[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Mióta ezek az afgánok leestek a repülőgépről, a családok rémületben élnek...


2021. szeptember 17-én, pénteken az afganisztáni Kabulban található családi házában lóg Fida Mohammad, egy 24 éves fogorvos portréja, aki augusztus 16-án halt meg, miután leesett az amerikai légierő C-17-ből. (AP Photo/Felipe Dana)
Fida Mohammad, a 24 éves fogorvos portréja, aki meghalt, miután augusztus 16-án kiesett az amerikai légierő C-17-es repülőgépéből, ez a kép a családja házában lóg az afganisztáni Kabulban, (AP Photo/Felipe Dana) KABUL, Afganisztán (AP)

Ez a jelenet szimbolizálja Amerika 20 éve tartó afganisztáni háborújának kaotikus végét: Az amerikai légierő nehézkes teherszállító repülőgépe felszáll a kabuli repülőtérről, amelyet több száz kétségbeesett afgán férfi üldöz, akik igyekeznek felszállni a gépre. Ahogy a C-17-es szállítógép egyre magasabbra emelkedik, egy remegő mobiltelefonos videófelvételen két apró pont esik le a gépről. Egy másik szögből készült felvételen az látszik, hogy a kifutópályán lévő tömegben sokan megállnak és mutogatnak. A borzalom teljes mértéke csak később válik nyilvánvalóvá. Kiderül, hogy a pontok kétségbeesett afgánok voltak, akiket a C-17-es futóművére kapaszkodtak fel. Ahogy a futóműveket behúzták, a potyautasoknak választaniuk kellett: vagy halálra zúzódnak, vagy leugranak, és a földre zuhannak.

Több mint egy hónappal később még mindig sok minden tisztázatlan azzal kapcsolatban, hogy mi történt augusztus 16-án, a tragikus felszálláskor, egy nappal azután, hogy a tálibok bevonultak Kabulba, és afgánok áradatát indították el, akik megpróbáltak elmenekülni az országból. Még azt sem tudni, hányan haltak meg. A videókon látható, hogy a felszálló repülőgépből két pont esik le, néhány másodperc különbséggel. De két holttest egyszerre ért földet ugyanazon a háztetőn, ami arra utal, hogy együtt zuhantak le, így a videókon látható másik zuhanó alak legalább egy másik személy lehet.

Az amerikai hadsereg azt is elmondta, hogy a Katarban landoló C-17-es gép futóművében még emberi maradványokat találtak, de nem pontosították, hogy hány emberről van szó. Legalább egy ember, egy fiatal focista, a C-17-es kerekei által összezúzva halt meg. Az amerikai hadsereg azt állítja, hogy még nem fejezte be a vizsgálatot ezzel kapcsolatban. Azt mondták, hogy a C-17-es a repülőtéren az evakuálási művelethez szállított ellátmányt, de leszálláskor afgánok árasztották el a kifutópályán. A személyzet úgy döntött, hogy a rakomány kirakodása nélkül száll fel újra. Az afgánok által a kifutópályán készített videókon több százan futnak a gép mellett, és talán egy tucatnyi ember ül a gép futóművének külső burkolatán, bár nem tudni, hányan ugrottak le, mielőtt a gép felszállt volna.

A gép futóművére felkapaszkodók között volt Fida Mohammad, egy 24 éves fogorvos. A családja szerint egykor tele volt reménnyel. Tavaly megnősült egy extravagáns szertartás keretében, amely 13 000 dollárjába került a családjának. Álma, hogy fogászati klinikát nyisson Kabulban, valósággá vált. Aztán a tálibok elfoglalták Kabult, és úgy tűnt, hogy a jövőjének minden lehetősége eltűnt - mondta az apja, Painda Mohammed az Associated Pressnek. Az idősebb férfi még mindig nehezen érti, mire gondolt a fia, amikor felmászott a C-17-es futóművére. Bűntudat gyötri, mert attól tart, hogy Fida azért vállalt ekkora kockázatot, mert segíteni akart visszafizetni az apja által az esküvőre felvett nagy összegű kölcsönt.

