[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
  • Vicces
Reactions: Leonidas

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Miért nem lehet ezeket megcsiklandozni A-10 ekkel amikor Panjsir felé tartanak???
Amúgy most hogy nyeregben érzik magukat, felfedik és összegyűljtik az embereik jó részét akkor olyan könnyen megtizedelhetőek lennének. Egy helyre gyűlik a keménymag. Akkora csapást lehetne mérni rájuk, amit aligha hevernének ki.
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1 and fitom
W

Wilson

Guest
Miért nem lehet ezeket megcsiklandozni A-10 ekkel amikor Panjsir felé tartanak???
Vagy odaküldeni pár ilyen C-130-t :):)

AC-130.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fitom
W

Wilson

Guest
A visszavonuláskor mikor látszott már az összeomlás akkor kellett volna országosan. A reptéren meg amikor az utolsó 3 gép mikor elindult akkor kellett volna az addigra összegyűjtött egy helyre pakolt technikát vagy felrobbantani mikor már a levegőben vannak, vagy éppen felszállás előtt meggyújtani, mire komolyan lángra kap addigra már a levegőben szállnak. Meg lehetett volna oldani csak akarat kérdése volt az egész.
A nagyobb harcértékű cuccok kaptak gránátokat, MRAP-t amúgy sem nagyon fogják használni a tálibok mert iszonyatos üzemanyag zabálók, ezeket a tálibok max eladni tudják de ha az amerikai katonák egy spájszerrel szétverik a belsejüket és kijukasztják a golyóálló szélvédőjüket egyből nem lesz olyan kívánatos a portéka...
 
W

Wilson

Guest
Nem megerősített hírek szerint a kabuli repülőtér két napon belül folytatja működését Törökország és Katar pénzügyi támogatásával (körülbelül 30 millió dollár).
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Ennyi energiabefektetés helyett egyszerűbb lett volna ha felgyújtják az eszközöket. Kiégve már nincs harcértéke, vagy ha visszaállítható is a talibán nem igazán lesz képes rá tömegesen. Érthetetlen robbanószer, meg üzemanyag elvileg volt elég dosztig. Mibe állt volna felgyújtani mindet?
Tiltakoztak volna a zöldek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Fura hogy ha teheti ez is ledobja a bakancsot és papucsot húz...
Jó volna megérteni hogy csak azért mert izzad a lába vagy ennek valami mélyebb jelentés tartalma van?
Szerintem ez olyan beidegzodes fele, zavarja, szokatlan lehet nekik a bakancs, marmint pszichesen, olyan bezartsag erzetet okozhat. Gondolom.
Regebben errefele a ciganyasszonyok mind papucsban jartak, vagyis telen, nyaron meg mezitlab. De volt amelyik hoban is eltotyogott mezitlab a harmadik, negyedik szomszedba tojast kerni... Az oregek most is abban nyomjak... Kenyelmesebb mint egy bakancs.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 737
113
Szerintem ez olyan beidegzodes fele, zavarja, szokatlan lehet nekik a bakancs, marmint pszichesen, olyan bezartsag erzetet okozhat. Gondolom.
Regebben errefele a ciganyasszonyok mind papucsban jartak, vagyis telen, nyaron meg mezitlab. De volt amelyik hoban is eltotyogott mezitlab a harmadik, negyedik szomszedba tojast kerni... Az oregek most is abban nyomjak... Kenyelmesebb mint egy bakancs.
Kérni?! :eek:
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Itt egy frissebb amerikai lista....

Mennyi katonai felszerelés maradt Afganisztánban? Az amerikai helikopterek és fegyverek most a tálibok ellenőrzése alatt állnak.
Az amerikai hadsereg közölte, hogy nem zárta ki a több milliárd dollár értékű felszerelések bombázásának lehetőségét

2021. szeptember 1. 8:27 (Frissítve 11:16)

hardware_landscape-640x360.png


A nyugati csapatok Afganisztánból való kivonulása után megmaradt amerikai gyártmányú fegyverarzenál most a tálibok új haditárát alkotja, helikopterekkel, páncélozott járművekkel és katonai drónokkal együtt.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy nem zárta ki a több milliárd dollár értékű felszerelések bombázásának lehetőségét, hogy azok ne kerüljenek rossz kezekbe.

Kenneth McKenzie, a tengerészgyalogság tábornoka a USA Todaynek elmondta, hogy a felszerelések egy részét működésképtelenné tették, míg másokat valószínűleg gránátokkal semmisítettek meg. Egy másik amerikai katonai tisztviselő a hírportálnak azt mondta, hogy a múlt héten a repülőtéren hallott robbanás a berendezések megsemmisítésével függött össze.

hardware-760x1099.png


2019 óta az Egyesült Államok több mint 20 millió dollárt (14,5 millió fontot) költött az afgán nemzeti hadsereg (ANA) felszerelésére és szállítási költségeire - derül ki az afganisztáni újjáépítés különleges főfelügyelőjének (Sigar) legfrissebb jelentéséből -, miközben milliárdokat költöttek az afgán légierő (AAF), az afgán nemzeti rendőrség (ANP) és az afgán különleges biztonsági erők (ASSF) felszerelésére.

Black Hawk helikopterek

A híres Black Hawk helikopter, más néven UH-60, az amerikai hadsereg közel-keleti szerepvállalásának szimbólumává vált, hasonlóan a Huey helikopterhez, amely a vietnami háború szinonimájává vált.

