1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Mire lett netem addigra a 2. pont megerősítve krokomach által
   
 2. beta

  beta Well-Known Member

  Nem, Obama háborúi a vicc. Líbiában NATO tagként repülés tilalmi zónát hoztak létre. Irakban az ISIS ellen harcolnak. Egyik sem USA kezdeményezte háború. Ellenben kivonult Irakból korábban, és Aszadot nem bombázták, pedig ok lett volna rá. Kubával kibékült. Iránnal megegyezett.

  Amúgy Obama a Béke Nobel-díjat azért kapta mert négerként amerikai elnök lett. Nyilván ez így önmagában nem kéne hogy ok legyen, viszont a hatása azért jelentős.
   
 3. minszk2

  minszk2 Well-Known Member

  "Nyilván ez így önmagában nem kéne hogy ok legyen, viszont a hatása azért jelentős."

  Ja,a Nobel-béke díj nívója a béka segge alá került.
   
  bartinieffektus, gacsat and fip7 like this.
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Líbiában jócskán kivették a részüket, káoszt és nyomort hagyva maguk után. A repüléstilalmi zóna amúgy háborút jelent, ezen nincs amit szépíteni. Irakban az ISIS-t létrehozták, nem csináltak ellene semmit két évig, az oroszok első héten több ISIS-célpontot bombáztak szét, mint az egész NATO két év alatt. Irakból nem vonult ki, hacsak nem tudsz egy másik Irak nevű országot is mutatni ahonnan kivonult. Assadot azért nem bombázták direktbe, mert az oroszok megálljt parancsoltak, de voltak "eltévedt" bombázásaik amikor az SAA egységeire dobták a bombáikat. Amúgy milyen joguk lett volna rá? Talán Szíria megtámadta az USA-t?! Kubával nem tudom mi van, még túl friss a dolog, Iránnal úgy megegyezett, hogy a szankciózást most hosszabbították meg további 10 évre Obamaki áldásával. A "change" - változás vagy apró(pénz) - viszont összejött, rosszról mégrosszabbra, az embereknek meg maradt az apró, míg a milliárdos csalókat futni hagyta. Közben meg Guantanamo még mindig működik.
   
  gioo, cinikus, fishbed and 3 others like this.
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Jó érzésű embernél rég sértésnek számítana, ha neki adományoznák.
   
  gacsat likes this.
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Csakhogy van itt egy csavar. Irakból kivonultak, de az elődje által indított háború a nem létező tömegpusztító fegyverek ürügyén, továbbá Szaddám elmozdítása hívta életre az ISIS-t, ahogy erősítette meg a rivális al-kaidát is. Azonban az ISIS pénzelése és támogatása a helyi kliensek (Szaud Arábia, Katar) által éppúgy el volt nézve, mint az úgynevezett "Arab Tavasz" melytől valószínű a szunnita arabok végső térnyerését várták, mint számukra üzletileg kedvező közel-keleti légkört.
  Obama nyolc év alatt úgy háborúzott, hogy ott se volt, de még az elődjénél is intenzívebben művelte az erő-projekciót, csakhogy ezúttal indirekt módon, ami a neokon-demokraták hagyományos külpolitikai iskolája. Mondhatni, a republikánusok bombáznak, a demokraták pedig pénzelnek, bebuktatnak, káoszt generálnak ott, ahol alkalmat találnak rá. Bárhogy is van, mind a két irányzat a globális térnyerés szélesítésén dolgozik.

  Ne feledjük: Líbiában a repülés tilalmi zóna nem fegyvertény, hanem agresszió. Kadhafi elmozdítása és gyanús körülmények között történt utcai meglincselése (agyonlövetése) egy szuverén ország belügyeibe való idegen beavatkozás. Persze csak közvetve. Máig nem tiszta, hogy kik és miért kezdeményezték a zavargásokat, azokra miért ez volt a kormány reakciója és miért, főképp miképp eszkalálódhatott ilyen gyorsan polgárháborúvá a líbiai válság úgy, hogy szinte azonnal külföldi zsoldosok lepték el az országot. Mi oka volt Sarkozy francia elnöknek az ő kampányát fél évvel korábban közvetlenül pénzelő Kadhafi bombázására? 2010 decemberében még el akarták adni azokat a Rafale vadászbombázókat, melyekkel 2011 márciusában már Líbiát bombázták. Az ilyen kétes indítékú háborúknál azzal villogni, hogy az adott ország felett egy idegen szövetség repülés tilalmi zónát tudott létrehozni, inkább bűn, mint erény. Az a repülés tilalmi zóna egyébként már évek óta nem él. Líbiában végül a helyi amerikai nagykövet máig nem világos meggyilkolásán kívül nem sok eredményt ért el az Obama-Clinton elnök-külügyminiszter páros.

  Az új játékos a történetben Putyin, aki a maga sajátos eszközeivel áll bele ezekbe a törekvésekbe. Hiszen Aszad amerikai bombázása elmaradt, de igazából ok se volt rá, lévén bár a vegyifegyver támadásokat a mainstream média kétség nélkül, azonnal az ő nyakába varrta, erre a mai napig nem került elő bizonyíték. Bombázni nem bombázott, de kliensekkel klienseket fegyvereztetett fel és ebbe a képbe rondított bele Putyin.
  Azzal, hogy ő személyesen jelent meg Szíriában a látványpékség...akarom mondani látvány kontingensével, olyan irányba terelte az Arab Tavaszt, amire nem volt épkézláb reakció az Obama-adminisztráció részéről. Emlékezzünk vissza, hogy mikor megjelentek repülői a szír légibázison, majdhogynem másnap Netanjahu már Moszkvában volt, holott Izrael idáig leghosszabb ideje hivatalban levő miniszterelnöke kimondott "amerikás" izraeli, csak épp számos alkalommal kapott pofont Obamáéktól.

  Szóval a neokon erőkivetítés nem várt beárnyékolása a bullshit-bürokratákat olyan váratlanul érte, hogy mire észbe kaptak, Putyin már az amerikai választásokat hekkelgette. Legalábbis a mostani, jól láthatóan kétségbeesett vádaskodás szerint. Ami ettől még lehet igaz, de így, utólag már inkább jobb lett volna erről hallgatni.

  A mostani hekkelési botrányról ahogy eddig, úgy most is azt mondom, hallgatni kellett volna róla. Mind a természete, mind pedig a hatása miatt. Ez a nyilvános vádaskodás így kontraproduktív.

  Jól látható, hogy az USA élvonalbeli hadserege nagy, modern és legyőzhetetlen, de a világ közvéleményében lomha, alkalmatlan és még csak nincs is látványosan ott, ahol a harcok dúlnak. Az egész világon vannak támaszpontjaik, de néhány hekker a választásokat is meg tudja zavarni.

  Ezzel szemben Putyin ilyen-olyan hadereje néhány szép kinézetű repülőgéppel látvány háborút vív Szíriában, mindent a kamerák kereszttüzében, ha kell ötször egymás után fel-le szerelik a műholdas bombát amit rendre hazahoznak mert bevetni drága és csak az az egy van belőle, közben netes trollokkal, véleményvezérekkel, komment huszárokkal az egész világon építik az országimázst és lejáratják a tehetetlen USA vezetést, közben elérve azt, hogy egy viccnek szánható díszmajmot válasszanak meg elnöknek. Hülyét csináltak mindenkiből, töredék ráfordítással. Ehhez nem kellenek Zumwaltok, se F-35-ösök.
   
  gioo, juszti, lgabo and 13 others like this.
 7. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  gacsat and zeal like this.
 8. melampo

  melampo Well-Known Member

  Álmunk egy olyan korporációs állam, amely államvallássá teszi az elmélet még soha sehol meg nem valósított liberalizmust, de amelynek nincs államszervezete- vagy legfeljebb csontvázzá csupaszítva a legszükségesebbekre redukálva- mert az erősen korlátozná a polgárok jogait.
  Ez a háttérben bujkáló államszervezet azonban ha a szükség úgy hozza könyörtelen szigorral kényszeríti ki a liberalizmus dogmáinak érvényesítését ha valaki azt megkérdőjelezné de csak azt és semmi mást. Nem enged semmilyen régi szokásnak, kulturális hagyománynak, évezredeken keresztül rögzült előítéleteknek, történelmi tapasztalatnak és hasonlóknak ha az ellentmond a liberalizmus elveinek . Ahogy ezzel végzett akkor viszont nyomtalanul eltűnik.
  Lehet, hogy nem volt találó a hasonlatom, de ezt próbáltam én fasisztoid anarchizmusnak nevezni.:rolleyes:
   
  zeal and silurusglanis like this.
 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member


  Csak két szó: arab tavasz :)
  (bár ezek nem hagyományos háborúk, de a hatásuk felér vele)
   
  gioo and zeal like this.
 10. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Hu, melampo, akkor szerintem te reszben nem az en hozzaszolasaimat olvastad, legalabbis az allam tekinteteben:)

  "Nem enged semmilyen régi szokásnak, kulturális hagyománynak, évezredeken keresztül rögzült előítéleteknek, történelmi tapasztalatnak és hasonlóknak ha az ellentmond a liberalizmus elveinek ."

  Ezt biztosan nem mondtam, azonban ha ellentmond a tudomanynak, azt valoszinuleg:)
   
 11. misinator

  misinator Well-Known Member

 12. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

 13. emel

  emel Well-Known Member

  "Donald" ?!! Te most Donald kacsáról beszélsz, vagy ilyen belsőséges viszonyban vagy Trump-al?!!
   
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Odasz@rok a küszöbödre, ès te egy baseball ütővel a kezedben nyitsz ajtót, mire èn eljàtszom, hogy csak a bèkessèg kedvèèrt takarìtom fel azt amit oda termeltem.

  Kb. ìgy kerülte el Obama a hàborúkat.;)
   
 16. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Orbànt is viktorozzuk....:)
   
  gioo likes this.
 17. joker

  joker Well-Known Member

  A Castro fivéreket is egész Kuba Fidel-nek meg Raul-nak nevezi, mintha a szomszéd gyerek lenne, nem kell ehez belsőséges viszony.
   
  borisz likes this.
 18. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

 19. altx

  altx Guest

  Elnokkent szerintem nezmetkozileg nem fog sokat csinalni, csak a szaja fog jarni. Esetleg oszeveszik a vilag legnagyobb vezetoivel.

  Otthon meg mindenbe bele fog kotyvasztani. Azt is ameddig nem lesz neki unnalmas. Aztan lemond, vagy olyan csodot csinal hogy le fogjak valtani.
  Nemtom ki lesz az USA elnoke trump utan, de nem lennek a helyeben, elso par eve abba fog elmenni neki hogy takarit majd a trump hulyesegei utan.


  Ez a trump twitterezes meg szerintem szorakozas...azert csinalja mert..hat birja.
  Felkel a trump es az agyban gondol egyet hogy: ma kit fogok piszkalni?
  Hm...nem tetszenek a japan kocsik..ako legyen ma a toyota..es megirja mint tegnap hogy problemazni fog a toyotaval mert mexikoban nyitot gyarat.
  A toyota reszvenyei meg mindgyart esnek nehany %.
  O meg rohog a markaba.
  Masnap meg torold mert megharagudtak a japanok..de mar hiaba, a kar meg megtortent...
   
 20. panoz

  panoz Well-Known Member

  Ha majd ezerrel fognak dübörögni a palaolajkutak, megnézem mekkora barátság lesz itt.
  Kb mindenkinek árt azzal hogy kizárólag a a saját hazájára koncentrál és gazdaságilag függetlenné/függetlenebbé teszi amerikát.
  Eddig ez a kölcsönös egymásrautaltság adta azt az illúziót amerika üzlettársainak, nyersanyagbeszállítóinak hogy kapnak egy szeletet a globális világrendből.
  Lesz még visszasírva a jelcini jólét meg a Pax America amikor árverére kell bocsátani a Kremlt vagy épp a Nagy-falat a szomszédban.
   

Ezen oldal megosztása