Fejét a kezébe temetve Painda azt mondja, órákat tölt azzal, hogy elképzeli fia utolsó perceit, azt a félelmet, amit az érezhetett, amikor a föld kezdett eltűnni alatta, és a kerekek befelé lendültek, tudván, hogy nincs más választása, mint leugrani.

Amikor Fida Mohamed leugrott a gépről Abdullah Waiz az otthonában aludt, és egy erős zajra ébredt fel. Első gondolata az volt, hogy egy robbanást hallott. Kirohant a házból,a szomszédai a tető felé mutattak, és az égből lezuhanó holttestekről meséltek neki. Két holttest az ő ház tetejének ugyanabban a sarkában csapódott be - mondta Waiz, és a helyre mutatott, ahol a beton még mindig vérfoltos volt. Waiz úgy véli, hogy egymás kezét fogva zuhantak le, mivel ugyanazon a helyen csapódtak be. A maradványokat egy ruhára gyűjtötte össze, és egy közeli mecsetbe vitte, mondta. "Ezután 48 órán át nem tudtam aludni vagy enni" - mondta. Az egyik holttestet Fidaként azonosították, mivel a zsebébe az apja nevét és telefonszámát gyömöszölte. A helyi média szerint a második holttestet egy Safiullah Hotak nevű fiatalemberként azonosították.

Augusztus végén két héten át, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei befejezték afganisztáni jelenlétüket, afgánok tízezrei özönlöttek a kabuli repülőtérre, hogy kétségbeesetten elmeneküljenek a tálibok uralta Afganisztánból. Egy 2 éves gyermek meghalt a tömegben. Az Iszlám Állam afganisztáni csoportjának öngyilkos merénylője a tömeg közepén felrobbantotta magát, 169 afgán és 13 amerikai katona életét oltotta ki. Mégis, még a robbanás után is ezrek tértek vissza a repülőtérre, remélve, hogy bejutnak. A jelenetek annyira traumatikusak voltak, hogy az amerikai légierő pszichológiai tanácsadást ajánlott fel a kabuli repülőtéren dolgozó légierő személyzetének, valamint a szerencsétlenül járt C-17-es járat személyzetének, miután az a katari Al-Udeid légibázison landolt.

Augusztus 16-án egy másik áldozat a 17 éves Zaki Anwari volt, az afgán nemzeti labdarúgó-válogatott feltörekvő csillaga. Órákon át nézte hősének, Lionel Messinek a játékát. "Nem tudott betelni vele. Csak erről beszélt, csak ezt csinálta" - mondta 20 éves bátyja, Zakir Anwari. Zaki túl fiatal volt ahhoz, hogy megismerje a tálibok kemény uralmát az 1990-es évek végén. De ahogy a militáns erő végigsöpört a tartományokon, Zaki közösségi médiáját elárasztották a pletykák és rémtörténetek, amelyek állítólag a tálibok alatti életről szóltak. Amikor legutóbb uralkodtak, a tálibok betiltották a legtöbb sportot, beleértve a futballt is, és rendszeresen összeterelték a fiatal férfiakat ima időben, hogy a mecsetbe kényszerítsék őket. Zaki biztos volt benne, hogy álma, hogy az afgán csapatban nemzetközi versenyeken indulhasson, véget ért. Zaki augusztus 16-án egy idősebb testvérével és egy unokatestvérével ment a repülőtérre. Úgy volt, hogy csak az autóra vigyáz, míg az unokatestvér, aki egy amerikai cégnek dolgozott, megpróbál bejutni a repülőtérre. Ehelyett, amíg ők távol voltak, átmászott a repülőtér kerítésén. Zaki ezután felhívta másik testvérét, Zakirt. Azt mondta, hogy ő már a repülőtéren van, és hamarosan felszáll egy repülőgépre. Zakir elmondta, hogy könyörgött a bátyjának, hogy ne menjen el, emlékeztetve őt, hogy nincs nála az útlevele, de még a személyi igazolványa sem, és megkérdezte tőle: "Mit fogsz csinálni Amerikában?"". De öccse letette a telefont, majd felhívta az édesanyját. "Imádkozzatok értem. Amerikába megyek" - mondta Zaki. Az anyja könyörgött neki: "Gyere haza". De Zaki már nem figyelt.

A repülőgép egyre gyorsabban száguldott, és ahogy elérte a felszállási sebességet, egy a légáramlat oldalról lelökte, a kerekek alá esett és meghalt - mondták később a szemtanúk a családnak.

Painda Mohammad, a fiatal fogorvos édesapja újra és újra videókat néz a telefonján, amelyeken a fia táncol az esküvőjén. Könnyein keresztül azt mondta: "Isten ajándéka volt, és most Isten visszavette őt".


 
W

Wilson

Guest
A háború bármikor kezdődhet a tálibok két csoportja között.....

Megkezdődött a zűrzavar az afganisztáni tálib kormányon belül. Jelenleg alapvetően két tálib frakció van - a kabuli és a kandahári frakció - és a kettő között kezdett elfajulni a helyzet. A helyzet odáig fajult, hogy az alacsonyabb rangú tálib terroristák már nem hajlandóak hallgatni a vezetőikre. Másrészt itt is tetten érhető a pakisztáni befolyás, és az egyik frakció kiábrándult belőle, és a tálibok kandhari frakciójában a Pakisztán és az ISI elleni harag is látható az utcákon. Imran Khan kormánya és a pakisztáni hadsereg azonban a Haqqani globális terrorszervezeten keresztül beszivárgott Kabulba, ami robbanásveszélyessé teszi a helyzetet a két frakció között. Ha ez a helyzet fennmarad, akkor félő, hogy háború kezdődik a tálibok között, és ebben az ISI-nek is a legnagyobb szerepe lehet.

Háború törhet ki a kabuli és a kandhari csoportok között

Afganisztánban heves összecsapás kezdődött a tálib kormány kabuli és kandhari frakciói között. A kandahári csoportot Mohammad Mohammad Yacoub Omari molla vezeti, a kabuli csoportot pedig a terrorista vezető és a Haqqani-hálózathoz tartozó Sirajuddin Haqqani. A konfliktus oka vélhetően az, hogy a tálibok legnagyobb vezetője vagy legfőbb vezetője, Haibatullah Akhundzada teljesen eltűnt a színről. A legfrissebb információk szerint utoljára körülbelül öt hónappal ezelőtt látták Karacsiban, de most már arról is beszélnek, hogy az ő munkája végetért. A kabuli és a kandahári csoportok közötti harc a tálib kormányon belüli dominanciáért azt eredményezte, hogy az alacsonyabb rangú tálib harcosok ellenőrizhetetlenné váltak. Már arra sem hajlandók, hogy a vezetőikre hallgassanak.

Pakisztán a Haqqani-hálózaton keresztül akarja elfoglalni Kabult

A nyugati média arra hívja fel a figyelmet, hogy Abdul Ghani Baradar mollát, a tálibok vezetőjét, aki békét kötött az Egyesült Államokkal, elrabolta a Haqqani csoport. Kabul megfigyelői viszont azt állítják, hogy Baradar, aki részt vett a béketárgyalásokon, dühösen ül Kandaharban. A The Spectator című brit lap ugyanis azt állítja, hogy a Haqqani-hálózat vezetője csúnyán megverte őt a kabuli palotában, ami után Kandaharba ment, és még mindig nem tudja összeszedni a bátorságát, hogy visszatérjen Kabulba. Valójában Pakisztán keze van a zűrzavar mögött. A pakisztáni hírszerzés a Haqqani-hálózaton keresztül akarja átvenni az uralmat Afganisztán felett, de Yakub molla, a kandahári frakció vezetője és a tálibok védelmi minisztere ezt nem fogadja el.

Információk szerint Baradar mulla Amerikának tett ígérete szerint ott inkluzív kormányt akar alakítani, amelyben a kisebbségek és a nők is képviseltetni kell magukat. Az igazság azonban az, hogy Pakisztán segítségével a Haqqani-hálózat Kabul-Jalalabadtól a Khyber/Haibar hágóig, határig átvette az irányítást. Könnyű dolga volt, mert a régiót a zadran törzs uralja, akik nagy számban vannak jelen Haqqani terrorhálózatában. A helyzet az, hogy a Haqqani-hálózat mintegy 6000 fegyverese áll készenlétben Kabul utcáin, és Baradar gondolkodásával és törekvéseivel ellentétben a kabuli Haqqani banda Pakisztán parancsára semmilyen áron nem hajlandó elfogadni más közösség vagy nők szerepét a kormányban. Valójában mind Pakisztán, mind Törökország a tálibokon keresztül a középkori radikális iszlám ideológiába akarja taszítani Afganisztánt.

Egyre nagyobb a düh, a tálib terroristák kezelhetetlenné válnak

Az, ahogyan Pakisztán aktív szerepet játszott a kabuli terrorista kormány megalakításában, nemcsak Amerikát, de az Egyesült Királyságon kívül Németországot, Franciaországot és az Európai Unió más országait is megdöbbentette. Gyakorlatilag egyetlen ország sem fogja elismerni a tálib kormányt, amíg ott meg nem alakul meg egy befogadó kormány. Ezt azonban Pakisztán parancsára folyamatosan megakadályozzák, és ennek eredménye Afganisztán utcáin is látható. Azonban fokozatosan a Pakisztán elleni harag is lángolni kezdett. Ihsanullah Tipu Mehsud, aki magát újságírónak mondja, Twitter-oldalán közzétett egy videót, amelyen tálibok egy csoportja pakisztáni zászlókat tép le egy járműről. Mehsud azt írja- "A tálibok katonái nem hallgatnak a vezetőikre. Ha ez a helyzet folytatódik, akkor a jövőben teljes anarchia lesz.



 
W

Wilson

Guest
A Pentagon elismerte, hogy a kabuli légicsapás civileket, köztük gyerekeket is megölt...


Pentagon-1024x768.jpg

A Pentagon fotó: MGN Online

WASHINGTON-A Pentagon visszalépett attól a védekezéstől, amellyel augusztus végén egy dróncsapást védett, amely több civilt ölt meg Afganisztánban, és szeptember 17-én bejelentette, hogy egy felülvizsgálat során kiderült, hogy a támadásban csak civilek haltak meg, nem pedig egy Iszlám Állam kötelékébe tartozó terrorista ahogyan azt először hitték.

"A légicsapás tragikus hiba volt" - mondta Frank McKenzie tengerészgyalogos tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság vezetője a Pentagon sajtótájékoztatóján.

McKenzie tábornok bocsánatot kért a tévedésért, és közölte, hogy az Egyesült Államok fontolgatja, hogy kártérítést fizet az áldozatok családjának. Elmondta, hogy a döntést, hogy egy fehér Toyota Corolla szedánra csapjanak le, miután órákon át követték, "komolyan hitték" - az "ésszerű bizonyosság" alapján -, hogy az közvetlen fenyegetést jelent a kabuli repülőteret biztosító amerikai erőkre. Az autó csomagtartójában vélhetően robbanóanyagot szállítottak - mondta.

Az augusztus 29-i légicsapás után a Pentagon tisztviselői napokig azt állították, hogy a légicsapást szabályosan hajtották végre, annak ellenére, hogy 10 civil halt meg, köztük hét gyermek. Később a hírügynökségek kétségbe vonták az eseményeknek ezt a verzióját, és arról számoltak be, hogy a célba vett jármű vezetője egy amerikai humanitárius szervezet régi alkalmazottja volt, és arra hivatkoztak, hogy nem volt bizonyíték a Pentagon azon állítására, hogy a járműben robbanóanyag volt.

A légicsapás volt az utolsó az amerikai háborúban, amely úgy ért véget, ahogyan 2001-ben kezdődött - a tálibok kabuli hatalmával. Az a gyorsaság, amellyel a tálibok elfoglalták az országot, váratlanul érte az amerikai kormányt, és arra kényszerítette, hogy több ezer katonát küldjön a kabuli repülőtérre az amerikaiak, afgánok és mások sietős evakuálására. Az augusztus 14-én megkezdett evakuálás az Iszlám Állam csoport afganisztáni szárnyának szinte állandó támadásveszélye mellett zajlott.

McKenzie tábornok, aki az afganisztáni amerikai katonai műveleteket felügyelte, beleértve az amerikai erők és több mint 120 000 civil végső evakuálását a kabuli repülőtérről, részvétét fejezte ki az áldozatok családjának és barátainak.

"Most már meggyőződésem, hogy a 10 civil, köztük a hét gyermek is tragikusan életét vesztette abban a légicsapásban" - mondta McKenzie tábornok. "Ráadásul most már úgy értékeljük, hogy nem valószínű, hogy a jármű és a meghaltak kapcsolatban álltak az ISIS-K-val, vagy közvetlen fenyegetést jelentettek az amerikai erőkre" - tette hozzá, utalva az Iszlám Állam csoport afganisztáni társ szervezetére.

Lloyd Austin védelmi miniszter írásbeli nyilatkozatában bocsánatot kért az általa "szörnyű hibának" nevezett esetért.

"Most már tudjuk, hogy nem volt kapcsolat" a jármű vezetője és az Iszlám Állam csoport között, és hogy a sofőr tevékenysége aznap "teljesen ártalmatlan volt, és egyáltalán nem kapcsolódott ahhoz a közvetlen fenyegetéshez, amelyről azt hittük, hogy szembe kell néznünk" - mondta Austin miniszter.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke két nappal a támadás után újságíróknak azt mondta, hogy a támadás "jogos" csapásnak tűnt, és hogy a megöltek közül legalább egy ember az Iszlám Állam csoport afganisztáni társ szervezetének "segítője" volt, amely augusztus 26-án a kabuli repülőtéren elkövetett öngyilkos merényletben 169 afgán civilt és 13 amerikai katonát ölt meg. McKenzie szeptember 17-i kijelentései után Milley sajnálatát fejezte ki.

"Ez egy szörnyű háborús tragédia, és ez szívszorító" - mondta Milley a vele együtt utazó újságíróknak Európában. "Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy teljes mértékben átláthatóak leszünk ezzel az incidenssel kapcsolatban".


"Egy dinamikus, magas fenyegetettségű környezetben a helyszínen lévő parancsnokok megfelelő felhatalmazással rendelkeztek, és kellő bizonyossággal tudták, hogy a légicsapás jogos volt, de a csapást követő mélyebb elemzés után arra a következtetésre jutottunk, hogy ártatlan civilek haltak meg" - tette hozzá Milley tábornok.

Az áldozatok családjának beszámolói, a kollégáktól származó dokumentumok, amelyeket az Associated Press látott, és a családi háznál történt jelenet - ahol Zemerai Ahmadi autóját eltalálta egy Hellfire rakéta, amint éppen behajtott a felhajtóra - mind egy olyan család képét festették le, akik amerikaiaknak dolgoztak, és vízumot próbáltak szerezni az Egyesült Államokba, és az életüket féltették a tálibok alatt.

A család elmondta, hogy amikor a 37 éves Zemerai, aki egyedül ült az autójában, a ház elé hajtott, dudált. A 11 éves fia kiszaladt, Zemerai pedig hagyta, hogy a fiú beszálljon, és a kocsival behajtson a felhajtóra. A többi gyerek kiszaladt, hogy nézzék, de egy Hellfire rakéta eltalálta az autót, megölve Zemerai hét gyermekét, valamint egy felnőtt fiát és unokaöccsét.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 614
55 060
113
Akkor gondolj bele a következőbe csak játszunk el a gondolattal te, én vagy bárki más kerülne az ő helyzetükbe, akkor te nem mennél ki az utcára tiltakozni,nem harcolnál az otthonodért.Miután megjelent jó pár felfegyverzett tálib a házadnál hogy van három napod, hogy elhúz abból a házból ahol már régóta élsz a családoddal és nincs hova menjetek.Én úgy gondolom, hogy nagyon könnyű dolog több ezer km-ről a fotelből osztani az észt, ezért én nem ítélem el őket mivel nekem személy szerint nincs rá semmilyen erkölcsi alapom.
Itt is volt ilyen és nem mentünk ki az utcára és senki nem törődött velûnk....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 760
80 814
113
A Taliban tárgyalni hívtaPakisztán, Kína és Oroszország afganisztáni különmegbízottját. A tárgyalásokra szeptember 21 és 22-én került sor Kabulban. A Talibant a kormányfő, KM, pénzügyminiszter képviselte.

GrF57k7bCMk.jpg

ACqP_mb8qV0.jpg

0Ac2vAyfFwA.jpg
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Mióta ezek az afgánok leestek a repülőgépről, a családok rémületben élnek...


2021. szeptember 17-én, pénteken az afganisztáni Kabulban található családi házában lóg Fida Mohammad, egy 24 éves fogorvos portréja, aki augusztus 16-án halt meg, miután leesett az amerikai légierő C-17-ből. (AP Photo/Felipe Dana)
Fida Mohammad, a 24 éves fogorvos portréja, aki meghalt, miután augusztus 16-án kiesett az amerikai légierő C-17-es repülőgépéből, ez a kép a családja házában lóg az afganisztáni Kabulban, (AP Photo/Felipe Dana) KABUL, Afganisztán (AP)

Ez a jelenet szimbolizálja Amerika 20 éve tartó afganisztáni háborújának kaotikus végét: Az amerikai légierő nehézkes teherszállító repülőgépe felszáll a kabuli repülőtérről, amelyet több száz kétségbeesett afgán férfi üldöz, akik igyekeznek felszállni a gépre. Ahogy a C-17-es szállítógép egyre magasabbra emelkedik, egy remegő mobiltelefonos videófelvételen két apró pont esik le a gépről. Egy másik szögből készült felvételen az látszik, hogy a kifutópályán lévő tömegben sokan megállnak és mutogatnak. A borzalom teljes mértéke csak később válik nyilvánvalóvá. Kiderül, hogy a pontok kétségbeesett afgánok voltak, akiket a C-17-es futóművére kapaszkodtak fel. Ahogy a futóműveket behúzták, a potyautasoknak választaniuk kellett: vagy halálra zúzódnak, vagy leugranak, és a földre zuhannak.

Több mint egy hónappal később még mindig sok minden tisztázatlan azzal kapcsolatban, hogy mi történt augusztus 16-án, a tragikus felszálláskor, egy nappal azután, hogy a tálibok bevonultak Kabulba, és afgánok áradatát indították el, akik megpróbáltak elmenekülni az országból. Még azt sem tudni, hányan haltak meg. A videókon látható, hogy a felszálló repülőgépből két pont esik le, néhány másodperc különbséggel. De két holttest egyszerre ért földet ugyanazon a háztetőn, ami arra utal, hogy együtt zuhantak le, így a videókon látható másik zuhanó alak legalább egy másik személy lehet.

Az amerikai hadsereg azt is elmondta, hogy a Katarban landoló C-17-es gép futóművében még emberi maradványokat találtak, de nem pontosították, hogy hány emberről van szó. Legalább egy ember, egy fiatal focista, a C-17-es kerekei által összezúzva halt meg. Az amerikai hadsereg azt állítja, hogy még nem fejezte be a vizsgálatot ezzel kapcsolatban. Azt mondták, hogy a C-17-es a repülőtéren az evakuálási művelethez szállított ellátmányt, de leszálláskor afgánok árasztották el a kifutópályán. A személyzet úgy döntött, hogy a rakomány kirakodása nélkül száll fel újra. Az afgánok által a kifutópályán készített videókon több százan futnak a gép mellett, és talán egy tucatnyi ember ül a gép futóművének külső burkolatán, bár nem tudni, hányan ugrottak le, mielőtt a gép felszállt volna.

A gép futóművére felkapaszkodók között volt Fida Mohammad, egy 24 éves fogorvos. A családja szerint egykor tele volt reménnyel. Tavaly megnősült egy extravagáns szertartás keretében, amely 13 000 dollárjába került a családjának. Álma, hogy fogászati klinikát nyisson Kabulban, valósággá vált. Aztán a tálibok elfoglalták Kabult, és úgy tűnt, hogy a jövőjének minden lehetősége eltűnt - mondta az apja, Painda Mohammed az Associated Pressnek. Az idősebb férfi még mindig nehezen érti, mire gondolt a fia, amikor felmászott a C-17-es futóművére. Bűntudat gyötri, mert attól tart, hogy Fida azért vállalt ekkora kockázatot, mert segíteni akart visszafizetni az apja által az esküvőre felvett nagy összegű kölcsönt.