Az afgán légierő 33 használható Black Hawk helikopterrel rendelkezett az országban, amelyek egyenként akár 21 millió dollárba (15 millió font) is kerülhettek.

A magát a tálibok "hivatalos" hírcsatornájának valló Talib Times Twitter-fiókon megosztott, nem ellenőrzött felvételeken látszólag az látható, hogy a harcosok egy zsákmányolt Black Hawk helikopterrel repülnek Kandahár városa felett.


PRI_197192406-760x507.jpg

Egy tálib harcos fényképezi az afgán légierő egyik megrongálódott MD-530-as helikopterét (Fotó: Wakil Kohsar/AFP via Getty Images).

A-29-es repülőgép

Hat A-29-es könnyű támadó repülőgépet adtak ki az afgán légierőnek a június 30-át megelőző hónapban több mint 133 millió dollár (96 millió font) értékben, ami a legnagyobb értékű felszerelés, amelyet ebben a pénzügyi negyedévben az afgán hadseregnek biztosítottak.
Bővebben - Kiemelt kép
További információ


Ezzel a felhasználható A-29-es - más néven Super Tucano - repülőgépek száma 23-ra emelkedett Afganisztánban.

Június 30-án összesen 167 üzemképes repülőgép volt Afganisztánban, köztük Black Hawkok, A-29-esek és MD-530-as helikopterek. McKenzie tábornok szerint 73 repülőgép maradt, bár a típust nem részletezte, míg a The Hill arról számolt be, hogy legalább 46 repülőgép Üzbegisztánban van, miután afgán csapatok használták őket az országból való meneküléshez.


PRI_197226879-1-760x506.jpg

Tálib harcosok egy Humvee jármű tetején Kabulban, amint azt ünneplik, hogy az USA kivonta az összes csapatát az országból (Fotó: AFP).

planes-1-760x507.png



Humvee-k

A nagy mobilitású, többcélú kerekes jármű, közismert nevén "Humvee", egy könnyű, dízelüzemű, 4×4-es teherautó, amely katonai felszerelést, például géppuskákat és páncéltörő rakétavetőket képes szállítani.

Idén április 30. és június 30. között mintegy 174 Humvee-t adtak ki az afgán hadseregnek, mintegy 41,5 millió dollár (30 millió font) értékben. McKenzie tábornok azt állította, hogy 27 Humvee maradt hátra.

A Reuters szerint a tálibok több mint 2000 páncélozott járművet tartanak ellenőrzésük alatt, köztük Humvee-kat is.
Fegyverek és felszerelés

Képek jelentek meg a tálib harcosokról, akik az orosz gyártmányú AK-47-esek helyett most már M4-es karabélyos katonai puskával hadonásznak.


Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma 2004 és 2016 között közel 600 000 fegyvert finanszírozott az afgán hadsereg számára - derül ki az amerikai kormány elszámoltatási hivatalának 2017-es jelentéséből.


PRI_195110136-760x565.jpg

FILE PHOTO: Egy tálib harcos M16-al a kezében áll a belügyminisztérium előtt Kabulban, Afganisztánban, 2021. augusztus 16-án. 2021. REUTERS/Stringer/File Photo.

Ezek 81 százaléka puska és pisztoly volt, például az M4-es gépkarabély, M16-os és pl Dragunov mesterlövészpuska.

A Sigar-jelentés szerint idén március 1. és május 31. között közel 73 ezer nagy erejű robbanógránátot biztosítottak az afgán rendőrségnek.

Egy azóta eltávolított tavalyi Sigar-jelentés szerint, amelyről a The Hill számolt be, az Egyesült Államok 2017 és 2019 között 7035 gépkarabélyt, 20 040 kézigránátot, 2520 bombát és 1394 gránátvetőt adott az afgán erőknek.

equip-2-760x507.png


Videókon az is látható, ahogy a felkelők járműveket vizsgálnak, és ládákat nyitnak ki, amelyekben új lőfegyverek, kommunikációs eszközök, sőt katonai drónok, valamint a sötétben zajló katonai műveletek szempontjából kulcsfontosságúnak tartott éjjellátó szemüvegek is vannak - jelentette a Reuters.


Miutan a britek elmentek Enfield puskaik lettek az afganoknak, miutan a Szovjetunio elment AK-ik. Most hogy az Usa is lelepett mar amerikai fegyvereik vannak.

Pandzsir volgy harcosai. Vannak ketelyeim de nem ertek a Nato kikepzeshez... Szoval ha ez a szines tarsasag volt a kreme az afgan seregnek, akkor vajon a masodik kepen jol fogja a harmadik es a hetedik harcos a puskat? Mert szvsz epp az ujjukat nezik a kukkeron.
E-RoS6QXEAE1hI4

E-SDeuVVgAYptkd
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Ennyi energiabefektetés helyett egyszerűbb lett volna ha felgyújtják az eszközöket. Kiégve már nincs harcértéke, vagy ha visszaállítható is a talibán nem igazán lesz képes rá tömegesen. Érthetetlen robbanószer, meg üzemanyag elvileg volt elég dosztig. Mibe állt volna felgyújtani mindet?
Vagy legalabb besutni a motort... Na de szetverni az uveget meg a radiot.... :D
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby