálibra tíz civil hulla jönne még járulékos veszteségként. Ezt már nem venné ám be az érzékenyített média fogyasztó . Már Vietnámot se vette be.
Persze, hogy annak vesszük, két okból is az első az hogy ezt maga a tálib vezetés lépten-nyomon hangsúlyozza, ennek persze nem sok hitele van,annak viszont már több jelentősége van, hogy a tálibok azonnal rohantak Moszkvában és Pekingbe, hogy biztosítsák őket arról,hogy kiemelt partnerként akarnak együttműködni velük, a második ok pedig az ,hogy teljes képtelenség lenne számukra, visszaállítani a 2001 előtti középkori állapotokat...Amikor én például azt mondom, hogy az USA-k nem okozna gondot katonailag a tálibokat "földbe döngölni" az nem hőzöngés hanem a realitás hangsúlyozom ezt szigorúan katonailag kell érteni.Termêszetesen van ennek egy civil áldozatokkal járó vetülete is, ami természetesen egy nagyon kényes probléma lenne, de hangsúlyozom ,hogy szerintem egy ilyen forgatókönyvet a tálib vezetés sem szeretne...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
W

Wilson

Guest
Mondjuk az elmúlt 2 hónap pontosan ilyen alkalom.

Katonai értelemben stratégiai vereséget mértek az afganisztáni amerikai/NATO erőkre. Hiszen nehéz másnak értelmezni ha az USA nagykövetségén elégetik a zàszlókat és a titkos iratokat, a mindenütt otthagyott felszerelést stb. Ezt mindenütt fejvesztett menekülésnek hívjàk.

Mogadishu is ugyanilyen példa. Az ottani busmanok se voltak jobbak mint a Nagy Seal mégis nyertek...

Kijelenthetjük az USA a II. Vh óta nem nyert meg hàborút. Korea döntetlen, Vietnàm vereség, az első és a màsodik Öböl hàború első csatàit megnyerték de a háborút elveszítették. Az USA haderőt gyakran sajàt politikusai győzik le. De az ellenségeik ezt jól kihasznàljàk...
Tisztázzuk ez nem katonai vereség,hanem az amerikai külpolitika veresége volt.Nem arról volt szó,hogy a tálib haderő sorozatos harctéri vereségeket mért az amerikai/NATO haderőre és az amerikai nagykövetség alkalmazottai azért menekülnek "pánikszerűen" mert éppen a nagykövetségtől egy saroknyira folytatnak elkeseredett utóvédharcokat a tálibok által tönkrevert amerikai 82. expedíciós tengerészgyalogos hadtest maradékai.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Ugyan mar...

Ezek a nemetek
1. sokkal jobban vannak kikepezve es felszerelve
2. kernek extractiont a repterrol az 82ndtol es azok kihozzak oket par oraval kesobb
3. ha abba beavatkoznak a papucsosok, akkor viszont elszabadul a pokol es nincs mas hatra, mint legyalulni az egesz talib brigadot Kabul kornyeken, abbol talan ertenek.

Ne feledjuk, barmilyen nyilt harcban eselytelen ez a sok primitiv pashtun suttyo, gyakorlatilag 10-20:1 az arany az amerikaiak javara egy nyilt konfliktusban.
Csak a mieinkbol van ott 5-6 ezer katona a repteren, britek, nemetek, torokok stb masik 1000-2000 fo - ha hozzaadjuk a folyamatos amerikai overwatchot a levegobol eselye nincs a papucsosoknak, max az artatlan civileket tudnak lemeszarolni, de azzal vege is lenne a meg fel sem allt kormanyzatuknak, mindenki ellenuk fordulna.
Nem a talibok pucolnak el epp most a repterrol.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
W

Wilson

Guest
Jól halad a mentés, nincs káosz a reptére....
„A repülőgépünket más emberek foglalták el vasárnap. Fegyveresek voltak, lőfegyverek is voltak náluk. A gépünket ellopták, kedden ismeretlen utascsoporttal a fedélzetén elrepültek Iránba” - mondta el Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes kedden egy rádióműsorban. További részleteket az incidensről nem ismertetett.
Ismeretlenek eltérítették a Kabulból Iránba tartó ukrán repülőgépet ...


e46529838c1004cce03724ec318f1.jpeg

Ukrán IL-76MD. Illusztráció facebook.com/GeneralStaff.ua

Egy repülőgépet, amely ukránokat evakuált volna Afganisztánból, ismeretlenek eltérítettek, a többi utast pedig Iránba vitték.

Ezt Jevhen Jenin, az ukrán külügyminisztérium helyettes vezetője nyilatkozta a Hromadske rádiónak.

"A gépünket mások eltérítették. Kedden tulajdonképpen ellopták a repülőnket - Iránba repült egy ismeretlen utascsoporttal a fedélzeten, ahelyett, hogy ukránokat vitt volna ki" - mondta Jenin. Nem részletezte, hogyan végződött az incidens. "

A következő három evakuálási kísérletünk szintén sikertelen volt, mivel utasaink nem tudtak belépni a repülőtér területére" - tette hozzá az ukrán külügyminiszter-helyettes.


Amellett, hogy ez egy nagyon szomorú esemény, nagyon sok kérdést felvett, nagyon kíváncsi vagyok az eset részleteire...
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Tisztázzuk ez nem katonai vereség,hanem az amerikai külpolitika veresége volt.Nem arról volt szó,hogy a tálib haderő sorozatos harctéri vereségeket mért az amerikai/NATO haderőre és az amerikai nagykövetség alkalmazottai azért menekülnek "pánikszerűen" mert éppen a nagykövetségtől egy saroknyira folytatnak elkeseredett utóvédharcokat a tálibok által tönkretett amerikai 82. expedíciós tengerészgyalogos hadtest maradékai.

Hogy katonai vereség vagy sem az ebben az esetben mindegy. A világ legerősebb hadserege a világ legnagyobb katonai szövetsége 20 év alatt sem győzte le a tàlibokat. Se katonailag se politikailag.

A Szovjetunió is kivonult mégse vonja senki kétségbe hogy vereséget szenvedett.

Csak ott nem 3 hét alatt omlott össze az àltaluk felépített àllamigazgatàs hanem 3 év alatt.

Ha cinikus akarok lenni és elfogadom hogy az amerikaiak nem veszítettek akkor a Szovjetunió valójában fényes győzelmet aratott.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Hogy katonai vereség vagy sem az ebben az esetben mindegy. A világ legerősebb hadserege a világ legnagyobb katonai szövetsége 20 év alatt sem győzte le a tàlibokat. Se katonailag se politikailag.

A Szovjetunió is kivonult mégse vonja senki kétségbe hogy vereséget szenvedett.

Csak ott nem 3 hét alatt omlott össze az àltaluk felépített àllamigazgatàs hanem 3 év alatt.

Ha cinikus akarok lenni és elfogadom hogy az amerikaiak nem veszítettek akkor a Szovjetunió valójában fényes győzelmet aratott.
Mert 10-ed győzzel vitt proxyháború nem igazi, azt megnyerni, elveszteni nem lehet.
Ez úgy ahogy van egy impotens dolog.
Ha akarnák, akkor bármelyik G7 ország hazról házra járva egyesével irthatná ki az összeset, de se politikai, se népi, se erkölcsi, se pénzügyi támogatás nincs meg és nem is volt meg ehhez.

Ha csak arra gondolok, hogy Kina mozgósitanak 5 millió ember és bevonulna azzal, hogy minden katonának meg kell ölnie legalább 2 embert+ akinél fehyvert talál családostul, akkor 200 évig ott nem fogna fegyvert senki az biztos.
Olyan békések akarnának lenni a megmaradadtak, hogy csuda.
 
W

Wilson

Guest
Hogy katonai vereség vagy sem az ebben az esetben mindegy. A világ legerősebb hadserege a világ legnagyobb katonai szövetsége 20 év alatt sem győzte le a tàlibokat. Se katonailag se politikailag.

A Szovjetunió is kivonult mégse vonja senki kétségbe hogy vereséget szenvedett.

Csak ott nem 3 hét alatt omlott össze az àltaluk felépített àllamigazgatàs hanem 3 év alatt.

Ha cinikus akarok lenni és elfogadom hogy az amerikaiak nem veszítettek akkor a Szovjetunió valójában fényes győzelmet aratott.
Azért a kettő között van némi különbség ha csak szigorúan a katonai részét nézem...
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Jól halad a mentés, nincs káosz a reptére....
„A repülőgépünket más emberek foglalták el vasárnap. Fegyveresek voltak, lőfegyverek is voltak náluk. A gépünket ellopták, kedden ismeretlen utascsoporttal a fedélzetén elrepültek Iránba” - mondta el Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes kedden egy rádióműsorban. További részleteket az incidensről nem ismertetett.

Ez már majdnem a cseresznye a torta tetejére vagy valami ilyesmi. Szóval lenyúltak egy repülőt egy olyan repülőtéren, ami talán a világon a legjobban őrzött jelenleg és be eleve csak az jut, akit ezerszer átszűrnek. Mondjuk az angolok meg egy repüléstől eltiltottat (terrorista?) reptettek haza....

Lehet még lejjebb menni ebben a kivonulásos sztoriban?

Azon már meg se lepődöm, hogy az ukránokkal fordul elő...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Kijelenthetjük az USA a II. Vh óta nem nyert meg hàborút. Korea döntetlen, Vietnàm vereség, az első és a màsodik Öböl hàború első csatàit megnyerték de a háborút elveszítették. Az USA haderőt gyakran sajàt politikusai győzik le. De az ellenségeik ezt jól kihasznàljàk…

Ejnye-bejnye, az 1983-as nagy győzelmet a 100.000 lakosú Grenada ellen már el is felejtettük?
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
Ismeretlenek eltérítették a Kabulból Iránba tartó ukrán repülőgépet ...


e46529838c1004cce03724ec318f1.jpeg

Ukrán IL-76MD. Illusztráció facebook.com/GeneralStaff.ua

Egy repülőgépet, amely ukránokat evakuált volna Afganisztánból, ismeretlenek eltérítettek, a többi utast pedig Iránba vitték.

Ezt Jevhen Jenin, az ukrán külügyminisztérium helyettes vezetője nyilatkozta a Hromadske rádiónak.

"A gépünket mások eltérítették. Kedden tulajdonképpen ellopták a repülőnket - Iránba repült egy ismeretlen utascsoporttal a fedélzeten, ahelyett, hogy ukránokat vitt volna ki" - mondta Jenin. Nem részletezte, hogyan végződött az incidens. "

A következő három evakuálási kísérletünk szintén sikertelen volt, mivel utasaink nem tudtak belépni a repülőtér területére" - tette hozzá az ukrán külügyminiszter-helyettes.


Amellett, hogy ez egy nagyon szomorú esemény, nagyon sok kérdést felvett, nagyon kíváncsi vagyok az eset részleteire...
Putyin vót!
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Ismeretlenek eltérítették a Kabulból Iránba tartó ukrán repülőgépet ...


e46529838c1004cce03724ec318f1.jpeg

Ukrán IL-76MD. Illusztráció facebook.com/GeneralStaff.ua

Egy repülőgépet, amely ukránokat evakuált volna Afganisztánból, ismeretlenek eltérítettek, a többi utast pedig Iránba vitték.

Ezt Jevhen Jenin, az ukrán külügyminisztérium helyettes vezetője nyilatkozta a Hromadske rádiónak.

"A gépünket mások eltérítették. Kedden tulajdonképpen ellopták a repülőnket - Iránba repült egy ismeretlen utascsoporttal a fedélzeten, ahelyett, hogy ukránokat vitt volna ki" - mondta Jenin. Nem részletezte, hogyan végződött az incidens. "

A következő három evakuálási kísérletünk szintén sikertelen volt, mivel utasaink nem tudtak belépni a repülőtér területére" - tette hozzá az ukrán külügyminiszter-helyettes.


Amellett, hogy ez egy nagyon szomorú esemény, nagyon sok kérdést felvett, nagyon kíváncsi vagyok az eset részleteire...
Rekontra
Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője cáfolta Jevhen Jenin miniszterhelyettes kijelentését