Fejét a kezébe temetve Painda azt mondja, órákat tölt azzal, hogy elképzeli fia utolsó perceit, azt a félelmet, amit az érezhetett, amikor a föld kezdett eltűnni alatta, és a kerekek befelé lendültek, tudván, hogy nincs más választása, mint leugrani.

Amikor Fida Mohamed leugrott a gépről Abdullah Waiz az otthonában aludt, és egy erős zajra ébredt fel. Első gondolata az volt, hogy egy robbanást hallott. Kirohant a házból,a szomszédai a tető felé mutattak, és az égből lezuhanó holttestekről meséltek neki. Két holttest az ő ház tetejének ugyanabban a sarkában csapódott be - mondta Waiz, és a helyre mutatott, ahol a beton még mindig vérfoltos volt. Waiz úgy véli, hogy egymás kezét fogva zuhantak le, mivel ugyanazon a helyen csapódtak be. A maradványokat egy ruhára gyűjtötte össze, és egy közeli mecsetbe vitte, mondta. "Ezután 48 órán át nem tudtam aludni vagy enni" - mondta. Az egyik holttestet Fidaként azonosították, mivel a zsebébe az apja nevét és telefonszámát gyömöszölte. A helyi média szerint a második holttestet egy Safiullah Hotak nevű fiatalemberként azonosították.

Augusztus végén két héten át, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei befejezték afganisztáni jelenlétüket, afgánok tízezrei özönlöttek a kabuli repülőtérre, hogy kétségbeesetten elmeneküljenek a tálibok uralta Afganisztánból. Egy 2 éves gyermek meghalt a tömegben. Az Iszlám Állam afganisztáni csoportjának öngyilkos merénylője a tömeg közepén felrobbantotta magát, 169 afgán és 13 amerikai katona életét oltotta ki. Mégis, még a robbanás után is ezrek tértek vissza a repülőtérre, remélve, hogy bejutnak. A jelenetek annyira traumatikusak voltak, hogy az amerikai légierő pszichológiai tanácsadást ajánlott fel a kabuli repülőtéren dolgozó légierő személyzetének, valamint a szerencsétlenül járt C-17-es járat személyzetének, miután az a katari Al-Udeid légibázison landolt.

Augusztus 16-án egy másik áldozat a 17 éves Zaki Anwari volt, az afgán nemzeti labdarúgó-válogatott feltörekvő csillaga. Órákon át nézte hősének, Lionel Messinek a játékát. "Nem tudott betelni vele. Csak erről beszélt, csak ezt csinálta" - mondta 20 éves bátyja, Zakir Anwari. Zaki túl fiatal volt ahhoz, hogy megismerje a tálibok kemény uralmát az 1990-es évek végén. De ahogy a militáns erő végigsöpört a tartományokon, Zaki közösségi médiáját elárasztották a pletykák és rémtörténetek, amelyek állítólag a tálibok alatti életről szóltak. Amikor legutóbb uralkodtak, a tálibok betiltották a legtöbb sportot, beleértve a futballt is, és rendszeresen összeterelték a fiatal férfiakat ima időben, hogy a mecsetbe kényszerítsék őket. Zaki biztos volt benne, hogy álma, hogy az afgán csapatban nemzetközi versenyeken indulhasson, véget ért. Zaki augusztus 16-án egy idősebb testvérével és egy unokatestvérével ment a repülőtérre. Úgy volt, hogy csak az autóra vigyáz, míg az unokatestvér, aki egy amerikai cégnek dolgozott, megpróbál bejutni a repülőtérre. Ehelyett, amíg ők távol voltak, átmászott a repülőtér kerítésén. Zaki ezután felhívta másik testvérét, Zakirt. Azt mondta, hogy ő már a repülőtéren van, és hamarosan felszáll egy repülőgépre. Zakir elmondta, hogy könyörgött a bátyjának, hogy ne menjen el, emlékeztetve őt, hogy nincs nála az útlevele, de még a személyi igazolványa sem, és megkérdezte tőle: "Mit fogsz csinálni Amerikában?"". De öccse letette a telefont, majd felhívta az édesanyját. "Imádkozzatok értem. Amerikába megyek" - mondta Zaki. Az anyja könyörgött neki: "Gyere haza". De Zaki már nem figyelt.

A repülőgép egyre gyorsabban száguldott, és ahogy elérte a felszállási sebességet, egy a légáramlat oldalról lelökte, a kerekek alá esett és meghalt - mondták később a szemtanúk a családnak.

Painda Mohammad, a fiatal fogorvos édesapja újra és újra videókat néz a telefonján, amelyeken a fia táncol az esküvőjén. Könnyein keresztül azt mondta: "Isten ajándéka volt, és most Isten visszavette őt".


Fogorvos....érted. Fogorvos aki kívülről csimpaszkodik....meg focicsillag.
Lemaradt a végéről az hogy:
-....távolban felsír egy kisgyerek....
Szenzacíóhajhász, nyáltól csöpögő ,érzékenyítő, propagandacikk.
 
W

Wilson

Guest
Az Orosz Külügyminisztérium sajtónyilatkozata...

2021.09.22.

Oroszország, Kína és Pakisztán Afganisztánnal foglalkozó különmegbízottjainak kabuli találkozójáról...

Szeptember 21-22-én a tálib hatóságok meghívására Kabulba látogatott Z.N. Kabulov, az orosz elnök különleges képviselője, Yue Xiaoyong, a kínai külügyminisztérium különleges képviselője és M. Saddique, az IRP miniszterelnökének különleges képviselője. M. Hassan ügyvezető miniszterelnök, A. Muttaki külügyminiszter, H. Badri pénzügyminiszter és más tisztviselők fogadták őket.

A közelmúltbeli afganisztáni politikai fejleményekkel kapcsolatos kérdések széles körét alaposan és konstruktív módon vitatták meg. Hangsúlyt fektettek olyan szempontokra, mint a befogadó kormányzás, az emberi jogok, a gazdasági és humanitárius kapcsolatok fejlesztése, hogy előmozdítsák Afganisztán baráti kapcsolatait a külföldi országokkal, beleértve a szomszédos országokat is, és biztosítsák az ország egységét és területi integritását. Támogatásukról biztosították a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet.

A tálibok kiemelt figyelmet fordítottak az Oroszországgal, Kínával és Pakisztánnal való kapcsolatok előmozdítására, és hangsúlyozták a három ország felelősségteljes szerepét az afganisztáni béke és biztonság megszilárdításában.

Megállapodás született a konstruktív kapcsolatok fenntartásáról az afganisztáni béke és jólét, valamint a régió stabilitása és fejlődése érdekében.

A különleges képviselők találkoztak H. Karzai volt afgán elnökkel és A. Abdullah volt elnökkel, a Nemzeti Megbékélési Tanács korábbi elnökével is. Megvitatták az ország békéjének és stabilitásának előmozdítására irányuló erőfeszítéseket.


 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 443
17 647
113
Álhír. Vagy nem. :)

"A jelenleg fennálló tudományos konszenzus szerint a pastuk a kelet-iráni népcsoport tagjai, és származás tekintetében az oszétokhoz állnak legközelebb."
Még a végén kiderül, hogy igazából ők a mi rokonaink :D :D
 
W

Wilson

Guest

A kandahári síita tanács találkozott a tálib tartományi kormányzóval, Juszuf Wafával, felajánlva teljes támogatását a tálib új kormánynak, és méltatva annak erőfeszítéseit a síita közösség biztonságának garantálása érdekében az országban. Wafa a síitákat egyenrangú afgánoknak nyilvánította, és teljes támogatást ígért nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
"A jelenleg fennálló tudományos konszenzus szerint a pastuk a kelet-iráni népcsoport tagjai, és származás tekintetében az oszétokhoz állnak legközelebb."
Még a végén kiderül, hogy igazából ők a mi rokonaink :D :D
Nem mondasz hülyeséget, a pastu durrani szövetség 1747-ig az Abdali nevet viselte, amelyet Zakariás rétor az V.században a hun népek közé sorolt. (természetesen lehet, hogy csak névazonosság áll fenn, de azért gyanús)